ÜRE Saf üre  % 46.6 N, % HP Yem olarak kullanılan üre  % 42 N, % HP

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YEMLERDE HAM BESİN MADDE ANALİZLERİ 2
Advertisements

KOYUNLARDA BESLEME Lütfi Özcan Osman Torun Çukurova Üniversitesi
TANELERİN ÜST YÜZEYLERİNİN TEMİZLENMESİ İÇİN YIKAMA İŞLEMİ UYGULANIR
KABA YEMLER.
A) Saf Madde : Kendine özgü fiziksel ve kimyasal özellikleri olan, ayırt edici özellikleri bulunan ve bu ayırt edici özellikleri sabit olan maddelere.
Buğdaygil Yeşil Yemleri (Hasıl yemler)
Hazırlayanlar: Behsat ARIKBAŞLI Tankut MUTLU
Endüstri Kalıntısı Yoğun Yemler Değirmencilik endüstrisi Şeker endüstrisi Yağ endüstrisi Nişasta endüstrisi Fermantasyon endüstrisi.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
CLOSTRİDİYAL HASTALIKLAR
Madde Ve Enerji.
BİYOKÜTLE.
YEMLERİN İŞLENMESİ (YEM TEKNOLOJİSİ).
ASİT-BAZ STATÜSÜNÜ DEĞERLENDİRME
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
Akarsu ve Göllerde İyileştirme Çalışmaları
İLAÇLARIN MEKANİZMALARI
Ruminant Beslenmesinde Organik asitler ve Tuzları
KARIŞIMLAR.
İLAÇLARIN VÜCUTTAKİ YAZGISI
ÜNİTE DEĞERLENDİRME -Çoktan Seçmeli Test.
Kimyasal Denge.
Zehirlenmeyi ve Zehirliliği Etkileyen Faktörler. I. Maruz kalmayla ilgili faktörler 1. Maruz kalma yolu 2. Maruz kalma zamanı 3. Maruz kalma sıklığı III.
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI VI
Amino asid azotunun Metabolizması ve ÜRE SİKLUSU
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği
MADDENİN HALLERİ.
BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILAN YEMLER VE YEMLEME İLKELERİ
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
BESİN MADDELERİ.
UMMAHAN YILMAZ Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi
BOŞALTIM SİSTEMİMİZ VUCUDUMUZDAN ATIKLARI UZAKLAŞTIRIR
Canlı Ve Enerji İlişkisi
Metabolizma ve Beslenme
BESİN İÇERİKLERİ İlayda ASİL 9/E 416.
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
PROTEİN KATABOLİZMASI
Koyunlarda Beslenme ve Besin Madde İhtiyaçları
Prof. Dr. Behiç COŞKUN Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi KONYA
Süt Sığırlarında Geçiş Dönemi Beslenmesi ve Beslenme Hastalıkları
KOYUNCULUKTA PRATİK RASYON HAZIRLAMA
KOYUNLARIN BESLENMESİ Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal
PROTEİNLER.
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
Maddenin Tanecikli Yapısı
Yağlar (lipidler).
CANLILARDA ENERJİ.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
İnorganik maddeler.
Atık yağlar Günümüzde bitkisel yağ fiyatlarındaki hızlı artış, biyodizel üretiminde yemeklik yağlar yerine kızartma yağları gibi atık yağların kullanımı.
Balık Üretiminde YEM VE ÜRETİM TEKNİKLERİ
2. MİKROBİYEL EVRİM Dünya ~ 4.5 milyar yıl önce oluştu.
Yem Katkı Maddeleri.
ERİME/DONMA.
Balık Üretiminde YEM VE ÜRETİM TEKNİKLERİ
Madde Ve Enerji
PROTEİNLER 2.
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Dolgu Maddesince Zengin Yemler
YEM BİLGİSİ.
KABA YEMLER.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Tane Yemler Buğdaygiller (tahıllar) Baklagiller Yağlı tohumlar.
KURU DÖNEM BAKIMI VE BESLENMESİ
İNEKLERİN SÜT VERİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
ECOMİLK BUZAĞI MAMASI Veteriner Hekim Tahir S. YAVUZ.
Sunum transkripti:

ÜRE Saf üre  % 46.6 N, % 291.7 HP Yem olarak kullanılan üre  % 42 N, % 262.5 HP Üre Mikrobiyel üreaz NH3+CO2 NH2 O=C Ürenin yapısı Biüret: - Ürenin 160C ısıtılmasıyla elde edilir. % 34.7 N, % 217 HP içerir. - Hayvanların adaptasyon süresi daha uzundur. - Toksik değildir. - Üre kadar etkin değildir.

