FAYDALI BİLGİLER TERMİK KONFOR VE HAVA DAĞITIM ELEMANLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SolarWall Merkezi Kanada’da olan Conserval Mühendislik tarafından geliştirilmiş patentli güneş enerjisi teknolojisidir Dünyada 31 ülkede 1985 yılından.
Advertisements

GİRİŞ BÖLÜM:1-2 VERİ ANALİZİ YL.
41 adımda ahşap inşaat Yapımcı : Y.Orman Müh. Abdullah Arslan Proje : Y.Mim. Çelik Erengezgin.
Prof.Dr.Şaban EREN Yasar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi
MADDE ve ISI.
Dalga Hareketi Genel Fizik III Sunu 8.
GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ
İnfrared & Radyant Isıtıcı İhtiyacını Hesaplarken
Bitkilerde Taşıma Sistemi
Hazırlayan: Ozan Doruk YAVUZ
EVAPORATİF KONDENSER ÖN SOĞUTMA
Sıcaklık ve Termodinamiğin Sıfırıncı Kanunu
RÜZGARIN BASINCA ETKİSİ
ISI VE SICAKLIK.
TARIMSAL YAPILARDA HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ
ISI YALITIMI.
NEMLİLİK VE YAĞIŞ.
Fen performans Hazırlayan:Yusuf TÜRKEN Sınıfı:6/B Numarası:33
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
SU HALDEN HALE GİRER.
KÜRESEL ISINMA Dünya atmosferi çeşitli gazlardan oluşur. Ayrıca küçük miktarlarda bazı asal gazlar bulunmaktadır. Güneşten gelen ışınlar (ısı ışınları/kısa.
JEODEZİ I Doç.Dr. Ersoy ARSLAN.
MADDE ve ISI Isının Yayılması Mustafa ÇELİK.
TÜRKİYE’DE İKLİM.
TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak.
TEKSTİL TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ
Ağır Ama Hissedemediğimiz Yük: BASINÇ. BASINÇ MİLİBAR Atmosferdeki gazların ağırlığına bağlı olarak yeryüzüne uyguladığı etkiye BASINÇ denir. Basınç Birimi.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ (VI. SINIF VI. ÜNİTE)
BORU ÇAPI HESABI Bölüm V.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİZ? 1
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ KASIM 2005 agri.ankara.edu.tr/~sonmez
MÜKEMMEL KONFOR RXA DEĞİŞKEN DEBİLİ FAN Smart Fan kontrol sistemi sayesinde hem fan hızları kontrol edilmekte, hem elektrik tasarrufu, hem de ses seviyeleri.
OBEZİTE.
The art of Engineering The art of Engineering.
Toplama ve Çıkarma işlemi
2. Fiziksel aktivite Yapılan her hareket belirli miktarda enerji harcamasını gerektirir. Hareketin derecesi ve süresine göre enerji harcaması değişir.
TARIMSAL YAPILARDA ÇEVRE KOŞULLARI
FEN ve TEKNOLOJİ / KALDIRMA KUVVETİ
Soğuk nokta (cold junction)
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
Atmosferin Katmanları
METEOROLOJİ DERSİ SICAKLIK Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
Dinlenme veya Bazal Metabolik Hız
SES Ses Bir Enerji Türüdür Mustafa ÇELİK.
1 DEĞİŞMEYİN !!!
TS 802 Haziran 2009 BETON TASARIMI KARIŞIM HESAPLARI
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
BİTKİ KATSAYISI, SULAMA RANDIMANI, ETKİLİ YAĞIŞ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
1/22 GEOMETRİ (Dikdörtgen) Aşağıdaki şekillerden hangisi dikdörtgendir? AB C D.
Termodinamik. Termodinamiğin 0. ve 1. yasaları. Hess yasası.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
MADDE VE ISI.
Madde Ve Isı.
ÖDEV-01 Problem o Şekildeki fırın, Q ısıl debisine sahip kaynakla ısıtılmaktadır. Fırındaki cisimlerin toplam ısıl kapasitesi C, fırın ile çevre.
ÇEVRE FAKTÖRLERİNİN İŞ YAŞAMINA ETKİSİ 1-İklim 2-Gürültü 3-Mekanik Titreşimler 4-Aydınlatma 5-zararlı Maddeler 1.
AĞAÇ ALTI MİKRO YAĞMURLAMA SULAMA SİSTEMİ TASARIMI ÖRNEĞİ
Yarıiletken Elemanların ve
Ders 9 Teknik Analiz Hüseyin İlker Erçen
TERMAL KONFOR.
ANTRENMAN BİLGİSİ “Eklem Hareket Genişliği ve Antrenmanı”
HAVALANDIRMA  Havalandırma;çalışma ortamının ısısını düşürerek,çalışma ortam havasında bulunan ve çalışanların solumak durumunda kaldıkları hava kirletici.
Yenidoğanın ısı kontrolü TERMOREGÜLASYON
CEPHELER YİĞİT GÜVEN.
HİPOTERMİ (HYPOTHERMIA).
EĞİTİM YERLEŞKELERİNDE MEKANİK TESİSAT
GENEL HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME
ISININ YAYILMA YOLLARI
Sunum transkripti:

FAYDALI BİLGİLER TERMİK KONFOR VE HAVA DAĞITIM ELEMANLARI TERMİK KONFOR NEDİR ISO 7730 ye göre Termik Konfor ; ‘’Termik çevre şartlarından tatmin olunduğunun ifade edilmesidir’’ - Başka bir ifade de ; Çevrenin, sıcak ya da soğuk olarak farkında olunmaması halidir. TERMİK KONFORU ETKİLEYEN FAKTÖRLER Termik Konfor, sadece hava sıcaklığına bağlı değildir. Birçok parametre söz konusudur. İnsan vücudunun çevresi ile ısı transferini etkileyen tüm parametreler Termik Konfor’u etkiler. Nedir bu parametreler ? Fiziksel Parametreler ; Hava Sıcaklığı Ortalama Radyant Sıcaklık Hava Hızı Bağıl nem Kişisel parametreler ise ; Aktivite (Metabolik değer) (mo) Giysi izolasyon değeri (clo) Yaş ve Cinsiyet Psikolojik parametreler ; Sıcaklığa müdahale ve kontrol edebilme olanağı Stress Sezon değişikliği Sıcaklık dalgalanması Modern yaşamda insanların zamanı % 5 Dış ortam, da % 95 İç ortam da geçmektedir. Bu nedenle iç mekanların, konfor koşullarına uygun olması zorunluluğu vardır.

FAYDALI BİLGİLER Normal vücut sıcaklığı 37 °C dir. 37°C 34°C Normal vücut sıcaklığı 37 °C dir. İnsan ayrı ısıtma ve soğutma sensörlerine sahiptir. Sıcak sensörleri deri altında bulunmaktadır ve sıcaklık 37 °C üzerine çıktığında sinyal vermektedir. Soğuk sensörleri de deri altındadır ve deri sıcaklığı 34 °C altına indiğinde sinyal vermektedir.

FAYDALI BİLGİLER ENERJİ DENGESİ Vücut içinde üretilen ısı ile vücuttan dışarıya verilen veya depo edilen ısı arasında mutlak bir dengenin bulunması mecburiyeti vardır. Termik konfor ancak, üretilen ve kaybedilen ısı dengede olduğunda elde edlilebilir.

ISI DAĞILIMI Walls Upper half-space Lower half-space Floor

HAVA DAĞILIM A

HAVA DAĞILIM A

YER DEĞİŞTİRMELİ DAĞITIM Düşük hava hızları 0,5 ve altı ile control edilmek istenen hacim içerisinde konfor şartları belli bir yüksekliğe kadar sağlanır. 3~4 K /metre sıcaklık değişimli tabakalaşma nın genelde insanı rahatsız etmediği gözlemlenmiş. Üfleme sıcaklığı ağırlıklı olarak 18 derecenin altına indirilmez Konvektif ısı transferi soğutma için Ofislerde 25W/m2 ve 5 L/s*m2 Ofislerde 30W/m2 ve 40W/m2 Ofislerde 120W/m2 A/C ulasılabiliyor Telekominikasyonda 340W/m2 mümkün

displacement flow in a typical room

Displacement ventilation and radiator (Source: http://www.price-hvac.com)

FAYDALI BİLGİLER Metabolizmadan yayılan enerji kas aktivitesine bağlıdır. Metabolizma Met ölçülebilir. (1 Met=58.15 W/m2 vücut yüzeyi). Vücut yüzeyi yaklaşık 1.7 m2 alınabilir. Termik konfor içerisinde oturan bir kişi yaklaşık 100 W ısı kaybeder. Metabolik değer hesaplanırken, vücudun ısı kapasitesi nedeni ile ortalama aktivitenin son saatleri kullanılmalıdır.

FAYDALI BİLGİLER GİYSİ İZOLASYON HESABI Elbisenin konfor açısından büyük etkisi bulunmaktadır. Çok soğuk bir ortamda sıcak elbise sayesinde çabucak konfor elde edilebilir, aynı şekilde sıcak bir ortamda da hafif bir elbise sayesinde konfora ulaşılabilir. Bir elbisenin izolasyon değeri, DIN 33403, bölüm 3 ve ISO 7730’da ifade edilmiştir. Isı iletim direncine ait fiziksel birim olarak; 1 clo (clothing value’dan gelme) = 0,155 m2 K/W geçerlidir 0.15 Clo 1.0 Clo 0.5 Clo 1.2 Clo

FAYDALI BİLGİLER Dikey Sıcaklık Farkı Dikey hava sıcaklık farkı, ayak bileği ve boyun seviyesindeki hava sıcaklık farkıdır. Bölgesel konforsuzluk olmaması için bu bölgeler arasında sıcaklık farkının 3 °C den büyük olmaması gerekir. Döşeme Sıcaklığı Kabul edilebilir döşeme sıcaklığı 19 ile 29 oC arasındadır. Grafik, insanın normal olarak iç giysileri ile oturma durumuna göre verilmiştir.

FAYDALI BİLGİLER * Soğuk hava jeti düşmeye * Sıcak hava jeti ise yükselmeye meyillidir

FAYDALI BİLGİLER Aşağıdan yukarı üflemede Sıcak hava daha dar bir yayılma ile yukarı yükselirken, Soğuk hava daha geniş bir yayılma ile hareket etmektedir. Yukarıdan aşağı üflemede ise tam tersi bir durum söz konusudur.