T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tehlikeli Kimyasallar Yönetimi Şube Müdürü
Advertisements

el ma 1Erdoğan ÖZTÜRK ma ma 2 Em re 3 E ren 4.
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
KİMYASAL TEHLİKE İŞARETLERİ
SINIFLANDIRMA , AMBALAJLAMA VE ETİKETLEME
Sorular ve Cevaplar.
Prof.Dr.Şaban EREN Yasar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi
Değişkenler ve bellek Değişkenler
DOĞAL SAYILAR.
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
Eğitim Programı Kurulum Aşamaları E. Savaş Başcı ASO 1. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ AVRUPA BİLGİSAYAR YERKİNLİĞİ SERTİFİKASI EĞİTİM PROJESİ (OBİYEP)
KİŞİSEL KAMP MALZEMEN Kamp malzemelerini şu ana başlıklar altında düşünebilirsin. Uyku malzemesi Yemek malzemesi Temizlik malzemesi Zorluklara karşı hazır.
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
ÇÖZÜM SÜRECİNE TOPLUMSAL BAKIŞ
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
Diferansiyel Denklemler
ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
26 ARALIK 2008 Mükerrer R.G. Sayı:27092
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI
RİSK VE GÜVENLİK KODLARI
Sıvı Ölçüleri Değerlendirme.
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
HİSTOGRAM OLUŞTURMA VE YORUMLAMA
Soruya geri dön
Prof. Dr. Leyla Küçükahmet
MÜRŞİT BEKTAŞ 1-A SINIFI
1 ERK İSG&İK – –
CAN Özel Güvenlik Eğt. Hizmetleri canozelguvenlik.com.tr.
1/20 PROBLEMLER A B C D Bir fabrikada kadın ve çocuk toplam 122 işçi çalışmaktadır. Bu fabrikada kadın işçilerin sayısı, çocuk işçilerin sayısının 4 katından.
TOPLAMA İŞLEMİNDE VERİLMEYEN TOPLANANI BULMA
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
Dördüncü Grup İkinci Harf B sesi sunumu Mürşit BEKTAŞ.
ÖRNEKLEM VE ÖRNEKLEME Dr.A.Tevfik SÜNTER.
HİKMET SIRMA (ARİFİYE/SAKARYA) 1-A SINIFI 1 Mehmet YÜCEDAĞ.
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
İL KOORDİNASYON KURULU I.NCİ DÖNEM TOPLANTISI
İmalat Yöntemleri Teyfik Demir
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
RİSK VE GÜVENLİK KODLARI
Tam sayılarda bölme ve çarpma işlemi
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
RUHU ŞAD OLSUN.
4 X x X X X
Mukavemet II Strength of Materials II
Yard. Doç. Dr. Mustafa Akkol
1 FİNANSBANK A.Ş Sinan Şahinbaş Finansbank Genel Müdürü
Kimyasallar Tehlike Uyarı İsaretleri
Bir bölme işleminde bölen 8,Bölüm 7, kalan 1ise bölünen Kaçtır?
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
1 DEĞİŞMEYİN !!!
Test : 2 Konu: Çarpanlar ve Katlar
1 2 3 GÜVENLİK İÇİN ÖNCELİKLE RİSKİ YOK EDİLMELİDİR. RİSKİ YOK EDEMIYORSANIZ KORUNUN KKD; SİZİ KAZALARDAN KORUMAZ, SADECE KAZANIN ŞİDDETİNİ AZALTIR.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Ekim AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN May / June SURVEY CANLI HAYVAN May / June SURVEY.
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
SAYILAR NUMBERS. SAYILAR 77 55 66 99 11 33 88.
HAYAT BİLGİSİ SORULARI.
ÇOK DEĞİŞKENLİ FONKSİYONLARDA
Proje Konuları.
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
Diferansiyel Denklemler
BİYOSİDAL ÜRÜNLERİN SINIFLANDIRILMASI VE AMBALAJLANMASI
GÜVENLİK İŞARETLERİ.
KİMYASAL RİSK ETMENLERİ
KİMYASAL RİSK ETMENLERİ
Kimyasal atıklarla çalışan işçilerin iş sağlığı ve güvenliği.
Sunum transkripti:

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI TEHLİKELİ MADDELERİN VE MÜSTAHZARLARIN SINIFLANDIRILMASI EĞİTİMİ Haydar HAZER İSTANBUL Nisan 2009

MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI VE ETİKETLENMESİ Madde Üreticileri veya İthalatçıları Madde SAE yönetmeliği ek-2 de var mı ? EVET HAYIR Ek-2 Sınıflandırma Bilgilerini ( tehlike sembolleri ve R-ibareleri ) kullan Madde İle İlgili Bilgi Topla -SNIF dosyaları -IUCLID dosyaları - Literatür bilgileri - Testler(Ek-3) - Fiziko kimyasal özellikler: SAE Ek-1 Bölüm 2 -Toksikolojik özellikler: SAE Ek-1 Bölüm 3, 4(CMR) - Ekotoksikolojik özellikler: SAE Ek-1 Bölüm 5 Kullanarak sınıflandırınız

MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI VE ETİKETLENMESİ (DEVAM) Madde SAE yönetmeliği ek-2 de Sınıflandırılmış mı ? EVET HAYIR Ek-2 Etiketleme Bilgilerini ( tehlike sembolleri , R-ibareleri ve S-ibareleri ) kullanarak Ek-1 Bölüm 7 ve Bölüm 8’e uygun etiketle Ek-1 Bölüm 6 dan uygun S-ibarelerini seç ve Ek-1 Bölüm 7 ve Bölüm 8’e uygun olarak geçici etiketle Maddeyi Ek-1 Bölüm 2,3,4,5 uygun sınıflandırdın mı?

Madde 5’de belirtilen tehlike kategorileri: SINIFLANDIRMA Madde 5’de belirtilen tehlike kategorileri: Patlayıcı Oksitleyici Çok kolay alevlenir Kolay alevlenir Alevlenir Çok toksik Toksik Zararlı Aşındırıcı Tahriş edici Hassaslaştırıcı Kanserojen Mutajen Üremeye toksik Çevre için tehlikeli

TEHLİKE SEMBOL VE İŞARETLERİ (EK-4) E Patlayıcı T+ Çok Toksik C Aşındırıcı O Oksitleyici T Toksik Xi Tahriş Edici F+ Çok Kolay Alevlenir Xn Zararlı F Kolay Alevlenir N Çevre İçin Tehlikeli

RİSK İBARELERİ (EK-5) R 1-Kuru halde patlayıcıdır. R 2-Şok, sürtünme, alev ve diğer tutuşturucu kaynakları ile temasında patlama riski. R 3-Şok, sürtünme, alev ve diğer tutuşturucu kaynakları ile temasında çok ciddi patlama riski. R 4-Çok hassas patlayıcı metalik bileşikler oluşturur. R 5-Isıtma patlamaya neden olabilir. R 6-Hava ile temasta veya havasız ortamda patlayıcıdır. R 7-Yangına neden olabilir. R 8-Yanıcı maddelerle temasında yangına neden olabilir.

RİSK İBARELERİ (EK-5) R 9-Yanıcı maddelerle karıştırıldığında patlayıcıdır. R 10-Alevlenir. R 11-Kolay alevlenir. R 12-Çok kolay alevlenir. R 14-Su ile şiddetli reaksiyon verir. R 15-Su ile temas halinde çok kolay alevlenir gazlar çıkarır. R 16-Oksitleyicilerle karıştığında patlayabilir. R 17-Havada kendiliğinden alevlenir. R 18-Kullanım sırasında alevlenen patlayan buhar- hava karışımı oluşturabilir. R 19-Patlayıcı peroksitler oluşabilir.

