Öğr.Gör. Zafer Karagüler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tek. Gazi YILDIRIM TRAKYA ÜNİVERSİTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ A.D.
Advertisements

ÇIKAR-İLİŞKİ BEYANNAMESİ
YÜKSEK ENERJİLİ X-IŞINLARIYLA YAPILAN TEDAVİLERDE KARBON FİBER MASANIN CİLT VE İZOMERKEZ DOZUNA ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI TÜLAY MEYDANCI, GÖNÜL KEMİKLER.
PARÇACIK KİNEMATİĞİ-I
Medikal Lineer Hızlandırıcılarda Elektron Dozimetrisi
G E L E C E Ğ İ N İ Z M İ R İ N İ Y A R A T I Y O R U Z
HAVA KERMAYA DAYALI SUDA ABSORBE DOZ TAYİNİ IAEA RAPOR 277
BİLGİSAYARLI RADYOGRAFİ SİSTEMLERİNDE KALİTE KONTROL TESTLERİ
NANOTEKNOLOJİ VE KANSER
KARANLIKDERE PLANLAMA BİRİMİ İÇİN UYGULAMALI ANALİZLER
MEME KORUYUCU CERRAHİ SONRASI KONFORMAL TÜM MEME RADYOTERAPİSİ UYGULANMIŞ HASTALARDA KALP VE AKCİĞER DOZUNUN PARSİYEL MEME IŞINLAMASI TEKNİĞİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI.
Asansör Simülatörünün Ürettiği Sonuçlar Üzerinde Yapılan K-means++ Kümeleme Çalışması ile Trafik Türünün Tahmini M. Fatih ADAK Bilgisayar Mühendisliği.
Tuğba HACIOSMANOĞLU Fizik Yüksek Mühendisi
ELEKTRON LARDA MONİTÖR UNİT HESAPLAMALARI XI.M EDIKAL F IZIK K ONGRESI K ASıM 2007 A NTALYA Bahar DİRİCAN Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon.
DR. TİMUR KOCA BÖLGE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ RADYOTERAPİ MERKEZİ
F. AKMAN, Z. KARAGÜLER, S.KURT, N. DAĞ, Ş. KINAY, O. ÇETİNAYAK,
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
Radyoterapi de PET Kullanımı
Member of Consortium This project is co-financed by the European Union and the Republic of Turkey Rolf Bracke International Geothermal Center Jeotermal.
EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ AD.
İKİ İZOMERKEZLİ STEREOTAKTİK RADYOCERRAHİ UYGULAMALARI
HARD WEDGE VE DİNAMİK WEDGE KULLANILARAK YAPILAN TANJANSİYEL MEME IŞINLAMALARINDA KARŞI MEME DOZUNUN BELİRLENMESİ Uzm. Fiz. Fadime ALKAYA, Doç. Dr. Füsun.
Prof. Dr. Turgay ONARGAN Prof. Dr. C. Okay AKSOY MTS 3022 TÜNEL AÇMA
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Müfredatı Yeniden Yapılandırma Çalışmaları Berna Musal, Cahit Taşkıran, Sevgi Tımbıl, Serpil Velipaşaoğlu, Yücel.
Zırhlama-NCRP151 / SRS-47 Mehmet Tombakoğlu Hacettepe Üniversitesi
SUDA ABSORBLANAN DOZ KALİBRASYON YÖNTEMİ
H. Acun, F. Yaman Ağaoğlu, H. Acar, G. Kemikler İ.Ü. ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ.
H.Ü. ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ 1.Ocak – 15.Şubat 2012
YÜKSEK ENERJİLİ X-IŞINLARIYLA YAPILAN TEDAVİLERDE KARBON FİBER MASANIN CİLT VE İZOMERKEZ DOZUNA ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI TÜLAY MEYDANCI, Prof. Dr. GÖNÜL.
PALYATİF BAKIMIN ORGANİZASYONU
IAEA DOZ PROTOKOLLERİ Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi
Arakatlı Göçertme Yönteminde Planlama Aşamaları
Dokuz Eylül Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi
HÜTKOM Hacettepe Üniversitesi Tütün Kontrol, Eğitim, Vergilendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, 20 Haziran 2012 tarih ve sayılı Resmi Gazete'de.
TÜRKİYE’DE MEDİKAL FİZİK EĞİTİMİ
Prof. Dr. Turgay ONARGAN Prof. Dr. C. Okay AKSOY
Prof. Dr. Mübeccel GÖNEN Merkez Müdürü
RADYOTERAPİ MERKEZLERİ ARASINDA UYGULANMAKTA OLAN TLD İLE ABSORBLANAN DOZ KARŞILAŞTIRMA PROGRAMININ DEĞERLENDİRMESİ Doğan Yaşar, PhD Çekmece Nükleer Araştırma.
FLOROSKOPİK İNCELEMELERDE HASTA DOZ ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ
Kalite Yönetim Prensipleri (Devam)
İletişim Fakültesi Dekanlığı Prof. Dr. Suavi AYDIN.
MESLEK ANALİZİ ÇALIŞTAYI III 21 – 25 Ocak 2013 Ankara
ISO/TS 16949:2009 (Hafta 9) ISO 9001:2008’E GÖRE FARKLAR.
İKİ İZOMERKEZLİ STEREOTAKTİK RADYOCERRAHİ UYGULAMALARI
Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı
Gönül Kemikler İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü
PORTAL GÖRÜNTÜLEME ve PORT FİLM ÇEKME TEKNİKLERİ
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
IMRT TEKNİĞİ İLE TEDAVİ EDİLEN NAZOFARENKS OLGULARINDA PAROTİS BEZİNİN GEOMETRİK VE VOLÜMETRİK DEĞİŞİMİNİN kV-CONE-BEAM CT İLE DEĞERLENDİRİLMESİ Gökhan.
BETONARME YAPILARIN PROJELENDİRİLMESİ DERSİ
SU MİKROBİYOLOJİSİ LABORATUVARLARINDA METOT VALİDASYONU
Teknolojinin ilerlemesi ve bu teknolojinin tıp hayatına uyarlanması ile günümüzde RT de, değişik tedavi yöntemleri uygulanmaya başlanmıştır.
IŞIN DEMETİ MODİFİKATÖRLERİ UZM. FİZ. YENAL SENİN
HEDEF VOLÜM TESBiTi -Tümör volümü → radyasyon onkoloğu, tekniker, radyasyon fizikçisi veya dozimetrist -Kritik organlar → radyasyon onkoloğu, tekniker,
27 Ağustos 2015, SAÜ Senato European University Association (EUA) Institutional Evaluation Programme (IEP)
SU KAYNAKLARININ MODELLENMESİ
1/13. SUNUM İÇERİĞİ Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü SÇD ve Modelleme Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının.
Radyoterapide Tedavi Alanları RT’de hedef derinliğine ve alan boyutlarına göre enerji seçilirRT’de hedef derinliğine ve alan boyutlarına göre.
TANILAMA.
Disiplinler Arası Bitirme Projesi
Z. G. PORTAKAL, C. TUNALI, Ç. KOCABAŞ,
YÖNETİM FONKSİYONLARI
Veri NoktalarININ kONUMLARI
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
H. K. KAPLAN, S. SARSICI, S. K. AKAY*
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
Kalite Yönetim Prensipleri (Devam)
ERP Projesinin Aşamaları İzmir. ERP Projesinin Aşamaları SatışSatış - Başlangıç – Kurulum – Analiz – Plan – Uyarlama – Eğitim – Geliştirme.
FİZYOTERAPİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Sunum transkripti:

