BİRİNCİ BASAMAKTA KUŞ GRİBİNE YAKLAŞIM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOMUZ GRİBİ Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Advertisements

ÇEVRE SAĞLIK SİSTEMLERİ
SORU VE YANITLARLA KUŞ GRİBİ Prof. Dr
GRİP (İnfluenza).
GRİP VE KORUNMA YOLLARI SİNAY KREŞ
T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2006 OKUL EĞİTİMLERİ.
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
DESTEK HİZMETLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kurum Tabipliği
THY A.O. SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN PERSONELİMİZİ SARS KONUSUNDA BİLGİLENDİRMEK AMACIYLA HAZIRLANMIŞTIR Sağlık Müdürlüğü.
KUŞ GRİBİ Doç. Dr. Ayper Somer
HALK SAĞLIĞI EĞİTİM SUNUSU
İnfluenza ve Solunum Yolu Hastalıkları Sürveyansı
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
İNFLUENZA (GRİP) Prof.Dr.Halis Akalın.
ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI
Grip ve korunma yollari
 Hastane Yönetimi.  İzdihamın önlenmesi ve sağlık personelinin emniyeti için gerekli güvenlik tedbirleri alınır,  Sağlık Bakanlığı ve Emniyet Teşkilatı.
KUŞ GRİBİ AVİAN İNFLUENZA.
Uzm.Dr.Tunga BARÇIN Enfeksiyon Hast. ve Kl. Mikrobiyoloji
Dr. Perver YETİZ BATMAN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DOMUZ GRİBİ NEDİR Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de.
BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI
HANTA VİRÜS ENFEKSİYONU
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI (Lise)
İNFLUENZA A H1N1 PANDEMİSİ Op. Dr. Mehmet Özkan.
Domuz gribi nedir? Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve.
KUŞ GRİBİ KUŞ GRİBİ BULAŞMA VE EPİDEMİYOLOJİ PROFİLAKSİ VE TEDAVİ
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ (KKKA)
Kızamık Eliminasyon Programı
BURÇ Genetik Tanı Merkezi
DOMUZ GRİBİ Hazırlayan:İhsan BAŞARAN-İşyeri Doktoru
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha.
Grip ve Hijyen Alaplı Devlet Hastanesi Fatma KARAKUŞ AKIN
X ülkesinde bir köyde ağır solunum hastalığı salgını bilgileri Sağlık Bakanlığına ulaşır. Çevre bölgelerde de olgular saptanır.
BİRİNCİ BASAMAKTA ALLERJİK HASTALARA YAKLAŞIM Dr Hamit Işıkalp 15. PRATİSYEN HEKİMLİK KONGRESİ 27 – 31 EKİM 2010 ANTALYA GENEL BAKIŞ KLİNİĞİ HASTANIN DEĞERLENDİRİLMESİ.
Prof.Dr. Bülent A. BEŞİRBELLİOĞLU GATA Enfeksiyon Hst. ve Kl. Mik. AD.
PNÖMONİLER Dr. Oğuz KILINÇ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi
İLETİŞİM MERKEZİ. Domuz gribi nedir? Domuz gribi, yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş.
DOMUZ GRİBİ.
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
1 DELL CONFIDENTIAL. 2 NASIL İŞLER? AMAÇ: –Müşterinin teknik desteği kendi adresinde alabilmesidir. –Müşteri Dell Destek Hattını arar. (Hafta içi 9:00-17:30)
HEMŞİRE NE YAPAR?.
(Grip) Virüsün Özellikleri ve Tanı
E.Ü.T.F. ÇALIŞAN SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
Sabancı Gönüllüleri Programı nedir? Tüm Sabancı Topluluğu’nu kapsayan bir sosyal sorumluluk programı İki ana platform 1.Online eğitim 2. Gönüllülük Projeleri.
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
Bursa Sağlık Müdürlüğü
Vet. Hekim Ahmet SAFRAN Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Bulaşıcı Hastalıkların İhbarı ve Bildirim Sistemi
SEVERE ACUTE RESPIRATORY SYNDROME SARS. Şiddetli akut solunum yolu sendromu.
T.C. Sağlık Bakanlığı Özel Sektör Tetra Pak Ltd. Şti. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tıp Fakültesi Osteoporozdan Korunma ve Osteoporozlular.
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI.
GRİP PANDEMİSİ Adıyaman Halk Sağlığı Müdürlüğü
GRİP Adıyaman Halk Sağlığı Müdürlüğü
Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit Project No. TR 06.AI/SV.
BAKANLIK UYGULAMALARI VE MEVZUAT
DOMUZ GRİBİ BİLGİLENDİRME SUNUSU. 'H1N1 virüsü' neden domuz gribi olarak adlandırılıyor? Bu virüse 'domuz gribi' denmesinin nedeni, domuzlar arasında.
 Kuş gribi, evcil ve yabani kanatlılar ile memeli hayvanların çoğunda solunum ve sindirim sistemine ait belirtiler gösteren, ölümle sonuçlanan çok bulaşıcı.
TBS’DE HİJYEN.
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
BOĞMACA (Pertusis) NEDİR ?. Her ülkede ve her mevsimde görülen bakteri enfeksiyonudur. Çocukluk dönemi hastalığıdır. Hastalık geçirildikten sonra oluşan.
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
ALINMASI GEREKLİ ÖNLEMLER
Sunum transkripti:

BİRİNCİ BASAMAKTA KUŞ GRİBİNE YAKLAŞIM Dr. Neşe ÇAĞLAYAN YILMAZ Pratisyen Hekim

Tarihçe 20. yüzyılda dört büyük grip salgını olmuştur. 1918-1919 yıllarındaki H1N1 salgınının yaklaşık 50 milyon kişinin ölümüne neden olduğu tahmin edilmektedir. 1957-1958 (H2N2), 1968-1969 (H3N2) salgını olmuştur.

