MOTOR PERFORMANSINA ETKİLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİODİZEL.
Advertisements

MOTORLAR-10 HAFTA VURUNTU
Atmosferik Kirleticiler
HAVA KİRLİLİĞİ ve KÜRESEL ISINMA
ALBİYOBİR – ALTERNATİF ENERJİ ve BİYODİZEL ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ DERNEĞİ
SANAYİDE ENERJİ TASARRUFU ve VERİMLİLİK
Biyodizel Standartları ve Analiz Yöntemleri, Yaşanılan Problemler
ULUSLARARASI BİYOYAKIT SEMPOZYUMU
YAKITLAR VE YANMA GAZLAR
Doç. Dr. Gültekin KAVUŞAN
TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ece TOK Hava Yönetimi Daire Başkanlığı.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
BİYODİZEL ENERJİ SİNEM ÖZCAN.
OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ DERSİ 6. GRUP SUNUMU
BİYOKÜTLE.
BİYOETANOL’ün TÜRKİYE EKONOMİSİNE KATKISI
Fikret Erginer Kocaeli – 13 Temmuz,2006.
Elektrik Enerjisi Üretimi
Atmosferik Kirleticiler
Petrolden elde edilen sıvı yakıtların sınırlı rezervlerine rağmen, dünyada otomotiv sektörü hızla gelişmektedir. Bu gelişmeye paralel olarak oto yakıtlarının.
Belediye ve Tıbbi Atık Plastiklerinden Yakıt Eldesi ve Uygulanabilirliği Çağrı Ün Uzman Kimya Mühendisi ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Çevre Koruma ve Kontrol.
BİODİZEL ÜRETİMİNDE VE FORMÜLASYONUNDAKİ GELİŞMELER
HAZIRLAYANLAR Kurtuluş BULUT M.Selim ÖNER Taner AKÇAY Tolga KEÇECİ.
BİYODİZEL ÜRETİM PROSESLERİ
Küresel İklim Değişikliği ve Çevresel Etkileri, Ekim 2007, Konya İNSAN KAYNAKLI İKLİM DEĞİŞİMİNİN DİNAMİĞİ: KAMU EĞİTİMİ İÇİN ÖNERİLER Ali Kerem.
YAKITLAR VE YANMA OKTAN benzin içinde bulunur. Tutuşma sıcaklığı heptandan yüksek setandan düşüktür. (BENZİNLİ MOTORLAR) SETAN motorin içinde bulunur.
ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER III
EFLANİ ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
SU, ÇÖZELTİLER, ASİT VE BAZLAR II
Hazırlayan: Ahmet MAVİ
ISI VE SICAKLIK.
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
Sıralı Gaz Enjeksiyon Sistemiyle Gaz Yakıt Kullanımına Dönüştürülmüş
ENERJİ VE YAKMA TESİSLERİNİN SKHKKY KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ
SEİLİNGER ÇEVRİMİ TERMODİNAMİĞİ
Diesel Yakıtı (Motorin - Gasoil)
BİYODİZEL YakIT Mehmet Ali KALLİOĞLU.
BİYODİZEL
BİYOGAZ.
Faaliyete Başlama Kasım 2005 Sermayesinin Tamamı Ödenmiş Bir Kuruluş Şirket Genel Merkezi ABD, Florida, Orlando Mülkiyeti Web Temeline Dayalı (Back Office.
ASİT YAĞMURLARI.
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
ISI VE SICAKLIK.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
Otomobillerin insanlara sağladığı ulaşım rahatlığı, hareket özgürlüğü büyüktür. Ancak egzozundan çıkan gazlarla şehir havasını dolayısı ile tüm atmosferi.
ELBİSTAN LİNYİTİ VE ATIKLARIN BİRLİKTE SIVILAŞTIRILMASI Prof. Dr. Hüseyin Karaca İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü,
BİYODİZEL HAZIRLAYANLAR Ufuk BAYRAK Ahmet ÇİMEN.
Ertunç ÇALIKYILMAZ Mustafa KÖSEOĞLU Seçkin KAYA.
YAKIT HÜCRESİ.
ORGANİK LABORATUVAR TEKNİĞİ Yard.Doç.Dr. Belma Hasdemir.
ALTERNATİF VE GELENEKSEL YAKITLARIN KARŞILAŞTIRILMASI
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
BİYODİZEL HAZIRLAYAN Mert TURHAN.
Atık yağlar Günümüzde bitkisel yağ fiyatlarındaki hızlı artış, biyodizel üretiminde yemeklik yağlar yerine kızartma yağları gibi atık yağların kullanımı.
BİYODİZEL Biyodizel, mikrobiyel, bitkisel veya hayvansal yağların uzun zincirli yağ asitlerinin metil esterlerinden oluşturulan ve “B100” şeklinde formüle.
Biyoyakıtlar ve Gelişim Süreçleri
Transesterifikasyon; triaçilgliserollerin dizel yakıtların yerine kullanılabilmesi için gereken kimyasal modifikasyonlar arasında en çok tercih edilen.
Mikrobiyel yağların biyodizel üretiminde kullanımı
SUDAN HİDROJEN ÜRETİMİ VE EKONOMİDE HİDROJEN
EGZOST GAZLARININ ÇEVREYİ ETKİSİ VE ALINAN ÖNLEMLER SERKAN ÖZKAN
Yakıt pilinde katalizör
Euro1, Euro2, Euro3, Euro4 motorlarının konstrüktif açıdan incelenmesi
BİYODİZEL SUNU Bilal ENÜŞTEKİN Harran Üniversitesi
Biyoteknoloji için Mikrobiyoloji 1
YAKIT HÜCRESİ.
ALKOLLER ve ETERLER ALKOLLER ve ETERLER. Bir Değerli Alkoller (monoalkoller) Bir Değerli Alkoller (monoalkoller) I. Bir Değerli Alkoller (monoalkoller)
BİYOKÜTLE ENERJİSİ Bioyütle biyolojik kökenli fosil olamayan organik madde kütlesidir. Biyokütle terimi çok geniş anlamda yaşayan organizmalardan üretilen.
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
Sunum transkripti:

MOTOR PERFORMANSINA ETKİLERİ Kocaeli Üniversitesi ATIK YAĞLARIN BİYODİZELDE KULLANIMI ve MOTOR PERFORMANSINA ETKİLERİ Doç. Dr. Mustafa ÇANAKÇI 13 Temmuz 2006 Kocaeli Sanayi Odası

Soğuk akış özellikleri Motor performansı ve emisyonlar Sonuç Kocaeli Üniversitesi SUNUM ALT BAŞLIKLARI Biyodizel nedir? Transesterifikasyon Atık bitkisel yağlar Soğuk akış özellikleri Motor performansı ve emisyonlar Sonuç

Kocaeli Üniversitesi ALTERNATİF YAKITLAR metanol, etanol, sıkıştırılmış doğal gaz (CNG), sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG), sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG), bitkisel yağlar. BİTKİSEL YAĞLAR Motor Problemleri enjektörlerde tıkanma, kurum birikintisi, segmanlarda sıkışma. BİYODİZEL Bitkisel, hayvansal veya atık kızartma yağlarından kimyasal bir reaksiyon (transesterifikasyon) sonucu üretilen alternatif bir yakıttır.

BİTKİSEL YAĞLARIN TRANSESTERİFİKASYONU Kocaeli Üniversitesi BİTKİSEL YAĞLARIN TRANSESTERİFİKASYONU Sabit setan sayısı ve ısıl değer, Daha düşük viskozite ve atomizasyon Daha iyi yanma ve egzoz emisyonları.

Trigliserid + Alkol Ester + Gliserin Trigliserid : Bitkisel Yağ Kocaeli Üniversitesi BİYODİZEL ÜRETİMİ Trigliserid + Alkol Ester + Gliserin Trigliserid : Bitkisel Yağ Alkol : Metanol, Etanol, Bütanol, … Katalizör : Asit ve Baz Katalizörler Ester : Biyodizel Gliserin : Yan Ürün (Katalizör) (Hammadde) (Biyodizel) Farklı fiziksel ve kimyasal özellikler, farklı yakıt özellikleri demektir!

Kocaeli Üniversitesi ALKOLLER Alkol tipi Metanol 2-Propanol 1-Bütanol Etanol Formül CH4O C3H8O C4H10O C2H6O Kaynama Derecesi(0C) 65 108 118 78 Erime Noktası(0C) -98 -88 -89 -117 Parlama Noktası(0C) 12 35 27 17 Yoğunluk (g/ml) (20 0C’de) 0,791 0,787 0,811

Kocaeli Üniversitesi Akma Noktası Biyodizel (%) Soya ME Kanola Domuz Yağı Atık İçyağı Düşük SYA Atık Yağ ME Yüksek SYA -27 1 -24 5 -21 -18 -15 10 -12 35 -3 -6 50 -9 3 100 -1 -4 11 8 12

Biyodizelin Temel Özellikleri Kocaeli Üniversitesi Biyodizelin Temel Özellikleri Toksik etkisi olmayan, Yenilenebilir, Yüksek setan sayısı, Aromatik içermeyen, %10-11 kadar O2 içeren Sülfürsüz Fakat Maliyet Yüksek, Düşük Maliyetli hammadde arayışı?

