BİL 110 Bilgisayara Giriş 1 Bilgisayarlar Nasıl Çalı ş ır? Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican Bilgisayar Müh. Böl.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Advertisements

Anakartlar Sistemin merkezi bileşenidir.
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI
Bilgisayar – I Arş. Gör. Arif Solmaz (Oda: C36 Tel: 1249) E-posta: ? ?
BİLGİSAYAR KULLANIMI KURSU
Bilgisayarlar Nasıl Çalışır?
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
BİLGİSAYAR NEDİR?.
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
BİLGİSAYAR SİSTEMİ.
BLG 201 ŞAHİN AKDAĞ.
ENF 101 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI
BİL 112 Programlamaya Giriş: C
Bilgisayara giris ders Notlari
Bilgisayar ? BİL 110 Bilgisayara Giriş Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican Bilgisayar Müh. Böl.
BDEM 105.
BİLGİSAYAR DONANIMI SELİN POSBIYIK 9/H 551 SIDIKA RODOP ANADOLU LİSESİ
BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI
Bilgisayara Giriş Doç. Dr. Mehmet S. İlkay.
SAĞLIK YÜKEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ 1/B NERMİN ATEŞ
GİRİŞ ve ÇIKIŞ BİRİMLERİ
Bilgisayarın Temel Donanım Birimleri
BİLGİSAYARIN MİMARİSİ, TEMEL BİLEŞENLERİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI
Bilişim Teknolojilerine Giriş
CEIT 101 Teorik Vasfi Tuğun - Konu 1- Vasfi Tuğun.
CEIT 101 Teorik Emrah SOYKAN - Konu 1- Emrah Soykan.
Abdulkadir KARADENİZ Avantaj ve Dezavantajları Girdi-İşlem-Çıktı Prensibi Donanım – Yazılım Kavramları Abdulkadir KARADENİZ.
BİLGİSAYAR SİSTEMİ.
Bilgisayar nedir? Bilgisayar; Zor ve karışık hesaplar yapabilen büyük miktarlardaki bilgileri depolama kapasitesine sahip otomatik bir cihazdır.
DONANIM BİRİMLERİ.
BİLGİSAYARIN BİLEŞENLERİ DONANIM OLARAK BİLGİSAYARI TANIYALIM BİLGİSAYARIN BİLEŞENLERİ.
BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ
Dersin Kapsamı Bilgisayar Nedir, Ne Yapar?
DONANIM NEDİR?.
BİLGİSAYAR DONANIMI GİRİŞ BİRİMİ İŞLEM BİRİMİ ÇIKIŞ BİRİMİ.
GİRİŞ ve ÇIKIŞ BİRİMLERİ
DONANIM.
İŞLEM BİRİMLERİ RAM İŞLEMCİ Örnek: ANAKART
DONANIM VE YAZILIM.
Temel Bilgi Teknolojileri
BÖTE205 – BİLGİSAYAR DONANIMI
İÇ VE DIŞ DONANIMLAR.
Bilgisayar Donanımı Bilgisayarın elle tutulup gözle görülen parçalarına donanım denir. Bilgisayar kasasının içindeki parçalara iç (dahili) donanım, dışındaki.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
1 Genel Olarak Pazarlama Öğr. Gör. MEHMET ALİ ZENGİN.
Hafta2 Bilgisayar Donanımı Dersi
Donanım ve Yazılım Tacettin İnandı Halk Sağlığı. DONANIM VE YAZILIM KAVRAMLARI Bilgisayar, yazılım (software) ve donanım (hardware) olmak üzere iki bölümden.
Donanım Birimleri.
Bilgisayar Donanımı Dersi
DONANIM VE YAZILIM.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DONANIM VE YAZILIM.
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi
BİLGİSAYAR NEDİR?.
BİLGİSAYAR ve Çalışma Mantığı.
Bilgisayar Donanımı Dersi
DONANIM BİRİMLERİNİ TANIYOR MUSUNUZ?
BİLGİ SAYAR.
BİLGİSAYAR ve Çalışma Mantığı.
BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ.
EETE264 – BİLGİSAYAR DONANIMINA GİRİŞ
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Donanım somut bir kavramdır. Bu nedenle donanımı, elle tutulur,
Bilgisayar nedir? Bilgisayar; Zor ve karışık hesaplar yapabilen büyük miktarlardaki bilgileri depolama kapasitesine sahip otomatik bir cihazdır.
BİLGİSAYAR NEDİR ? Samet AYDEMİR Metin KARAARSLAN
Bilgisayara Giriş Seyfullah BAŞKÖYLÜ.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
Bilgisayar Donanımı Dersi Bilgisayarın Mimarı Yapısı ve Çalışma Mantığı.
Sunum transkripti:

BİL 110 Bilgisayara Giriş 1 Bilgisayarlar Nasıl Çalı ş ır? Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican Bilgisayar Müh. Böl.

