ENZİMLER NEDİR?.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Fotosentez Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni
Advertisements

Reaksiyon’un doğası ve hızı…
AROMATİK KİMYA Dr. Sedat TÜRE.
HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
ZEHRA YAŞAR FOTOSENTEZ VE SOLUNUM.
PROTEİNLER.
BESLENME, METABOLİZMA VE ENERJİ
HÜCRE EĞİTİMCİLER Kasım-2009.
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
Fotosentez Zafer Zengin Özel Yamanlar Koleji Biyoloji Öğretmeni
Su donarken moleküller arasında yeni etkileşimler oluşur; buharlaşırken de yine moleküller arası zayıf etkileşimler ortadan kalkar. Buna karşılık kömür.
DNA (Deoksiribo Nükleik Asit)
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ VE ORGANİK MOLEKÜLLER
Canlı hücrelerde gerçekleşen yapım ve yıkım tepkimelerinin tümüne metabolizma denir.
ENZİMLER.
Hücresel Solunum.
*HAZIRLAYANLAR *ECE MISIRLI *KÜBRA EREL
CANLILIK Kullandığı enerji ve dışarıdan aldığı maddelerle kütle ve hacmi değişenler CANLI varlıklardır. Hücre veya hücrelerden oluşmak canlılığın birinci.
Vücudumuzdaki Sistemler Canlılar ve Hayat
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
SİNDİRİM VE EMİLİM BOZUKLUKLARI
Kimyasal Tepkimeler.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ ALİ DAĞDEVİREN
HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
ENZİMLER. VÜCUT SIVILARINDAKİ ENZİMLER
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ
GÜNEŞ ENERJİSİNİ CANLILAR NASIL KULLANIR?
Günümüzde aldığımız bilimsel mesafeye rağmen canlı nedir
ÜNİTE DEĞERLENDİRME -Çoktan Seçmeli Test.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
KİMYASAL DENGE VE KİMYASAL KİNETİK
I. ÜNİTE: VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER A. SİNDİRİM SİSTEMİ
Doğadaki Enerji Akışı Güneş enerjisi Kimyasal enerjisi ATP Fotosentez olayı ile enerjisi Hareket enerjisi Isı.
Çakırhöyük ilköğretim okulu
Metabolizma ve Beslenme
C-H-O atomlarından meydana gelirler.
Sindirim Sistemi Kimya.
Yrd.Doç.Dr.Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO
ENZİMLER.
ENZİMLER.
AD:Anıl SOYAD:Köylü SINIF:9/A NUMARA:378
Enzimler.
HÜCRE.
PROTEİNLER.
SİNDİRİM SİSTEMİ ETKİNLİKLER.
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
CANLILARDA ENERJİ.
FEN VE TEKNOLOJİ İYİ DERSLERRR .
FOTOSENTEZ.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
PROTEİNLER
ENZİMLER
Biyokimya Anabilim Dalı
Enzimler Biyokimyasal olayların vücutta yaşam ile uyumlu bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan biyokatalizörlerdir Bütün enzimler proteindirler (ribozim…katalitik.
Canlıların Ortak özellikleri.
Yapısında C, H, O bulunduran kimyasal bileşiklere Organik Bileşikler denir. Bazı organik bileşiklerde N, P, S gibi maddelerde bulunabilir. (Proteinler.
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
4. Enzimler.
  →Sentrozom ve ribozom organellerinde zar bulunmaz.  →Endoplazmik retikulum, golgi, lizozom, peroksizom ve koful organelleri tek bir zar ile sarılıdır.
ENZİMLER Prof.Dr.cemre soylu .  Canlılarda Hücrede gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonlar dış ortamdaki reaksiyonlara göre  Daha hızlı  Düşük ısıda.
HÜCRE VE YAPISI Lizozom Mitokondri Endoplazmik Retikulum Çekirdek
DNA (Deoksiribo Nükleik Asit) DNA, deoksiribonükleik asit denilen çok karmaşık bir kimyasal maddenin kısa yazılımıdır. Deoksiribo (D), nükleik (N),
ENZİMLER. Enzimler,biyolojik katalizörlerdir. Katalizör: Kimyasal tepkimenin hızını artıran ve tepkimeden etkilenmeden çıkan moleküllerdir. Aktivasyon.
ENZİMLER *Enzimler,proteinlerden yapılmışlardır ve doğal olarak yalnız canlılar tarafından sentezlenirler. * Enzimler; etki ettiği maddeye SUBSTRAT ve.
ENZİMLER. ENZİMLER KİMYASAL TEPKİME A + B  C + D Bir maddenin başka bir maddeye dönüştüğü olaylara kimyasal tepkime denir. A + B  C + D Gerçekleşmesi.
Enzimatik Reaksiyonu Etkileyen Faktörler (Pratik Ders)
Sunum transkripti:

ENZİMLER NEDİR?

