Kadın Çalışmaları (Sorunları) Araştırma ve Uygulama Merkezleri (KAUM)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kadın ve Bilişim Başarı Öyküleri Paneli
Advertisements

Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Prof.Dr.Erdal BEŞER ADÜ Tıp Fakültesi ADÜ SEM Müdürü
KADIN İSTİHDAMINA YÖNELİK AB POLİTİKALARI
Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırmaları Merkezi’nin amacı disiplinlerarası araştırmalar ve kadın ve toplumsal cinsiyet.
YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ KADIN SORUNLARI ARAŞTIRMA
Anadolu Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi.
BÜMED Siyaset BUluşmaları _1
Merkezin Kuruluş Tarihi: Mart 2010 Danışma Kurulu: 44 ESOGU öğretim üyesi ve 2 kişi üniversite dışından (Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Belediye)
Uluslararası İşbirliği Faaliyetleri
“IP Universities” Istanbul, April 14 to 15, 2011 Albert Long Hall, BOGAZICI UNIVERSITY Institutional logoTürkiye’de FM Eğitimi Salih BEKTAŞ.
AKTS & DE Etiketi 1 Mart 2013 İstanbul Teknik Üniversitesi İlyas ÜLGÜR Erasmus Program Koordinatörü AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı.
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
Sabancı Vakfı Hibe Programı
Merkezimiz tarihli resmi gazetede yayınlanan yönetmelikle kurulmuş ve yaklaşık 2 yıldır faaliyet göstermektedir. Kısa adı NAKSAM’dır. NAKSAM’IN.
Yapabildiklerimiz Yapabildiklerimiz
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMINDAKİ TEMEL İLKELER
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
Kuruluşu Trakya Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜKSAM) tarihinde kurulmuştur.
Üniversite Tanıtım.
Tarihçemiz. Tarihçemiz Yönetim Yapısı HASAN CEM BOYNER / Başkan / İcracı Değil 1978 yılında Boğaziçi Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitirdi.
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
R. Orçun Madran.
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ GENÇLİK ARAŞTIRMALARI VE UYGULAMA MERKEZİ FAALİYET SUNUMU Merkez Müdürü / Prof. Dr. AYLİN GÖRGÜN BARAN.
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Programı, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-
ATILIM ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ MAYIS İKTİSAT BÖLÜMÜNÜN VİZYONU Bilimsel araştırmaları ve yayınları, yetiştirdiği nitelikli öğrencileri ve toplumu.
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
Kamu Yönetiminde Yeni Aktörler: Sivil Toplum Kuruluşları
Edirne Koleji Rehberlik Servisi Elektrik-Elektronik Mühendisliği MF-4 Edirne Koleji Rehberlik Servisi.
KOBİ’lere Yönelik Destek ve Teşvik Programları
5. İzmir İktisat Kongresi “Küresel Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi” NİTELİKLİ ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ HERKESİN HAKKI Prof. Dr. Kayhan Erciyeş.
Kafkas Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma Ve Uygulama Merkez Müdürlüğü Faaliyetleri Kafkas Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğr.Gör.Neriman.
Belediye Ortaklık Ağları Projesi TUSENET – Türk –İsveç Belediye Ortaklık Ağları / Turkish – Swedish Municipal Network.
FATİH ERDOĞAN. Fatih Erdoğan 23 Nisan 1954'te İzmir'de doğdu. Yaşamının geri kalanını İstanbul'da geçiren yazar, Kültür Koleji ve 1973'te Robert Kolej'den.
FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI Bilgilendirme Toplantısı
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ KADIN SORUNLARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
24 Mart 2015 Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü
ESPAÑA SİSTEMA DE EDUCACİÓN LA EDUCACİÓN SUPERİOR LA FORMACİÓN DE LOS DOCENTES AB Ülkelerinde Eğitim Prof. Dr. Mustafa ERGÜN Nurcan BUNAR.
18 Mart Yalova.  22 Mayıs 2008 tarih ve 5765 sayılı kanun ile kurulmuş olan Yalova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Öğretim.
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
5. İzmir İktisat Kongresi “Küresel Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi” NİTELİKLİ ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ HERKESİN HAKKI Prof. Dr. Aydın Öztürk İzmir.
Koordinatörler Toplantısı - 14 Mayıs 2009 Hayatboyu Öğrenme Programı-Erasmus Desteklenen Faaliyetler: Yoğun Programlar (IP) ve Diğer Proje Faaliyetleri.
MDK ALT YAPI KIYASLAMA ÇALIŞMA GRUBU
DEÜ İZİSYÖM İzmir İli Stratejik Planlama Yönetişim, Araştırma ve Uygulama Merkezi İNSAN KAÇAKÇILIĞI VE İNSAN TİCARETİ OLGUSU 18. FARKINDALIK TOPLANTIMIZI.
BOLOGNA SÜRECİNİN TÜRKİYE’DE UYGULANMASI PROJESİ Kasım 2006 Fırat Üniversitesi, Elazığ Nezih Güven- Bologna Rehberi.
Hacettepe Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ SENATO SUNUMU
TM (EA) PUAN TÜRLERİ YGS – LYS Bİ LGİ
DEÜ İZİSYÖM İzmir İli Stratejik Planlama Yönetişim, Araştırma ve Uygulama Merkezi İNSAN KAÇAKÇILIĞI VE İNSAN TİCARETİ OLGUSU 18. FARKINDALIK TOPLANTIMIZI.
LOGO YÜKSEK ÖĞRETİMDE SIRALAMA SİSTEMLERİ YÜKSEK ÖĞRETİMDE SIRALAMA SİSTEMLERİ.
Özyeğin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi. Kuruluş : 18 Mayıs 2007 Açılış : 15 Eylül 2008 Kampüs : Çekmeköy, Türkiye’nin ilk LEED Sertifikası alan.
Özyeğin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi. Kuruluş : 18 Mayıs 2007 Açılış : 15 Eylül 2008 Kampüs : Çekmeköy, Türkiye’nin ilk LEED Sertifikası alan.
Erasmus Hareketliliği Kapsamında Türkiye’ye Gelen Öğrenciler
Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu Abdullah Gül Üniversitesi Gelen Öğrenciler ve Uluslararasılaşma 23 Ekim 2015.
ÖĞRETİM YILI LYS BAŞARI TABLOSU.
TÜRKİYE BASKETBOL FEDERASYONU ÜNİLİG KURA ÇEKİMİ
BİZ KİMİZ 2000 Yılından bu yana farklı organizasyonlarda aktif olarak görev almış; alanında uzman ve akademik anlamda ciddi projelere imza atmış bir ekibiz.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
FAKÜLTEMİZ HAKKINDA Fakültemiz tarihinde kabul edilen ve tarihinde Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı.
SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ TEMMUZ 2017
TÜRKİYE’DE VETERİNER HEKİMLİĞİNDE OKULLAŞMA SÜRECİ
Akademik Değerlendirme Koordinatörlüğü
ANKOS ELEKTRONİK BİLGİ KAYNAKLARI ERİŞİMİNDE ULUSALLAŞMAYA DOĞRU
CEDAW Her iki cinsten birinin aşağılığı veya üstünlüğü fikrine veya kadın ile erkeğin kalıplaşmış rollerine dayalı ön yargıların, geleneksel ve diğer.
Ahmetcan Beyin Tümörü İle Mücadele Derneği
Sunum transkripti:

Kadın Çalışmaları (Sorunları) Araştırma ve Uygulama Merkezleri (KAUM) Itır BAĞDADİ İzmir Ekonomi Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (EKOKAM) E-mail: itir.bagdadi@ieu.edu.tr

Önemli Tarihler 1946 – Birleşmiş Milletler (BM) Kadının Statüsü Komisyonu 1975 – BM İlk Kadın Konferansı (Mexico City) 1979 – BM Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW) 1980 – BM 2. Kadın Konferansı (Kopenhag) 1985 – BM 3. Kadın Konferansı (Nairobi) 1985 – Türkiye CEDAW’ı imzaladı 1990 – Başbakan’a bağlı Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü kuruldu 1995 – BM 4. Kadın Konferansı (Pekin) 1995 – YÖK Üniversite Rektörlüklerine KAUM’ların kurulması önerisinde bulundu 2005 – Türkiye AB ile tam üyelik müzakerelerine başladı

Sayılarla Yeni Açılan KAUM’lar 1989 - 1995: 6 merkez 1996 - 2002: 10 2003 –2009: 18 2010’den itibaren: 28 TOPLAM: 62

Toplam KAUM Sayısı

İlk Kurulan KAUM’lar İstanbul Üniversitesi – 1989 Marmara Üniversitesi – 1992 (Selçuk Üniversitesi Aile Arş. ve Uyg. Mrk.) – 1992 Ankara Üniversitesi – 1993 ODTÜ – 1994 Çukurova Üniversitesi - 1994 Gazi Üniversitesi – 1996 Ege Üniversitesi – 1996 Gaziantep Üniversitesi – 1997 Yüzüncü Yıl Üniversitesi – 1997 Çankaya Üniversitesi – 1998 Atılım Üniversitesi - 1998

2012’den Sonra Kurulan KAUM’lar Üsküdar Üniversitesi (Aile Uygulama ve Araştırma Merkezi) - 2012 Kadir Has Üniversitesi – 2012 Giresun Üniversitesi – 2012 Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi – 2012 Namık Kemal Üniversitesi – 2012 İstanbul Kültür Üniversitesi – 2012 Düzce Üniversitesi – 2013 İstanbul Aydın Üniversitesi – 2013 İzmir Katip Çelebi Üniversitesi – 2013 Kurulma aşamasında olan merkezler: Kilis 7 Aralık Üniversitesi