2 Bilgisayarlar girdi donanımları aracılı ğ ıyla aldıkları bilgiyi çe ş itli temel donanımlar vasıtasıyla i ş ler, çıkı ş donanımları vasıtasıyla sonuçları kullanıcıya gösterdikten sonra istenirse tüm bu bilgileri daha sonra kullanılmak üzere, saklama donanımlarını kullanarak saklar veya ileti ş im donanımları aracılı ğ ıyla ba ş ka bir yere/bilgisayara gönderir. Tüm bu süreç her ne kadar adı geçen donanım gruplarıyla gerçekle ş tirilse de, neticede tüm bu donanımların çalı ş tırılması veya yapacakları i ş ler yazılımlarla veya programlarla belirlenmekte ve yönetilmektedir. Di ğ er bir deyi ş le donanım ve yazılım bu sürecin ayrılmaz iki parçasıdır. Bilgisayarlar temel olarak, donanım ve yazılım olarak isimlendirilen, iki kısımdan olu ş maktadır. Bilgisayarlar Nasıl Çalışır ?

Donanım (Hardware): Bilgisayarın fiziksel yani elle tutulabilen kısmıdır. Bilgisayarı olu ş turan bütün aygıt ve fiziksel parçalara verilen genel addır. Donanım

4 5 grup donanım vardır. Girdi (Input): Bilgisayara veri ve talimat giri ş ini sa ğ layan aygıtlardır: Klavye, fare, tarayıcı, kamera, mikrofon,… Çıktı(Output): Bilgisayardan insanlara veri ve bilginin ula ş masını sa ğ layan aygıtlardır: Monitör, hoparlör, yazıcı Sistem Birimi (System unit): Bilgisayarın bilgi i ş lemek için kullandı ğ ı bile ş enlerini içeren kasadır: Anakart, i ş lemci,bellek ve di ğ er kartlar.. Depolama (Storage): Gelecek ullanım için kalıcı olarak bilgi depolayan aygıtlardır: Sabit disk, flash bellek, hagıza kartları, CD, DVD, Blu-ray İ leti ş im: Bilgisayarın di ğ er bilgisayarları veri, talimat ve bilgi göndemrek için kullandı ğ ı aygırlardır: Bilgisayarın Donanımları veya Bileşenleri

Merkezi İş lem Birimi (CPU: Cenral Processing Unit) Bellek (RAM) Anakart (Mainboard) Adaptör Kartları Ses Kartı (Sound Card) Ekran kartı (Graphics Card) Portlar (Ports) Sabit disk (Hard Disk) Optik sürücüler (Optical Drives) Güç kayna ğ ı (Power Supply) Bilgisayarın İç Donanımları (Sistem birimi ve Depolama) Power Supply Ports Drive Bays Processor Memory Sound Card Video Card

6 Yazılım (Software): Bilgisayarın sanal, elle tutulamayan ancak bilgisayar donanımı üzerinde çalı ş tırılıp, monitör veya printer gibi çıktı aygıtları üzerinden sonuçları gözlenebilen kısmıdır. Di ğ er bir tanımla, belirli i ş lemleri yapmak için bilgisayara yüklenilen programlara verilen genel isimdir ve iki temel çe ş itir vardır. Sistem Yazılımları (System Software): Donanımı kullanmak ve kontrol etmek için kullanılan genel programdır. Örn: İş letim sistemleri, derleyiciler. Uygulama Yazılımları (Application Software): Kullanıcıların temBilgisayarı çalı ş tıran veri ve uygulamalar. Yazılım

