Bölüm 1: Introductions (Tanıtım,Tanım)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İşletim Sistemleri.
Advertisements

BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
Dijital Dünyada Yaşamak
BİLGİSAYAR NEDİR?.
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
İşletim Sistemlerine Genel Bakış
İşletim Sistemlerine Giriş
Bilgisayar Ağlarına Giriş
ENF 101 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
CLUSTER COMPUTİNG (KÜME HESAPLAMA )
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
Bilgisayara giris ders Notlari
BÖLÜM 2: BİLGİSAYAR SİSTEM YAPILARI
İŞLETİM SİSTEMLERİ EYLÜL 2012.
BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI
İŞLETİM SİSTEMLERİ Ders İçeriği
Bölüm 1 Ağlar ve Verİ İletİşİmİ
İşletim Sistemleri Hazırlayan Hakan YİĞİT.
İşletim Sistemlerinin Türleri
MART 2013 İŞLETİM SİSTEMLERİ.
BİLGİSAYAR AĞLARI.
İŞLETİM SİSTEMLERİ.
Bilişim Teknolojilerine Giriş
İŞLETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. S.Serkan TAN.
E-Öğrenme Nedir?
WINDOWS NT GENEL YAPISI
AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
BİLGİSAYARIN BİLEŞENLERİ DONANIM OLARAK BİLGİSAYARI TANIYALIM BİLGİSAYARIN BİLEŞENLERİ.
EYLÜL 2014 İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilgisayar Uygulamaları.
Bilgisayar Ağlarına Giriş. Tarihsel Gelişim Main- frame OS yoktu Batch Systems (Toplu İşlem) Birden fazla işin arka arkaya çalıştırılması.
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
Aşağıdakilerden hangisi işletim sistemi değildir?
BİLGİSAYAR YAZILIMI.
Denetim Masası Ms. Windows 8.1
BİLGİSAYAR.
BTÖ 306 Bilgisayar Ağlarına Giriş Dr. Şirin Karadeniz Çelebi Uluyol.
Temel Bilgi Teknolojileri
BÖTE205 – BİLGİSAYAR DONANIMI
BİLGİSAYAR DONANIMI Hazırlayan: Emre ŞENTÜRK ( )
Ağlar ve Veri İletişimi
Bilgi ve İletişim Teknolojisi Dersi
Bölüm 3: İşletim Sistemi Yapıları
Bölüm 13: I/O Sistemleri Giriş/Çıkış Donanımı
BİL İŞLETİM SİSTEMLERİ
Bilgisayar Sistemlerine Giriş
BİLGİSAYAR Kendisine verilen bilgiler üzerinde aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma işlemleri yaparak sonuçları çıktı birimlerine gönderen elektronik.
BTÖ 306 Bilgisayar Ağlarına Giriş. BTÖ 306 Tarihsel Gelişim Main- frame OS yoktu Batch Systems (Toplu İşlem) Birden fazla işin arka.
GENEL KAVRAMLAR 1. Hafta Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi’ne aittir. Bu ders içeriğinin.
NetKafem Kullanımı Basit, Maliyeti Düşük, İşlevleri Güçlü
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
BİLGİSAYAR NEDİR?.
Temel Bilgi Teknolojilerinin Kullanımı Öğr.Gör. Abdullah ŞENER.
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Genel Kavramlar Bölüm - 1. YAZILIM Bilgisayara işlemler yaptırabilmek ve karar verdirtebilmek için yazılan kalıplara denir. Yazılım, genel olarak donanım.
1. HAFTA Giriş, Tarihçe ve Kavramlar
SUNUM KONU BAŞLIKLARI->
BİLGİSAYARIN YAPISI Donanım ? Yazılım.
GÖZDEHAN ÖZTÜRK  Sunucu (Server), herhangi bir ağ üzerinde bir programı veya bir bilgiyi farklı kullanıcılara/sistemlere paylaştıran/dağıtan.
BİT’İN TEMEL KAVRAMLARI
Berkay Ak STORAGE.
BİLGİSAYAR NEDİR?.
Bilgisayar Ağlarına Giriş
İşletim Sistemleri Hazırlayan Hakan YİĞİT.
Bilgisayar Ağlarına Giriş
Bir bilgisayar sisteminin 4 bileşeni vardır;
İşletim Sistemleri (Operating Systems)
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
Sunum transkripti:

Bölüm 1: Introductions (Tanıtım,Tanım) İşletim sistemi nedir ? Merkezi İşlem Birimi Sistemi Çok İşlemcili prosesler Dağıtık sistemler Kümelenmiş sistemler Gerçek zamanlı sistemler El ile taşınan sistemler Bilgisayar ortamları

İşletim Sistemi Nedir? Bir bilgisayarın bir kullanıcı ve bilgisayar donanımı arasında bir arabulucu olarak hareket eden (çalışan) bir program İşletim sisteminin hedefleri (Nelerdir) -> kullanıcı programlarını yürütmek ve kullanıcı sorunları çözümünü yapmak -> bilgisayar sistemlerini kullanmak için rahat ortam oluşturmak Bilgisayar donanımını verimli bir şekilde kullanmak(tır)

Bilgisayar Sisteminin bileşenleri 1- Donanım  Bilgisayarın temel kaynaklarını oluşturur(CPU, Bellek, I/O Aygıtları) 2-İşletim sistemi farklı kullanıcılar için ve çeşitli uygulama programları arasında donanım kullanım koordinatlarını kontrol eder 3-Uygulamalı programlar  sistem kaynakları kullanıcılar (Derleyiciler, Veri Tabanı Sistemleri, İş Programları) bilgi işlem problemlerini çözmek için gerekli yolları tanımlar. 4- Kullanıcılar  (İnsanlar, Makineler ve Diğer Bilgisayarlar)

Sistem Bileşenlerinin Soyut(Özetçe) Görünümü

İşletim sistemlerinin tanım(ı)ları Kaynak Ayırıcısı – kaynakları ayırır ve yönetir. Denetim Programı – G/Ç aygıtlarını, kullanıcı programları ve işlemlerini yürütmede kullanır. (Kontrol eder.) Çekirdek (Kernel)- Her zaman çalışmakta olan bir programdır.

Merkezi İşlem Birimi Sistemi Benzer işlerdeki düzenlemelerin hazırlık süresini kısaltır. Otomatik iş sıralaması – otomatik olarak bir işi diğerine aktarır. İlk ilkel işletim sistemleri. Sabit Monitör.  ilk kontrollü monitörü  ilk kontrollü transfer  iş kontrol transferini izlemek için paketi tamamladığında yapar.

Basit bir toplu(Batch) sistemi bellek düzeni

Çoklu programlama toplu(Batch) sistemleri Çeşitli işleri aynı zamanda ana bellekte tutulur ve CPU aralarında paylaşılır.

OS Özellikleri Çoklu Programlılar için gerekli olanlar G/Ç sistem tarafından rutin olarak verilir. Bellek yönetim sisteminde çeşitli işlemler için belleğin ayrılması gerekir. CPU Programı için – Sistemde çalışmaya hazır çeşitli işler arasında seçmemiz gerekir. Cihazların tahsisi

Zaman Paylaşımlı Sistemler – Hesap Etkileşimi CPU, bellek ve disk üzerinde tutulur ve çeşitli işler arasında çoğullanır.(İş belleği yalnızca bir iş için tahsis edilir.) Bu iş bellek ve disk arasındaki bilgi(data) alışverişidir. Kullanıcı ve sistem arasındaki on-line iletişimi sağlanır. İşletim sisteminin tek bir komutla yürütülmesi tamamlanıldığında, kullanıcının klavyedeki komutu istenir (Beyanı istenir) Kullanıcıların veri ve kod erişimleri için on-line sistemi mevcut değildir.