RİSK İBARELERİ (EK-5) R 20-Solunması halinde zararlıdır. R 21-Cilt ile temasında zararlıdır. R 22-Yutulması halinde zararlıdır. R 23-Solunması halinde toksiktir. R 24-Cilt ile temasında toksiktir. R 25 -Yutulması halinde toksiktir. R 26-Solunması halinde çok toksiktir. R 27-Cilt ile temasında çok toksiktir.

RİSK İBARELERİ (EK-5) R 28-Yutulması halinde çok toksiktir. R 29-Su ile temasında toksik gaz çıkarır. R 30-Kullanımı sırasında kolay alevlenebilir hale gelebilir. R 31-Asitlerle temasında toksik gaz çıkarır. R 32 -Asitlerle temasında çok toksik gaz çıkarır. R 33- Biriktirici etki tehlikesi R 34-Yanıklara neden olur. R 35-Ciddi yanıklara neden olur.

RİSK İBARELERİ (EK-5) R 36-Gözleri tahriş eder. R 37-Solunum sistemini tahriş eder. R 38 - Cildi tahriş eder. R 39- Tedavisi mümkün olmayan çok ciddi etki tehlikesi. R 40-Kanserojenik etki için sınırlı delil. R 41-Gözde ciddi hasar riski. R 42-Solunması halinde hassasiyet oluşturabilir. R 43-Cilt ile temasında hassasiyet oluşturabilir. R 44-Kapalı ortamda ısıtıldığında patlama riski.

RİSK İBARELERİ (EK-5) R 45-Kansere neden olabilir. R 46-Kalıtımsal genetik hasarlara neden olabilir. R 48-Uzun süreli maruziyette sağlığa ciddi hasar tehlikesi. R 49-Solunması halinde kansere neden olabilir. R 50-Sucul organizmalar için çok toksiktir. R 51-Sucul organizmalar için toksiktir. R 52-Sucul organizmalar için zararlıdır. R 53-Sucul ortamda uzun süreli olumsuz etkilere neden olabilir.

RİSK İBARELERİ (EK-5) R 54-Flora için toksiktir. R 55-Fauna için toksiktir. R 56-Toprak organizmaları için toksiktir. R 57-Arılar için toksiktir. R 58-Çevrede uzun süreli ters etkilere neden olabilir. R 59-Ozon tabakası için tehlikelidir. R 60-Doğurganlığı azaltabilir. R 61-Doğmamış çocuğa zarar verebilir.

RİSK İBARELERİ (EK-5) R 62-Doğurganlığı azaltma olası riski. R 63-Doğmamış çocuğa zarar verme olası riski R 64- Emzirilen bebeklere zarar verebilir. R 65-Zararlı: Yutulması halinde akciğerde hasara neden olabilir. R 66-Tekrarlanan maruziyette deride kuruluğa ve çatlaklara neden olabilir. R 67-Buharları uyuşukluğa ve baş dönmesine neden olabilir. R 68-Tedavisi mümkün olmayan etki olası riski

R-İBARELERİNİN KOMBİNASYONU (EK-5) R 15/29-Su ile temasında toksik ve kolay alevlenir gaz çıkarır. R 23/24/25-Solunduğunda, cilt ile temasında ve yutulduğunda toksiktir. R 26/27/28-Solunduğunda, cilt ile temasında ve yutulduğunda çok toksiktir. R 36/37/38-Gözleri, solunum sistemini ve cildi tahriş edicidir.

R-İBARELERİNİN KOMBİNASYONU (EK-5) R 39/23/24-Toksik: Solunduğunda ve cilt ile temasında tedavisi mümkün olmayan çok ciddi etkilerin görülme tehlikesi. R39/23/24/25-Toksik: Solunduğunda, cilt ile temasında ve yutulduğunda tedavisi mümkün Olmayan çok ciddi etkilerin görülme tehlikesi. R 50/53-Sucul organizmalar için çok toksik, sucul ortamda uzun süreli ters etkilere neden olabilir.