7 Sistem Yazımları. Örn: İş letim sistemleri, derleyiciler, editörler, haberle ş me programları. Bilgisayar donanımına can veren yazılımlardır. Uygulama programlarına göre daha dü ş ük seviyelidirler. İş letim Sistemi İş letim sistemi bilgisayar kaynaklarını (CPU, bellek, sabit disk, di ğ er aygıtlar) yöneterek, uygulama programlarının çalı ş masını sa ğ layarak, kullanıcı ile bilgisayar arasındaki ileti ş imi sa ğ layan a ş a ğ ı seviyeli bir sistem programıdır. İş letim Sisteminin Temel Görevleri Merkezi İş lem Birimi Yönetimi Bellek Yönetimi Disk Yönetimi Dosya Sistemi Yönetimi Di ğ er Aygıtların Yönetimi Di ğ er yazılımların çalı ş tırılması Kullanıcı ile ileti ş imin sa ğ kanması Sistem Yazılımları

8 Ofis Programları. Örn. Kelime İş lemciler, Çalı ş ma Tabloları, Gösteri/Sunum Hazırlama, Internet Tarayıcılar Mesleki ve Ticari Yazılımlar. Örn: Muhasebe,stok kontrol ve hasta takip programları. Veri elde edilmesi, i ş lenmesi, raporlanması ve saklanması ba ş lıca özellikleridir. İş lenen veri miktarı göreli olarak büyüktür. Zamanın büyük kısmı giri ş /çıkı ş i ş lemleri için harcanır. Bilimsel ve Mühendislik Yazılımlar. Örn:Elektronik devre çözümü, simülasyon, bina kiri ş /kolon hesabı programları. Matematiksel ve istatistiksel algoritmalar a ğ ırlıklıdır. Yo ğ un olarak sayı ve sayı dizileriyle u ğ ra ş ılır. Veri miktarı göreli olarak dü ş üktür. Matematiksel karma ş ıklık ba ş lıca ayırt edici özellikleridir. CPU kullanımları oldukça yüksektir. Yapay zeka yazılımları. Örn: Satranç oynayan programlar, uzman sistemler, do ğ al dil algılama ve robot programları İ nsan davranı ş larını taklit etmeyi amaçlayan programlar. Görüntüsel Yazılımlar. Örn: Oyun ve animasyon programları. Görüntü i ş lemlerinin ve algoritmalarının yo ğ un oldu ğ u programlardır. Bilgisayarın grafik arabirimini yo ğ un bir biçimde kullanırlar. Uygulama Yazılımları

Bilgi Nasıl İşlenir? Girdi (Input) İş leme (Processing) Çıktı (Output) Saklama (Storage) İ leti ş im (Communication) 9 Bilgisayarlar Bilgiyi Nasıl İfade Eder?

10 Bilgisayarda veri hafızasında yerle ş tirilen talimatlara göre i ş lenir. Talimatları temel olarak Merkezi İş lem Birimi (CPU) gerçekle ş tirir, Belli bir amaçla yazılmı ş talimatlar kümesine program denir. Program bilgisayar tarafından çözülmesi istenen bir problem için üretilmi ş bir çözümün veya algoritmanın bilgisayar diline veya i ş lemcinin onu anlayabilece ğ i biçime çevrilmi ş haline denir. Bir problemin veya belirli bir i ş in nasıl yapılaca ğ ını tanımlayan adımlar kümesine algoritma denir. Daha teknik ifadesiyle, algoritma, sonlu bir süreci tanımlayan, sıralı, kesin (açık) ve çalı ş tırılabilir adımlar kümesidir. Örn: Yemek pi ş irme  yemek tarifler Adres bulmak  Yol tarifleri Çama ş ır yıkama  Makine kullanım talimatnamesi Bir makinenin (bilgisayarın) belirli problemi çözebilmesi veya bir görevi icra edebilmesi için öncelikle bu görevin yapılmasını sa ğ layacak bir algoritmanın ke ş fedilmesi gerekir. Daha sonra ke ş fedilen algoritmanın ilgili makineye uyumlu olarak ifade edilmesi gerekmektedir. Bilgi Nasıl İşlenir? (1/2)

11 İ nsanlar için programlar ka ğ ıt üzerinde veya bilgisayar ekranında gösterilir. Makineler için ise programlar makinenin teknolojisine uygun bir biçimde kodlanırlar. Bir programın geli ş tirilmesi, makineye uyumlu biçime kodlanması ve makine içine yerle ş tirilmesi sürecine programlama denir. Programlar, ve onların ifade ettikleri algoritmalar, toplu halde yazılım olarak ele alınır. Di ğ er bir tanımda yazılım, programlamayı ve bu konuyla ilgili dokümantasyonları içeren genel bir terimdir. Bilgi Nasıl İşlenir? (2/2)