SIĞA VE KONDANSATÖRLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Akım,Direnç… Akım Akımın tanımı
Advertisements

Geometrik yer geometrik yer geometrik yer.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
KAPASİTE ÖLÇME ÖĞR.GÖR.FERHAT HALAT.
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
YAYLAR Esnek Cisimler:
Created by Necdet GÜLSEVER
Bölüm28 Doğru Akım Devreleri
Seri ve paralel dirençler
ISI VE SICAKLIK.
Gazların Kinetik Kuramı
Gauss Kanunu Gauss kanunu:Tanım
17. MEKANİKSEL SİSTEMLER VE TRANSFER FONKSİYONLARI
İŞ ve ENERJİ Enerji:İş yapabilme yeteneğidir.
ELEKTRİK VE MANYETİZMA
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Sığa ve Dielektrikler Kondansatör ve Sığa
Ohm Kanunu Direnç ve Çeşitleri Diyotlar LED’ler Transistörler
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
KAPASİTÖRLER Bir malzemenin birim volt başına yük depolama özelliğine onun kapasitesi adı verilir ve bu büyüklük şeklinde tanımlanır. Burada Q birimi coulomb.
Elektrik Elektriksel kuvvetler, Elektriksel alan, Elektrik potansiyeli
ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ
Elektriklenme ve Elektroskop
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
İLETKENİ DEĞİŞTİR AMPULÜN PARLAKLIĞI DEĞİŞSİN
Manyetik alan ve kuvvetler Manyetizma  Magnetler.
GEOMETRİK CİSİMLER VE ÖZELLİKLERİ
ELEKTRİK AKIMI
Elektriği üzerinden geçiren cisimlere iletken denir.
ÜNİTE:4 YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK KONU:ELEKTRİK AKIMI HAZIRLAYAN:
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Bölüm 5 HAREKET KANUNLARI
ELEKTRİK.
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Bölüm 1: Laboratuvarda Kullanılacak Aletlerin Tanıtımı
ELEKTRİK VE MANYETİZMA
Bölüm8 : Alternatif Akım Ve Seri RLC Devresi
İki tane zıt yüklü iletken…
Bu slayt, tarafından hazırlanmıştır.
Bölüm26 Sığa ve Dielekrikler
SEMRA BOZ FEN BİLĞİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
STATİK (DURGUN) ELEKTRİK A. ATOMUN YAPISI VE ELEKTRİK YÜKLERİ
ELEKTRİK ENERJİSİ Elektriksel potansiyel enerjiden yeniden türetilen enerjidir .Bir elektrik devresi  tarafından çekilen ve tüketilen enerjiyi açıklar.
KONDANSATÖRLER Kondansatörler elektrik enerjisi depo edebilen devre elemanlarıdır. İki iletken levha arasına dielektrik adı verilen bir yalıtkan madde.
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
GEOMETRİK ŞEKİLLER VE ÖZELLİKLERİ Küre PRİZMA Küp Silindir Koni.
Herhangi bir iletkenin uçları arasındaki potansiyel farkın, iletkenden geçen akım şiddetine oranı sabittir. Potansiyel artarsa, akım şiddeti de.
Yrd. Doç. Dr. Erbil KAVCI KAFKAS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ.
ELEKTRİK AKIMI.
İçindekiler Ünitenin Özeti Ünite Kazanımları OHM Kanunu Akımın kollara ayrılması Direncin bağlı olduğu faktörler, eşdeğer direnç Elektrik motoru Kaynaklar.
ELEKTRİK AKIMI.
Düzgün Elektiriksel Alan ve Sığa. Elektrik alan, =0 Uzaydaki bir noktadaki Elektrik alan vektörü, o noktaya konulan artı bir deneme yüküne etkiyen elektrik.
AKIŞKANLARIN STATİĞİ (HİDROSTATİK)
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Elektrik Alan.
ELEKTRİK.
Kapasitans ve dielektrikler
Sığa ve Dielektrikler Kondansatör ve Sığa
- BASİT MAKİNELER -   Hamza Solak.
YAYLAR Esnek Cisimler:
HAZIRLAYAN: NUR TUNÇ. DİRENÇ NEDİR Direncin kelime anlamı, bir şeye karşı gösterilen zorluktur. Devre elemanı olan dirençte devrede akıma karşı bir zorluk.
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
ELEKTROSKOP. Elektroskop nedir? Bir cisimde statik elektrik yükünün olup olmadı ğ ını, yükün eksi (-) veya artı (+) i ş aretli oldu ğ unu tespit etmeye.
Bölüm29 Manyetik Alanlar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İLKER ALPÇETİN FL 11-A 68.  Alt ve üst tabanları daire olan dik silindire dik dairesel silindir denir.  Silindirin altında ve üstünde oluşan kesitlere.
Dersle ilgili konular icin PPT dosyalari ve bazı test sorularını aşağıdaki web adreslerinden.
Geometrik yer geometrik yer geometrik yer.
Sunum transkripti:

SIĞA VE KONDANSATÖRLER GRUP SAYISALCILAR Not eklemek için tıklatın

Giriş Sığa ve Kondansatörler Bu sunuda sığa kavramını ve kondansatörleri öğreneceğiz. Sığa ve Kondansatörlerden LYS sınavında soru beklenmektedir. Sununun izleyicilere yararı: Yetişkin öğrenciler, neden ve ne kadar önemli olduğunu bildikleri bir konuyla daha çok ilgilenirler. Sunucunun konudaki uzmanlık düzeyi: Bu alanda kısa kimlik bilgilerini veya katılanların sizi neden dinlemeleri gerektiğini belirtin.