GÜVENLİK İBARELERİ (EK-6) S 1-Kilit altında muhafaza edin. S 2-Çocukların ulaşabileceği yerlerden uzak tutun. S 3-Serin yerde muhafaza edin. S 4-Yerleşim alanlarından uzak tutun. S 5-....... içinde muhafaza edin. (Uygun sıvı üretici tarafından belirlenir) S 6-....... içinde muhafaza edin. (İnert gaz üretici tarafından belirlenir) S 7-Kabı sıkıca kapatılmış halde muhafaza edin.

GÜVENLİK İBARELERİ (EK-6) S 15-Isıdan uzakta muhafaza edin. S 16-Tutuşturucu kaynaklardan uzakta muhafaza edin.– Sigara içmeyin. S 17-Yanıcı maddelerden uzakta muhafaza edin. S 18-Kap dikkatlice taşınmalı ve açılmalıdır. S 20-Kullanım sırasında yemeyin veya içmeyin. S 21-Kullanım sırasında sigara içmeyin. S 22-Tozlarını solumayın.

GÜVENLİK İBARELERİ (EK-6) S 25-Göz ile temasından sakının. S 26-Göz ile temasında derhal bol su ile yıkayın ve doktora başvurun. S 27-Bu maddenin bulaşmış olduğu tüm giysiler derhal çıkarılmalıdır. S 28-Cilt ile temasında derhal bol ...... (üretici tarafından belirlenir) ile iyice yıkayın. S 29-Kanalizasyona boşaltmayın. S 30-Bu ürüne kesinlikle su eklemeyin. S 33-Statik elektrik boşalımlarına karşı önlem alın.

GÜVENLİK İBARELERİ (EK-6) S 35-Bu madde ve kabı güvenli bir biçimde bertaraf edilmelidir. S 36-Uygun koruyucu giysi giyin. S 43-Alevlenmesi durumunda .......... (boşluğa yangın söndürme ekipmanının tam tipini belirtin) kullanın. Eğer su, riski artırıyorsa ‘Kesinlikle su kullanmayın’ ifadesini ekleyin. S 46-Yutulması halinde hemen bir doktora başvurun, kabı veya etiketi gösterin.

Fiziko-Kimyasal Özelliklere Göre Sınıflandırma (Ek-1,Bölüm 2) SEMBOL- İŞARET-RİSK İBARESİ F+ F Yok O E Parlama noktası < 0 oC ve kaynama noktası ≤ 35 oC R12 Parlama noktası < 21 oC R 11 Parlama noktası ≤ 55 oC R 10 Su ile temasında çok kolay alevlenir gazlar çıkarır; hız > 1 l/kg/saat R 15 Havada kendiliğinden alevlenir R 17 Kolay Alevlenir Katılar Çok kolay alevlenir gaz R 12

Fiziko-Kimyasal Özelliklere Göre Sınıflandırma (Ek-1,Bölüm 2) SEMBOL- İŞARET-RİSK İBARESİ F+ F Yok O E - > 5% organik peroksit veya, Organik peroksitlerden elde edilebilir > 0,5% O2 ve > 5% H2O2 Diğer Oksitleyici maddeler R 7 R 8-9 Patlayıcı özellikler R1 R4 R5 R6 R9 R2 R3

Toksikolojik Özelliklere Göre Sınıflandırma (Ek-1, Bölüm 3) SEMBOL- İŞARET Toksikolojik Özellikler – Risk ibareleri Soluma LC50 -Gaz-buhar -aerosol Cilt Teması LD50 Yutma LD50 Tek Maruz Kalma Tedavisi Mümkün Olmayan Etki Uzun Süreli Maruz K Ciddi Hasar T+ 0,5 mg/l/4h 0,25 mg/l/4h R26 50 mg/kg R27 25 mg/kg R28 R39/26/27/28 - T 2 mg/l/4hr 1 mg/l/4hr R23 400 mg/kg R24 200 mg/kg R25 R39/23/24/25 R48/23/24/25 Xn 20 mg/l/4hr 5 mg/l/4hr R20 2000 mg/kg R21 R22 R68/20/21/22 R48/20/21/22 Yok R67 R66

