Yerel Yönetimler Maliyesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında.
Advertisements

Karar Tarihi : Karar No : 5189/1
İDARİ VESAYET.
Vergi ile İlgili Kavramlar
KADEB İ B MAHALLİ İDARELER MUHASEBE YETKİLİLERİ TOPLANTISI TARİH: SAAT: 14:00.
1.3 DEVLET ŞEKİLLERİ.
Bütçe Türleri: Genel yönetim kapsamındaki idarelerin bütçeleri;
DPT MUSTESARLIGI CALISMA GRUBU. TÜRKİYE’DEKİ MEVCUT BÜTÇE SİSTEMİ  Ülkemizde devlet bütçesi yasal dayanağını Anayasa ve 5018 sayılı Kanundan almaktadır.
Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşlarınca Düzenlenecek Mali Tablolar Hangileridir? 1 – Mizan 2- Bilanço 3- Gelir Tablosu.
G E L E C E Ğ İ N İ Z M İ R İ N İ Y A R A T I Y O R U Z
Bütçe Sisteminin Yasal Düzenlemesi
Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma Perspektifi
BELEDİYELERDE MECLİS VE ENCÜMEN İŞ VE İŞLEMLERİ
AMASYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
İç Kontrol Ve Ön Malî Kontrole İlişkin Usul ve Esaslar
Genel İdari Yapı Ferhan ERGÜN –Maliye Uzmanı
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
Başbakanlık Proje Grubu Ankara 3 Şubat Mevzuat Merkezî yönetim bütçe kanununda; yılı ve izleyen iki yılın gelir ve gider tahminleri, varsa bütçe.
STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İÇ KONTROL DAİRE BAŞKANLIĞI.
Hayrettin GÜNGÖR TBB Genel Sekreteri
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
YEREL HİZMETLERİN GÖRÜLMESİNDE KAMU-ÖZEL ORTAKLIĞI VI. YEREL YÖNETİMLERİN MALİ YÖNETİMİ FORUMU Yrd. Doç. Dr. Hilmi Çoban Aralık 2013.
ANALİTİK BÜTÇE SINIFLANDIRMASI. BÜTÇE 5018 SAYILI KANUNDA BÜTÇE: BELİRLİ BİR DÖNEMDEKİ GELİR VE GİDER TAHMİNLERİ İLE BUNLARIN UYGULANMASINA İLİŞKİN HUSUSLARI.
MAHALLİ İDARELER (Yerel Yönetimler)
BÜTÇE HAKKI KAVRAMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
olarak tanımlanmıştır.
KESİN HESAP.
5393 say. Belediye Yasası.
Harcama Yetkilileri.
Yeni Mali Yönetim ve Kontrol Sisteminde İç Kontrol ve Ön Mali Kontrol
KAMU HARCAMALARI ve GELİRLERİ
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK ATİLLA BACAK İNSAN KAYNAKLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM UZMANI.
1 MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME Abdülkadir GÖKTAŞ Daire Başkanı 23 Mayıs 2006.
Başbakanlık Proje Grubu Ankara 3 Şubat Mevzuat Kanun, kalkınma planları ile ilgili yatırımlar veya bir yıldan fazla sürecek iş ve hizmetler için.
6360 Sayılı Kanun On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi Ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Merkezî yönetim bütçesinin hazırlanması
GENEL BÜTÇE KANUN TASARISI KESİN HESAP KANUN TASARISI
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI KIRKLARELİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA ve GELİŞTİRME BİRİMİ KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR.
İDARE HUKUKU BİRİNCİ BÖLÜM Öğr. Gör. A. Çağlar ERKAN.
ALMANYA‘DA YAŞAMAK GÜVENLİK ORGANLARI ve YARGI. Güvenlik Organları: Ülkenin iç güvenliğini eyalet düzeyince yönetilen polis örgütü sağlar. Federal düzeyin,
YEREL YÖNETİMLER ÖĞR. GÖR. A. ÇAĞLAR ERKAN.
GENEL BÜTÇENİN HAZIRLAMA SÜRECİ Emine ŞAHİN Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı Mali Hizmetler Uzmanı.
BÜTÇE NEDİR 1. Bütçe: Bütçe, gelecekteki belirli bir dönemde gerçekleşmesi öngörülen gelir ve giderlerin karşılıklı tahminlerini içeren cetveldir.
FAALİYET RAPORLARI ve HAZIRLAMA ESASLARI
İNSAN HAKLARI HUKUKUNUN GENEL İLKELERİ
İNSANLAR VE YÖNETİM.
Yerel Yönetim Merkezi Yönetim
SOSYAL BİLGİLER.
YEREL YÖNETİM BELEDİYE VE GÖREVLERİ.
Yerel Yönetimler ANAYASA’DA YEREL YÖNETİMLER
Analitik Bütçe Sınıflandırması
DÜZCE ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI.
İnsanlar ve yönetim ARDA KIRTASİYE. Yerel yönetimler İnsanların beslenme,barınma ve sağlık gibi temel ihtiyaçları vardır.İnsanlar bu ihtiyaçlarını karşılamak.
Kamu Yönetiminin Denetlenmesi
EĞİTİM FİNANSMANI ve OKULDA KAYNAK YÖNETİMİ
Öğr.Gör.İdil YILDIRIM ARI
Afet Zararlarının Azaltılmasında Türkiye’deki Yerel Yönetimlerin Rolü
Aracı Şehirler MEWA Bölgesel Forumu 22/09/2017 Nevşehir
Merkezi Yönetim ile Yerel Yönetim İlişkileri
BÜTÇENİN UYGULANMASI Bütçenin uygulanma aşamasında iki esas mevcuttur:
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ
Faaliyet Raporları Demet ARSLANTAŞ
Bütçe Çeşitleri.
MERKEZİ VE MAHALLİ İDARELER
Sunum transkripti:

