İşletİM SİSTEMİ NEDİR? İşletim sistemi bilgisayar donanımlarının birbirleri ile uyumlu bir biçimde çalışmasını sağlayan bir yazılımdır. İşletim sistemi;

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İşletim Sistemleri.
Advertisements

GENEL OLARAK Ana kart Nedir? Ana kartın Yapısı
Yazılım Geliştirme ve Java
Filezilla Client & Server
İşletim Sistemleri Öğr. Grv. Ömer KAÇMAZ.
BT301 İŞLETİM SİSTEMİ KONU: WİNDOWS 7, WİNDOWS 8
Windows İşletim Sisteminin Tarihçesi
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
İşletim Sistemlerine Giriş
Windows işletim sistemi ve sürümlerinin incelenmesi
Bilgisayar Ağlarına Giriş
ANDROID işletim sistemi
MS-DOS DESEM 2008 EMRE UNSAL – ÖZLEM AKTAŞ. İ ŞLET İ M S İ STEM İ Kavramı İ şletim sistemini, bir bilgisayar sisteminde kullanıcı ile iletişim kurarak,
Bölüm 1: Introductions (Tanıtım,Tanım)
Bilgisayara giris ders Notlari
İŞLETİM SİSTEMLERİ KONTROL: PROF.DR.ASAF VAROL DÖNE KARAOĞLAN BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ Bilgisayar Öğretmenliği (Gece) - 4.
İŞLETİM SİSTEMLERİ EYLÜL 2012.
AÇIK KAYNAK KOD Ayhan KOÇ 2009.
İşletim Sistemleri Hazırlayan Hakan YİĞİT.
SON KULLANICI HATALARI BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI SON KULLANICI HATALARI Cengiz Acartürk 03 Ekim 2003.
MART 2013 İŞLETİM SİSTEMLERİ.
Ankara T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmen Eğitimi Programı Bilişim Teknolojileri.
İşletim Sistemleri Tanım: Kullanıcı ile bilgisayar donanımı arasında bağlantıyı sağlayan özel bir yazılımdır.
İŞLETİM SİSTEMİ NEDİR VE NELERDİR
GAZİ OSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI
FAYDALI BİLGİSAYAR PROGRAMLARI
Linux Kurulumu BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican
AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
Leap Motion Grup Üyeleri: Fatih Akkaya Hüseyin Özkan Halil Güvel
SMARTWATCH HAZIRLAYANLAR Burcu MAYDA Ceren ÖZDAL Hatice PEHLEVAN
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
İŞLETİM SİSTEMİ.
EYLÜL 2014 İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilgisayar Uygulamaları.
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
UBUNTU LINUX KURULUMU Ders-2
İşletim Sistemleri Ögr.Gör. Abdullah ŞENER.
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
YAZILIM.
BTÖ 306 Bilgisayar Ağlarına Giriş Dr. Şirin Karadeniz Çelebi Uluyol.
YAZILIM.
Web 2.0 araçlarI MERYEM KAYA AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
YAZILIM.
İŞLETİM SİSTEMLERİ Derya Işık
İŞLETİM SİSTEMİ.
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
Bilgi ve İletişim Teknolojisi Dersi
Mobil Uygulama Geliştirme
Bilgisayar (Computer) Bilgisayar, uzun ve çok karmaşık hesapları bile büyük bir hızla yapabilen, mantıksal (lojik) bağlantılara dayalı karar verip işlem.
Temel Bilgi Teknolojilerinin Kullanımı Öğr.Gör. Abdullah ŞENER.
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Cihan AYGÜL
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
ITEC115 - BİLGİSAYARA GİRİŞ ITEC190 - HUKUK İÇİN BİLGİSAYAR
EĞITIMDE BILGISAYAR KULLANıMı BILGISAYARLARıN TÜRLERI, YAPıSı, IŞLEYIŞI VE ÖĞELERI.
SANALLAŞTIRMA ÇEŞİTLERİ VE YAZILIMLARI
İşletim Sistemleri Arasındaki Temel Farklılıklar
TEMEL BİLGİSAYAR DERSİ Fen Fakültesi, Fizik Bölümü
UBUNTU LINUX KURULUMU Ders-2
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
İşletim Sistemleri Hazırlayan Hakan YİĞİT.
YAZILIM.
Recep KEÇEÇİ A Linux Mint. Linux Mint, Clément Lefèbvre tarafından geliştirildi ve Fransada 2006 yılında yayınlandı. Clément haricinde 2 yöneticisi.
İŞLETİM SİSTEMİ Adem ÇİMEN İşletim Sistemi Nedir
İŞLETİM SİSTEMİ.
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir ? İşletim Sisteminin Görevleri ? İşletim Sisteminin Çeşitleri ? Windows 8 Özellikleri ? Windows 7 Özellikleri.
Bir bilgisayar sisteminin 4 bileşeni vardır;
Windows işletim sistemi ve sürümlerinin incelenmesi
WİNDOWS SÜRÜMLERİ ARASINDAKİ FARKLILIKLAR
Sunum transkripti:

İşletim Sistemleri

İşletİM SİSTEMİ NEDİR? İşletim sistemi bilgisayar donanımlarının birbirleri ile uyumlu bir biçimde çalışmasını sağlayan bir yazılımdır. İşletim sistemi; yazılım, donanım ve kullanıcı arasında etkileşimi sağlayan bir ara yazılımdır. İşletim sistemi aslında bir bakıma bilgisayarda koordinasyon işini üstlenen bir yazılımdır.