1977-1978 döneminde (H1N1) tekrar dolaşıma başlamıştır. Halen dünya üzerinde H3N2 ve H1N1 virüsleri birlikte dolaşmaktadır. Bundan sonra da kuşlar göç ettikçe yeni salgınların olması kaçınılmaz gibi görünmektedir.

Kuş gribi görülen kuş türlerimiz

Riskli Temas Son 10 gün içinde Taşıyıcı, hasta ya da ölmüş hayvanların Tüylerine dokunmak ya da yolmak, Dışkısına, salya, burun akıntısı ve göz akıntısına dokunmak yada bunlarla kirlenmiş yüzeylerle temas etmek, Bulunduğu kapalı ortamlarda en az 1 saat kalmak. Kesmek ya da pişirmek için hazırlamak. Uygun biçimde pişirmeden yemek şeklinde olur. Temizlik kurallarına uymadan ve koruyucu önlemleri almadan kanatlı hayvanlarla yakın temasta bulunan, yetiştiren, bakımını yapan ve yaşama yerlerini temizleyen kişiler risk altındadır.

Klinik tanımlama Bölgede yabani kuşlar ve evcil hayvanlarda toplu ölümler gözlendiğinde; Bakım, taşınma, beslenme yada kümes temizliği ile ilgilenenlerde, Hasta hayvanların itlafında gerekli korunma tedbirlerini almamış olarak görev yapanlarda, Riskli temas öyküsü olanlarda

Klinik tanımlama Diğer bir başka sebeple açıklanamayan, ani başlangıçlı 38,5 °C yi geçen ateş ile boğaz ağrısı, öksürük, kas-eklem ağrıları, nefes darlığı/solunum güçlüğü, bulgulardan en az birinin varlığı

Olası vaka Solunum zorluğu bulgusu olmadan klinik tanımlamaya uyan vakadır. “Riskli temas” öyküsü vardır.

Kuvvetle Olası Vaka Solunum zorluğu bulgusu olmak şartıyla klinik tanımlamaya uyan vaka da “Riskli temas” öyküsünün olması.

Kesin Vaka; Olası veya kuvvetle olası vaka da Sağlık Bakanlığının belirlediği “referans laboratuvarlar”da doğrulanan vakalar.

Tanı için Laboratuvar Kriterleri Nazofarengeal sürüntü veya Aspirasyon örneğinden İnfluenza virüs izolasyonu veya Viral antijenin gösterilmesi.

Riskli Temas (+), Klinik Tanımlama (-) : Bu kişiler vaka olarak değerlendirilmez, a. Korunma tedbirleri alınmış ise, bu kişiler sadece ateş takibi ile ayaktan izlenir. b. Korunma tedbirleri alınmamış ise, profilaksi verilir ve hastalık bulguları yönünden profilaksi boyunca ayaktan izlenir. Eğer klinik bulgular ortaya çıkarsa yoğun bakım ünitesi olan hastanelere yatırılır.

Riskli Temas (+), Klinik Tanımlama (+) : Bu vakalar OLASI VAKA olarak kabul edilir. Hastalar, Yoğun bakım ünitesi olan hastanelere yatırılır, Örnekler alınır, Tedavi başlanır ve takip edilir.

Riskli Temas (+), Klinik Tanımlama (+) : Solunum zorluğu görülen vakalar KUVVETLE OLASI VAKA olarak değerlendirilir.

Riskli Temas (-), Klinik Tanımlama (+) : Bu vakalar öncelikle mevsimsel influenza başta olmak üzere, diğer hastalıklar yönünden değerlendirilmelidir.

Riskli Temas (-), Klinik Tanımlama (-) : Bu kişiler için hiçbir şey yapılmaz.

İnfluenza Sürveyansı Adana Ankara Antalya Bursa Diyarbakır Edirne Erzurum İstanbul İzmir Konya Malatya Samsun Trabzon Van

İnfluenza sürveyansı Seçilmiş illerdeki 10 sağlık ocağının isimleri ve ETF bilgileri TSHGM’ne bildirilmiştir. Sağlık ocakları veya ASM’ler haftalık olarak poliklinikten tespit ettiği influenza benzeri hasta (influenza olası vaka) sayılarını İl Sağlık Müdürlüğüne bildirir. Her hafta Çarşamba günü influenza tanısı için muhtemel vakalardan birinden klinik örnek alınır ve İl Sağlık Müdürlüğüne iletilir.

İnfluenza sürveyansı İl Sağlık Müdürlüğü influenza olası vaka sayılarını takip eden haftanın en geç Salı günü TSHGM’ne bildirir. İl Sağlık Müdürlüğü örnekleri her il için bildirilmiş lab.a kargo veya kurye ile bildirir. Lab. Sonuçları TSHGM’ne gönderilir. Sürveyansa katılan hekim ve kurumlara sonuçlar bildirilir.

OSELTAMİVİR Japonya ve Güney Kore’de yan etkilerinden dolayı hekimler uyarıldı. Mevsimsel gripte kullanılması direnç problemi doğurabilir.

Birinci Basamakta Hizmet-içi eğitimlerle sağlık personelini influenza konusunda bilgilendirme, Halk Eğitimleri ile genel hijyen kuralları ve pişirme hijyeni konusunda duyarlılığı artırma, Uygun tanı ve sevkin sağlanması, İnfluenza riskli gruplarının aşılanması, Antiviral ilaç kullanımı konusunda “AKILCI İLAÇ KULLANIM” ilkelerine uygun davranılması.