MEME KORUYUCU CERRAHİ SONRASI KONFORMAL TÜM MEME RADYOTERAPİSİ UYGULANMIŞ HASTALARDA KALP VE AKCİĞER DOZUNUN PARSİYEL MEME IŞINLAMASI TEKNİĞİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
RADYASYONUN DAMARLANMA (ANGIOGENESIS) ÜZERİNE ETKİSİ
Advertisements

YÜKSEK ENERJİLİ X-IŞINLARIYLA YAPILAN TEDAVİLERDE KARBON FİBER MASANIN CİLT VE İZOMERKEZ DOZUNA ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI TÜLAY MEYDANCI, GÖNÜL KEMİKLER.
DÜŞME RİSKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Hastane İşletmeciliği Uzmanı GATA Organ Nakli Koordinatörü
Meme kanserinde radyoterapi
YENİ EĞİTİM DÖNEMİMİZ BAŞLIYOR
ELEKTRON LARDA MONİTÖR UNİT HESAPLAMALARI XI.M EDIKAL F IZIK K ONGRESI K ASıM 2007 A NTALYA Bahar DİRİCAN Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon.
Öğr.Gör. Zafer Karagüler
TÜRKİYE’DE BİR İÇ HASTALIKLARI YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ’NDE (YBÜ) AKUT RESPİRATUAR DİSTRES SENDROMU (ARDS) İLE İZLENEN HASTALARIN GENEL ÖZELLİKLERİ VE BU HASTALARDA.
King F. Kwong ve ark. University of Maryland
DR. TİMUR KOCA BÖLGE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ RADYOTERAPİ MERKEZİ
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
Pınar Çelik TTD 15. Yıllık Kongresi Nisan 2012 Antalya
F. AKMAN, Z. KARAGÜLER, S.KURT, N. DAĞ, Ş. KINAY, O. ÇETİNAYAK,
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
PROSTAT KANSERİNDE TARAMA TANI EVRELEME Doç. Dr
Radyoterapi de PET Kullanımı
Evre III’de Kombine Tedavi İçinde Cerrahinin Yeri Var mı?
EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ AD.
İKİ İZOMERKEZLİ STEREOTAKTİK RADYOCERRAHİ UYGULAMALARI
Akciğer radyoterapisi
HARD WEDGE VE DİNAMİK WEDGE KULLANILARAK YAPILAN TANJANSİYEL MEME IŞINLAMALARINDA KARŞI MEME DOZUNUN BELİRLENMESİ Uzm. Fiz. Fadime ALKAYA, Doç. Dr. Füsun.
HİLAR KOLANJİOKARSİNOMDA CERRAHİ TEDAVİ
Pankreas radyoterapisi
Kanser tedavisi uygulanan hastaların beslenme durumunun değerlendirilmesi ve takibi- Terminal dönemde beslenme desteği yapılmalı mıdır? Artıları ve eksileri.
Laparoskopik parsiyel nefrektomi Ne kadar kolay? Ne kadar zor?
RETROPERİTONEAL YUMUŞAK DOKU SARKOMLARI
NÖROENDOKRİN TÜMÖRLER GEP-NET
H. Acun, F. Yaman Ağaoğlu, H. Acar, G. Kemikler İ.Ü. ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 16 Eylül 2014 Salı Ar. Gör. Dr. C. Yıldırımçakar.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
KRONİK BÖBREK HASTALIKLI HASTAYA YAKLAŞIM
ÜRO-ONKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Enver ÖZDEMİR
Cerrahi Skarda Ortaya Çıkan Nodül
NONKARDİYOJENİK VE KARDİYOJENİK AKCİĞER ÖDEMİNDE TEDAVİ
Mehmet Mahir Atasoy Radyoloji Anabilim Dalı MALTEPE ÜNİVERSİTESİ
İZMİR MEME HASTALIKLARI DERNEĞİ
