Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİT’in Gizlilik ve Güvenlik Boyutları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİT’in Gizlilik ve Güvenlik Boyutları"— Sunum transkripti:

1 BİT’in Gizlilik ve Güvenlik Boyutları
TANER ARSLAN 6. Sınıf

2 Günlük tutuyor musunuz?

3 Kazanımlar Gizlilik, bütünlük, erişilebilirlik gibi kavramlara değinebilecek, Bilgi paylaşımı sürecinde olası riskleri değerlendirerek alınabilecek önlemleri tartışacak, Virüsleri ve zararlı yazılımları kavrayacak, Güvenlik yazılımlarının kullanım amaçlarını tanımlayacak, Güvenlik açıklarının oluşumu konusunda yorum yapacaksınız

4 Gizlilik ve Güvenlik Boyutları
Bilgi ve Veri Güvenliği Gizlilik, Bütünlük, Erişilebilirlik Virüsler ve Diğer Zararlı Yazılımlar Virüsler, Truva atı, Solucan, Reklam yazılımı, Casus yazılım Kişisel Mahremiyet ve Taciz

5 Bilgi ve veri güvenliği
Bilgi, verinin işlenerek karar verici için anlamlı ve kullanışlı hale gelmesidir. Veri bilginin işlenmemiş hali yani ham halidir. Bilgi ve veri güvenliği; bilginin izinsiz veya yetkisiz bir biçimde erişim,kullanım,değiştirilme, ifşa edilme, ortadan kaldırma, el değiştirme ve hasar verilmesini önlemek olarak tanımlanabilir.

6

7 Bilginin yetkisiz kişilerin eline geçmemesi ve yetkisiz erişime karşı korunmasıdır.

8 Bilginin yetkisiz kişiler tarafından değiştirilmemesidir.

9 Bilginin yetkili kişilerce ihtiyaç duyulduğunda ulaşılabilir ve kullanılabilir durumda olmasıdır.

10 Virüsler ve diğer zararlı yazılımlar

11 Virüsler Bilgisayar virüsleri bir bilgisayardan bir diğerine yayılmak ve bilgisayarın çalışmasına müdahale etmek amacıyla tasarlanmış küçük yazılım programlarıdır. Virüsler genel olarak resim, ses ve video dosya ekleri ile bilgisayarınıza bulaşırlar. Ayrıca indirmiş olduğunuz programların da içine gizlenmiş olabilirler. Bu yüzden güvenli sitelerden program indirmek bilgisayarımız için riskleri azaltır.

12 Truva Atı Truva atı bir virüs değildir. Gerçek bir uygulama gibi gözüken zararlı bir program türüdür. Truva atı bilgisayarınıza güvenlik açığı oluşturur ki bu da zararlı programların, kişilerin sisteminize girmesi için bir yol açar. Truva atı sisteminizin kapılarını içeriden zararlı yazılımlara ve bilgisayar korsanlarına açar.

13 Solucan Yerel sürücüde ya da ağda kendini tekrar tekrar kopyalayan bir programdır. Tek amacı sürekli kendini kopyalamaktır. Herhangi bir dosya ya da veriye zarar vermez ancak sürekli kopyalama yaparak sistemi meşgul eder ve bilgisayar hızını etkiler. İşletim sistemlerindeki açıklardan yararlanırlar.

14 Reklam yazılımı Herhangi bir program çalışırken reklam açan yazılımdır. Adware internette gezerken otomatik olarak bilgisayarınıza inebilir ve tarayıcı pencereleri ile görüntülenebilir.

15 Casus yazılım

16 ZARARLI YAZILIMLARDAN KORUNMA
Bilgisayarınıza güçlü bir güvenlik yazılımı yükleyin. Bu güvenlik yazılımının güncel ve çalışıyor olduğundan emin olun. Bilmediğiniz programları bilgisayarınıza yüklemeyin, çalıştırmayın. Kimden geldiğini bilmediğiniz e-postaları açmayın.

17 ZARARLI YAZILIMLARDAN KORUNMA
Kullandığınız işletim sistemine ait güncelleştirmeleri ihmal etmeyin. Ödül, hediye vs. kazandığınızı belirten reklamlara aldanmayın, tıklamayın. Güvenmediğiniz bir bilgisayara USB bellek, hafıza kartı vs. takmayın.

18 ZARARLI YAZILIMLARDAN KORUNMA
Bilgilerinizin düzenli olarak yedeğini alın. Belirli aralıklarla bilgisayarınızı kötü amaçlı yazılımlara karşı tarattırın. Bilmediğiniz, güvenmediğiniz internet sitelerine girmeyin.

19 Kişisel mahremiyet ve taciz

20 Küreselleşme ve iletişim alanındaki gelişmeler, birey ve toplum arasındaki dengenin değişmesi olarak belirmiştir. Özellikle son yıllarda teknolojik gelişmelerin toplumsaldan bireye dönüştürülmesinin etkisiyle özel yaşam alanı sınırları gitgide daralmıştır.

21 Özel yaşam alanı sınırı denilince akla gelen mahremiyet kavramının ticari kaygılar, gündemi değiştirmek, kişisel çıkarlar ve insanın doğasında var olan bastırılmış kimi duyguları ortaya çıkarmayı tetiklemesiyle etik ve ahlaki açıdan anlamı oldukça değişmiştir. Teknolojik gelişme küreselleşme sonucu iletişim kanalları bireyin ya da toplumun özelini günden güne tahrip etmektedir.

22 Bugün neler Öğrendik? Bilgi ve Veri Güvenliği
Gizlilik, Bütünlük, Erişilebilirlik Virüsler ve Diğer Zararlı Yazılımlar Virüsler, Truva atı, Solucan, Reklam yazılımı, Casus yazılım Kişisel Mahremiyet ve Taciz

23 Bir sonraki derse hazırlıklı gelmeyi unutmayın.
Teşekkürler 


"BİT’in Gizlilik ve Güvenlik Boyutları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları