Günümüzde ticari şirketler ve devlet kurumları işlerini sürdürebilmek için yoğun bir şekilde bilgi kullanımına yönelmişlerdir. Zaman geçtikçe bilginin.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Elektronik Haberleşme Sektöründe Kişisel Verilerin Korunması
Advertisements

AKILLI FAKS.
HASSAS GÖREV Hakan YÜKSEL Mart.
Bilgi Güvenliği Farkındalık Eğitimi
Bilişim Güvenliği Nedir?
GÜVENLİ BİR E-POSTA UYGULAMASI: GÜ-POSTA
BİLGİ GÜVENLİK TALİMATI
Türkiye’de e-sağlığın hukuki çerçevesi
KİŞİSEL SAĞLIK VERİLERİNİN KORUNMASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Sevil NEŞELİ DEMİRBAŞ Hukuk Müşaviri.
BİLGİ GÜVENLİĞİ.
Copyright © The OWASP Foundation Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the Creative Commons Attribution-ShareAlike.
BİLGİ GÜVENLİĞİ MEHTAP KILIÇ
Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013
Döner Sermaye Mali Yönetim Sistemi Bilgi Güvenliği
HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI BİLGİ GÜVENLİĞİ YOL HARİTASI
Bilgi Güvenliği Şubesi
Hassas Görevler hassas…çok….
SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİ VE HUKUKSAL SORUNLAR
Risk Yönetimi Bingöl KHB Güvenliği Politikaları Eğitimi Sedat ADEMOĞLU
YONT171 Bilgi Teknolojilerine Giriş I
23. Klinik bilgi sistemleri
Bilişim Sistemleri Mühendisliği nedir? Neden ihtiyaç vardır?
Ayhan TÖZER Bilişim Baş Uzmanı, BTK
Strateji Geliştirme Başkanlığı. Strateji Geliştirme Başkanlığı.
YONT171 Bilgi Teknolojilerine Giriş I
LOGO EJDER ORUÇ Teknik Düzenleme ve Standardizasyon Dairesi Başkanı.
Gündem Belge, herhangi bir bireysel veya kurumsal fonksiyonun yerine getirilmesi için alınmış veya fonksiyonun sonucunda üretilmiş, * içerik, * ilişki.
B ILIŞIM TEKNOLOJILERINDE ETIK SORUNLAR D ERS : BILIŞIM ETIĞI K ONU : FİKRİ MULKİYET VE ERİŞİM YALIN KILIÇ TÜREL Ekim-BOTE-4-ELAZIĞ.
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
BİT’İN GİZLİLİK VE GÜVENLİK BOYUTLARI
BİT’in Gizlilik ve Güvenlik Boyutları
BİLİŞİM TABANLI BİLGİ GÜVENLİĞİ VE ELEKTRONİK İMZA
E- Ticaret Altyapısı.
Bilgisayar ve Veri Güvenliği
Necmi Murat GÜNGÖR İletişim Uzmanı
Sertaç Çelikyılmaz Genel Müdür Elektronik Bilgi Güvenliği A.Ş. Türkiye’de Kurumlar İçin e-Güven Altyapısı 07 Ekim 2004, İstanbul Eczacıbaşı Holding.
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
Bilişim Güvenliği Hazırlayan: Ümüt EZER. Bili ş im Güvenli ğ i : Sahip oldu ğ umuz bili ş im altyapısının sadece i ş süreçleri için tanımladı ğ ımız amaçlar.
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
BİT’İN SOSYAL KÜLTÜREL KATKILARI
Bilişim Teknolojileri Kullanımında Güvenlik Temel Kavramlar ve Bilgi Güvenliği.
Veritabanı Yönetim Sistemleri
BİT’İN GİZLİLİK VE GÜVENLİK BOYUTLARI
Bilişim Teknolojileri Güvenliği. BT Güvenliği Bilişim teknolojisi kullanan bir kuruluşun en önemli hedeflerinden biri bu teknolojiyi gerektiği gibi çalışır.
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 3- BM Kararları.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 8: Dijital Kütüphane Yazılımları ve Dijital Koruma Arş. Gör. Tolga Çakmak.
DİSASTER CENTER FELAKET MERKEZİ. Felaket Kurtarma (Disaster Recovery) Her kurum için, vermekte olduğu hizmeti herhangi bir nedenden dolayı veremez duruma.
Ünite 5: Bilgi Güvenliği. Anahtar Kavramlar: Bilgi Güvenliği Bilgi Gizliliği Bilgi Etiği İstenmeyen E-Posta Casus Program Kimlik Hırsızlığı Bilgisayar.
TÜBİTAK 25 Ekim 2013 AKILLI SAYAÇLAR KORUMA PROFİLİ TÜBİTAK BİLGEM Ortak Kriterler Test Merkezi (OKTEM) Neslihan GÜLER 1.
EKONOMİ BAKANLIĞI DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) 21/03/2013 H. Sibel KAPLAN Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdür Yardımcısı.
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
BİT’in Gizlilik ve Güvenlik Boyutları.  Bilgi; verinin, işlenerek karar verici için anlamlı ve kullanışlı hale gelmesidir. Veri ise, işletme içinde oluşan.
BİT’in Gizlilik ve Güvenlik Boyutları
BİT’İN GİZLİLİK VE GÜVENLİK BOYUTLARI
Bilgi Yönetiminde Kullanıcı Faktörü
Bilgisayar ve Veri Güvenliği
YONT172 Bilgi Teknolojilerine Giriş I
TURKHAREKAT.COM Siber Güvenlik Eğitimlerine Hoşgeldiniz.
İç Denetimin İş ve İşleyişinde Katma Değeri Destekleme Yöntemleri
ISO BİLGİ GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ
Kullanıcıların Bilgilendirilmesi
“Gizlilik, Bireysel Haklar, Kişisel Verilerin Korunması”
Gurbet Gunturk Evsel, MLIS
GÜVENLİK POLİTİKALARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BİLGİ GÜVENLİĞİ Öğr. Gör. Canan ASLANYÜREK
Öğretim Görevlisi Alper Talha Karadeniz Veri Tabanı 1
Bilgisayar Bilimi Bilgi Güvenliği.
İŞLETMEDE BİLGİ SİSTEMLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Günümüzde ticari şirketler ve devlet kurumları işlerini sürdürebilmek için yoğun bir şekilde bilgi kullanımına yönelmişlerdir. Zaman geçtikçe bilginin önemi artmış, sadece güvenli bir şekilde saklanması ve depolanması gelişen ihtiyaçlara cevap verememiş aynı zamanda bir yerden bir yere nakil edilmesi de kaçınılmaz bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bilgiye olan bu bağımlılık bilginin korunması ihtiyacını gündeme getirmiştir.