Toksikolojik Özelliklere Göre Sınıflandırma (Ek-1, Bölüm 3) SEMBOL- İŞARET Toksikolojik Özellikler –Risk ibareleri Göz Soluma Deri C Ph≤ 2 veya Ph≥11,5 MK < 3 dak. DT R35 MK< 4 sa. DT R34 Xn R42 Xi R36 R41 R37 MK< 4 sa.-24 sa.kalan deri İltihaplanması -R38 R43 MK:Maruz Kalma DT: Deri Tahribatı

İnsan Sağlığına Olan Özel Etkilere Göre Sınıflandırma (Ek-1, Bölüm 4) SEMBOL- İŞARET CMR – Risk ibareleri Kanserojen Mutajen Üreme Sistemine Toksik (Doğurganlık ) (Gelişimsel Toksisite ) T Kat 1,2 R45,R49 R46 R60 R61 Xn Kat 3 R40 R68 R62 R63 CMR: Kanserojen,Mutajen, Üreme Sistemine Toksik

Zararlı: Yutulması halinde akciğerde hasara neden olabilir. Xn R65 S62 Zararlı: Yutulması halinde akciğerde hasara neden olabilir. - > % 10 hidrokarbon - Düşük viskozite 1-3mm ISO kabında <30 sn akış zamanı 2- 40 oC de < 7x10-6 m2/sn kinematik viskozite - Yüzey gerilimi 25 oC < 33 mN/m

R66 ve R67 (Ek-1 bölüm 3) R 66-Tekrarlanan maruziyette deride kuruluğa ve çatlaklara neden olabilir. Normal elleçleme ve kullanım sonrası pratik deneyimler R35-34-38 > R66 R 67-Buharları uyuşukluğa ve baş dönmesine neden olabilir. -Narkotik etkiler,letarji,refleks kaybı,kas koordinasyonsuzluğu gibi merkezi sinir sistemi deprosyonu belirtileri gösteren hayvan çalışmaları * Konsantrasyon≤ 20 mg/L/4 saat veya, ≤ 4 saat MK etki kosantrasyunu doymuş buhar konsantrasyonu oranı 20 oC ≤ 1/10 veya insan üzerindeki pratik deneyimler -R20-23-26, R68/20, R39/23, R39/26 > R67

Eko-toksikolojik Özelliklere Göre Sınıflandırma (Ek-1, Bölüm 5) SEMBOL- İŞARET Eko-toksikolojik Özellikler – Risk ibareleri Sucul Ortam Bitkiler Hayvanlar Toprak Organiz. Arılar Ozon N R50 Çok Toksik R51 Toksik R59 Tehlikeli Yok R52 Zararlı R53 Uzun süreli etki R54 R55 R56 R57

ÇEVRE İÇİN TEHLİKELİ Toksisite mg/L Balık 96sa.LC50 Su piresi (Dafniya) 48sa.EC50 Algler 72sa.IC50 Biyolojik Bozunma Biyolojik Bozunma Çözünmüş organik karbon testi 28 gün %70 O2 tüketilmesi/CO2 üretilmesi 28 gün %60 BOD5/COD (g/g) ≥ 0.5 Biyolojik Birikim BCF > 100 log P ow ≥ 3

Çevreye Olan etkilere Göre Sınıflandırma (Ek-1, Bölüm 5) LC50/EC50/IC50 C ≤1mg/L 1<C ≤10 mg/l 10<C ≤100 mg/l Biyolojik bozunma? evet hayır Biyolojik birikim: BCF > 100 veya Log P ow ≥ 3 evet/ Sınıflandırma N R 50 R 50/53 SY R51/53 R52/ 53 Not: suda çözünürlüğü < 1mg/l olan maddeler eğer:kolay bozunamıyorsa ve log P ow ≥ 3 ise(BCF>100) R 53 olarak sınıflandırılır. SY: Sınıflandırılamaz

Tehlike Sembolleri Önceliği Fiziko-kimyasal İnsan Sağlığı Çevre E T+ N O T F+ C F Xn Xi Öncelik Azalır

TEŞEKKÜRLER