İŞLETİM SİSTEMLERİNİN TEMEL İŞLEVLERİ Girdileri ve komutları bilgisayarın anlayabileceği sayısal dile çevirir. Hataları düzeltir. İşlemleri sıraya koyar ve onlara zaman verir.Bu sayede işlemcinin fazla yorulmasını önler ve işlerin çabucak bitmesini sağlar. Kullanıcıların verileri paylaşmasını sağlar. Belleği kontrol eder. Ekran ve modem gibi harici öğelerin de çalışmasını düzenler. Uygulama Programlama Arabirimini (API) sağlar.

İşletİM SİSTEMİ YAZILIM TÜRÜ İşletim sistemi yazılım türü olarak sistem yazılımları içerisinde işletim sistemi kategorisinde yer almaktadır. Başlı başına bir sistemdir. Özel programlama dilleri ile yazılmaktadır. Bir kişinin yazamayacağı kadar zor bir sistemdir. Grup çalışması gereklidir.

İşletİM SİSTEMİ TÜRLERİ Gerçek zamanlı işletim sistemleri Tek kullanıcı - Tek görev Tek kullanıcı - Çoklu görev Çoklu kullanıcı

İŞLETİM SİSTEMLERİ ÇEŞİTLERİ Windows İşletim sistemleri Windows işletim sistemleri özel olarak yani kişisel bilgisayarlarda kullanılmak üzere çıkarılmıştır. Microsoft firması tarafından belli aralıklarla işletim sistemleri yapılmakta ve piyasaya sürülmektedir. Microsoft Windows işletim sistemlerini grafik arayüzlü işletim sistemi olarak piyasaya sunmaktadır.İlk zamanlarda işletim sistemleri yazı tabanlı arayüzlüydü.Grafik arayüzlü olmasının büyük faydaları olmaktadır.  Windows NT çekirdeği üzerine inşa edilmiştir.Yani Windows NT çekirdeği hedef alınıp üstüne kodlar eklenerek Windows 8 elde edilmiştir Kişisel bilgisayarlar için en son işletim sistemi sürümü Windows 8, sunucular için ise en son işletim sistemi sürümü Windows Server 2012 en çok kullanılmaktadır.

İŞLETİM SİSTEMLERİ ÇEŞİTLERİ Linux İşletim sistemleri Linux, Linus Torvalds adında Bilgisayar Mühendisinin kendi bilgisayarında kullanmak üzere geliştirdiği bir işletim sistemi çekirdeğidir. Linux'un en büyük özelliği açık kaynak kodlu ve özgür bir işletim sistemi çekirdeği olmasıdır. Linus daha sonra yaptığı bu linux çekirdeğini internetten duyurmuş ve dünya çapınca kullanıcılara ulaşmış aynı zamanda bu kullanıcılarda sürekli bir geliştirme olanağı doğmuştur. Aynı zamanda linux tabanlı işletim sistemleri süper bilgisayarlarda kullanılmaktadır. Linux tabanlı işletim sistemlerine örnek olarak Pardus, Ubuntu, Debian, Fedora, Mandrake verilebilir.

İŞLETİM SİSTEMLERİ ÇEŞİTLERİ Mac OS işletim sistemleri Mac OS işletim sistemleri Apple şirketi tarafından yapılmakta ve piyasaya sürülmektedir. Son zamanlarda çok popüler olmuştur. En son sürümü Mac OS X'dir. Mac OS X işletim sistemin özelliği Linux çekirdeğini kullanmış olmasıdır.

İŞLETİM SİSTEMLERİ ÇEŞİTLERİ Windows 8 Windows 8 işletim sistemi Microsoft şirketinin piyasaya en son olarak sürdüğü işletim sistemidir.Windows 7'nin ardından gelip onun yerine geçen işletim sistemidir. 26 Ekim 2012'de piyasaya sürülmüştür. Windows 8 de hotmail uzantılı e-maille oturum açılabilmekte bu sayede internette de aktif olarak gezinebilmekte ve dosya paylaşımı yapılabilmektedir. Başlat menüsü kaldırılıp yerine Başlangıç olayı getirilmiştir. Windows 8 de driver kurma olayı bitmiştir.Windows 8 bütün driverları tanıyıp kendisi otomatik kurmaktadır. Mail hesabı ile birleşince bilgisayarı açtığımızda bilgisayara giriş yaparken aynı zamanda sanal olarak da oturum açmaktayız.Başka bir özellik ise Windows 8'e resimli parola özelliği ve yüz tanıma özelliği de eklenmiştir.

