MADDENİN YAPI TAŞLARI MADDE :Uzayda yer kaplayan kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her şeye denir. Örnek: Demir,bakır,kurşun,altın, Tüm maddeleri bölerek.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri
Advertisements

Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler;
Element ve Bileşİk.
MADDE TANIMI Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan bütün varlıklar maddedir. Çevremizde gördüğümüz hava, su, toprak, masa her şey maddedir. MADDENİN SINIFLANDIRILMASI.
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
Elementler ve Sembolleri
6.SINIF KİMYA Ünite:1 MADDENİN MADDENİN TANECİK TANECİK YAPISI YAPISI.
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
FEN MADDENİN TEKNOLOJİ MADDENİN YAPI TAŞLARI ATOMLAR TANECİKLİ YAPISI.
ELEMENT VE SEMBOLLERİ SAF MADDE: Kendisinden başka madde bulundurmayan maddelere denir. ELEMENT: İçerisinde tek cins atom bulunduran maddelere denir. Yani.
ATOM Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir. Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir.
MADDENİN YAPISI VE ATOM
Madde Ve Enerji.
Atom ve Yapısı.
ATOMUN YAPISI.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
ATOM Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir. Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
X A Z KIMYASAL ELEMENTLER
ELEMETLER VE ÖZELLİKLERİ SEDEF ÇİÇEK.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ELEKTRON DİZİLİMİ VE ÖZELLİKLERİ
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Ali DA Ğ DEV İ REN- B. ELEMENTLER VE SEMBOLLER İ.
Büşra Özdemir.
SAF MADDE: Kendisinden başka madde bulundurmayan maddelere denir.
Atomlar ve Moleküller Her atom, elektrik yükü taşıyan eşit sayıda proton ve elektron ile belli sayıda yüksüz nötron içerir. Proton ve nötronlar.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOMUN YAPISI
ELEMENT VE SEMBOLLERİ.
Maddenin yapısı ve özellikleri
Maddenin Yapısı ve Özellikleri
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOMUN YAPISI.
ATOMUN YAPISI.
KİMYASAL BAĞLAR VE HÜCRESEL REAKSİYONLAR
GENEL KİMYA DOÇ. DR. AŞKIN KİRAZ
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOM VE YAPISI. Etrafımızdaki bütün maddeler atomlardan oluşmuştur. Atom sözcüğünün ilk ortaya çıkışı yüzyıllar öncesine uzanmaktadır. Democritus adlı.
ELEMENT LER VE BİLEŞİKLER
ATOM KAVRAMLARI. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya döner. Sayfa.
A T O M Camı kırmaya devam edersek.
Madde Ve Enerji
MEDİKAL KİMYA Atom ve Molekül
Element , Bileşik ve Karışımlar
ATOMUN YAPISI.
Sorular.
Atom ve Yapısı.
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
MADDENİN YAPISI VE ATOM
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
ATOM VE YAPISI.
Atomlar, Moleküller, İyonlar
7.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ KİMYA KONULARI
ATOMUN YAPISI Nötronlar Atom küre şeklindedir.
Sunum transkripti:

MADDENİN YAPI TAŞLARI MADDE :Uzayda yer kaplayan kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her şeye denir. Örnek: Demir,bakır,kurşun,altın, Tüm maddeleri bölerek küçük tanecikler elde edebiliriz.Bir maddeyi sonsuza kadar bölme işlemini devam ettirirsek,bir yapı birimi elde ederiz.

Maddeyi oluşturan en küçük yapı taşına ATOM denir. Bir maddenin bütün özelliğini taşıyan en küçük taneciğine,o maddenin YAPI TAŞI denir. Maddeyi oluşturan en küçük yapı taşına ATOM denir. Aynı cins atomlardan oluşan maddelere ELEMENT denir. Örnek: bakır,demir, kükürt,hidrojen,oksijen Şu halde atom, bir elementin bütün özelliğini taşıyan en küçük yapı birimidir.

Ayrıca,iki yada daha çok atomdan oluşan ve maddelerin bütün özelliklerini taşıyan küçük taneciklere MOLEKÜL adı verilir. Moleküller aynı cins atomlardan oluşabileceği gibi,farklı cins atomlardan da oluşabilirler. Örnek; Hidrojen molekülü ( H 2 ) ,Hidrojen atomlarından, Oksijen molekülü (O2 ) Oksijen atomlarından oluşmuştur.

ATOM MODELİ Maddeyi oluşturan en küçük yapı taşına ATOM denir. Atomun bir kütlesi ve hacmi vardır.Kütlesi çok küçük bir bölge olan çekirdekten oluşur. Atom,çekirdek ve elektron olmak üzere iki temel parçacıktan meydana gelmiştir. Çekirdekte ise Proton ve Nötron vardır. ÇEKİRDEK PROTON ATOM ELEKTRON NÖTRON

olduğundan ihmal edilir Tanecik adı Sembolü Yükü Kütlesi Proton P + 1 1 akb Nötron n yüksüz 1 akb Elektron e - 1 çok küçük olduğundan ihmal edilir

ATOM NUMARASI = PROTON SAYISI Bir atomun proton sayısına,ATOM NUMARASI denir. Atom numarası ( A No ) ile gösterilir. ATOM NUMARASI = PROTON SAYISI A No = P sayısı

K No = P + n KÜTLE NUMARASI Bir atomun çekirdeğinde bulunan proton ve nötronların toplamına KÜTLE NUMARASI denir. K No = P + n

Örnek : Çekirdeğinde 17 proton ve 18 nötron bulunan nötr bir atomun kütle numarasını bulunuz. KN = P + n P = 17 n = 18 KN = ? KN = 17 + 18 KN = 35 olur.

Örnek :Kütle numarası 235 olan Uranyumun atom numarası 92 dir Örnek :Kütle numarası 235 olan Uranyumun atom numarası 92 dir. Uranyum atomunun çekirdeğinde kaç nötron bulunur? ÇÖZÜM : AN = P 92 KN =235 AN = 92 n = ? KN = P + n n = KN - P n = 235 - 92 n = 143 olur.

Elementlerin atom numarası ve kütle numarası şu şekilde gösterilir . x KN = Kütle numarası AN = Atom numarası X = Atomun sembolü KN AN ÖRNEK : 1 H 1 Hidrojen

ELEMENT SEMBOLÜ Potasyum K Hidrojen Lityum Li Sodyum Be Berilyum BİLİNEN ELEMENTLERDEN BAZILARI ELEMENT SEMBOLÜ Potasyum K H Hidrojen Lityum Li Sodyum Na Be Berilyum

İZOTOP ELEMENTLER Bir elementin bütün atomlarındaki proton sayıları aynıdır.Bir elementi bu değer karakterize der.Fakat bir elementin atomlarında farklı sayıda nötron bulunabilir. Bir elementin bütün atomlarındaki proton sayıları aynıdır.Bir elementi bu değer karakterize der.Fakat bir elementin atomlarında farklı sayıda nötron bulunabilir.

KN = KN e- = e- n = n AN = AN İZOTOP ELEMENTLER Kısaca, atom numaraları ( AN ) aynı, kütle numaraları ( KN ) farklı atomlara İZOTOP denir. AN = AN KN = KN e- = e- n = n