Enzimsiz reaksiyon laktoz Glikoz + galaktoz Enzimsiz aktivasyon enerjisi Laktozun parçalanması ile oluşan serbest enerji Figure 6.7 Enzymes Accelerate Chemical Reactions How is lactose split into glucose and galactose? Without an enzyme, the amount of energy necessary to activate this reaction is high. In the presence of the enzyme lactase, however, a low activation energy is sufficient to get the process started. The energy released from the splitting of lactose is the same in both cases.

Enzimli reaksiyon Glikoz+ galaktoz laktaz laktoz Enzimli aktivasyon enerjisi Açığa çıkan enerji Figure 6.7 Enzymes Accelerate Chemical Reactions How is lactose split into glucose and galactose? Without an enzyme, the amount of energy necessary to activate this reaction is high. In the presence of the enzyme lactase, however, a low activation energy is sufficient to get the process started. The energy released from the splitting of lactose is the same in both cases.

Bir kimyasal reaksiyonun başlayabilmesi için gerekli olan en düşük enerji miktarına aktivasyon enerjisi ( eşik enerjisi ) denir.Yani aktivasyon enerjisi kimyasal reaksiyonun başlamasını önleyen bir enerji engelidir.

Reaksiyonlarda moleküllerin Kinetik enerjisi önemlidir. Neden? Katalizör denilen kimyasal maddeler ise hücreye hiç bir zarar vermeden kimyasal reaksiyonların hızını arttırabilmektedir.

Enzimler aktivasyon enerjisini düşüren biyolojik katalizörlerdir. Katalizör kimyasal reaksiyona girerek olayı hızlandıran ve reaksiyon sonunda herhangi bir değişikliğe uğramadan çıkan maddelerdir. Reaksiyon ortamında katalizör bulunduğu zaman ilgili molekülleri fazla ısıtmaya gerek kalmadan birbirleriyle reaksiyona girebilmektedir. Canlı hücrelerdeki katalizörler ise “Enzim” dir. Enzimler aktivasyon enerjisini düşüren biyolojik katalizörlerdir. Enzimler protein yapılıdır.

ENZİMLERİN YAPISI NASILDIR? Enzimler protein yapıda moleküllerdir ve canlı hücrede sentezlenirler. BASİT ENZİMLER BİLEŞİK ENZİMLER Protein(apoenzim) Protein(apoenzim) + Yardımcı kısım(koenzim-vitamin Kofaktör-mineral)

Basit enzimler sadece proteinden meydana gelir Basit enzimler sadece proteinden meydana gelir. Bunlara en iyi örnek sindirim enzimleri ve üreyi parçalayan üreaz enzimleridir. Reaksiyon direk olarak protein kısmı tarafından yürütülür. APOENZİM

BİLEŞİK ENZİMLER (HOLOENZİM) APOENZİM ( PROTEİN ) YARDIMCI KISIM KOENZİM VİTAMİN KOFAKTÖR MİNERAL

Bileşik enzimler protein ( ana kısım ) ve yardımcı ( aktifleştirici ) kısımdan oluşmaktadır. Proteinden oluşan kısma apoenzim denir. Aktifleştirici kısım vitaminden oluşmuş ise koenzim, mineralden oluşmuş ise kofaktör adını alır.

Apoenzim + Koenzim ya da Holoenzim Kofaktör (Aktif Enzim) Koenzimler özellikle B grubu vitaminlerden meydana gelir. Kofaktörlere Fe, Ca, Mg, Zn, K gibi mineraller örnek olarak verilebilir. Apoenzim ile koenzim ya da kofaktör birlikte Holoenzim denilen aktif enzimi oluşturur Apoenzim + Koenzim ya da Holoenzim Kofaktör (Aktif Enzim)

Holoenzim Enzimin koenzim ya da kofaktör kısmı apoenzime göre daha küçüktür. Enzimin hangi maddeye etki edeceğini protein kısmı yani Apoenzim saptar. Koenzim ya da kofaktör ise iş yapan yani reaksiyonu gerçekleştiren kısımdır.

Apoenzim Çeşidi > Koenzim yada Bir apoenzim belirli bir enzim ya da kofaktörle çalışır. Fakat bir koenzim ya da kofaktör birden fazla apoenzimle çalışabilir. Bu nedenle apoenzimlerin çeşidi kofaktör ya da koenzim çeşinden fazladır Apoenzim Çeşidi > Koenzim yada Kofaktör çeşidi

ENZİMLERİN ÖZELLİKLERİ Canlı sistemlerde gerçekleşen temel olaylar enzimler olmadan gerçekleşemez. Enzimlerin etkilediği maddeye substrat denir. Enzimler reaksiyon sırasında hiçbir değişikliğe uğramazlar. Dolayısıyla aynı reaksiyon çeşidinde tekrar tekrar kullanılabilirler. 4. Anahtar kilit ilişkisi : Enzim , aktif bölge denilen özel bölümünü ile substratına geçici olarak bağlanır.

c. b. a. d. f. e. substrat Aktif bölge Apoenzim Enzim substrat kompleksi d. Ürünler f. Enzim substrat kompleksi e. 16

5. Enzimler reaksiyonun türüne özgüdür 5. Enzimler reaksiyonun türüne özgüdür. Yani her enzim ancak bir çeşit substrata etki edebilir,ona özgüdür. Bu nedenle hücrede genellikle reaksiyon çeşidi kadar enzim çeşidi vardır. !! Koenzimler ise birden fazla enzimle beraber çalışabilir.