Öğr.Gör. Zafer Karagüler DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİNDE YOĞUNLUK AYARLI RADYOTERAPİ (YART) DOZİMETRİSİ Öğr.Gör. Zafer Karagüler Dokuz Eylül Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

Hazırlık Aşaması “Dokuz Eylül Üniversitesi Radyoterapi Merkezi Makine ve Ekipman Yenileme Projesi” kapsamında, YART uygulamasının başlatılması için karar alınmıştır. Mayıs 2002 de araştırmalar yapılmaya başlanmış ve belirlenen hedefler doğrultusunda radyoterapi sistemi oluşturulmuştur. YART dozimetrisi için film dozimetri yöntemi tercih edilmiştir. DEÜTF Rad. Onk.

Mevcut Donanım Lineer Hızlandırıcı (Primus) BT(Somatom Emotion) MLC (29 çift) Dijital portal görüntüleme 6-18 MV-X & 6 Kademe elektron enerjili BT(Somatom Emotion) 3B Tedavi Planlama Sistemi (Oncentra) 3B,YART DEÜTF Rad. Onk.

Lazer Tarayıcı Yüksek çözünürlükte lazer tarayıcı PTW Fips Plus MEPHYSTO Yazılım DEÜTF Rad. Onk.

YART Başboyun Fantomu ve Kodak EDR2 Film -20 cm çapında -1cm kesit kalınlığında -Su eşdeğeri RW3 DEÜTF Rad. Onk.

RTIS -CT, TPS, HIS ve Linak arasında veri kaydı ve transferi sağlayan , Dokuz Eylül Üniversitesinin katkıları ile oluşturulan radyoterapi bilgi sistemi yazılımı DEÜTF Rad. Onk.

YART de Dozimetre Aşamaları BT Simülatör Linak Işınlama Planlama Dozimetre Karşılaştırma & Değerlendirme DEÜTF Rad. Onk.

BT Simülatör BT koordinatları belirlenir 2 yan, 1 tepe lazer Referans noktalar baryum ile işaretlenir Çekim yapılır TPS’e otomatik transfer yapılır DEÜTF Rad. Onk.

Planlama Referans noktalar planlama sistemine tanıtılır PTV ve OR tanımlamaları yapılır Gantry açıları belirlenir İstenen doz tanımlamaları yapılır (Optimizasyon) Hesap yaptırılır DEÜTF Rad. Onk.

Planlama Sonucu Planlama sonucu DVH ile değerlendirilir. Uygun planın elde edildiğinden emin olunduğunda plan verileri linaka transfer edilir. DEÜTF Rad. Onk.

Fantomun Hazırlanması Filmler kesit aralarına yerleştirilir. Film pozisyonlarını belirleyen noktalar belirlenir Fazlalıklar işaretlenerek kesilir Lazerler referans noktalara çakıştırılır. DEÜTF Rad. Onk.

DEÜTF Rad. Onk.

DEÜTF Rad. Onk.

DEÜTF Rad. Onk.

DEÜTF Rad. Onk.

Yoğunluk Haritası Portal görüntüleme ile elde edilen yoğunluk haritası, TPS ten elde edilen yoğunluk haritası ile karşılaştırılmaktadır. DEÜTF Rad. Onk.

Referans Noktada Doz Tespiti Fantom merkezi boyunca doz ölçümü yapabileceğimiz bir hat mevcuttur. Bu düzenekle fantom merkezinde doğrudan gerçek doz ölçümü yapılabilmektedir. DEÜTF Rad. Onk.

Referans noktada yapılan gerçek doz ölçümünde TPS hesabına göre -%1 Referans noktada yapılan gerçek doz ölçümünde TPS hesabına göre -%1.3 oranında düşük doz tespit edilmiştir. DEÜTF Rad. Onk.

Yoğunluk Dağılımının Karşılaştırılması DEÜTF Rad. Onk.

Doz Profili İle Karşılaştırma Referans noktalar dikkate alınarak profil düzlemi belirlenir. Seçilen düzlem TPS ten elde edilen düzlem ile uyumlu olduğundan emin olunmalıdır DEÜTF Rad. Onk.

DEÜTF Rad. Onk.

DEÜTF Rad. Onk.

? ? DEÜTF Rad. Onk.

DEÜTF Rad. Onk.

DEÜTF Rad. Onk.

DEÜTF Rad. Onk.

DEÜTF Rad. Onk.

Gama Değeri (Kalite İndeksi) DEÜTF Rad. Onk.

Gama Değeri (Kalite İndeksi) DEÜTF Rad. Onk.

Sonuç Mevcut sistemimizde: MU’ ün en az 10 olarak tanımlanması En küçük alan boyutunun 4x4 olması Segment sayısının en fazla 8 olması Gantry açı sayısının 7-9 arasında olması uygun doz dağılımı ve daha pratik uygulama sağlamaktadır. Leaf pozisyon kalibrasyonu, dozimetri sonucunu etkilemekte. DEÜTF Rad. Onk.

Kaynaklar AAPM 85 AAPM 82 AAPM 62 AAPM 72 Guidance document on delivery, treatment planning, and clinical implementation of IMRT: Report of the IMRT subcommittee of the AAPM radiation therapy committee AAPM 85 TISSUE INHOMOGENEITY CORRECTIONS FOR MEGAVOLTAGE PHOTON BEAMS AAPM 62 American Association of Physicists in Medicine Radiation Therapy Committee Task Group 53: Quality assurance for clinical radiotherapy treatment planning AAPM 72 BASIC APPLICATIONS OF MULTILEAF COLLIMATORS DEÜTF Rad. Onk.