15.03.2010.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar

Advertisements

COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
DÜNYAYI BİRBİRİNE BAĞLAYAN AĞLAR
ÖZBEKİSTAN KIRGIZİSTAN KAZAKİSTAN
İSLAMİYETİN DOĞUŞU VE YAYILIŞI (İslamiyet'ten Önce Arap Yarımadası) ARAB İ STAN YARIMADASI Kuzey Suriye ve Filistin Doğu Basra Körfezi Güney Umman Denizi.
Kur’an ı Kerim’in İç Düzeni
HAZIRLAYAN : BUSE DANIŞMAN 6-B
COĞRAFİ BÖLGELER.
Portekiz.
COĞRAFYA BİLİM YARIŞMASI (CBY)
KONYA COĞRAFYASI.
6. SINIF SOSYAL BİLGİLER YERYÜZÜNDE YAŞAM TEST
DÜNYADAKİ DENİZ ULAŞIMINDA KULLANILAN BOĞAZ VE KANALLAR
İSMİ KONUMU İstanbul Boğazı Karadeniz - Marmara Denizi
TÜRKİYE’NİN KIYI OVALARI
6. SINIF SOSYAL BİLGİLER DÜNYAMIZ.
Türkiye Ovalarının Genel Özellikleri
Kuveyt.
DÜNYA ÜZERİNDE ÖNEMLİ BOĞAZLAR VE KANALLAR.
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
İZMİR COĞRAFYASI Genel Bilgiler Yüzölçümü: km²
TÜRKİYE’NİN JEOPOLİTİĞİ
Belçika.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi
TÜRKİYE’NİN BÖLGELERİ
Sosyal Bilgiler 6.Sınıf Konusu
6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ülkemiz ve Dünya
AMERİKA. AMERİKA Amerika Birleşik Devletleri, kısaca ABD, Kuzey Amerika kıtasında yer alan, 50 eyaletten oluşan federal bir devlet. ABD Anayurdunun komşuları,
GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ.
BALKAN YARIMADASI Balkanlar veya bazı yayınlardaki kullanımla Güneydoğu Avrupa, Avrupa kıtasının güneydoğu kesiminde, İtalya Yarımadasi'nın doğusu, Anadolu'nun.
9. SINIF TARİH / 02 / 2014.
Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla Hz Muhammed’in Örnek Kişiliğinden Kesitler Aşırılıklar Karşısındaki Tutumu.
“KORDİNATLAR DÜNYASI”
DÜNYADA NÜFUSUN ALANSAL DAĞILIŞI
Dünyanın En Zengin 15 Ülkesi
ASYA KITASI Asya, Avrupanın doğusunda, Büyük Okyanus'un batısında, Okyanusya'nın kuzeyinde ve Arktik Okyanus'un güneyinde bulunur. Tarihçi.
TÜRKİYE.
ARAPÇA NERELERDE KONUŞULUR?
En fazla müslümanın yaşadığı ilk 10 ülke
Yüzey şekilleri Yeryüzüne bakıldığında her yerin aynı yükseklikte olmadığını görürüz. Bu farklılıklar yüzey şekillerini meydana getirir.
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
ÖSS-1 COĞRAFYA ÜLKELER ve İKLİMLER
Sosyal Bilgiler Dersi Konumuz:MALATYA.
DÜNYA ÜZERİNDEKİ ÖNEMLİ BOĞAZLAR VE KANALLAR.
Türkiye’de Arazi Kullanımı
OKYANUSYA KITASI.
DÜNYAMIZI TANIYALIM. Kıta nedir? Çevresi Okyanuslarla Çevrili Büyük Kara Kütlelerine Kıta Denir. KITALAR ASYAAFRİKAAVRUPA KUZEY AMERİKA GÜNEY AMERİKA.
NEREDE, NİÇİN YAŞIYORUZ? NEREDE, NİÇİN ÜRETİYORUZ?
İSLAM ÖNCESI MEKKE DE EKONOMİK DURUM ARAP YARıMADASı’NDA EKONOMIYI GENELLIKLE TABIAT ŞARTLARı ETKILEMIŞTIR. YARıMADADA İSLAM ÖNCESI EKONOMI; TARıM, HAYVANCıLıK.
ÖĞRENME ALANI HZ. MUHAMMED.
EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT / ZENGİNLİK KAYNAKLARI
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
HAZIRLAYAN:ALP EGE MASARECİ
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
3. ÜNİTE: VAHYE DAYALI DİNLER
Sosyal Bilgiler Bölgemizi Tanıyalım.
Sosyal Bilgiler Bölgemizi Tanıyalım.
Yüzölçümü bakımından Okyanusya’dan sonra en küçük kıta olan Avrupa, Eski Dünya kara kütlesinin (Avrasya), kuzeybatısında Asya’dan yarımada şeklinde ayrılan.
Portekiz.
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
tarzlarının,inançların (Müslüman,Hıristiyan,Musevi,Ermeni,Rum vb.) binlerce yıldır bir arada barış içinde yaşadığı bir hoşgörü şehri ve kavimler kapısıdır.
ANFAŞ FUARLARI KAZANDIRIR
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN DOĞAL AFETLER
Yazı Sistemleri.
Hollanda Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Meşruti Krallık Başkenti:Amsterdam Önemli şehirleri :Rotterdam, Groningen, Eindhoven Dili:Hollandaca.
ANFAŞ FUARLARI KAZANDIRIR
İslamiyetten Önceki Arap Devletleri
Kazanım SB Konum ile ilgili kavramları kullanarak kıtaların, okyanusların ve ülkemizin coğrafi konumunu tanımlar.
1.ÜNİTE PEYGAMBERİMİZİN MEKKE YILLARI
Sunum transkripti:

15.03.2010

Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla COĞRAFİ ORTAM

1. HZ MUHAMMED’İN PEYGAMBER OLARAK GÖNDERİLDİĞİ COĞRAFİ ORTAM Niçin Bu Ortamı Bilmemiz Gerekiyor ?

Çünkü O (Rehberimiz) Bu coğrafyada doğmuştur. 1.2 COĞRAFİ ORTAM

Çünkü O (Örneğimiz), Bu coğrafyada Yetişmiştir 1.2 COĞRAFİ ORTAM

Kendisine, Peygamberlik görevi bu coğrafyada verilmiştir 1.2 COĞRAFİ ORTAM

İslami tebliğe bu coğrafyadan başlamıştır. 1.2 COĞRAFİ ORTAM

1. HZ MUHAMMED’İN PEYGAMBER OLARAK GÖNDERİLDİĞİ COĞRAFİ ORTAM Bu dersimizde; Allah’ın Rasulü’nün (Ki O, Efendimiz, Rehberimiz, Önderimiz, Örneğimiz, Kur’an’ın insana dönüşmüş hali) yukarıda saydığımız nedenlerle Hareket noktası olan ortamın; coğrâfî, etnik, sosyal, kültürel, ekonomik ve dinî yapısını ortaya koyacağız.

1. HZ MUHAMMED’İN PEYGAMBER OLARAK GÖNDERİLDİĞİ COĞRAFİ ORTAM AMAÇ; Bu bölüm ele alınırken O’nun peygamberlik dönemindeki faaliyetlerinin daha iyi tanınmasına, anlaşılmasına ve temellendirilmesine yardımcı olmak amaçlanmıştır.

1.1 ARABİSTAN VE ARAPLAR 1.1.1 Bölgeye Bu Adın Verîlmesînin Sebebi "Arab ve A'râb'ın anlamı, düzgün ve güzel konuşmak" demektir. Arabistan halkı, kendi güzel konuşmaları karşısında bütün dünyanın bir hiç olduğunu kabul ettikleri için, kendilerine "Arab" (=düzgün ve güzel konuşan), diğer milletlere de "Acem" (=bozuk konuşan) derlerdi.

1.1 ARABİSTAN VE ARAPLAR 1.1.1 Bölgeye Bu Adın Verîlmesînin Sebebi Bazılarına göre: "Arab" kelimesinin aslının "Arabe" şeklinde olduğu ifade edilmektedir. Bazı eski şiirlerde "Arab" kelimesi yerine "Arabe" kelimesi kullanılmıştır. "Arabe" kelimesinin Sâmî dillerdeki anlamı, çöl ve düz ova demektir. Arabistan'ın büyük bölümü çöl ve düz ova olduğu için zamanla bütün ülkeye Arabistan denmeye başlanmıştır.