SIĞA VE KONDANSATÖRLER İletkenlerin yük depolamalarının ölçüsü Kondansatör Yük depolamaya yarayan devre elemanı Kondansatörlerin enerjisi Yük depolamak için harcanan enerji kondansatörde birikir. Kondansatörlerin bağlanması Kondansatörler seri ve paralel bağlanabilir. Bu slayttaki ders açıklamalarının kısa olması gerekir

SIĞA Elektrometre + + + + +q +q + + +q + + + + Yükleme küreleri + + + Örnek hedefler Aşağıdakileri yapabilirsiniz: Ekip Web sunucusuna dosya kaydedebilirsiniz Ekip Web sunucusunda dosyaları farklı konumlara taşıyabilirsiniz Ekip Web sunucusunda dosya paylaşabilirsiniz + + Yükleme küreleri + + + + + + İletken silindir

SIĞA İletken silindirin yükü q olduğunda elektrometre V potansiyelini gösterir. Silindirin yükü 2q yapıldığında ise elektrometre 2V potansiyelini gösterir. Silindirin yükü 3q ya çıkarıldığında ise elektrometre 3V potansiyelini gösterir. Yükün potansiyeli oranı sabittir. Bu sabite iletkenin sığası denir.

SIĞA Sığa birimi dir. Bunun özel adı Farad’dır. Farad çok büyük bir birim olduğundan ast katları kullanılır.

SIĞA

SIĞA İletken Bir Kürenin Sığası Yüklü bir iletken kürenin potansiyeli eşitliği ile bulunur. Bu ifade sığa denkleminde yerine yazılırsa; olur. İletken bir kürenin sığası sadece yarıçapa bağlıdır.

KONDANSATÖRLER İki iletken arasına yalıtkan bir ortam konularak hazırlanan düzeneğe kondansatör denir. Kondansatör yük depolamaya yarar. İletken arasına konulan yalıtkan çoğunlukla; Boşluk, hava, porselen, cam, mika, kağıt vb.

KONDANSATÖR ÇEŞİTLERİ Kondansatörler iletken levhaların şekline göre adlandırılırlar; İletken levhalar; düz şeklinde ise düzlem silindir şeklinde ise silindirik küre şeklinde ise küresel kondansatörler olarak adlandırılır.

DÜZLEM KONDANSATÖRLER İletken levhaların her birine ARMATÜR denir.

DÜZLEM KONDANSATÖRLER Bir düzlem kondansatörün sığası denklemi ile bulunur.

DÜZLEM KONDANSATÖRLER ε, yalıtkan ortamın elektrik geçirgenliğidir. Elektrik geçirgenliği yalıtkan ortamın elektriksel kuvvetlere karşı gösterdiği direncin bir ölçüsüdür. Yalıtkan ortamın cinsine bağlıdır. Boşluğun elektriksel geçirgenliği

DÜZLEM KONDANSATÖRLER Boşluk dışındaki diğer yalıtkan maddelerin elektriksel geçirgenlikleri denklemi ile bulunur. Burada ya yalıtkan ortamın dielektrik sabiti denir. Dielektrik sabiti ayırtedici bir özelliktir. Birimsizdir.

DÜZLEM KONDANSATÖRLER

DÜZLEM KONDANSATÖRLER Sabit sığalı kondansatörler şeklinde Değişken sığalı kondansatörler ise şeklinde gösterilir.

DÜZLEM KONDANSATÖRLER Kullanılan levhaların yüzey alanları genellikle eşittir. Eğer eşit değil ise küçük levhanın yüzey alanı dikkate alınır.

KONDANSATÖRÜN ENEJİSİ Yüksüz bir kondansatörü yüklemek için levhaların birinden diğerine elektrik yükü taşımak ve bunun için de iş yapmak gerekir. Yapılan bu iş kondansatöre enerji olarak aktarılır.

KONDANSATÖRÜN ENEJİSİ Buna göre bir kondansatörün enerjisi; Yük – potansiyel grafiğinde alan kondansatörün enerjisini verir.

KONDANSATÖRLERİN BAĞLANMASI Birden fazla kondansatörün yaptığı işi tek başına yapabilen kondansatörün sığasına eşdeğer sığa denir.

KONDANSATÖRLERİN BAĞLANMASI 1. SERİ BAĞLAMA Seri bağlı kondansatörlerde eşit miktarda yük birikir.

KONDANSATÖRLERİN BAĞLANMASI 1. SERİ BAĞLAMA

KONDANSATÖRLERİN BAĞLANMASI 1. SERİ BAĞLAMA Sığaları ve olan iki kondansatör seri bağlanmışsa eşdeğer sığa Sığaları eşit n tane kondansatör seri bağlanmışsa eşdeğer sığa olur.

KONDANSATÖRLERİN BAĞLANMASI 1. PARALEL BAĞLAMA Paralel bağlı kondansatörlerin uçları arasındaki potansiyel farklar eşittir.

KONDANSATÖRLERİN BAĞLANMASI 1. PARALEL BAĞLAMA Paralel bağlı kondansatörlerin uçları arasındaki potansiyel farklar eşittir. Paralel bağlı kondansatörlerin yükleri sığaları ile doğru orantılıdır.

Örnek 1

Örnek 2

Örnek 3

Örnek 4

Örnek 5

Örnek 6

Örnek 7

Örnek 8

Örnek 9

Örnek 10