ELEKTRONİK BELGELER VE DİJİTAL UÇURUM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AKILLI FAKS.
Advertisements

Ses Kayıt Sistemi.
INTERNET VE HUKUK Zeynep Derman Hukuk Müşaviri SUPERONLINE A.Ş.
Gelir İdaresi Başkanlığı Uygulamalarında GELİR İDARESİ DAİRE BAŞKANI
Elektronik ticarette güvenlik konusunda değerlendirilmesi gereken diğer bir konu da alıcıların elektronik ticaret sitelerinden alışveriş yapmak için vermek.
Google Analytics Nedir?
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
HİZMETLERİMİZ İthalat, İhracat, Transit Gümrük İşlemleri,
Web Sitesi Yapılış ve Yayınlanma Aşamaları
SANAT ÜRÜNLERİ ONLİNE SATIŞ SİTESİ
HTTP’yi (istemci tarafı) kendi kendinize deneyin
İNTERNET.
İNTERNET.
Dijital Dünyada Yaşamak
ULUSLARASI FİNANSAL PİYASALAR VE ARAÇLAR
BİLGİ TOPLUMU STRATEJİSİ Halil İbrahim AKÇA DPT Müsteşar Yrd. 7 Eylül 2006.
ELEKTRONİK DEVLET 1. E-DEVLET? Kamu kuruluşları, vatandaşlar ve ticari kurumlar arasındaki bilgi, hizmet ve mal alışverişlerinde bilgi teknolojilerinin.
Pazarlama Karma Elemanları: DAĞITIM
ELEKTRONİK TİCARETTE ÖDEME ŞEKİLLERİ
Proxy-DNS Nedir?.
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
EBYS Elektronik Belge Yönetim Sistemi
SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİ VE HUKUKSAL SORUNLAR
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
İLKÖĞRETİMDE TEKNOLOJİNİN KULLANILMASI VE UYGULANMASI
E-Ticaret (Rakamlarla Giriş) Sunu İçerik Kaynağı: İyiler, Z. (2009). Elektronik Ticaret ve Pazarlama, T.C. BAŞBAKANLIK Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı.
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Büro Yönetimi Öğretmeni Fatma GEZ BALIKESİR / BANDIRMA – İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Büro Yönetimi ve Resmi Yazışma Kuralları.
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
DİJİTAL VATANDAŞLIK E-DEVLET
DİJİTAL VATANDAŞLIK VE E - DEVLET
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM VE ANİMASYON GİZEM TANIŞ
E- Ticaret Altyapısı.
YÖNT 102 – İŞLETMEYE GİRİŞ II
BİT’İN SOSYAL KÜLTÜREL KATKILARI
ELEKTRONİK TİCARET TÜRLERİ
Temel Bilgi Teknolojileri
İşletme Doktora Programı Bilgi Teknolojileri ve Yönetim (IYO 713)
Sertaç Çelikyılmaz Genel Müdür Elektronik Bilgi Güvenliği A.Ş. Türkiye’de Kurumlar İçin e-Güven Altyapısı 07 Ekim 2004, İstanbul Eczacıbaşı Holding.
BİT’İN SOSYAL KÜLTÜREL KATKILARI
BİT’İN SOSYAL KÜLTÜREL KATKILARI
TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ Kamu Bilişim Platformu - 17 E-Ticaret Güvenlik Sertifikasyonu ve Hukuksal Düzenlemeler 1 Çalışma Grubu ve Ötesi Kamu Hizmetlerinde.
E-Tebligat Nedir.
Kasım 2015 VERGİDE ELEKTRONİK TEBLİGAT DÖNEMİ 1 OCAK 2016’ DA BAŞLIYOR.
Mobil İletişimin Gelişimi
Gelir İdaresi Başkanlığı. ELEKTRONİK TEBLİGAT NEDİR? Elektronik Tebligat, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 456 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği.
AMAÇLAR, ANKET FORMU VE ANKET TASARIMI
Kurumsal ve Gelişmiş Stratejik Planlama Çözümü.
E-TİCARET. E NFORMASYON VE G ELIŞIMI Julius Reuter 28 Nisan 1850’de bilgi aracılığı mesleğini 45 posta güvercini ile başlamıştır. Reuter, ulaştırılması.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
ÖRGÜTLERDE BİLGİ YÖNETİMİ, KARAR VERME VE BİLİŞİM SİSTEMLERİNDEKİ HİYERARŞİK YAPININ MİMARİSİ Kısım 2.
E-DEVLET Hazırlayan: EFSER YILDIRIM E-DEVLET NEDİR? E-devlet, devlet hizmetlerinin kullanıcı ihtiyaçları göz önüne alınarak elektronik ortamda,
Elektronik Belge Yönetim Sistemi ve Elektronik İmza Kasım 2015 Elektronik Belge Yönetim Sistemi Proje Sorumlusu Cumali YAŞAR.
© TÜRKKEP, Hizmete Özel, Tüm Hakları Saklıdır TÜRKKEP E-DEFTER HİZMETLERİ.
Bilgi Teknolojilerindeki Gelişmelerin Muhasebe ve Denetime Etkileri
DİJİTAL VATANDAŞLIK E-DEVLET
ELEKTRONİK TİCARET ÖNÜNDEKİ ZORLUKLAR VE RİSKLER
BİT’İN SOSYAL KÜLTÜREL KATKILARI
E-İMZA.
Bugün ne öğreneceğiz ??? Dijital Vatandaş Nasıl Olunur?
Bölüm 2 ÖRGÜTLERDE BİLGİ YÖNETİMİ, KARAR VERME VE BİLİŞİM SİSTEMLERİNDEKİ HİYERARŞİK YAPININ MİMARİSİ Kısım 2.
BİT’İN SOSYAL KÜLTÜREL KATKILARI
DİJİTAL VATANDAŞLIK E-DEVLET
Temel Internet Kullanımı Y. Doç. Dr. M. Sıtkı İlkay Ekim 2006.
Dijital Vatandaşlık ve E Devlet
Dijital Vatandaşlik.
Gurbet Gunturk Evsel, MLIS
Elektronik-Ticaret’te Arama Motoru Optimizasyonu ve Sosyal Medya
Sunum transkripti:

ELEKTRONİK BELGELER VE DİJİTAL UÇURUM

E-BELGE? Elektronik araçlar vasıtasıyla oluşturulan, üretilen, saklanan, kişi veya kurumların belli bir konudaki beyanını veya bir olguya tanıklık eden verileri içeren, yazı, resim gibi nesnelerin bir araya gelmiş bir bütünüdür. Bağlayıcı bir nitelik kazanması için elektronik ortamda imzalanması gerekir. Hukuksal anlamda belge olarak nitelendirilebilmesi için noter niteliğinde üçüncü bir tarafın varlığına ihtiyaç duyulmaktadır.

E-BELGE TÜRLERİ

E-BELGELERİN ÖZELLİKLERİ Web formatında kullanılan ve farklı web tarayıcıları ile görüntülenebilen formatlara sahip olmalıdır. Güvenli olmalıdır. Kopyalanamaz ve üzerinde tahrifat yapılamaz nitelikte olmalıdır. Dijital imza ile güvenliği ve bütünlüğü garanti altına alınmış olmalıdır. Tüm işletim sistemleri ile entegre olabilmeli, farklı formatlara kolayca dönüştürülebilmelidir.

E-BELGELERİN ÖZELLİKLERİ Üzerinde gerçekleşen tüm işlemleri denetlenebilecek şekilde kayıt altına alınabilmelidir. Hukuksal geçerliliği olmalıdır. Uluslararası standartlara göre imzalanmış ve şekil şartlarını taşıyor olmalıdır. Eş zamanlı olarak tüm taraflarca görüntülenebilmelidir.

E-BELGELERİN FAYDALARI Maliyetin düşmesi (kağıt, posta ve kurye masrafları, hatalı belge maliyetleri) İşlem sürelerinin kısalması Dış ticaret işlemlerinde diğer ülkelere gönderilen belge tesliminin uzun sürmesi Belgenin yolda geçirdiği zamanın azalarak taraflarca eş zamanlı olarak görülebilmesi Yanlışların düzeltilmesi için belgelerin geri istenmesinden kaynaklanan zaman sıkıntısı Evraklar arasında uyumsuzlukların tespiti için günler süren incelemeler

E-BELGELERİN FAYDALARI Uygulama farklılıklarının ortadan kaldırılması (ilgili oldukları işlemin standartlarına uygun olarak üretilirler) Kullanılabilirliğin artması (diğer sistemlerle uyumlu olarak mükerrer kayıtları ortadan kaldırır) İnsan faktörünün etkisinin azalması (sistemin daha da gelişmesi ile e-belgeler kendi işini kendi görecek duruma gelecektir) Arşiv maliyetlerinin ortadan kalkması (hem depolama maliyetleri hem de arşivden bulmanın zorluğu)

E-BELGELERİN FAYDALARI Ekonominin kayıt altına alınması (vergi kaçırmak ve usulsüzlük yapmak) Sahteciliğin önlenmesi (dijital imza ile değiştirme ve tahrifatın yapılamaması) Karmaşık ödeme yöntemlerinin ortadan kalkması (ödeme yöntemlerinin mal ve gümrük merkezli hale gelmesi) Belge sayısının azalması (e-belgeler ile birçok belge aynı belge adı altında toplanabilir) Ticari bilginin edinilmesinin kolaylaştırılması (yapılan hataların kolaylıkla düzeltilebilmesi ve sistem tarafından yanlış uygulamalardan men edilme)