ŞİMDİ BÖLGEYİ ÖNCE COĞRAFİ OLARAK BİR TANIYALIM 1.2 COĞRAFİ ORTAM ŞİMDİ BÖLGEYİ ÖNCE COĞRAFİ OLARAK BİR TANIYALIM

Asya, Afrika ve Avrupa’nın kesiştiği önemli bir noktada bulunur. Arabistan Afrika

1.2 COĞRAFİ ORTAM Arabistan Yarımadası

ÜRDÜN IRAK İRAN MISIR SAUDİ ARABİSTAN SUDAN UMMAN ERİTRE YEMEN Birleşik Arap Emirlikleri SAUDİ ARABİSTAN SUDAN UMMAN ERİTRE (HABEŞİSTAN) YEMEN

Şimdi biraz daha detaylara inelim 1.2 COĞRAFİ ORTAM Şimdi biraz daha detaylara inelim

COĞRAFİ ORTAM Hicaz bölgesi, Hz. Peygamber’in doğduğu, yaşadığı ve vefat ettiği yer olması dolayısıyla İslâm tarihi açısından çok önemlidir.

COĞRAFİ ORTAM Doğuda Basra ve Umman körfezleri, Batısı Kızıldeniz ile çevrilidir. Kuzeyde Süveyş Kanalı ile Asya’ya birleşir. Güneyde Bâbü’l-Mendeb Boğazı ile Afrika’dan ayrılır. Güneyde Hint Okyanusu bulunur.

COĞRAFİ ORTAM Yarımadanın batı kesiminde, Kızıldeniz kıyısında genişliği yer yer 80-100 kilometreyi bulan dar bir kıyı ovası olan Tihâme yer alır. Tihâme’nin doğusunda Hicaz bulunur.

COĞRAFİ ORTAM Hicaz; Hicaz denilince, Tihâme’yi de içine alan geniş bölge kastedilir. Mekke, Medine ve Taif, Hicaz'ın önemli şehirleridir. Taif

COĞRAFİ ORTAM Necid platosu Hicaz’ın doğusunda ve Arap Yarımadası'nın orta kesiminde Necid platosu yer alır. Necid’in güneydoğu kesiminde Yemâme bulunur. Plato: Fiziki coğrafya terimidir. Yer şeklini ifade eder. Çevresine göre alçakta kalmış, akarsularca parçalanmış dalgalı ve eğimli geniş düzlüklerdir.

1.2 COĞRAFİ ORTAM

COĞRAFİ ORTAM Yemen bölgesi Hicaz’ın ve Arap Yarımadası'nın güneydoğusunda Yemen vardır. Yemen bölgesinin; kuzey kısmında Necran, orta kısmında San’a güneyinde Taizz yaylaları meşhurdur.

1.2 COĞRAFİ ORTAM – Arap Yarımadası - ÇÖLLER

COĞRAFİ ORTAM Hadramut ve Umman Yemen’in doğusunda, dağlık olan ve vadilerle yarılmış bölgeye Hadramut adı verilir. Hadramut’un ve hatta Arap Yarımadası'nın en doğu kısmında Umman yer alır. .

COĞRAFİ ORTAM Bahreyn veya Hecer Umman’ın batısında ve Kuzey batısında Irak hudutlarına kadar uzanan bölgeye adı verilir.

1.2 COĞRAFİ ORTAM

1.2 COĞRAFİ ORTAM Yollar

COĞRAFİ ORTAM Yarımadanın kuzey kesiminde Nüfûd çölü, Güney kesiminde ise Rubu’l-Hâlî adı verilen çöller bulunur. Bu iki büyük çölü birbirine bağlayan dar bir şerit halinde Dehnâ Çölü vardır.

1.2 COĞRAFİ ORTAM – Arap Yarımadası - ÇÖLLER

1.2 COĞRAFİ ORTAM Nufud Çölü Dehna Çölü Rub’ul Hali Çölü

COĞRAFİ ORTAM Meşhur şehirler İslâm’ın doğuşuna yakın tarihlerde Arabistan’daki meşhur şehirler şunlardır: Mekke, Taif, Yesrib, Yenbû, Cüreş, San’a, Hicr, Hayber, Suhâr, Debâ, Dûmetülcendel, Fedek, Teymâ, Vâdilkurâ ve Maknâ

COĞRAFİ ORTAM Almanya ve Fransa'dan dört kat daha geniş bir alana sahiptir. Uzunluğu hemen hemen 2400, genişliği 960 km ve genel yüzölçümü 1.920.000 km karedir.

COĞRAFİ ORTAM Bazı bölgeleri verimli ve yeşildir. Bol miktarda gümüş ve altın yataklarına sahiptir. …………