KAUM ve Vakıf Üniversiteleri Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Bulunan Vakıf Üniversiteleri (kurulma tarihine göre): Çankaya Üniversitesi Atılım Üniversitesi Başkent Üniversitesi İzmir Ekonomi Üniversitesi Sabancı Üniversitesi Koç Üniversitesi İzmir Üniversitesi TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (Sosyal Politikalar Merkezi) Kadir Has Üniversitesi İstanbul Aydın Üniversitesi İstanbul Kültür Üniversitesi

Bölgelere Göre KAUM Dağılımı 18 4 6 15 10 7 3

KAUM/Üniversite Oranları

KAUM/Üniversite Oranları

Ege Bölgesindeki KAUM’lar Ege Üniversitesi (EKAM) – 1996 Muğla Üniversitesi – 2005 Pamukkale Üniversitesi – 2008 Uşak Üniversitesi (UKSAM) - 2008 İzmir Ekonomi Üniversitesi (EKOKAM) – 2009 9 Eylül Üniversitesi (DEKAUM) – 2009 Celal Bayar Üniversitesi (CBUKAM) – 2010 Adnan Menderes Üniversitesi - 2011 İzmir Üniversitesi – 2011 İzmir Katip Çelebi Üniversitesi – 2013

KAUM’ların Faaliyetleri Cinsler arası eşitlik konusunda farkındalık yaratmak Genelde işlenilen konular: eğitim, sağlık, hukuk, siyaset, istihdam, şiddet, göç Bilinç arttırıcı eğitimler vermek STKlara, kadın örgütlerine, lisans düzeyi kurslarla, Y. Lisans programlarıyla ve sertifika eğitimleriyle Kalkınma planları yaratılırken kadınla ilgili uzman görüş sunmak Seminer, konferans ve bilimsel toplantılar düzenlemek Yayın yapmak Lobi çalışmalarında bulunmak Bilimsel veriler doğrultusunda çözümler üretmek Dergi, bülten, vs yayınlayarak feminist bilgilerin yayılmasını sağlamak Kadın örgütleriyle danışma ve dayanışma toplantıları

KAUM Müdürlerinin Uzmanlık Alanları Sosyoloji – 12 Tıp - 9 Siyaset Bilimi – 5 Biyoloji – 4 İktisat – 4 Edebiyat – 3 Eğitim – 3 Tarih – 2 İletişim – 2 İşletme - 1 Deniz Bilimleri – 1 Ebelik – 1 Gıda Mühendisliği – 1 Güzel Sanatlar – 1 Halıcılık – 1 Kimya – 1 Mimarlık – 1 Psikoloji – 1 Sosyal Hizmet – 1 Büro Hizmetleri – 1 Tarım Ekonomisi – 1

EKOKAM Örneği 2006 yılında ilk kadın çalışmaları konferans hazırlıkları başladı 2007 – 1. Uluslararası Bienal – “AB’nin Kadının Sosyo-Ekonomik Gelişimine Katkıları” 2009 – 2. Uluslararası Bienal – “Kadın Kotaları” 2009 – EKOKAM resmen kuruldu 2010 – 2012 – 6 ayrı seminer, 1 film gösterisi, 1 atölye çalışması 2012 – 3. Uluslararası Bienal – “Toplumsal Cinsiyet / Şiddet”

KAUM’ların Eksiklikleri Personel Bütçe Verimli ekip çalışması Atanan personelin konuya ilgisi Merkezler arası ortak çalışmaların kısıtlı olması Belediyeler, Bakanlıklar ve STK’larla işbirliklerinin yeterli olmaması Uygulamaya yönelik çalışmaların olmaması Hiyerarşik yapılanma Büyük çaplı uluslararası projelerden fon alacak projelerin üretilmemesi Merkezler arası konsorsiyum eksikliği Kadın ve feminizmle ilgili konuların akademik ortamda diğer alanlara göre daha az önemsenmesi

KAUM Analizi: KOÇKAM Her yıl Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları alanında ödüllü proje çağrısı Uluslararası Konferans (4. Konferans Doğu Akdeniz Üniversitesiyle ortak düzenlenmekte – 3-5 Ekim 2012) Konferanslardan derlenen tebliğlerin Üniversite Yayınevi tarafından kitap olarak yayınlanması Doktora sonrası araştırma bursu Toplumsal Cinsiyet çalışmaları sertifika programı Türkiye’deki Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları konusunda farklı atölye çalışmalarının yapılması

KAUM Analizi: Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Forumu Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü Konuşmacı Serisi Film Gösterimleri Konferanslar (Uluslararası ortaklı) Mor Sertifika Programı (liselerde toplumsal cinsiyete duyarlı eğitici sayısını arttıran eğitim) Kadın Cezaevleriyle ilgili Proje Yuvarlak Masa Toplantıları