Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KASALAR Hazırlayan:Serkan GÖÇ Bilişim Tek.Öğretmeni.
Advertisements

Anakartlar Sistemin merkezi bileşenidir.
ANAKART.
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI
GENEL OLARAK Ana kart Nedir? Ana kartın Yapısı
Bilgisayar – I Arş. Gör. Arif Solmaz (Oda: C36 Tel: 1249) E-posta: ? ?
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
Kasalar Kasanın içinde anakart takma tepsisi, güç kaynağı yuvası, birkaç tane 5.25" ve 3.5"luk yuvalar -ki buralara sabit disk ve CD-ROM sürücü gibi aygıtlar.
BİLGİSAYAR SİSTEMİ.
Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş
Bilgisayar 1 Hafta 1 Dr. Ismail Marulcu.
Temel Bilgi Teknolojileri
Bilgisayara Giriş Dersi
BİLGİSAYAR DONANIMI SELİN POSBIYIK 9/H 551 SIDIKA RODOP ANADOLU LİSESİ
Modül: 3. Anakartlar ve Kasalar
Kuzey ve Güney Köprüleri
ANA KARTLAR VE KASALAR.
Donanımlar Uzm. Murat YAZICI.
DONANIM. Donanım nedir? Donanım bilgisayarı oluşturan her türlü fiziksel parçaya verilen verilen addır. Donanım bir merkezi işlem biriminden (Central.
66 CHAPTER SİSTEM UNITESİ. © 2005 The McGraw-Hill Companies, Inc. All Rights Reserved. 6-2 Sistem Üniteleri Mikro bilgisayarlar Masaüstü Dizüstü Tablet.
BİLGİSAYARIN MİMARİSİ, TEMEL BİLEŞENLERİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI
Anakartlar anakartlar & & kasalar kasalar.
BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM SİSTEMLERİ
Ders Kodu: EET264 Ders Hocası: Dr.MUSTAFA İLKAN Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş.
Er. Ü. Mustafa Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksek Okulu
Bilgisayar nedir? Bilgisayar; Zor ve karışık hesaplar yapabilen büyük miktarlardaki bilgileri depolama kapasitesine sahip otomatik bir cihazdır.
DONANIM BİRİMLERİ.
ANAKART (MOTHERBOARD)
BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ
DONANIM NEDİR?.
Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş
ANA KARTLAR VE KASALAR.
İŞLEM BİRİMLERİ RAM İŞLEMCİ Örnek: ANAKART
TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KUL.
BÖTE205 – BİLGİSAYAR DONANIMI
BİLGİSAYAR DONANIMI Hazırlayan: Emre ŞENTÜRK ( )
Bilgisayara bilgilerimizi saklayabiliriz.
DONANIM BİLGİSAYAR PARÇALARI.
İÇ VE DIŞ DONANIMLAR.
Bilgisayar Donanımı Bilgisayarın elle tutulup gözle görülen parçalarına donanım denir. Bilgisayar kasasının içindeki parçalara iç (dahili) donanım, dışındaki.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Hafta2 Bilgisayar Donanımı Dersi
Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar
BİLGİSAYAR DONANIMI VERİ YOLLARI.
Kuzey ve Güney Köprüleri
DİLOVASİ TEKNİK LİSE VE Ç.P.L Ana Kart (Mainboard) ÖĞRETMEN= KÜRŞAT KU
Information Technology, the Internet, and You © 2013 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved.Computing Essentials 2013.
USB Universal Serial Bus Evrensel Seri veriyolu. Tak çalıştır aygıtların sistemlerde daha kolay bir şekilde kullanımını sağlamak amacıyla geliştirilmiş.
Bilgisayar Donanımı Dersi
Anakart Bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçalar arasında iletişimi sağlayan birincil devre kartıdır. Anakartlar elektriği geçirmeyen.
BİLGİSAYAR NEDİR?.
EETE264 – BİLGİSAYAR DONANIMINA GİRİŞ
Bilgisayar Donanımı Dersi
Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar
EETE264 – BİLGİSAYAR DONANIMINA GİRİŞ
BİLGİSAYAR DONANIM PARÇALARI
Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar
DONANIM BİRİMLERİ Savaş TUNÇER
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Donanım somut bir kavramdır. Bu nedenle donanımı, elle tutulur,
BİLGİSAYAR DONANIMI ANAKART ,RAM-ROM
Bilgisayara Giriş Seyfullah BAŞKÖYLÜ.
Bilgisayarın çalışması için gerekli tüm bileşenleri taşıyan ve bu bileşenlerin iletişimini sağlayan temel donanım öğesidir.anakart; işlemci, bellek, kartlar.
Bilgisayar Donanımı Hafta 2
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
Bilgisayar Donanımı Hafta 3
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
ANAKARTLAR.
Bilgisayar Donanımı Dersi Bilgisayarın Mimarı Yapısı ve Çalışma Mantığı.
Sunum transkripti:

Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş Ders Kodu: EET264 Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş Ders Hocası: Dr.MUSTAFA İLKAN

Bilgisayarın İçi-Anakart CHAPTER 3 Bilgisayarın İçi-Anakart

Kişisel bir bilgisayarın en önemli parçası ana ünite olan kasasıdır. Kasa sayesinde hem en önemli parçaların bütünürlüğü sağlanmakta, hem de dıştan gelecek darbelere karşı korunmaları sağlanmaktadır. Kasalar 2 çeşittir. 1.yatay (desktop-masaüstü) 2.dikey (tower-kule)

Dikey kasanın dış koruyucu kapağı çıkartıldığı zaman, içerisinde en önemli parça anakart denilen tek parça bir baskı devre kartıdır. Şekil 1 PC Kasasının içi

3.1 Anakartlar Kasanın en önemli parçası anakarttır. Böyle bir kart kullanımının belli başlı sebebleri vardır. Böyle ana bir kart kullanılıp üstüne diğer başka kartların takılması bilgisayarın geliştirilmesini mümkün kılar. Örneğin mevcut ekran kartı denilen görüntüden sorumlu kart çıkartılıp yerine daha fazla özellikleri olan daha gelişmiş bir ekran kartı takmak mümkündür.

Bir diğer önemli sebep de herhangi bir arıza olduğu zaman bu arıza kartlardan birindeyse o kart değiştirilip arızanın giderilmesinin mümkün olmasıdır. Ana kart ve kartların üstüne takılması ayrıca bilgisayarın hacim olarak da fazla yer kaplamamasını sağlar. Bir bilgisayarın işlem yapma kapasitesini belirleyen anakartın modeli, üstündeki işlemcinin hızı, RAMların miktarı ve belli başka faktörlerdir.

Şekil 2 Anakart ve üstündeki bileşenler

3.1.1 Anakart Bileşenleri: 1. İşlemci soketi: İşlemciler bu sokete takılır. 2. Bellek soketi: RAM denilen sistem belleği bu soketlere takılır. 3.Genişleme Yolları ekran kartı, modem, ses kartı, gibi parçalar anakart üzerindeki genişleme yuvaları ya da veriyolu yuvaları denilen soketlere takılır.

Kartların işlediği veriler ve kartlara giden bilgiler, bu yuvalar ve anakart üzerindeki veri yolları aracılığı ile işlemciye ve diğer aygıtlara ulaşırlar. Genişleme yolları Tipik kullanım alanı Veri hızıları (MBps:1 saniyede aktarılabilen bit sayısı) Notlar ISA Ses kartları, modemler, vb. 2MBps to 8.33MBps 1999 dan itibaren yaygınlığını yitirmiştir. Oldukça yavaş bir veri yoluna sahiptir. EISA Network, SCSI adaptörleri (parçaları). 33MBps Güncelliğini yitiren bir diğer genişleme yoludur. Yerini PCI sistemlerine bırakmıştır. PCI Grafik kartları, SCSI adaptörleri, yeni generasyon ses kartları, vb. 266MBps Günümüzün en cok kullanılan genişleme yoludur. ISA ve EISA ya gore oldukça hızlı olduğundan tercih edilmektedir. AGP Yeni generasyon Grafik kartları. 528MBps Yeni generasyon Intel-tabanlı PC lerde bulunur (Pentium II, Pentium III, Pentium IV; Celeron sistemleri).

4. Güç Konnektörleri(Güç kaynağı girişi): Anakart üzerine güç kaynağından gelen kablolar bu konnektörlere bağlanır. 5. Klavye/Fare Konnektörleri(portları): Klavye ve fare yuvarlak 6 pinli bir fiş (PS/2 fişi) kullanılarak anakartaki klavye ve fare portlarına bağlanır. 6. Yonga Setleri (Chipsets): Bilgisyarların trafik polisleridir. İşlemci, önbellek, veriyolları, ve sistemdeki hemen hemen her şey arsındaki veri akışı bu yongalar tarafından kontrol edilir.

Örnekler: pentıum pro/pentıum ıı anakart yonga setleri 440LX 440EX 440BX 440ZX 440GX 450NX 810 AGPset

7. Klavye Denetçisi: Klavyeyi denetler 8. Saat ve CMOS Bellek Yongası Bu yonga, sistemin tarih ve zamanını tutan gerçek zamanlı saati ve PC’nin BIOS ayarlarını tutan, CMOS adı verilen bir belleği içerir . Anakart üzerinde bu saati çalıştıran bir pil vardır.

9. Süper I/O Denetçisi: Bu yonga standard giriş/çıkış işlemlerini, öncelikle de disket sürücü gibi yavaş aygıtları, seri/paralel portları denetler. 10. BIOS(Basic inpu output system – Temel giriş çıkış sistemi): PC’nin en alt seviyedeki yazılımıdır. Donanım ve işletim arasında bir köprü oluşturur .

Donanım ayarlarını kontrol eder. PC ilk açıldığı zaman yapılan ilk testler (POST) BIOS yongası tarafından gerçekleştirilir. 11. Paralel Port: Printerin bağlandığı girişe denir. Bu port’a printerin dışında bazı diğer cihazlar da takılabilir.

12. USB girişleri: Çeşitli cihazların bağlandığı özel girişlerdir. 13. IDE ve Floppy Bağlantı Yuvaları: Sabit Disk, CD-ROM ve floppy sürücülerin kablolarının baglandığı yuvalardır.

(CPU - Central Processing Unit) 3.1.2 Merkezi İşlemci (CPU - Central Processing Unit) Şekil 4 Intel’in eski mikroşilemcilerinden Pentiuım İşlemcisi

Merkezi işlemci bilgisayarın en önemli paçasıdır ve sistemin beynidir. Matematiksel işlemler bu yonga tarafından gerçekleştirilir. Mikroişlemci sistemin diğer parçaları ile birlikte çalışarak bilgisayarın verimli şekilde çalışmasını sağlar. Mikroişlemcinin 2 ana kısımı vardır: Kontrol ünitesi aritmetik ve mantık unitesi.

Şekil 5 Bilgisayarda değişik parçaların biribirlerine bağlanması

3.1.3 RAM RAM (Random Access Memory) Geçici Bellektir. RAMlar sabit disklere oranla çok daha hızlı çalışırlar ve dolayısı ile bilgisayar ekranında görünen herşey RAMlarda gelmektedir. Ramlardaki bilgiler geçicidir.

Şekil 6 Anakart üzerindeki SDRAMlar

Günümüzdeki bilgisayarlarda SDRAM ve RDRAM çeşitleri kullanılmaktadır. RDRAMlar daha yeni olup bilgisayrlarada giderek daha fazla kullanılmaya başlandılar. Normal bir PC de en az 128 MB RAM olması gerekir. Ancak 256 MB ve 512 MB RAM’lı PC’ler daha verimli çalışırlar.