Halis Emre YILDIZ SUNAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çıkarımsal İstatistik
Advertisements

Uygun Hipotezin Kurulması, Tip I Hata ve Tip II Hata
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 10. Ders.
Simülasyon Teknikleri
NAVIE BAYES CLASSIFICATION
Filogenetik Analiz Metotları
GENETİK UZAKLIK VE UPGMA YÖNTEMİ
MIT503 Veri Yapıları ve algoritmalar Algoritma Oluşturma – Açgözlü algoritmalar ve buluşsallar Y. Doç. Yuriy Mishchenko.
Uludağ Üniversitesi Fizik Bölümü
İstatistik Tahmin ve Güven aralıkları
OLASILIK (6BMHMAU102) Bölüm 2 Olasılık Yrd. Doç. Dr. İmran GÖKER.
FİLOGENİ Filogeni , en kısa deyimle ile evrimsel şecere ilişkisi olarak tanımlanabilir. Tür ve tür üstü kategoriler jeolojik dönemlerde türleşme süreçleri.
Filogenetik analizlerde kullanılan en yaygın metotlar
PARSİMONİ İLKESİ ( SİBEL MUTLU – )
Simülasyon Teknikleri
Hafta 2 Bilimin Doğası: Bilimsel bilgi ve bilimsel metod
EŞANLI DENKLEMLİ MODELLER. Eşanlı denklem sisteminde, Y den X e ve X den Y ye karşılıklı iki yönlü etki vardır. Y ile X arasındaki karşılıklı ilişki nedeniyle.
İçerik Analizi.
FİLOGENİYİ BİRLEŞTİREN BİLİM
MAKSİMUM OLASILIK (MAXİMUM LİKELİHOOD)
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi/ İş Geliştirme Yöneticisi
İstatistiksel Sınıflandırma
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dönem 1
Olasılık Dağılımları ♦ Gazın her molekülü kendi hızına ve konumuna sahiptir. ♦ Bir molekülün belli bir hıza sahip olma olasılığı hız dağılım fonksiyonu.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Sürekli Olasılık Dağılımları
Olasılık Hesapları Rassal herhangi bir olayın, belli bir anda meydana gelip gelmemesi konusunda daima bir belirsizlik vardır. Bu sebeple olasılık hesaplarının.
Formüller Mustafa AÇIKKAR.
PARAMETRİK ANALİZ TEKNİKLERİ
Bölüm 4: Sayısal İntegral
OLASILIK ve OLASILIK DAĞILIMLARI
YÖNTEM BİLGİSİNİN ANLAMI NEUMAN (2000), CHP-4 The Meanings of Methodology.
Bölüm6:Diferansiyel Denklemler: Başlangıç Değer Problemleri
TEORİK DAĞILIMLAR 1- Binomiyal Dağılım 2- Poisson Dağılım
OLASILIK ve KURAMSAL DAĞILIMLAR
Yaşam ağacı: Sınıflandırma ve Filogeni
BİYOİNFORMATİK NEDİR? BİYOİNFORMATİKTE KULLANILAN SINIFLAMA YÖNTEMLERİ
BİLİMSELLİK GÜNCELLİK FAYDALILIK Öğretimde Planlama ve Değerlendirme Dersi Danışman: Prof.Dr.Mustafa ERGÜN Hazırlayan: Özlem K.GENELİOĞLU.
KAM 209 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
YAPAY SİNİR AĞLARI VE BAYES SINIFLAYICI
Örnekleme Yöntemleri Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
ÖĞRETİMDE STRATEJİ Ali ÇELiK (Biyoloji).
Önemlilik Testleri Örnekleme yoluyla sağlanan bilgiden hareketle; Kliniklerde hasta hayvanlara uygulanan yeni bir tedavi yönteminin eskisine kıyasla bir.
Sınıflandırıcılar -2.
NÜKLEER MADDE İÇİN YENİ BİR LANDAU PARAMETRE SETİ
Örneklem Dağılışları.
ÖĞRENME AMAÇLARI Veri analizi kavramı ve sağladığı işlevleri hakkında bilgi edinmek Pazarlama araştırmalarında kullanılan istatistiksel analizlerin.
EĞİTİM BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği
Tek Anakütle Ortalaması İçin Test
Olasılık Dağılımları ve Kuramsal Dağılışlar
Maliye’de SPSS Uygulamaları Doç. Dr. Aykut Hamit Turan SAÜ İİBF/ Maliye Bölümü.
Örneklem Dağılışları ve Standart Hata
KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER
Sayısal Analiz Sayısal Türev
Sayısal Analiz Sayısal İntegral 3. Hafta
İstatistik Tahmin ve Güven aralıkları
Üçüncü Bölüm Talebin Arka Planı: Tüketici Teorisi.
Sıklık Tabloları ve Sıklık Tablolarından Elde Edilen Tanımlayıcı İstatistikler.
BİL3112 Makine Öğrenimi (Machine Learning) 7. Hafta
Rastgele Değişkenlerin Dağılımları
OLASILIK ve İSTATİSTİK
1 OLASILIK 2. 2 TÜMLEYEN, BİRLEŞİM, KESİŞİM E ve F olaylarına sahip bir örneklem uzayı S olsun. olduğu açıktır. S de olup da E de olmayan noktaların kümesine.
AST416 Astronomide Sayısal Çözümleme - II
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi
Ali SANCI-Çorum Anadolu Lisesi
TEORİK DAĞILIMLAR.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Hipotez Testleri (Model Hipotezinin Testi, Uyuşumsuz Ölçüler Testi)
Sunum transkripti:

200920102032 Halis Emre YILDIZ SUNAR BAYESİAN ANALİZİ 200920102032 Halis Emre YILDIZ SUNAR

Filogenetik ağaç oluşturmada ve optimal ağacın bulunmasında kullanılan metodlardan birisidir

Filogenetiğin en popüler metodudur Filogenetiğin en popüler metodudur. Temelde Likelihood/OLASILIK metoduna benzer, ancak sonraki (posterior) olasılık kullanımı ile bu yöntemden ayrılır.

