Company LOGO Eprints.rclis.org & ArXiv Hasan ÜSTÜNKOL 20 MAYIS 2011.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Duke University Press Elektronik Koleksiyon ve Servisler.
Advertisements

Web sitemizden kütüphane hizmetleri ve kaynaklarının kullanımı konusunda tüm bilgilere erişebilirsiniz.
Hazırlayan Ebru SIRMACI
-Scopus- Uz. Kübra DEMİR
İlkay Holt E-LIS Türkiye Editörü
Sosyal Ağların Eğitimde Kullanımı
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM Açık Erişim Proje Grubu. KAPSAM Açık Erişim Nedir? Kurumsal Arşivler Açık Erişimli Dergiler Türkiye’de Kurumsal Arşivler (Institutional.
MATHSCINET KULLANIM KILAVUZU
KONU: HAZIRLAYANIN : ADI: EMRE SOYADI: YILMAZ FAKÜLTE: FEN
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM
Yasal Yönleri ile Açık Erişim İlkay Holt, Kütüphane Direktörü 50. Kütüphane Haftası, Panel: Bilimsel Bilgiye Erişimin Sorunları ve Açık Erişim Hareketi.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ Açıkarşiv Sistemi. Açıkerişim nedir?  Bilimsel içerikli çalışmalara internet ortamında serbest erişimin sağlanmasıdır.
İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ
VERİTABANLARININ ETKİN KULLANIM TEKNİKLERİ
AÇIK ERİŞİM KAYNAKLARI
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması Doç. Dr. Doğan Atılgan Yard.Doç.Dr.Sacit Arslantekin Yard. Doç. Dr. Özlem Bayram AB’06 Pamukkale Üniversitesi.
Oxford Online Dergi Koleksıyonu’ nun Etkin Kullanımı. Bölüm 1 Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini Genışletme.
Journal Citation Reports - Dergi Atıf Raporları -
Kütüphane Web Sayfası Kullanıcı Eğitimi
Oxford Online Dergi Koleksıyonu’ nun Etkin Kullanımı. Bölüm 1 Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini Genışletme.
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
Yapabildiklerimiz Yapabildiklerimiz
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
Emre Hasan Akbayrak ODTÜ Kütüphanesi Hizmetiçi Eğitim Seminerleri
Akademik Yayıncılıkta Elektronik Ortama Geçiş Tamer Başar Automatica Baş-Editörü Beckman Institute, ECE, CAS, CSL, ITI University of Illinois, Urbana,
Türkiye'de Büyük Kentler Dışında Kurulan Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümlerinin Özellikleri ve Kurulmakta Olan Bölümlere Öneriler 50.Kütüphane Haftası Doç.
Bilgi Okuryazarlığı Bu çalışma Prof. Dr. Buket Akkoyunlu’nun “Bilgi Okuryazarlığı ve Yaşam Boyu Öğrenme” başlıklı bildirisine dayanılarak hazırlanmıştır.
E-LIS: E-prints in Library and Information Science İlkay Holt E-LIS Türkiye Editörü.
Kaynak Gösterme Teknikleri
Emerald kullanıcılarınıza yayın yapma konusunda nasıl yardımcı olabilir? Kullanıcılarınız için yardımcı kaynaklar Mine Tonta Business Manager, Turkey.
BIOMED CENTRAL’IN AÇIK ERIŞIM YAKLAŞIMLARI VE ÇÖZÜMLERI Johanna KuhnBioMed Central Muğla Üniversitesi.
Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır?
Pratik kullanım rehberi elektronik dergileri. Hoş Geldiniz! IOP Elektronik Dergiler Rehberi İletişim için İçindekiler journals.iop.org 2 journals.iop.org.
T H O M S O N S C I E N T I F I C CAB ABSTRACTS ™ Comprehensive Agriculture & Applied Life Science Research.
ANKOS AÇIK ERİŞİM VE KURUMSAL ARŞİVLER ÇALIŞMA GRUBU PROF.DR. UĞUR DEMİRAY (ANADOLU ÜNİVERSİTESİ - DANIŞMAN) GÜLSEVİL AĞCA (YAŞAR ÜNİVERSİTESİ) YASEMİN.
CAHİT ARF BİLGİ MERKEZİ ULUSAL VERİ TABANLARI Uzman Didem AYDAN Uzman Sibel TABANLIOĞLU V. TÜBİTAK EKUAL Yıllık Toplantısı Mayıs 2009, Antalya.
KAYITLI BİLGİ KAVRAMI VE BİLGİNİN ORGANİZASYONU
American Mathematical Society MathSciNet Mathematical Reviews
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
Springerlink.com Emel Kaynak Mikro Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANELERİ EĞİTİM TOPLANTISI.
Kütüphaneciliğin Destanı Ekim 2004, Ankara Y.T. Bilgi Yönetiminin Kavramsal Tanımı ve Uygulama Alanları Yaşar Tonta H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi.
Dijital Kütüphanelerde Kaynak Tanımlama Türkiye Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri Lisansüstü Tez Arşivi Örneği Tolga Çakmak, Güleda Doğan, Özlem Şenyurt.
Bilgiye Erişimde Özgürlük. Açık Erişim Hareketi Akademik camia Ortak çıkarlar yaratmak Bilginin paylaşılması toplumsal bir harekettir.
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
Bilgi Kaynağı Olarak Veritabanları
BİT’ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI TASARIMI ÇALIŞTAYI
Web 2.0 araçlarI MERYEM KAYA AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Springerlink.com Emel KAYNAK Stm-Info Bilgi Hizmetleri ve Yayıncılık
SOSYAL BİLİMLER VERİ TABANI Uzm. A. Nuray DEMİRKOL 2-3 Kasım 2006.
İYİ UYGULAMALAR: SİNOP ÜNİVERSİTESİ Hazırlayan Müslüm Yurtseven 3. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı Yüksek Öğrenim Kurulu Başkanlığı Ekim 2014, ANKARA.
KAYITLI BİLGİ KAVRAMI VE BİLGİNİN ORGANİZASYONU
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Veri Tabanları (Uluslararası) Nazan Özenç Uçak Güz.
Muaz Ayhan IŞIK Türkiye Büyük Millet Meclisi
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 8: Dijital Kütüphane Yazılımları ve Dijital Koruma Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama
BİLGI KAYNAKLARıNA ERIŞIM METODLARı Hazırlayan= Halil Yenilmez.
Bilimsel Bilgiye Erişim
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
Dijital kütüphane işlevleri
Bibliyometrik Analiz Örneği: Bilgi Dünyası Dergisi
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
Dspace Kurumsal Arşİv KullanIm kILAVUZU
HİTİT ÜNİVERSİTESİ Akademİk açIk erİşİm sİstemİ
Kaynak Gösterme Teknikleri
Akademik Özgeçmiş Tabanlı Fakülte Bilgi Sistemi
Sunum transkripti:

Company LOGO Eprints.rclis.org & ArXiv Hasan ÜSTÜNKOL 20 MAYIS 2011

Kütüphane ve Bilgi Bilimi Alanında Uluslararası Bir Açık Arşiv Matematik, Fizik, Biyoloji,Bilgisayar Bilimi Alanında Konu Tabanlı Açık Arşiv

 Açık erişim, dijital, çevrimiçi, ücretsiz, telif hakları ve lisans sınırlamalarının en az düzeyde olduğu literatürdür.  Açık erişimi olanaklı kılan dinamikler: İnternet ve telif hakkı sahibinin izni  Açık erişim iki şekilde mümkündür:  Açık erişim araçlarını (açık kaynak yazılımları) kullanarak oluşturulan açık erişim dergiler,  Kendi kendine arşivleme (self-archiving),  Açık arşivler  Kurumsal arşivler  Kişisel arşivler (Holt, 2006)

 Kütüphane ve Enformasyon Bilimi (KEB) alanında ücretsiz erişilebilir Uluslararası Açık Arşiv,  2003 yılında kurulmuş olan,  Research in Computing, Library and Information Science (RCLIS) projesi’nin bir uzantısı olarak bilinen,  Açık Erişim felsefesini, politikalarını, araçlarını tanıtan ve destekleyen bir girişimdir.  2010 yılında veri tabanı DSpace yazılımını kullanmaya başladı (İ. Holt, kişisel iletişim, 19 Mayıs 2011)

D-SPACE DSpace, MIT’nin hazırladığı bir dijital arşiv programıdır. Dünyada bir çok üniversite tarafından kullanılan çok başarılı, web ara yüzlü bir uygulamadır. Kategoriler oluşturma, belgelerinizi, resimlerinizi, videolarınızı standartlara uygun bir şekilde arşivlemenize olanak verir. İçeriği görüntüleyebilme ve güçlü bir dizin ve tam metin arama mekanizması vardır (DSpace.org, 2011).