E-BELGELERİN FAYDALARI Ticaret hacminin artması (hız artışı ve maliyet düşüşü, malların ucuzlaması) Maliyetlerin önceden öngörülebilir olması (gecikme, kaybolma gibi beklenmeyen maliyetlerin ortadan kalkması) Firmaların ana faaliyet alanları üzerine daha fazla yoğunlaşması (operasyonel işlemler yükünden kurtulma) Dil farklılıklarının sorun olmaktan çıkarılması (e-belgelerin çok dilli olarak hazırlanabilme imkanı)

E-BELGELERDE GÜVENLİK Kimlik Değerlendirmesi: Belgeyi gönderen kişinin kimliğinin belirlenmesi. Yetkinin Tespit Edilmesi: Belgeyi gönderen ve imzalayan kişinin gönderdiği belgeyi imzalamaya yetkili olup olmadığının belirlenmesi. Belge Bütünlüğü: Belgenin içeriğinin internet üzerinde iletimi sırasında değişmeden kalmasının güvence altına alınması. Karıştırma: Belge içeriğinin sadece gönderici ve alıcı tarafından görülebilecek şekilde karıştırılması.

DİJİTAL UÇURUM Dünya üzerinde bulunan toplumların ve şirketlerin, ulusal ve uluslararası alanda bilgiye erişim, iletişim kurma, teknolojiyi kullanma ve ticaret yapma fırsatları, istekleri ve kabiliyetleri açısından aralarında oluşan fark neticesinde ortaya çıkan iki kutuplu ulusal ve uluslararası düzensizliğe verilen addır.

NEDENLERİ Ülke içinde bulunan gelir dağılımının bozukluğu ve alt gelir gruplarının teknolojiyi kullanmak için yeterli maddi olanaklara sahip olamamaları. Toplum içindeki yaş ve cinsiyet gruplarının teknolojiye olan bakış açılarının farklılık göstermesi. Toplumdaki bireylerin eğitim seviyeleri. Aile yapısı (çocuklu-çocuksuz). Etnik gruplar (Amerika örneği).

ÖLÇÜLMESİNDE KULLANILAN GÖSTERGELER Teleyoğunluk, ülkelerin 100 veya 1.000 kişi başına düşen sabit, mobil ve GSM telefon abonesi sayılarıdır. PC sayısı, örnekleme, tahmin veya kişisel bilgisayar satış rakamlarından elde edilen rakamlardır. Web sitesi sayısı, ülke adına kayıtlı DNS (Domain Name Service) sayısıdır. İnternet host sayısı, internete statik bir IP kullanarak bağlanmış bilgisayar sayısıdır.

ÖLÇÜLMESİNDE KULLANILAN GÖSTERGELER İnternet kullanıcı sayısı, aktif olarak kaç kişinin bilgi ve iletişim teknolojilerini kullandığını ölçmek için kullanılmaktadır. Bant genişliği veya iletişim yolu kapasitesi (bandwidth), genellikle bir dakikada bir yerden bir yere aktarılan bilginin byte, mb veya gb olarak miktarıdır. Kullanıcının dili, ülke başına tahmini kullanıcı sayısı ve bu sayının ülkedeki dillere göre dağılımını hesaplamada yararlanılır.

ÖLÇÜLMESİNDE KULLANILAN GÖSTERGELER Web sitesinin dili, örnekleme veya doğrudan sayma yöntemiyle tahmin edilir. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin büyüklüğü, BİT'inin Gayri Safi Yurtiçi Hasıladan aldığı payı ölçmek için kullanılır. Ayrıca, BİT’lerinde istihdam edilen işgücü, toplam ihracatta BİT’lerin payı gibi diğer ekonomik ölçüler de hesaba katılabilmektedir.

ORTADAN KALDIRILMASI İÇİN Teknolojik altyapının ülkenin her bölgesinde yeterli ve etkili bir şekilde oluşturulması gerekir. Toplum içindeki tüm kesimin, teknolojik iletişim ürünlerine kolayca ulaşmaları sağlanmalıdır. Ulusal eğitim politikası ile küçük yaşlardan itibaren eğitim verilmeli ve yaşamlarının bir parçası haline getirilmelidir. İş hayatındaki gelişimi için küçük ve orta büyüklükteki işletmelere devlet desteği sağlanmalıdır. Birey ve kurumlar tarafından planlanan projeler de devlet tarafından desteklenmelidir.

TÜRKİYE’DE DİJİTAL UÇURUM

DÜNYADA DİJİTAL UÇURUM