Bilimsel karar yöntemlerinden biri olan bayezyen yaklaşım, olasılıklı (kesin olmayan) bir bilginin incelenmesine objektif bir bakış açısını esas alır. Bu yaklaşım bilimsel bilginin aşamalarına odaklanır.

Thomas Bayes tarafından geliştirilen, koşullu olasılıkların hesaplanmasında kullanılan bir teoremdir. Bir olayın ortaya çıkmasında birden fazla bağımsız nedenin etkili olması durumunda, bu nedenlerden herhangi birinin o olayı meydana getirme olasılığını hesaplamada kolaylık sağlar.

Bu yöntemde ağaç seçiminde, “önceki olasılık”, analiz öncesinde tüm olası ağaç topolojileri için geçerli olan olasılıktır. Ağacın oluşturulmasından önce her bir topolojinin olasılığı birbirine eşittir. “Şarta bağlı olasılık”, dizi hizalanmasında gözlenen karakterlerin değişikliğe uğrama frekansıdır.

Amaç: Tek bir “doğru” filogeniyi bulmayı değil, bütün muhtemel filogenilerin sonraki (posterior) olasılık dağılımlarını hesaplamaktır. Bunun için bazı evrimsel parametrelerin olasılıklarını (likelihood) ve önceki (prior) olasılık dağılımlarını kullanır.

Olasılık teorisi içinde incelenen bir olay olarak B olayına koşullu bir A olayı (yani B olayının bilindiği halde A olayı) için olasılık değeri, A olayına koşullu olarak B olayı (yani A olayı bilindiği haldeki B olayı) için olasılık değerinden farklıdır. Ancak bu iki birbirine ters koşulluluk arasında çok belirli bir ilişki vardır ve bu ilişkiye (ilk açıklayan istatistikçi İngiliz Thomas Bayes (1702–1761) adına ) Bayes Teoremi denilmektedir.

Bayes teoreminin ifade edilişi Bayes teoremi bir stokastik sürec sırasında ortaya çıkan bir rastgele olay A ile bir diğer rastgele olay B (eğer B için kaybolmamış olasılık varsa) için koşullu olasılıkları ve marjinal olasılıkları arasındaki ilişkidir, yani

• P(A) terimine A için önsel olasılık veya marjinal olasılık adı verilir. Bu önseldir, çünkü B olayı hakkında önceden herhangi bir bilgiyi içermemektedir. • P(A|B) terimi verilmiş B için Anın koşullu olasılığı adını alır. • P(B|A) terimi verilmiş A için Bnin koşullu olasılığı adını taşır. • P(B) terimi B olayı için 'önsel' olasılıktır veya Bnin marjinal olasılığıdır ve matematiksel rolü normalize eden bir sabittir

A’ ya göre olduğu için koşullu olasılıktır. Son olasılık

Örnek :bir kişinin hasta olmasının ölüme bağlı koşullu olasılığı

Bayezyen Metodu Genel olarak, Bayezyen yöntemleri aşağıdaki kavramlar ve prosedürlerle karakterize edilir: Sıkıntı yaratan parametrelerin değerlerinde hiyerarşik model ve marjinalleşme kullanılır. Çoğu durumda, hesaplama, inatçı ama bir iyi yaklaşımları olan Markov zinciri Monte Carlo yöntemleri kullanılarak elde edilebilir.

Bayes formülünün ardışık kullanımı: Daha fazla verinin son dağılımının hesaplanmasında sonra kullanılabilir hale geldiğinde, arka sonraki önceki haline gelir. Frequentist istatistikler bir hipotezdir. Bir Frequentist hipotezin olasılığı bir ya da sıfır olacak şekilde, (doğru veya yanlış olması gerekir) bir önermedir

Objektif ve Subjektif Bayes Olasılık Bayes olasılık üzerinde iki görüş vardır.

Objektivistler için, Bayes istatistik kuralları rasyonellik ve tutarlılık gereksinimleri tarafından kabul edilebilir. akılcılık ve tutarlılık bu tür gereksinimler bilginin devlet 'kişisel bir inanç' tekabüllerinin için de subjektifliği için önemli olandır.( Dünyada bilginin nesnel durumu değil) Subjektivistler ancak, akılcılık ve tutarlılık, bir konu olabilir Olasılıklarla sınırlamak bu kısıtlamalar içinde önemli değişiklik sağlamak için,Bayes olasılık objektif ve sübjektif türevleri yorumlanması ve önsel olasılık yapımında ağırlıklı olarak farklılık gösterir.

TEŞEKKÜRLER... KAYNAKLAR www.codeproject.com/thomasbayez www.labstats.net www.lesswrong.com www.iterativepath.wordpress.com www.sxxz.blogspot.com www.cnx.org www.http://yamakasiomer.tr.gg/TEOREM- VE-%26%23304%3BSPATLAR.htm www.wikipedia.com TEŞEKKÜRLER...

200920102032 Halis Emre YILDIZ SUNAR BAYESİAN ANALİZİ 200920102032 Halis Emre YILDIZ SUNAR