Yerel Yönetimler Maliyesi Doç.Dr.M.Umur Tosun

Yerel Yönetim Yerel nitelikteki ihtiyaçların en etkin biçimde karşılanması, bu ihtiyaçların yakından gözlemlenmesini ve gerekli hizmetlerin yaratılmasını zorunlu kılmaktadır. Yerel yönetim kuruluşlarının temel felsefesi, söz konusu kuruluşların yerel nitelikteki hizmetleri daha iyi belirleyebilecekleri ve daha başarılı bir şekilde hizmet görebilecekleri konusundaki inançtır.

Merkezden Yönetim İlkesi ve Adem-i Merkeziyet İlkesi Kamu hizmeti ve faaliyetlerinin ve kamu kudretinin merkezde toplanmasına merkezden yönetim ilkesi denir. Kamu hizmeti ve faaliyetlerinin ile kamu kudretinin çeşitli kısımlar arasında dağıtılması yerinden yönetim veya adem-i merkeziyet ilkesini oluşturmaktadır.

Yerel Yönetim Kuruluşlarının Hizmet Alanlarının Genişlemesi Park, bahçe, meydan, yol, köprü ve benzeri düzenlemeler, Şehir içi ulaşımla hizmetleri ile ilgili trafik düzenlemeleri, Yolların bakım ve onarımı, Bölgesel eğitim faaliyetleri, Yaşlı ve kimsesizlere yardım, Yerleşim ve konut ile ilgili sorunların çözümü, Yerel asayişin korunması, Temizlik, su vb.

Türkiye’de Yerel Yönetim Kuruluşları İl Özel İdareleri, Belediyeler, Köyler yerel yönetim kuruluşları, kamu hukuku tüzel kişisi niteliğindedir. Ülkemizde, merkeziyet ve adem-i merkeziyet sistemlerinin birleşmesinden doğan karma bir sistem uygulanmakta, yerel yönetim kuruluşları; görevleri, yetkileri, merkezi yönetimle olan ilişkileri, gelir ve giderleri kanunlarla düzenlenmiş bulunmaktadır.

Anayasanın 127.Maddesi Mahallî idareler; il, belediye veya köy halkının mahallî müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruluş esasları kanunla belirtilen ve karar organları, gene kanunda gösterilen, seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzel kişileridir. Merkezî idare, mahallî idareler üzerinde, mahallî hizmetlerin idarenin bütünlüğü ilkesine uygun şekilde yürütülmesi, kamu görevlerinde birliğin sağlanması, toplum yararının korunması ve mahallî ihtiyaçların gereği gibi karşılanması amacıyla, kanunda belirtilen esas ve usuller dairesinde idarî vesayet yetkisine sahiptir.

Anayasanın 127.Maddesi (Devam) Mahallî idarelerin belirli kamu hizmetlerinin görülmesi amacı ile, kendi aralarında Bakanlar Kurulunun izni ile birlik kurmaları, görevleri, yetkileri, maliye ve kolluk işleri ve merkezî idare ile karşılıklı bağ ve ilgileri kanunla düzenlenir. Bu idarelere, görevleri ile orantılı gelir kaynakları sağlanır.

Mali Paylaşım Hizmet ve gelirlerin bölüşümü ile ilgili bir kavram olup, mali tevzin, mali denkleştirme, gelir bölüşümü gibi terimlerle eş anlamı ifade etmektedir. Merkezi yönetim ve yerel yönetim bütçelerinde yer alan kamu harcamalarının ve bunları karşılamaya yönelik gelirlerin bu kuruluşlar arasındaki bölüşüm olayına “mali paylaşım (tevzin, denkleştirme)” denir.

