Sufilik ve Çok kültürlülük

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YORDAM EVRENİN YARATILIŞI
Advertisements

A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning
“Merhaba çocuklar, İsmim ……… Kızılay’da …………….. Olarak görev yapıyorum. Sizlere bugün Türk Kızılayı’nı anlatacağım.“
Prepared by Cendel Karaman A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison.
Türkçe Bilmeceler 1 Hazırlayan: Mukades Sahin
RAMAZAN AYI VE ORUÇ İslam dininde ramazan ayına niçin önem verilmektedir? İmsak, İftar, Sahur, Mukabele, Teravih namazı ve Fitre kavramlarının anlamlarını.
İmparatorluktan Cumhuriyete Geçiş
FINDIKLI KURABİYE Prepared by Esra Alagöz A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison.
OYALAR VE ANLATTIKLARI
Gündem İç Politika – Dış Politika A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison.
ENVIRONMENTAL ACTIVISM ÇEVRE EYLEMCİLİĞİ
İSLAMİYETİN KABULÜNDEN SONRAKİ TÜRK EDEBİYATI
İslamiyette Çokkültürlülük
Prepared by Cendel Karaman A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison.
Farabi ve Türk-İslam Sentezi İslamiyetİmanFarabiFelsefeMantık A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research,
Milliyetçilik, Küreselleşme, Azınlıklar dersi – 6
4. SINIF 1. ÜNİTE 1.5. SELAMLAŞMA
Dİnİ tasavvuFİ Türk şİİRİ İslamiyet‘in temel ilkelerine dayanarak nefsi arıtıp, ahlâkı güzelleştirerek dini yaşama ve bu yolla allah'a ulaşma düşüncesine.
MEDİNE’DE İLK İCRAATLAR
A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison Hazırlayan: Celile Ökten.
Temel Eğitici Nitelikleri
DUBLAJ-SESLENDİRME Tiyatrodan Sinemaya Uzanan Yol A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University.
AYŞE BAYRAKTUTAN DİKAB 1. GRUP.
TÜRK HALK EDEBİYATI NAZIM ŞEKİLLERİ.
Hazırlayan: Yasin Tunç A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison.
Hazırlayan: Yasin tunç
Module 2: CRAFTSMANSHIP AND ARTISANS
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
ESERLER İ RONI MARGULIES A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison July.
Osmanlı İmparatorluğu’ndan seçmeler Celile Ökten A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of.
BURSA-Mustafakemalpaşa Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Öğretmeni
Geleneksel Türk Görsel Sanatları
Hazırlayan: Yasin Tunç
A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning
PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İMAN
Geleceği Okuma Teknikleri
A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning
Prepared by Yasin Tunç A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison.
KAVRAM VE BİLGİ HARİTASI HAZIRLAMA 7. SINIF
A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison Prepared by Esra Alagöz.
YUNUS EMRE.
HOŞGÖRÜ.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
Radyoyla ilgili meslekler Professions In Radio Prepared by Esra Alagöz A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education.
ANADOLU SELÇUKLULARI VE BEYLİKLER DÖNEMİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET.
Mevlana Celaleddin-i Rumi
Mevlevîlik.
Peygamberlere Gelen İlahi Mesajların Ortak Amaçları
Cumhuriyet Döneminde Halk Şiiri
YARDIMLAŞMA KURUMLARIMIZ
İslam Düşüncesinde Yorumlar
13 VE 14.YÜZYILDA ANADOLU’DA GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 7. SINIF 4. ÜNİTE
CUMHURİYET DÖNEMİ HALK ŞİİRİ
Behçet Gündüz izmir Kendi varlığını tanıtmak için.
D İ VAN-I H İ KMET EDEBıYAT PROJE ÖDEVI. DIVAN- ı HIKMET NEDIR ? K ı SACA TAN ı YAL ı M -> Ahmed Yesevi’nin söyledigi “hikmet” adlı siirleri bir araya.
Mevlana Celaleddin-i Rumi. Mevlana Celaleddin-i Rumi: Mevlana hazretleri 1207 yılında Horasan'ın Belh şehrinde dünyaya geldi. Asıl adı Muhammed Celaleddin'dir.
Mevlana Celaleddin Rumi Amaç n Mevlana’nın hayatı hakkında bilgi verme n Mevlana’nın düşüncelerini anlatmak. n Mevlana’nın tasavvufunu öğretmek. n Mevlana’nın.
DİNİ TASAVVUFİ HALK ŞİİRİ
Kültürümüzde Hz. Muhammed Sevgisi
ÂŞIK TARZI HALK ŞİİRİ.
Müzik Nedir?.
Kültürümüzde Hz. Muhammed Sevgisi
3. ÜNİTE: VAHYE DAYALI DİNLER
YUNUS EMRE HAYATI.
 Divan edebiyatı, Türklerin İslamiyet’i kabulünden sonra meydana gelen yazılı edebiyattır. Arap ve Fars edebiyatı etkisi altında gelişmiştir. Bu etki,
HAZIRLAYAN: LEYLA ARICI
HAZIRLAYAN:Ö.ENSAR DURMUS İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUM.
MERAK, İLMİN HOCASIDIR..
Sunum transkripti:

Sufilik ve Çok kültürlülük Mevlana ve Sema Mesnevi Hazırlayan: Celile Ökten A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison

Mevlana ve Sema Mevlana, diğer adıyla Muhammed Celaleddin-i Rumi, İslam tasavvufunun önde gelen isimlerinden ve şairlerindendir. Divan edebiyatının nazım şekillerinden olan Mesnevi tarzında çeşitli öğretici hikayeler ve konular anlatan Farsça manzum bir eseri vardır. Mevlana, 6 ciltlik Mesnevisinde tasavvufla ilgili duygu ve düşüncelerine de yer verir.