İŞLETİM SİSTEMLERİ ÇEŞİTLERİ Windows 8 Microsoft ilk defa bir işletim sisteminde değişiklik yapıp işletim sistemi ile birlikte mağaza özelliğinide getirmiştir bu sayede kullanıcılar ister program olsun ister oyun olsun indirebilmekte ve güncelleyebilmektedir. Microsoft Windows 8'e Skydrive bulut özelliğinide eklemiştir.Bu sayede dosyalar, programlar internete hızlı bir şekilde yüklenmekte istenilen yerde ve zamanda indirilebilmektedir. Microsoft'un eski işletim sistemlerinde çekirdek hatası mavi ekran olarak biliniyordu ancak Microsoft Windows 8 de çekirdek çökmesini belirtmek için üzgün surat ve BSOD ekranı getirmiştir. Windows 8 Microsoft'un diğer işletim sistemlerine göre daha hızlı açılmakta ve boyut bakımından büyük diskleri daha iyi kullanmaktadır. Microsoft Windows 8 de antivirüs olarak kendisinin yapmış olduğu Windows Defender ile birlikte piyasaya sürmüştür.Bir önceki sürümde (Windows 7) de ise Microsoft Security Essential vardı.  Windows 8 de bir farklı özellik ise Metro arayüzünün gelmiş olmasıdır.Bu da dokunmatik özelliğin artık hayatımızın değişmez bir parçası olacağını şimdiden göstermiştir.

Windows 8 Start Screen – Applications are now live tiles which can either be static or dynamic IE10 Bing Travel Photos Desktop Outlook 2013 Store Music Mail Calendar

The Store has categories and various views you would expect (new releases, top free, top paid, etc.)

Other categories

Searching the store is easy

Search works in the Store and lots of other Windows 8 apps

Chicago search in Bing

Chicago search in Chicago Tribune

Switching apps from the left hand side

Windows 8 apps are full screen

Windows 8 apps can be “snapped” next to each other (1/3 and 2/3 – either side)

Switching apps from the left hand side

Showing apps from the left to right

Showing apps from the right to left

Pinch with two fingers to organize and personalize your start screen…

Pulling down on a group allows you to name (or rename) it Pulling down on a group allows you to name (or rename) it. All apps shows the applications that you might not have start menu tile for…

Windows 8 Sürümleri

Klavye Kısayolları

Klavye Kısayolları

Klavye Kısayolları

KAYNAKÇA "İşletim Sistemleri" İşletim Sistemleri wikipedia.org, 2013. Erişim: 2 Kasım 2013. <http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0%C5%9Fletim_sistemi>. "Klavye Kısayolları" Klavye Kısayolları windows.microsoft.com, 2013. Erişim: 4 Kasım 2013. <http://windows.microsoft.com/tr-tr/windows-8/keyboard-shortcuts>. "Windows 8'de Gezinme" Gezinirken windows.microsoft.com, 2013. Erişim: 4 Kasım 2013. <http://windows.microsoft.com/tr-tr/windows-8/getting-around-tutorial>. "Sistem Yazılımları" Yazılım Türleri wikipedia.org, 2013. Erişim: 2 Kasım 2013. <http://tr.wikipedia.org/wiki/Yaz%C4%B1l%C4%B1m>. "Windows 8 Sistem Gereksinimleri" Sistem Gereksinimleri windows.microsoft.com, 2013. Erişim: 2 Kasım 2013. <http://windows.microsoft.com/tr-tr/windows-8/system- requirements>.

KAYNAKÇA "Windows 8" Windows 8 wikipedia.org, 2013. Erişim: 2 Kasım 2013. <http://tr.wikipedia.org/wiki/Windows_8>. "İşletim Sistemleri" İşletim Sistemleri haberiz.com, 2013. Erişim: 2 Kasım 2013. <http://www.haberiz.com/2012/10/03/isletim-sistemleri-nedir-cesitleri-ve-gorevleri-nelerdir.html>. "Linux İşletim Sistemi" Linux İşletim Sistemi www.linux.org.tr, 2013. Erişim: 2 Kasım 2013. <http://www.linux.org.tr/linux-nedir/>. "Windows 8 Sürümleri" Windows 8 Sürümleri blog.microsoft.com, 2013. Erişim: 4 Kasım 2013. <http://blog.microsoft.com.tr/windows-8-surumleri-aciklandi.html>. CERİT,O. (2004). Temel Bilgisayar Teknolojileri Kullanımı. Sivas:Cumhuriyet Üniversitesi Yayınları. EĞİTMEN,M.(2007). SME Linux ile Kolay Linux Server. İstanbul:Pusula Yayıncılık. UYSAL,Ö. (2013). İşletim Sistemleri Dersi Ders Notları. Eskişehir

Dinlediğiniz için Teşekkürler  SON Dinlediğiniz için Teşekkürler 