Bu anlamda bilgi, kurumun sahip olduğu varlıklar arasında çok önemli bir yere sahiptir. Bilgiye yönelik olası saldırılar, tahrip edilmesi, silinmesi, bütünlüğünün ve/veya gizliliğinin zarar görmesi, bilgi altyapısının bozulmasına ve bu da beraberinde işlerin aksamasına neden olmaktadır.

Bilgi, kurumdaki diğer varlıklar gibi, kurum için önem taşıyan ve bu nedenle de en iyi şekilde korunması gereken bir varlıktır. Bilgi güvenliği; kurumdaki işlerin sürekliliğinin sağlanması, işlerde meydana gelebilecek aksaklıkların azaltılması ve yatırımlardan gelecek faydanın artırılması için bilginin geniş çaplı tehditlerden korunmasını sağlar.

Bilgi birçok biçimde bulunabilir. Bilgi, kâğıt üzerinde yazılı olabilir, elektronik olarak saklanıyor olabilir, posta ya da elektronik posta yoluyla bir yerden bir yere iletilebilir ya da kişiler arasında sözlü olarak ifade edilebilir. Bilgi hangi formda olursa olsun, mutlaka uygun bir şekilde korunmalıdır. Bilgi güvenliğinin sağlanabilmesi bilginin gizliliğinin, bütünlüğünün ve kullanılabilirliğinin yeterli düzeylerde sağlanabilmesi ile mümkündür.

Bilgi güvenliği temelde aşağıdaki üç unsuru hedefler: Gizlilik (Confidentiality) Bütünlük (Integrity) Kullanılabilirlik (Availability)

Bu kavramları biraz daha açacak olursak gizlilik, bilginin yetkisiz kişilerin erişimine kapalı olması şeklinde tanımlanabilir. Bir diğer tarif ile gizlilik bilginin yetkisiz kişilerce açığa çıkarılmasının engellenmesidir. Bütünlük, bilginin yetkisiz kişilerce değiştirilmesi, silinmesi ya da herhangi bir şekilde tahrip edilmesi tehditlerine karşı içeriğinin korunmasıdır.

Bütünlük için kısaca kazara veya kasıtlı olarak bilginin bozulmaması diyebiliriz. Kullanılabilirlik, bilginin her ihtiyaç duyulduğunda kullanıma hazır durumda olması demektir. Herhangi bir sorun ya da problem çıkması durumunda bile bilginin erişilebilir olması kullanılabilirlik özelliğinin bir gereğidir.

Bu erişim kullanıcının hakları çerçevesinde olmalıdır. Kullanılabilirlik ilkesince her kullanıcı erişim hakkının bulunduğu bilgi kaynağına, yetkili olduğu zaman diliminde mutlaka erişebilmelidir.