ANA SAYFASI

…E-LIS DEVAM  44 ülkeden, 69 editör  Yazarlarla ana dilde iletişim kurma imkânı sağlamaktadır.  19 Mayıs 2011 tarihi ile E-LIS’ te toplam doküman bulunmaktadır.  9668 yazara ait belgelerde, 2134 Konferans Bildirisinde,1315 Dergi/ Kitap başlıklarında arama yapılmaktadır.  Türkiye’ den de bu arşive sürekli belge eklenmektedir. Ayrıca E-LIS ‘te Türkiye’den iki editör bulunmaktadır (Eprints.rclis.org, 2011).

TÜRK EDİTÖRLER İlkay Holt Müge Akbulut

E-LİS’ te İÇERİK TÜRLERİ BİBLİYOGRAFYA

KİTAP

KİTAPTAN BİR BÖLÜM

KONFERANS RAPORU

KONFERANS POSTERİ

KONFERANS BİLDİRİLERİ

KLAVUZ/ EL KİTABI

DERGİ MAKALESİ

GAZETE MAKALESİ

ÖN BASKI

SUNUM

PROJE/ İŞ PLANI

İNCELEME

TEZLER

 Ücretsiz erişim imkânı  Daha çok kullanım  Daha çok kişiye ulaşım  Daha etkili araştırma sonuçları  Daha çok atıf alma  Güvenilir ve doğru üst veri bilgisi  Uzun süreli koruma  Farklı arama motorlarından erişim  Bilimsel iletişimi güçlendirme  Dergi fiyatlarındaki yüksek artışın önlenmesi  Her dilde bilimsel bilginin kullanılır, paylaşılır hale gelmesi (Holt, 2006).

 Görülebilir, taranabilir, erişilebilir tam metin dokümanları İnternet’i tüm potansiyeli ile kullanarak KEB topluluğunun hizmetine sunmak,  Açık Arşiv kurulumu ve yönetimi konusunda deneyim kazandırarak bilgi düzeyini yükseltmek,  Yalnızca çeşitli disiplinlerde açık erişimi tanıtmak değil, kendi alanımızda dünya KEB arşivinin oluşması için geçerli ve kaliteli bir model yaratmak,  Kütüphaneciler ile enformasyon teknolojileri profesyonelleri arasında iletişim ağı için bir temel oluşturmak,  Açık erişim hareketini geliştirmektir (Holt, 2006)

Destekleyen Kuruluşlar

E-LİS SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİNDE

E-LİS TWİTTERDA

E-LİS FACEBOOKTA

KENDİNİ SÜREKLİ YENİLEYEN İÇERİK! 3 MAYIS DOKÜMAN

19 MAYIS DOKÜMAN

E-LİS’ E DOKÜMAN EKLEME NASIL OLUR? Arşive eklemeler çevrimiçi yapılır, önceden kayıt gereklidir. Ekleme e-posta yolu ile de yapılabilir Ülke sınırlaması yoktur. Dil sınırlaması yoktur (İngilizce özet ve anahtar sözcük gerekmektedir). KEB ve teknoloji konu alanlarında yayınlanmış ya da yayınlanmamış her türlü bilimsel ve teknik doküman kabul edilir. Dokümanın bilimsel iletişim sürecine girmeye hazır tamamlanmış biçimde olması gerekir (Holt, 2006).

