ER diyagramının tablolara dönüşümü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Microsoft Access Bu program Microsoft program paketinin içerisinde yer alan; çok büyük miktarlardaki verilerin depolanabileceği veritabanı oluşturmamıza.
Advertisements

ÖRNEK BİR VERİTABANI TASARIMI VE NORMALİZASYONU
VERİ TABANI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ
Veri Tabanı Tasarlama İlk kuralımız, olabildiğince bilgileri parçalamaktır.
Tablo oluşturma İlk olarak tabloları oluşturmamız gerekli..
Güçlü & Zayıf Varlık Kümeleri
Varlık-ilişkisel Model
KAVRAMSAL MODEL ikinci aşama.
VT TASARIMI ve MODELLEME
SQL Structured Query Language (Yapısal sorgulama dili)
BİLİŞİM SİSTEMLERİNE GİRİŞ DERS 3
SQL’e Giriş.
SQL KOMUTLARI.
Normalizasyon Kuralları & SQL
ERD to ER Relations Fundemantals of Database systems Elmasri, Navate kitabından alıntılar içerir Veri Tabanı Sistemleri Dersi Teoriden pratiğe , Çağıltay,
İLİŞKİSEL VERİ MODELİ Tablolar ile Gösterim
Yrd. Doç. Dr. Altan MESUT Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği
3 Örnek Veritabanı Tasarımı
Standart Normal Dağılım
E-R Çizelgelerini İVTYS’ye Dönüştürme
Veri Tabanı Normalizasyonu Devrim ALTINKURT
Varlık-İlişki Modeli Örneği
Alt Sorgular Veritabanı 2.
İlişkisel Veri Modeli.
Veritabanı Yönetim Sistemleri Hızlı ve Kısa Giriş
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri
10 Gruplandırarak Sorgulama
VERİ TABANI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ  Birincil Anahtar Türleri  Access Veri Tabanında Bulunan İlişkiler  İlişkileri Tanımlama Bir – Çok İlişkisi Çok –
Veritabanı Yönetim Sistemleri-I
SQL’e Giriş ve SELECT Komutu
VERİ TABANI VE VERİ TOPLAMA YÖNTEMLERİ
ER Şemaları Kullanılarak İlişkisel Veritabanının Tasarlanması
BTP102 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1
Microsoft Office Access Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN.
Veritabanı Tasarımı ve Yönetimi
Üç Şema Modeli (Three Schema Model)
Veritabanı Kavramları
Microsoft Office Access
Veritabanı Yönetim Sistemleri-I
RASYONEL VE İRRASYONEL SAYILAR
BTP102 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1
İlişkisel Cebir İlişkisel Hesaplama
HAFTA 6-7.
Hafta - 3 Gözden Geçirme.
KÜMELER.
Microsoft Office Access
SQL’ e Giriş Uzm. Murat YAZICI.
BTP102 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1
İLİŞKİSEL VERİ MODELİ Tablolar ile Gösterim
Bölüm 4: İleri SQL.
Bölüm 6: Varlık-İlişki Modeli (Entity-Relationship Model)
Pi Magic — İş Uygulamaları Yatay Çözümler Endüstri Çözümleri Yönetim.
Veritabanı Kavramları
T.C. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI VERİ TABANI VE YÖNETİMİ Mehmet Akif TURAN Veri Tabanı otobüs.
ÖTÖ 451 Okul Yönetiminde Bilgisayar Uygulamaları R. Orçun Madran.
T.C. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI VERİ TABANI VE YÖNETİMİ Hüseyin KÖSE Veri Tabanı Örnek Çalışma Danışman.
İLİŞKİSEL VERİ MODELİ GÖSTERİMİ
T.C. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI İLİŞKİSEL VERİ MODELİ GÖSTERİMİ İsa DURDU VERİTABANI YÖNETİMİ (İlişkisel.
1 T.C. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI İLİŞKİSEL VERİ MODELİ GÖSTERİMİ (Bir Çanta Fabrikasının Veritabanı)
T.C. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI VERİ TABANI VE YÖNETİMİ Hasan Yaman ŞİMŞEK Veri Tabanı Örnek Çalışma.
Altıncı hafta. Müfredat programı Ödev teslim edenler Mantıksal tasarım ödevini teslim edenler: Belediye Projesi Valilik Projesi Mekan Projesi Konaklama.
İLİŞKİSEL VERİ MODELİ GÖSTERİMİ
Living in a Digital World Discovering Computers 2010 Bilgisayarların Keşfi Veritabanı Yönetimi Hafta 9.
İleri Excel 1 Fuat Tosun.
Veri Tabanı Yönetimi Dersi 1. Laboratuvarı
ÖRNEK BİR VERİTABANI TASARIMI VE NORMALİZASYONU
E-R Çizelgelerini İVTYS’ye Dönüştürme
Öğretim Görevlisi Alper Talha Karadeniz Veri Tabanı 1
İLERİ VERİ TABANI UYGULAMALARI
VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 2- Tasarım ve ER Modeli
Sunum transkripti:

ER diyagramının tablolara dönüşümü

ER Diyagramın Tablolara Dönüşümü Birincil Anahtarlar öğe ve ilişki setlerinin , veritabanının içeriği olan tablolar şeklinde tek biçimli olarak gösterimini sağlar. Bir ER diyagramına uygun olan veritabanı tablolar şeklinde gösterilebilir. Her bir öğe ve ilişki seti için , onların adına düzenlenmiş farklı bir tablo bulunur. Her tablo birbirinden farklı sütun isimleri(özellikler)ne sahiptir. Bir ER diyagramını tablolara çevirmek , ilişkisel bir veritabanı oluşturmanın temelidir.