Alternatif Hammadde Restaurant Atık Yağları Atık Hayvansal Yağlar Kocaeli Üniversitesi Alternatif Hammadde Restaurant Atık Yağları Atık Hayvansal Yağlar Biyodizel Üretimi için uygun hammadde + + = Fakat Farklı Yakıt Özelliklerine sahip Biyodizel mi? (Doymuşluk yaklaşık %40 ve SYA %10-25) Olumsuz Soğuk Akış Özellikleri

Baz katalizörler (NaOH, KOH, NaOCH3, vs.) Kocaeli Üniversitesi KATALİZÖRLER Baz katalizörler (NaOH, KOH, NaOCH3, vs.) Asit katalizörler (H2SO4, vs.) SYA + Metanol Su + Sabun (SYA>%1) SYA + Metanol Ester + Su (SYA>%1) KOH H2SO4 AMAÇ : SYA < % 1

ATIK YAĞLARDAN BİYODİZEL ÜRETİMİ Kocaeli Üniversitesi ÖRNEK BİR ÇALIŞMA: YAKLAŞIK %15 SYA İÇEREN ATIK YAĞLARDAN BİYODİZEL ÜRETİMİ 1. Ön İşlem (Pretreatment) Reaksiyonu 1. Adım Metanol/SYA Molar Oranı: 20:1 Sülfürik Asit: %5 Reaksiyon Sıcaklığı: 60oC Reaksiyon Süresi: 1 saat 2. Adım Metanol/SYA Molar Oranı: 40:1 2. Ana (Transesterifikasyon) Reaksiyon Metanol/Yağ Molar Oranı: 6:1 KOH: %0.5 Reaksiyon Sıcaklığı: Oda Sıcaklığı Reaksiyon Süresi: 8 saat

ATIK YAĞLARDAN BİYODİZEL ÜRETİMİ Kocaeli Üniversitesi ÖRNEK BİR ÇALIŞMA: YAKLAŞIK %15 SYA İÇEREN ATIK YAĞLARDAN BİYODİZEL ÜRETİMİ

Atık Yağ Metil Esteri (AYME), Soya Metil Esteri Kocaeli Üniversitesi Atık Yağ Metil Esteri (AYME), Soya Metil Esteri ve No. 2 Dizel Yakıtı’nın Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri

Motor Testlerinde Kullanılan Yakıtlar Kocaeli Üniversitesi Motor Testlerinde Kullanılan Yakıtlar > Referans yakıt olarak düşük oranda kükürt içeren No. 2 dizel yakıtı, > Biyodizel olarak; Atık Yağ Metil Esteri ve Soya Yağı Metil Esteri > B20 Karışım (%20 Biyodizel-%80 No. 2 dizel yakıtı) Motor Test Şartları > Motor devri 1400 d/d, > Tam yük şartlarında, > Kararlı hal, > Her test 3 defa tekrarlanmış ve ortalama değerler alınmıştır.

Test Motorunun Teknik Özellikleri Kocaeli Üniversitesi Test Motorunun Teknik Özellikleri Deney Düzeneğinin Şematik Görünümü

ÖYT, Termik Verim Değerleri ve Değişim Yüzdeleri Kocaeli Üniversitesi ÖYT, Termik Verim Değerleri ve Değişim Yüzdeleri CO Emisyonlarının Karşılaştırılması

Kocaeli Üniversitesi CO2 Emisyonlarının Karşılaştırılması HC Emisyonlarının Karşılaştırılması

Kocaeli Üniversitesi Duman Koyuluğunun Karşılaştırılması NOx Emisyonlarının Karşılaştırılması

Emisyonların No. 2 Dizel Yakıta Kıyasla Kocaeli Üniversitesi Emisyonların No. 2 Dizel Yakıta Kıyasla Değişim Yüzdeleri

Kocaeli Üniversitesi SONUÇ VE ÖNERİLER Tarım toplumu olan ülkemizde biyodizel oldukça önemli bir alternatif yakıt olabilir. Maliyeti düşürmek için atık yağlara ağırlık verilmeli ve atık yağ potansiyelimiz belirlenmelidir. Biyodizel üretiminde yakıt standardı dikkate alınmalı ve denetlenmelidir. Biyodizelin soğuk akış özellikleri iyileştirilmelidir. Biyodizelin özgül yakıt tüketimi No. 2 dizel yakıtına göre artış göstermiştir. Motor termik verimleri birbirine çok yakın sonuçlar vermiştir. Test edilen biyodizellerin ürettiği emisyonlar, No. 2 dizel yakıtı ile kıyaslandığında, NOx hariç, bütün emisyonlarda özellikle HC ve İs miktarında önemli ölçüde azalma görülmüştür. B100 yakıtının seçilmesi durumunda motor tasarımı açısından NOx miktarını azaltan çalışmalar yapılmalıdır.

Kocaeli Üniversitesi TEŞEKKÜRLER ?