Üreden mikrobiyel proteinlerin sentezlenebilmesi için ketoasitlere ihtiyaç duyulmaktadır. Başlıca ketoasit kaynakları: Tane yemler Diğer kolay eriyebilir karbonhidrat kaynakları Enerji kaynağı olarak rasyonda sadece kaba yem var ise; - Mikrobiyel protein oluşumu  - Amonyak oluşumu  Üreden amonyak oluşumunu azaltmak için  Üre+Mısır/saf nişasta (Jelatin)

Üre CO2+NH3 NH3+Ketoasitler Amino asitler Amino asitler Mikrobiyel proteinler Amino asitler Vücut proteinleri Amino asitler Doku yenilenmesi Et üretimi Üreaz Mikrobiyel enzimler Abomasum ve ince bağırsak enzimleri Mikrobiyel enzimler Absorbsiyon Metabolizma

Rasyonda yüksek düzeyde üre kullanılması halinde; Bakteriyel üreazın etkisiyle açığa çıkan NH3 (Enerji kaynağı yokluğunda)  Rumenden emilip kana geçer  Kan NH3   Amonyak zehirlenmesi  Rumende gaz birikimi Solunum güçlüğü Tetani Salivasyon Ataksi Kas titremeleri Zehirlenme durumunda; - Bol miktarda soğuk su (NH3 konsantrasyonu dilue edilir ve absorbsiyon yavaşlar.) - Su ile birlikte sirke (asetik asit) verilmesi emilimi azaltır. - Belirtiler aşırı ise İV asetik asit uygulanır.

Üre kullanımının ekonomik olup olmadığı; - Arpa fiyatı - Ayçiçeği veya pamuk tohumu küspesi fiyatları ile karşılaştırılır. Küspe fiyatları tane yem fiyatlarından ne kadar pahalı ise üre kullanımı o derece ekonomiktir. Üre; Konsantre yeme karıştırılarak, Melas+üre karışımı halinde sıvı olarak kaba yemlere karıştırılarak, meraya püskürtülerek, Silaj yapımı esnasında karıştırılarak, Merada tuz bloklarına katılarak kullanılabilir.

Üre kullanımda dikkat edilmesi gereken noktalar I. Yemin hazırlanmasında - Ürenin yeme homojen karışması çok önemlidir. II. Rasyonun hazırlanmasında - Hayvanın toplam N ihtiyacının en fazla 1/3’ü üreden karşılanabilir. - Üre en çok konsantre yeme % 3, toplam rasyona % 1-1.5 oranında katılır. - Rasyon nişasta, şeker gibi kolay eriyebilir karbonhidratlar (melas gibi) bakımından zengin olmalıdır. - Rasyona S ve P ile Co takviyesi yapılır. (N/S oranı sığırlarda 12-15 / 1, koyunlarda 10 / 1 olmalıdır.) - Üreli rasyona soya fasulyesi gibi üreaz aktivitesi yüksek olan yemler katılmamalıdır. III. Hayvana verilmesinde - Üreli yemler alıştırılarak verilir. İlk iki gün toplam rasyonun 1/4’i, sonraki iki gün 2/4’ü, son iki günde 3/4’ü kadar üreli rasyon verilip, 7. günde tamamen üreli rasyona geçilmelidir. - Üreli yemler en az iki öğün halinde ve eşit miktarda verilmelidir. - Üreli yem verilmeden önce bir miktar kaba yem verilmelidir.

Üre Hangi Hayvanların Rasyonlarında Kullanılabilir Üre Hangi Hayvanların Rasyonlarında Kullanılabilir? Üre Hangi Ruminantların Rasyonlarında Kullanılabilir?