İdari Vesayet ve Denetim Yerel yönetim kuruluşları kendi işlem ve hesaplarını denetlemek ve gerekli analizleri yapmakla yükümlü olmakla birlikte, yasaların verdiği yetki sınırları çerçevesinde, merkezi denetime de tabi tutulabilmektedir. İdari ve mali konularla ilgili olarak merkezi yönetimin yerel yönetim kuruluşları üzerindeki bu gözetim ve denetim hakkı ve uygulamasına “idari vesayet” denilmektedir.

İdari Vesayet (Devam) Merkezden yönetimin yerel yönetim sistemi üzerine kurulan idare ve kurumların girişim ve işlemlerini kanunlarla belirtilen sınırlar içinde kontrol etmek ve kararlarını bozabilmek yetkisi olarak tanımlanan idari vesayet; idari denetim, vesayet murakabesi terimlerle de ifade edilebilmektedir. İdari vesayet, idari bir kontrol olup idari makamlar veya idare mahkemeleri tarafından yerine getirilmektedir. Merkezi yönetim, yerinden yönetim kuruluşlarının kararlarını kabul ve iptal edebilir ya da yürütmesini durdurabilir.

Yerel Yönetim Kuruluşlarının Gelirleri Vergi hasılatının yerel yönetim kuruluşlarına bırakılması, Vergi koyma yetkisinin yerel yönetim kuruluşlarına bırakılması, Merkezi yönetim gelirlerinden pay verilmesi, Merkezi yönetimin yardımları, Mülk ve teşebbüs gelirleri, Bağışlardan meydana gelmektedir.

Yerel Yönetim Kuruluşlarının Gelirleri Kaynakların bir bölümü sürekli diğer bir bölümü ise arızi nitelik taşımaktadır. Vergi ve benzeri mali yükümlülükler ile teşebbüs gelirleri ve mülkten sağlanan iratlar sürekli gelir kaynakları iken; devlet yardımları, borçlanma gelirleri arızi niteliktedir. Merkezi yönetim bazı vergi gelirlerinin hasılatının tamamını veya bir bölümünü; nüfus, coğrafi büyüklük, ihtiyaç düzeyi dikkate almak suretiyle dağıtmak üzere yerel yönetim kuruluşlarına bırakmış olabilir.

Yerel Yönetim Kuruluşlarının Giderleri Konut, Çevre Sağlığı ve düzenlemesi, Kanalizasyon, Yerel sosyal hizmetler, Trafik, Şehir ve çevre planlaması, İtfaiye, Kütüphane,

Giderlerin Artış Nedenleri Hizmet götürülen nüfustaki artış, Toplumun demografik niteliklerindeki değişmeler, Toplumun tercih ve arzularındaki değişmeler, Gelirdeki değişmeler, Yerel yönetim hizmetlerindeki değişmeler, Girdilerin verimliliğindeki değişmeler, Girdilerin fiyatındaki değişmeler, Üretim fonksiyonundaki değişmeler.

Yerel Yönetim Kuruluşlarının Bütçeleri İl özel idaresi, belediye, bağlı idare ve birliklerin bütçesi, mali yıl içindeki gelir ve gider tahminlerini gösteren, gelirlerin toplanmasına ve harcamaların yapılmasına izin veren bir meclis kararıdır. Mali yıl bütçesi, stratejik plan ve performans programları dikkate alınarak izleyen iki yılın gelir ve gider tahminleri ile birlikte görüşülür ve değerlendirilir. Bütçe, kurumların plan ve programlarının gerekleri ile fayda ve maliyet unsurları göz önünde tutularak verimlilik, tutumluluk ilkeleri ile uluslararası standartlara uygun olarak hazırlanır ve uygulanır. Bütçe; gider, gelir ve finansmanın ekonomik sınıflandırması bölümlerinden oluşur.

Yerel Yönetim Kuruluşlarının Bütçe Hazırlık Süreçleri Mali hizmetler birimi, diğer birimlerden gelen gider tekliflerini birleştirip, gelir bütçesini ve izleyen iki yılın gelir tahminlerini hazırlayarak, bütçe ilke ve hedefleri doğrultusunda kurumun bütçe tasarısını oluşturur. Birimlerden gelen ayrıntılı harcama programları da dikkate alınmak suretiyle kurumun ayrıntılı harcama programı ve finansman programı hazırlanarak bütçe tasarısına eklenir. Üst yönetici tarafından gerekli inceleme ve düzeltme yapıldıktan sonra bütçe tasarısı, belediye ve bağlı idarelerde Ağustos ayının sonuna kadar, il özel idarelerinde ise Eylül ayının ilk iş günü encümene havale edilir.

Yerel Yönetim Kuruluşlarının Bütçe Hazırlık Süreçleri Encümene havale edilen bütçe tasarısı incelenip encümen görüşü ile birlikte en geç Eylül ayının son haftası içinde üst yöneticiye verilir.