TEMEL İŞ AKIŞI Kübalı Yazar Çalışma Alanı Kübalı Yazar Çalışma Alanı Alman Yazar Çalışma Alanı Alman Yazar Çalışma Alanı Türk Yazar Çalışma Alanı Türk Yazar Çalışma Alanı ARŞİV Kübalı Editör Alman Editör Türk Editör Editörler... Yazarlar... Çalışma Alanı Yazarlar... Çalışma Alanı A Kullanıcısı B Kullanıcısı Kullanıcılar... Tablo 1: Holt, İ. (2006). Akademik bilişim’ 06 Bilgi teknolojileri konferansı IV.

DOKÜMAN EKLEME

BASİT TARAMA

TAM METİN PDF

BROWSE ARAMA

TAM METİN PDF

ACCESS TO SCIENTIFIC INFORMATION (Bilimsel Bilgiye Erişim)

TAM METİN PDF

E-LIS’ TE İSTATİSTİK

ArXiv.Org

Bu tür arşivler, mevcut yayınların ön baskılarının internet’te karşılıklı değişiminin geleneksel hale geldiği ve yayın hızının önemli bir faktör olarak görüldüğü araştırma alanlarında ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, genellikle yazarın konferans ya da dergi için hazırladığı çalışmasının, daha erken ve etkin dağıtımını sağlayacak olan paralel yayıncılığı amaçlar. İlke olarak yazarlar çalışmalarını bu arşivlere kendileri koyduklarından, bu tür arşivler çok düşük maliyetlerle oluşturulabilir. Arşiv sorumlularına düşen görev ise arşivin hitap ettiği konuyla ilgisi olmayan kaynakları ayıklamaktır (Polat, 2006, s.90).

Yayınlanmamış bilimsel yazılar ve hakemli dergi makaleleri çoğunlukta olmasına karşın, yazarı uygun gördüğü takdirde, tezler, ders kitapları, öğrenim nesneleri, gör-işit materyalleri, kurumsal kayıtlar ve diğer dijital dosyalar da bu arşivlerde yer alabilir (Polat, 2006, s.90). Konusal arşivlerin en eski ve en etkili olanı, 1991 yılında New Mexico ‟ daki Los Alamos National Laboratory (LANL) ‟ de bir fizikçi olan Paul Ginsparg tarafından oluşturulan ve sonradan arXiv olarak bilinen bir ön baskı arşividir (Afzali, 2009, s.24).

 Cornell Üniversitesi kütüphanesi tarafından yürütülen bu açık erişim projesinde;  adet e-kaynak (ArXiv.org, 2011),  Bu makalelerin hemen hepsi hakemli dergilerde yayınlanmaktadır (Afzali, 2009, s.24).

Fizik Matematik Doğrusal Olmayan Bilimler Bilgisayar Bilimleri Nicel Biyoloji İstatistik Finans

20 Ocak 2009 tarihi ile içerdiği kaynak sayısı (Polat, 2009). 25 Mayıs 2011 tarihinde bu sayı 677,845 tir (ArXiv.org, 2011).

DOKÜMAN EKLEME

ANA SAYFA

Sistem öz kaynak yöneticisi BASİT TARAMA

TAM METİN PDF

Quotation marks (TIRNAK İŞARETİ) İçinde arama yapıldığında

1 SONUÇ SONUÇ SAYISI AZALDI

TAM METİN PDF

GELİŞMİŞ ARAMA

10 SONUÇ SONUÇ SAYISI AZALDI

System* asterix işareti konulduğunda

7 SONUÇ

TAM METİN PDF

E-baskı arşivi Ön baskı arşivi Kütüphane ve bilgi bilimi Fen bilimleri Kuruluş:Ocak 2003 Kuruluş:Aralık 1991 Bibliyografya, kitap, kitaptan bir bölüm, konferans raporu, konferans bildirileri, konferans posterleri, klavuz/el kitabı, dergi makalesi, gazete makalesi, ön baskı, sunum, proje/inceleme, tezler, ders sunumları-kitapları Araştırma dokümanları doküman doküman Ana sayfa- basit Her materyalin ayrıntılı istatistiği Ana sayfa- karmaşık Genel istatistik Her dosya formatında yükleme yapılabilir Sadece Postscript, PDF, HTML, DVI, TeX formatında yükleme yapılır. 26 destekleyen kuruluş 200 destekleyen kuruluş Türkçe metin var Dil Sınırlaması Yok Türkçe metin yok Dil sınırlaması var Facebook- grup kurma ve paylaşım amaçlı Facebook- hem paylaşım hem de uygulama amaçlı