Masaüstü Sistemi Kişisel bilgisayarlardır – bilgisayar sistemi tek bir kullanıcı için tasarlanmıştır. G/Ç aygıtları - fare, klavyeler, ekranlar, küçük boyuttaki yazıcılar. Kullanıcının rahatlığı ve kullanıcının beklentilerine cevap verme. Büyük işletim sistemleri genellikle bireyler için kullanılan teknoloji, bilgisayarın tek kullanımı ve koruma özellikleri CPU kullanımını gerektirmeyen olarak kabul edilebilir. İşletim sistemleri : (Windowse, MacOS , UNIX, Linux)

Paralel Sistemler Simetrik çoklu işlemciler (SMP) Her işlemci ve işletim sisteminin (aynı)kopyasını çalıştırır. Bir çok sürecin performansı bozulmadan bir kerede çalıştırılabilir. En modern işletim sistemleri SMP’dir. . Asimetrik çoklu işlemciler  Ana işlemci programları ve alt(köle) işlemci çalışması tahsis edilen her bir işlemci belirli bir göreve atanır.  Çok büyük sistemlerde daha yaygındır.

Çoklu Simetrik Mimari

Dağıtık Sistemler Çeşitli işlemciler arasında fiziksel hesaplama dağıtımı Gerçek sistem: Her işlemcinin kendi yerel belleği vardır; İşlemciler hızı yüksek otobüs yada telefon hatları gibi çeşitli iletişim hatları aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurarlar. Dağıtık Sistemin avantajları:  Kaynak paylaşımı Hesaplama hızı yüksek – yük paylaşımı Güvenilirlik  iletişim

Dağıtık Sistemlere (Devam Ediliyor) Ağ alt yapısını gerçekleştirir. Yerel Alan Ağları (LAN) yada Geniş Alan Ağları (WAN) İşlemci – Sunucu yada peer – to – peer (Birbirleriyle eş olan) sistemi olabilir.

Clint-Serverin Genel Yapısı

Kümeleme Sistemleri Kümeleme iki veya daha fazla sistem belleğini paylaşmak için izin verir. Yüksek güvenilirlik sağlar. Asimetrik kümelemenin bir sonucu; uygulama sırasında diğer sunucuları beklemeye çalışır . Simetrik kümeleme: N’i barındıran bütün uygulamaları çalıştırır.

Gerçek Zamanlı Sistemler Kullanıcı genellikle bir kontrol, bilimsel deney, tıbbi görüntüleme sistemleri, endüstriyel kontrol sistemleri gibi özel bir kontrol cihazı olarak kullanılır. Sabit zaman kısıtlamaları iyi tanımlanmış. Gerçek zamanlı sistemler; Sert zamanlı yada yumuşak (Gevşetilmiş) zamanlı sistemler olabilir.

Gerçek Zamanlı Sistemler (Devam Ediliyor) Sert - Gerçek Zamanlı : İkincil depolama sınırlı yada yok, veri hafızada kısa süreli olarak depolanır yada salt okunur (ROM) Çatışmalar() zaman paylaşımlı sistemleri ile genel amaçlı işletim sistemleri tarafından desteklenmez. Yumuşak (Gevşetilmiş)- Gerçek Zamanlı:  Robotik Endüstriyel Kontrol İşlemlerinde sınırlı olarak kullanılıyor. Gelişmiş işletim sistemleri özellikleri gerektiren uygulamalar için kullanışlıdır. (Multimedia, Sanal gerçeklik)

Elle Taşınabilir Sistemler Kişisel Dijital Yardımcılar (PDA) Cep telefonları Sorunları (Dezavantajları) Sınırlı Bellek Yavaş İşlemciler Küçük Ekranlar

İşletim Sistemi Kavramları ve Tarihçesi Özellikleri

Bilgisayar Ortamları Geleneksel Bilgisayarlarla Web- tabanlı hesaplama Gömülü bilgisayar sistemleri