Öğe Setlerinin Tablo Olarak Gösterimi Güçlü bir öğe seti tabloya aynı özellikleri sütun olarak dönüşür. İd isim cadde şehir

Bileşik ve Çok Değerli Özellikler Bileşik özellikler kendilerini oluşturan basit özelliklerden sütun oluşturularak çevrilebilir. Ör. İsim özelliği , önisim ve soyisim olmak üzere iki ayrı özellik şeklinde sütunlara dönüşür.

Hatırlatma Bire-çok ilişki Bir öğe diğer öğede 1den fazla elemanla ilişkili olabilir. Sahip ol Çocuk Anne

Hatırlatma Çoka-bir ilişki Bir öğe diğer öğede 1den fazla elemanla ilişkili olabilir. Sahip ol Anne Çocuk

Hatırlatma Hatırlatma Bire-bir ilişki Bir öğe diğer öğede 1den fazla elemanla ilişkili olabilir. Sahip ol TC kimlik İnsan

Hatırlatma Çoka-çok ilişki Bir öğe diğer öğede 1den fazla elemanla ilişkili olabilir. almak Ders Öğrenci

İlişki Setlerinin Tablo Olarak Gösterimi Çoka-çok bir ilişki seti , bağlantılı olan öğelerin birincil anahtarlarını ve kendi özeliklerini sütun olarak içerir. Ör. Ödünç(borrower) ilişkisi(müşteri-id,kredi-no)

Tablo Fazlalığı Çoka-bir ve bire-çok ilişki setlerinde , bir tarafındaki öğe setinin birincil anahtarı, çok tarafındaki öğe setinin tablosuna bir sütun olarak konulur. Ör.Hesap şubesi(account-branch) ilişki seti için ayrı bir tablo oluşturmak yerine, hesap(account) öğe setine şube(branch) adında bir sütun eklenir.

Tablo Fazlalığı devam… Bire-bir ilişki setlerinde iki öğe setinden herhangi biri çok-tarafı gibi davranabilir. Yani ek sütun ikisinden birine eklenebilir. Eğer çok-tarafındaki katılım kısmi katılım ise ek sütun null(boş) değer alabilir. Zayıf öğe setini ,diğer bir öğe setine bağlayan ilişki için de tablo oluşturmak gereksizdir.

Zayıf (Weak) Öğe Setlerinin Gösterimi Zayıf öğe seti bağlı olduğu öğe setinin birincil anahtarını içerir. Kredi-no ödeme-no tarih miktar

Özelleştirmenin Tablo Gösterimi Metot1: Üst seviyedeki öğe seti için bir tablo oluşturun. Alt seviyedeki öğe setleri için birer tablo oluşturun ve üst seviyedeki tablonun birincil anahtarını sütun olarak ekleyin. Tablo Özellik şahıs isim,cadde,şehir müşteri isim,kredi-oranı işçi isim, maaş

Özelleştirmenin Tablo Gösterimi Metot2: Her bir öğe seti için birer tablo oluşturun ve üst seviye tablodaki bütün özellikleri , alt seviye tablolara ekleyin. Eğer tamamen katılım varsa, üst seviyedeki tabloyu oluşturmak gereksizdir. Tablo Özellik şahıs isim,cadde,şehir müşteri isim,cadde,şehir,kredi-oranı işçi isim,cadde,şehir, maaş

ÖZET Öğenin özellikleri, öğenin tablosuna sütun olarak eklenir. Çoka-çok bir ilişki seti , bağlantılı olan öğelerin birincil anahtarlarını içerir. Çoka-bir ve bire-çok ilişkilerde 1 tarafının birincil anahtarı çok tarafına eklenir. Bire-bir ilişkilerde herhangi bir tarafın birincil anahtarı diğer tarafa eklenir.

Tablo oluşturma Takım(Tid,fiyat,adı) Oluşma(Tid, parça-id,sayı) Parça(parça-id,adı,fiyat) Eleman(part-id,el-adı) İçerme(parça-id,part-id,sayı)

Oyuncu(Player-id,adı,mevki,numara,tadı) Takım(tadı,city) Teknikdir(teknikdir-id,adı,tadı) Maçyap(tadı,tarih,evsahibi-puan,deplasman-puan,tadı) Hakem(hid,adı,tarih)

Tabloları çıkartalım

ÖDEV(Haftaya Salı getirilecek)