… E-LIS e-baskı arşividir, ön baskı ve son baskılara yer verirken, ArXiv sadece ön baskılara yer vermektedir. E-LIS Ocak 2003’te kurulmuştur, y eni bir veritabanıdır. ArXiv ise Aralık 1991 de kurulan en eski konu tabanlı arşivdir. E-LIS’te yayın türleri: Bibliyografya, kitap, kitaptan bir bölüm, konferans raporu, konferans bildirileri, konferans posterleri, klavuz/el kitabı, dergi makalesi, gazete makalesi, ön baskı, sunum, proje/inceleme, tezler, ders sunumları-kitapları vs iken ArXiv de yayın türü sadece araştırma dokümanlarını içermektedir. E-LIS ‘te dokuman varken; ArXiv’de dokuman vardır. E-LIS ‘i kütüphanecilerin oluşturması sebebiyle ana sayfa basit ve anlaşılırken; ArXiv, karmaşık bir yapıdadır.

… E-LIS’ te her materyalin ayrıntılı istatistiğine erişim varken; ArXiv de sadece kurum istatistiğine erişim yapılmaktadır. E-LIS’ e her tür doküman eklenirken; ArXiv’ e sadece PDF, HTML, DVI, TeX formatında yükleme yapılır. E-LIS’ i 26 kuruluş desteklerken; ArXiv’ i 200 kuruluş desteklemektedir. E-LIS’ e dokuman eklerken dil sınırlaması yoktur. ArXiv de ise vardır. E-LIS’ te Türkçe metinler vardır ve sürekli olarak eklenmektedir. ArXiv’ de ise Türkçe metin bulunmamaktadır. E-LIS facebook’ u grup kurma ve paylaşım amaçlı kullanırken; ArXiv ise hem paylaşım hem de uygulama amaçlı kullanmaktadır.

KAYNAKÇA Afzali, M. (2009). Türkiye’de açık erişim, kurumsal arşivler ve akademik kütüphaneler. Yayınlanmış doktora tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara. 4 Mayıs 2011 tarihinde adresinden erişildi. ArXiv.org (2011). 10 Mayıs 2011 tarihinde adresinden erişildi. Besimoğlu, C. (2007). Akademisyenlerin elektronik dergi kullanımında disiplinler arasındaki farklılıklar. Yayınlanmış yüksek lisans tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara. 4 Mayıs 2011 tarihinde adresinden erişildi. Dspace.org (2011). 10 Mayıs 2011 tarihinde adresinden erişildi. Eprints.rclis.org (2011). 5 Mayıs 2011 tarihinde adresinden erişildi.

…DEVAM Holt, İ. (2005, 9-11 Aralık). E-LIS: e-prints in library and information science. İnter-tr’ 05 X. Türkiye’ de İnternet Konferansındaki sunum. İstanbul: Bahçeşehir Üniversitesi. 5 Mayıs 2011 tarihinde eprints.rclis veri tabanından erişildi. Holt, İ. (2006, 9-11 Şubat). Uluslararası Bir Açık Arşiv: E-LIS E-prints in Library and Information Science. Akademik Bilişim ‘06 Bilgi Teknolojileri Kongresi IV. Denizli: Pamukkale Üniversitesi. 4 Mayıs 2011 tarihinde eprints.rclis veri tabanından erişildi. Polat, C. (2009). Bilimsel bilgiye erişim ve Web of Science (ders sunumu). 5 Mayıs 2011 tarihinde fbe.atauni.edu.tr/BilimEtik/.../11_Hafta_BilimselBilgiyeErisim_C_Polat.pdf adresinden erişildi. Polat, C. (2006, Eylül). Bilimsel bilgiye açık erişim ve Atatürk Üniversitesi açık arşivi kurma çalışmaları. ÜNAK’06 Bilimsel İletişim ve Bilgi Yönetimi Sempozyumunda sunulan bildiri. Ankara: Gazi Üniversitesi. 3 Mayıs 2011 tarihinde adresinden erişildi.