Mevlevilik Mevlana, Mevlevi tarikatının kurucusudur. Mevlevi ayini olan Sema, insanın kendi varlığını, nefsini terkederek Allah’la bir olmaya, Allah’ın rızasını kazanmaya teşvik eder. Semazen dönerken ibadet eder; Allah’a niyaz eder. Mevlevilikte her bir hareketin ve eşyanın anlamı vardır. Dervişlerin karşılıklı birbirlerinin elini öpmesi herkese değer verildiğini ve herkesin eşit olduğunu gösterir.

Sema Semazenin giydiği beyaz elbise kefeni, siyah cübbe tabutu, başına giydiği keçe külah sikke ise mezar taşını simgeler. Sema sırasında ney, kudüm, bendir, kanun, tanbur, kemençe, ud gibi sazlar çalınır. Mevlevi ayini, Klasik Türk Tasavvuf Musikisinin en güzel örneklerindendir. Selam adı verilen 4 bölümden oluşur. Kur’an-ı Kerim okunarak başlanır ve bitirilir.

Sema Sema bir folklor gösterisi veya turistik bir etkinlik değil, Allah’ı anmanın ve ona yönelmenin bir yoludur. Sema gibi tasavvufla ilgili etkinlikler bugünün gençleri için ne ifade etmektedir? Klasik müzik gençler tarafından ne kadar dinlenmektedir? İç aydınlanmalar gerekli midir?

Mesnevi Mevlana’nın “Ne olursan ol, yine gel” sözü bütün insanlığı kucaklar. Önemli olan Hak’tan alıp halka dağıtmaktır. Başka bir deyişle Allah’ın insanlara gösterdiği güzellikleri, insanlarda birbirlerine gösterebilmelidir. İnsanlık için rehber bir eser olan Mesnevi’de işlenen konulardan birisi de dostluktur. Dostluk hizmet, fedakarlık ve iyi niyet ister.

İslamiyette çokkültürlülük İslamiyette İnsan Hakları: İnsanın doğuştan taşıyageldiği güzellikleri korumak ve kollamak, insan haklarının temelini oluşturur. “İnsanda asıl olan hürriyettir.” Irk, cins ve inanç farklılığı gözetmeksizin insanın can ve mal dokunulmazlığını korumak esastır. Allah hakkında toplum ve kamu düzenini, kul hakkında ise ferdi hakları korumak amaçlanır. Sosyal dayanışmayı ve ahlaki değerleri pekiştiren yardımlaşma kuruluşları, zekat, fitre, vakıflar insan haklarına katkıda bulunurlar. ,

İslamiyette çokkültürlülük İslamiyette azınlık hakları: İslamiyette inanç için zorlama yoktur. Herkes özgür iradesiyle istediği dini veya inancı seçip ona göre yaşayabilir. En güzel örneklerine Fatih’in İstanbul’u fethi sırasında rastlanır. Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşayan gayri müslimlerin örf ve adetleri, hukuki ve toplumsal hakları düzenlenen kanunlarla güven altına alınmıştır.

Türkiye’de çokkültürlülük Rum, Musevi, Ermeni, Süryani cemaatleri Türkiye’deki belli başlı azınlıklardır. Aleviler, Türkiye’de Sünnilerden sonra gelen ikinci büyük dini topluluktur. Türkiye topraklarına mahsus bir İslam mezhebi olarak tanımlanır. Bugüne kadar Aleviler ile Sünniler arasında gerginlikler olmuştur. İdeolojik sebeplerden dolayı Alevilerin dışlanması, hor görülmesi söz konusu olmuştur.

Kaynakça Ocak, Ahmet Yaşar Ocak. http://www.koprudergisi.com/index.asp?Bolum=EskiSayilar&Goster=Yazi&YaziNo=366, retrieved on July 15, 2010. Okuyucu, Cihan (2007). Rumi Biography and Message. The Light, New Jersey. Okuyucu, Cihan (2009). İçimizdeki Mevlâna. Bilge, İstanbul. Okuyucu Cihan (2006). Mesnevi’den Hikmet ve Hikâyelerle Mevlâna Konuşuyor. Bilge, İstanbul. Şentürk, Recep (2000). “İnsan Hakları” [Human Rights], in TDV İslam Ansiklopedisi, vol. XXII, pp. 327-330, Türkiye Diyanet Vakfı. Yaman, Ahmet. http://www.diyanet.gov.tr/turkish/dy/Diyanet-Isleri-Baskanligi-Duyuru-6602.aspx, retrieved on July 15, 2010