6.Enzim reaksiyonlarının çoğu tersinirdir. (Sindirim enzimleri hariç) 7.Enzimler etkinliklerini maddelerin dış yüzeyinden başlatır. A + B C Enzim X Enzim X

8.Enzimler sadece hücre içinde değil,uygun ortam sağlandığında hücre dışında da çalışabilirler. 9. Enzimler çok az miktarlarıyla dahi etkilidir.

Ör: Sığır karaciğerinden elde edilen katalaz enzimi , bir dakikada 5 milyon Hidrojen Peroksit ( H2O2 ) molekülünü su ve oksijene parçalayabilir. ( Bazı tepkimelerde yan ürün olarak oluşan hidrojen peroksit ,vücut için zehirli olduğundan katalaz enzimi tarafından parçalanarak etkisiz hale getirilir.) H2O2 H2O + 1/2 O2

10. Enzimler sitoplazmada serbest olarak bulunabildikleri gibi ,belirli hücre organellerine ( Mitokondri , Ribozom vb ) bağlanmış olarak bulunabilirler.

11. Enzimler hücrede genellikle takım halinde çalışırlar 11. Enzimler hücrede genellikle takım halinde çalışırlar. Bir enzimin son ürünü ,kendisinden sonraki enzimin substratı olabilir. 12. Enzimler genelde ya etkiledikleri substratın ya görev yaptığı reaksiyon çeşidinin ya da etkilediği kimyasal bağın sonuna –az eki getirilerek isimlendirilirler ( Ör :Lipaz,peptidaz vb) X Y Z Enzim 1 Enzim 2

13.Enzimler protein yapıdan olduğundan, her enzim bir gen tarafından sentezlettirilir. Reaksiyonlarda genlerden biri bozulursa ilgili enzim yapılamaz. Reaksiyonu devam etmesi için yapılamayan maddeyi ortama hazır vermek gerekir.

Ör: Organizmada bir tek enzim eksikliği bile önemli sorunlara yol açabilir. Örneğin Albinizm denilen ve pigment eksikliği sonucu deri ve saçların bembeyaz olmasına yol açan hastalık ,hücredeki enzimlerden yalnızca bir tanesinin bulunmaması sonucunda ortaya çıkar.

ENZİMLERİN ÇALIŞMASINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER

1.SICAKLIK Enzimler protein yapıda oldukları için ,proteinleri etkileyen sıcaklık değişimlerine duyarlıdırlar. Enzimlerin en fazla aktivite gösterdiği sıcaklık derecesine optimum sıcaklık denir.

Düşük ısı : Kinetik enerji azalır. Reaksiyon yavaşlar Düşük ısı : Kinetik enerji azalır. Reaksiyon yavaşlar.Geri dönüşümlüdür. Yüksek ısı : Enzimin protein yapısını bozar. Geri dönüşümsüzdür. ( Denatürasyon )

2.pH DERECESİ Her enzim belli bir pH derecesinde çalışır. Enzimler pH değişimlerine karşı çok duyarlıdırlar. Güçlü asit ve bazlar enzimin yapısını bozar. Ör:Midede protein sindirimi Pepsin enzimi : pH=2

İncebağırsakta protein sindirimi ( Pankreastan gelen Tripsin pH 8.5 )

3.ENZİM YOĞUNLUĞU Belli oranda substrat bulunan ortama enzim ilave edildikçe reaksiyon hızlanır. Substrat bittiği anda reaksiyon durur.

4. SUBSTRAT YOĞUNLUĞU Enzim miktarı sabit tutulup substrat miktarı arttırıldıkça reaksiyon hızlanır. Enzimlerin doygunluk anından sonra reaksiyon belirli bir hızla devam eder ve biter.

5. SUBSTRAT YÜZEYİ : Enzimler substrata dış yüzeyden etki etmeye başlarlar.Dolayısıyla substrat yüzeyi arttıkça enzim etkinliği artar. ( Enzim miktarı yeterliyse ) Substrat yüzeyi

Ör: Kıyılmış et aynı miktar parça etten daha kolay sindirilir. Enzim etkinliği

6. SU Moleküllerin birbirine çarparak reaksiyonu gerçekleştirebilmesi için hareketi sağlayacak sıvı bir ortamın olması gerekir. Bu nedenle ortamda en az %15 oranında su bulunmalıdır. Ör:Kuru ortamda çimlenme gerçekleşmez Besinlerin kurutularak saklanması Sulandırılan balın-reçelin bozulması

7. AKTİVATÖRLER : Enzime bağlanarak reaksiyonu hızlandırır. Ca, Mg Ör: Pepsinojeni aktifleştiren HCl

8. İNHİBİTÖRLER : Enzime bağlanarak reaksiyonu yavaşlatır veya durdurur.Aktif bölgeyi bozabilir veya enzime tutunarak substratına bağlanmasını engelleyebilirler. Ör: Pb,Hg