Yrd. Doç. Dr. İdil Işıl GÜL 9 Kasım 2012 - Afyonkarahisar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MÜLKİ İDARE AMİRLERİNİN KOLLUK KUVVETLERİ ÜZERİNDEKİ DENETİM YETKİSİ
Advertisements

19.FASIL : Sosyal Polİtİka ve İstİhdam “AçIlIş Krİterlerİnde Gelİnen Son Aşama” ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON.
Modül 8 İhtiyari Protokol. Bireysel Başvuru Usulü Bireysel Başvuru Usulüne ilişkin bazı hususlar •Yarı-yargısal usul •Yazılı usul •Kayıt (Ön-kabuledilebilirlik)
Pratisyen Hekimlerin Hukuksal Sorunları --- Av
ARTEV Management Platform ‘Intellectual Asset Management at Enterprises ARTEV Consortium Partners Entelektüel Varlık Yönetimi - Mevzuat Altyapısının Ekonomik.
KİŞİSEL SAĞLIK VERİLERİNİN KORUNMASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Sevil NEŞELİ DEMİRBAŞ Hukuk Müşaviri.
TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
Uluslararası İnsan Hakları Hukukuna Giriş 15 Ekim 2012 – AFYON.
ICCI 2008 “Energy Disputes and Investment Treaty Arbitration” Değer Boden Istanbul, 15 May 2008.
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN İLKELERİ
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Engellilerin Haklarına İlişkin BM Sözleşmesi
ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR 15 Ekim 2012 Afyonkarahisar.
ENGELLİLERİN EĞİTİMİ VE İSTİHDAMINDA YENİ PERSPEKTİFLER
1) İÇ DENETİM KAVRAMI İç denetim, kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına.
Mathieu Zagrodzki UNDP. Güvenlik Stratejileri ve İç Güvenlik Kuvvetleri’nin Örgütlenmesi Fransa Örneği.
Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi Işığında Mevzuata Bir Bakış Av. Güler POLAT.
Tayyar KUZ Araştırma Geliştirme ve Proje Dairesi Başkan ı
Yrd. Doç. Dr. İdil Işıl GÜL 9 Kasım 2012, Ayfonkarahisar.
TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Değişiklik Yapılan İhtilaf Direktifinin Yeni Hükümleri Peter.
KAMU HARCAMA HUKUKUNUN KAYNAKLARI
Anayasal Vergilendirme İlkeleri
HUKUKİ VE CEZAİ SORUMLULUK
Çevre Sorunları “Ayamama Felaketi”nin acı biçimde gösterdiği gibi çevre sorunları, artık yaşamımızda istisna olmaktan çıkmış, gündelik yaşamın bir parçası.
AVRUPA BİRLİĞİNDE ÜYELİK
VERGİ HUKUKUNUN GENEL ESASLARI
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
Karar kimin? Zihinsel ve psikososyal engellilerin hukuki ehliyet hakkı
AVUKAT 1.AVUKAT KİMDİR 2.AVUKATIN GÖREVLERİ NELERDİR
Avrupa Birliği Ekonomisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
AİLE HUKUKU Ailenin Korunması Projesi Elmadağ ilçe M.E.M. AR-GE BİRİMİ
İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARINDA YÖNETİM SİSTEMLERİNİN ENTEGRASYONU
Mustafa ÖZÜNLÜ Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı Mart 2015 Ürgüp/NEVŞEHİR
Canik Başarı Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. İsmayıl İsmayıllı
K ü bra AVCI / / 4-B 3. POZİTİF HUKUKUN KAYNAKLARI Pozitif hukuk kaynaklarını üç başlık altında inceleyebiliriz: Yazılı Kaynaklar Yazısız Kaynaklar.
Uluslararası Sistem Çocuk Hakları Hukuku.
TUR İ ZM HUKUKU VE MEVZUATI DR. OSMAN AVŞAR KURGUN DR. AYHAN GÖKDEN İ Z DR. MURAT SEL İ M SELV İ DR. GONCA KILIÇ DR. ELBEYI PEL İ T Ö Ğ R. GÖR. HÜSEY İ.
İ NSAN HAKLARI ve BAROLAR Av.Mustafa Ç İ NKILIÇ Adana Barosu-2015.
Eğitim ve Hukuk.
İŞ SÖZLEŞMESİ İş Sözleşmesinin Tanımı ve Unsurları Tanımı
İŞ HUKUKUNA GİRİŞ İş Hukuku Kavramı
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 3- BM Kararları.
İNSAN HAKLARI STANDARTLARININ ETKİLİ UYGULANMASI BAĞLAMINDA KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE ULUSLARARASI SEMPOZYUM (07–08 Haziran 2012, İstanbul) KADINA.
Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme’nin İzlenmesi (BMEHS) Kapka Panayotova Bağımsız Yaşam Gençlik Yaz Okulu İstanbul, Türkiye 2.
NORMLAR HİYERARŞİSİ.
Eşitlik İlkesini Uygula
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ SEMİNERİ. EĞİTİM HAKKI Özel gereksinimi ve/veya engeli olan ya da olmayan tüm çocuklar eğitim hakkından yararlanma özgürlüğüne.
HUKUK KURALLARI HİYERARŞİSİ VE TERİMLERİ
Çocuk Hakları Konusunda Türkiye'de Yapılan Çalışmalar.
TOPLU İŞ MÜZAKERELERİNİN ÖNCELİKLERİ Mato Lalić. MAAŞ POLİTİKASININ YÜRÜRÜRLÜĞE KONULMASI -Çalışanlar daha iyi bilgilendirilmesi: maaş değişiklikleri.
DAVA İŞLEMLERİ 17 – 21 EKİM 2016.
KAMU HUKUKUNDA ÇOCUK HAKLARI ÇOCUĞUN ANAYASAL TEMEL HAKLARI
Engellilere Yönelik Sağlık Hizmetlerinde Hukuki Sorunlara Kısa Bir Bakış Av. Güler POLAT Toplumsal Haklar Ve Araştırmalar Derneği Hukuk Danışmanı.
YASALAR VE ÖZEL EĞİTİM.
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç
İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri: Genel Bakış
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
Başlangıç Hükümleri-8. Hafta
FİKRİ VE SINAİ HAKLAR MAHKEMELERİ
1982 TARİHLİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI’NDA İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ Prof. Dr. Yasemin KARAMAN KEPENEKCİ Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi.
KANUNİLİK İLKESİ HUKUKİ DAYANAĞI KAPSAMI İŞLEVİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM MEVZUATI
İş Sağlığı ve Güvenliğinin Temel Prensipleri
Bağlama Kuralları Gösterici hukuk kurallarıdır
III. Bireysel Başvurunun Kapsamı ve Nitelikleri
HUKUK BAŞLANGICI 12.
Sunum transkripti:

Yrd. Doç. Dr. İdil Işıl GÜL 9 Kasım Afyonkarahisar

  Bu sözleşmelerin temel amacı, bireyi özgürleştirmek ve bu özgürlüğü sınırlandırabilecek iktidar odaklarına karşı meşru bir güçle donatmaktır.  Ancak, sözleşmenin onaylanması ile, bu özgürleştirme ve güçlendirme işlevi otomatik olarak gerçekleşmez.  Kağıt üzerindeki hükümlerin, devletin  Yasama,  Yürütme, ve  Yargı organları eliyle gerçek hayatta etki eder hale getirilmesi gerekir. Uluslararası İnsan Hakları Sözleşmeleri

  Sözleşme ile üstlenilen yükümlülüklerin tam ve gereği gibi yerine getirilebilmesi, bu 3 organın aldıkları tedbirlerin birbirini tamamlamasına bağlıdır.  Özellikle sosyal değişimi amaçlayan yasaların sırf Meclis’te kabul edilmiş olması nedeniyle toplum tarafından da benimseneceğini varsaymak mümkün değildir.  Yasama tedbirleri güçlendirici politikalar la desteklenmediğinde, etkili olamazlar. Örn. Kız çocuklarının okullaştırılması.  Yine yasama tedbirleri yargı tarafından sonuca varmaya elverişli şekilde yorumlanmadığında, amaçlanan sonucu yaratamazlar. Örn. Ayrımcılık yasağı Uluslararası Sözleşmelerden Doğan Yükümlülükler

  Nitekim bu nedenle, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi dahil tüm uluslararası insan hakları sözleşmeleri, 3 temel devlet organının tümüne yükümlülük yüklemektedir.  Yasama:  İnsan hakları sözleşmeleriyle çatışan düzenlemeleri mevzuattan ayıklamak;  Çatışan /mevcut halden geri giden yeni düzenleme yapmamak;  Hak ve özgürlüklerin iç hukukta etkili şekilde korunması ve sağlanması için gerekli yasal düzenlemeleri yapmak.  Yürütme:  Gerekli standartları geliştirme, insan kaynağını yetiştirme, ihlal etmeme, koruma, sağlama, ihlal halinde etkili soruşturma, mağdurun rehabilitasyonu vs.  Yargı:  İhlal etmemek;  İnsan hakları ihlallerini veya bunların sonuçlarını gidermek. Uluslararası Sözleşmelerden Doğan Yükümlülükler

 «... Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası andlaşmalar kanun hükmündedir.... (Ek cümle: /7 md.) Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası andlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası andlaşma hükümleri esas alınır.» Anayasa md. 90

  Her ne kadar Anayasa’nın 90. maddesinin varlığı, uluslararası sözleşmeler iç hukuk haline getirmek için yeterli görünse de, aslında yasamanın yükümlülükleri bakımından etkisizdir.  Şöyle ki:  Bu madde sadece doğrudan uygulanabilir hükümler bakımından bir değer taşır; «Madde 12 - Yasa Önünde Eşit Tanınma Taraf Devletler engelli bireylerin hukuki ehliyetlerini kullanırken gereksinim duyabilecekleri desteği alabilmeleri için uygun tedbirleri alır.» Anayasa md. 90

  Sadece devlet-birey arasındaki ilişkilerde uygulanması muhtemeldir; zira sözleşmeyi «devlet» onaylamıştır ve sözleşme «uluslararası»dır. «Madde 24 – Eğitim (c) Bireylerin ihtiyaçlarına göre makul düzenlemeler yapılmalıdır;» Anayasa md. 90

  Çatışma çözme işlevi bakımından sadece negatif yükümlülük getiren hükümler bakımından değer taşır;  İhlal durumunda yaptırımın ne olacağı belirsizdir;  Türkiye’de mahkemeler ulusal mevzuatın bulunmadığı hallerde doğrudan ve sadece uluslararası sözleşme hükümlerine dayanarak karar verme iradesini göstermemektedir;  Yasama sözleşmenin uygulanmasını sağlamak için mevzuat yapmadığında, yürütme sözleşmeyi ihlal ettiğinde, hak ihlaline uğrayan birey mahkemeye gittiğinde yargı da sözleşmeye dayalı karar vermedğinde, aslında söz konusu sözleşmenin Anayasa’nın 90. maddesine rağmen Türk Hukuku’nun bir parçası olduğunu söylemek zor görünmektedir. Anayasa md. 90

  Belirtilen nedenlerle, sadece sözleşmeye taraf olunması yetmemekte, mutlaka sözleşmenin uygulanmasını sağlamaya yönelik yasama faaliyetinde bulunulması gerekir.  Diğer tüm devlet organları gibi yasamanın da 3 tür yükümlülüğü vardır:  İhlal etmeme (örn. Ayrımcılık teşkil eden mevzuat kabul etmeme – görme engellilerin hukuki işlemlerini 2 şahit huzurunda yapması yükümlülüğü getirmeme);  Bireyleri devlet dışı kişilerden gelebilecek ihlallere karşı koruma (örn. Ayrımcılığı yasaklama);  Sağlama (örn. Acil güvenlik ve sağlık hizmetlerinin erişilebilir olmasını mevzuat güvencesi altına alma). Yasamanın Yükümlülükleri

  İnsan hakları sözleşmelerinin yerine getirilişine ilişkin bir başka ayrım daha bulunmaktadır:  Derhal yerine getirilecek yükümlülükler (örn. Ayrımcılık yasağı);  Tedrici (aşamalı) olarak yerine getirilecek yükümlülükler.  Devletin mali kaynaklarına atıf yapar;  Bir iyiniyetle ilerleme yükümlülüğü öngörür;  Mevcut halden geri adım atmama yükümlülüğü;  Bu tür yükümlülüklerin yasada düzenlenmesinde kademelendirme yükümlülüğü (örn. Erişilebilirlik/ulaşılabilirlik);  Önceliklerin tespiti;  Göstergeler tespiti (örn. Engelli çocukların eğitime katılımı);  Sorumlu kişinin açıkça belirtilmesi (hesap verilebilirlik);  Yaptırım. Yasamanın Yükümlülükleri

  Etkililik (yükümlülüğün yerine getirilmesi için alınan tedbirin, bu amaca varmaya uygun ve elverişli olması gerekir);  Girdi odaklı değil; çıktı odaklı yaklaşım;  Yasanın hem sorumluluk yüklemesi, hem hak tanıması (7 yıllık erişilebilirlik düzenlemesi);  Hak sahibinin ve sorumluluk sahibinin kim olduğunun açıkça belli olması (korumalı işyeri düzenlemesi); Yasanın Nitelikli Olması

  Yasaklanan veya sorumluluk sahibinin yapması gerekenin tanımı (ayrımcılık yasağının ve makul düzenlemenin tanımlanmamış olması);  Kök nedene inilerek düzenleme yapılması (örn. erişilebilirlik mevzuatı olmasına rağmen neden yıllardır erişilebilirlik sağlanamıyor sorusunun gerçek yanıtı aranmalı); Yasanın Nitelikli Olması

  Yaptırımın varlığı ve etkili olması (tazminat-zenginleşme yasağı sorunu);  İhlalin tekrarlanmasını engelleyecek bir yapının/yaptırımın mevcudiyeti (ihlalin sistematikleşmesini önleme – bazı alanlardaki sorunların münferit olmadığını görme);  Sadece ihlal edene değil; mağdurun mağduriyetini gidermeye yönelik tedbirler (örn. Uzlaşma, geleneksel olmayan yaptırımlar (özür vs.);  Bütçeye yansımalı. Yasanın Nitelikli Olması

  İstatistik ve verilerin yasama faaliyetlerinde kullanımı:  Ayrıştırılmış veri toplanması (örn. Engelli çocukların sayısı arttı. Engelli kız çocukları? Kırsaldaki engelli çocuklar? Zihinsel engelli çocuklar? Acaba mevzuat neden sayının genel olarak artması için yeterli, ama örneğin kırsaldaki zihinsel engelli kız çocuklarının okullaşmasını sağlamadı?)  Mevzuatın her bir hükmünün kullanım sıklığı (belli bir hükme dayalı çok az sayıda dava olması o alanda ihlal olmadığına mı, hükmün kullanılamaz/sınırlı hallerde kullanılabilir şekilde kaleme alındığına mı işaret ediyor?)  Farklı yerlerde farklı uygulamalar mı var? Mevzuat farklı yorumlara neden olabilecek nitelikte mi? Yasamanın Yükümlülükleri

  Kısacası yasama faaliyetlerinin başarılı olup olmadığı, ne ölçüde, nerede, kim üzerinde, neden başarılı olduğu/olmadığı.  İstatistik ve veriler, aşamalı olarak yerine getirilecek yükümlülükler bakımından önceliklerin tespitine de olanak sağlar. Yasamanın Yükümlülükleri

  Yasanın  yapımı,  uygulamasının izlenmesi, ve  gözden geçirilmesi aşamalarına sivil toplumun katılımı. Yasamanın Yükümlülükleri