Dokuz Eylül Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Torasik onkolojide konsey kayıt sistemi, önemi, yapılanması
Betül GÜLEBENZER, Berivan KARATAŞ, Merve ERDOĞAN
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Onkolojisi Bilim Dalı Olgu Sunumu 26 Kasım 2013 Salı Uzm. Dr. Uğur.
Prof.Dr.Metin Çapar S.Ü.Meram Tıp Fakültesi Kadın Doğum ABD KONYA
Akciğer Kanserinde Tedavi
İKİ İZOMERKEZLİ STEREOTAKTİK RADYOCERRAHİ UYGULAMALARI
S.S. 39 yaş, perimenopozal Sağ meme ÜİK da 2 cm düzensiz sınırlı kitle. Palpabl LAP (-). Mamografi + US: Sağ meme saat 1 hizasında 15 mm çapında malign.
1 HAVA YOLU OBSTRÜKSİYONU TANISINDA FEV 1 /FEV 6 ORANININ YERİ İlknur Başyiğit 1, Haşim Boyacı 1, Serap Argun Barış 1, Cavit Işık Yavuz 2, Füsun Yıldız.
Tosun A, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı
Gönül Kemikler İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü
IMRT TEKNİĞİ İLE TEDAVİ EDİLEN NAZOFARENKS OLGULARINDA PAROTİS BEZİNİN GEOMETRİK VE VOLÜMETRİK DEĞİŞİMİNİN kV-CONE-BEAM CT İLE DEĞERLENDİRİLMESİ Gökhan.
Teknolojinin ilerlemesi ve bu teknolojinin tıp hayatına uyarlanması ile günümüzde RT de, değişik tedavi yöntemleri uygulanmaya başlanmıştır.
S.S. 39 yaş, perimenopozal Sağ meme ÜİK da 2 cm düzensiz sınırlı kitle. Palpabl LAP (-). Mamografi + US: Sağ meme saat 1 hizasında 15 mm çapında malign.
HEDEF VOLÜM TESBiTi -Tümör volümü → radyasyon onkoloğu, tekniker, radyasyon fizikçisi veya dozimetrist -Kritik organlar → radyasyon onkoloğu, tekniker,
Radyoterapide Tedavi Alanları RT’de hedef derinliğine ve alan boyutlarına göre enerji seçilirRT’de hedef derinliğine ve alan boyutlarına göre.
GİRİŞ VE AMAÇ AÇIK ABDOMİNAL CERRAHİ SONRASI ÖKSÜRME MANEVRALARININ ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ: PİLOT ÇALIŞMA Meriç YILDIRIM*, Ersin AVCI*, Didem KARADİBAK*,
F PET-BT’ DE TUTULUMLARIYLA YAYGIN HEMATOLOJİK MALİGNENSİYİ TAKLİT EDEN BİR AKCİĞER KARSİNOMU Zahide ALAÇAM¹, Neşe DURSUNOĞLU¹, Gamze GÖKÖZ DOĞU², Papatya.
KLİNİK NÜKLEER TIP UYGULAMALARI
Tiroidektomi Sonrası Unutulmuş Guatr; Olgu Sunumu:
Akciğer Kitlesini Taklit Eden Yellow Nail Sendromu Olgusu
YUMUŞAK DOKU SARKOMLARINDA RADYOTERAPİ
Karabük Şirinevler Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği6
KARACİĞER TÜMÖRLERİNDE TEDAVİ
Tiroid Kanseri Tüm endokrin organ kanserleri arasında en sık görülen kanser türü Tiroid Kanseri: Diferansiye tiroid kanseri %90 Papiller tiroid kanseri.
RADYASYON ONKOLOJİSİNDE
Figüre 1. Anket ve sonuçları
RADYOCERRAHİ UYGULANAN AKROMEGALİ HASTALARININ KLİNİK VE LABORATUVAR İZLEMİ 
 MELİHA MELİN UYGUR1, DİLEK GOGAS YAVUZ1, DİLEK DERELİ YAZICI1, OĞUZHAN DEYNELİ1,
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
Şükrü Sınıcı1, Selma Eroğlu2, Ümit Dündar2
Sunum transkripti:

MEME KORUYUCU CERRAHİ SONRASI KONFORMAL TÜM MEME RADYOTERAPİSİ UYGULANMIŞ HASTALARDA KALP VE AKCİĞER DOZUNUN PARSİYEL MEME IŞINLAMASI TEKNİĞİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI İlknur Bilkay Görken, Mehmet Adıgül, Zümre Arıcan Alıcıkuş, Burcu Durmak İşman, Münir Kınay Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı, İzmir 2007

Giriş Parsiyel meme radyoterapisi (PMRT), seçilmiş hasta grubunda uygulanan ve primer tümör yatağına daha kısa sürede, daha kısıtlı bir alanla lokal kontrolü sağlayabilmek amacıyla kullanılabilecek bir yöntemdir. Bu çalışmadaki amacımız, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD ’da üç boyutlu konformal radyoterapi (3BKRT) tekniği ile tüm memeye yönelik olarak tedavi edilen meme kanseri (MK) tanısı almış olguların kalp (V29), akciğer (V20) ve CTV (Klinik Hedef Volüm) (D90) verilerini PMRT uygulamasındaki dozlar ile karşılaştırmaktır.

? ? Amaç akciğer V20 kalp V29 tüm meme yerine primer tümör yatağına daha kısa sürede daha küçük radyoterapi alanı ? akciğer V20 ? kalp V29

Araç-Gereç Ve Yöntem Meme Koruyucu Cerrahi (MKC) sonrası meme ve/veya periferik lenfatik alanlara yönelik kliniğimizde Nisan 2004 – Kasım 2005 tarihleri arasında adjuvan radyoterapi uygulanmış 153 olgudan , PMRT için belirlenmiş 70 yaş ve üzeri düşük dereceli invaziv duktal karsinom tümör boyutu 2 cm’den küçük cerrahi sınır negatif reseptör ER ve/veya PR pozitif 10 olgu çalışmaya dahil edilmiştir ,

Araç-Gereç Ve Yöntem Primer tümör yatağı, “Klinik Hedef Volüm” (CTV) olarak konturlanarak, tedavi edilecek bölge belirlenmiştir.

Araç-Gereç Ve Yöntem Bu volüme 0,5-1 cm güvenlik sınırı verilerek oluşturulan “Planlanan Hedef Hacim” (PTV), karşılıklı tanjansiyel iki alan ile tedavi edilmiştir.

Araç-Gereç Ve Yöntem Üç olguda Co-60, yedi olguda 6 MV-X foton enerjileri ile, Theraplan Version 3.8 Planlama Sistemi kullanılarak tedavi planları yapılmıştır. CTV için minimum,maksimum ve D90, kalp ve akciğer için minimum, maksimum ve sırasıyla V29 ve V20 değerleri belirlenmiştir.

Araç-Gereç Ve Yöntem

Araç-Gereç Ve Yöntem TM tedavi alanı DRR görüntüsü PMRT tedavi alanı DRR görüntüsü

Araç-Gereç Ve Yöntem Tüm meme tedavi alanı DRR görüntüsü Parsiyel meme tedavi alanı DRR görüntüsü

Bulgular PMRT tekniği ile tüm meme karşılaştırıldığında ; % 4,62 Akciğer V20 % 4,62 Kalp V29 % 6,59 sadece sol meme ışınlamalarında Kalp V29 % 0,48 her iki taraf ortalaması

Bulgular CTV ‘ nin %90 ‘ının aldığı doz, istenilen değerde kalırken, tümör yatağı dışında kalan meme dokusu maksimum ölçüde korunmuştur.

Sonuç PMRT ’de, CTV uygun dozda ışınlanırken, riskli organların daha iyi korunduğu saptanmıştır. Bu yöntem uygun hasta seçim kriterlerine bağlı kalınarak, çok iyi seçilmiş bir hasta grubunda güvenle uygulanabilir.