GELECE Ğİ M İ Z İ N SINAVI SEV İ YE BEL İ RLEME SINAVI Ş ÜKRAN ÖZTÜRK REHBER Ö Ğ RETMEN ET İ HOLD İ NG İ LKÖ Ğ RET İ M OKULU KASIM 2007.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES)
Advertisements

REHBERLİK SERVİSİ SBS TANITIM SEMİNERİNİ SUNAR Abdullah ŞENCAN Psikolojik Danışman.
SBS YBP SBS (SEVİYE BELİRLEME SINAVI) ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES)
OGES.
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES) HOŞGELDİNİZ
SEVİYE BELİRLEME SINAVI(SBS) NEDİR
SBS VEDAT METİN ÇEŞMEKOLU PEDAGOG – PSİKOLOJİK DANIŞMAN BİL DERSHANELERİ REHBERLİK KOORDİNATÖRLÜĞÜ
e ğ itim - ö ğ retim yılından ba ş layarak altı temel ders için 8. sınıfta ö ğ retmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi.
SBS 2013 YENİ SEVİYE BELİRLEME SINAVI BİLGİLENDİRME SUNUMU.
Yeni SBS Neler Getiriyor? 10 Soruda Yeni Sınav Sistemi...
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES)
ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT İLKÖĞRETİM OKULU
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SBS SİSTEMİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
2013 SBS SİSTEMİ SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ. SINIF BAŞVURU VE ÜCRET YATIRMA TARİHİ SINAV GİRİŞ BELGELERİNİN İNTERNETTE YAYIM TARİHİ SINAV TARİHİ SINAV.
e ğ itim - ö ğ retim yılından ba ş layarak altı temel ders için 8. sınıfta ö ğ retmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi.
TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ. TEOG, sınav ile öğrenci alan liselere giriş için uygulanan seçme ve yerleştirme işlemidir. Modelin amacı,
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ NEDİR?
SBS Artık Tek Sınav! Yeni SBS Neler Getiriyor?.  Milli Eğitim Bakanlığının Tebliğler Dergisinde yayınladığı genelgeye göre Yeni SBS Sistemiyle sadece.
SEVİYE BELİRLEME SINAVI (SBS) 2013
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES). Ortaöğretime Geçiş Sistemi Neydi?  İlköğretim 6.7. ve 8. sınıf öğrencilerinin yıllara yayılan seviye ve.
SBS Genel Bilgilendirme Sunusu
NAZ İ LL İ ZAFER ORTAOKULU REHBERL İ K SERV İ S İ E Ğİ T İ M Ö Ğ RET İ M YILI SEVIYE BEL İ RLEME SINAVI SUNUSU.
ÇAPA ATATÜRK ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ
Bu sunum 04 Eylül 2013 tarihinde MEB tarafından yapılan basın açıklaması temel alınarak hazırlanmıştır. Puan sistemi hakkında yeni açıklamalar olduğunda.
TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) SİSTEMİ KAĞITHANE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Hazırlayan: Psikolojik Danışman Zehra AKÇA.
TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (TEOG) 2014
TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ
YENİ ORTA ÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ Sema TÜRKMEN Rehber Öğretmen.
YAVUZ SELİM ORTA OKUL REHBER ÖĞRETMENİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SINAV SİSTEMİ ( SBS )
Özgül DEMİRTAŞ.
Sistemin temel niteliği, öğrenci başarısını anlık bir performansa dayalı olarak değil, geniş bir zaman dilimine yayarak belirlemektir.
TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ Bu sistemin temel niteliği, öğrenci başarısını anlık bir performansa dayalı olarak değil, geniş bir zaman dilimine.
Eğitimin doğasında var olan değişim ve gelişime paralel olarak, ortaöğretime geçiş modelinin işlevsel, sürdürülebilir ve esnek bir nitelik göstermesi.
BENER CORDAN İLKÖĞRETİM OKULU
8.YIL SONRASINDAKİ ALTERNATİFLER8.YIL SONRASINDAKİ ALTERNATİFLER.
2013 SBS SİSTEMİ. ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE 3 ÖNEMLİ UNSUR BULUNMAKTADIR 1.SBS (SEVİYE BELİRLEME SINAVI) 2.YBP (YILSONU BAŞARI PUANI) 3.OYP(ORTAÖĞRETİME.
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Modeli (TEOG) Süphan İŞNEL Psikolojik Danışman SİLVAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
Sbs 2013 Yeni Seviye Belirleme Sınavı Bilgilendirme Sunusu.
SBS YBP SBS (SEVİYE BELİRLEME SINAVI) ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES)
8. SINIF SINAVLA GİRİLEN LİSELER ASKERİ LİSELER ÖZEL YETENEK SINAVIYLA GİRİLEN LİSELER SINAVSIZ GEÇİŞ GENEL LİSELER.
SBS 2013 YENİ SEVİYE BELİRLEME SINAVI BİLGİLENDİRME SEMİNERİ KASIM 2012.
SBS YBP SBS (SEVİYE BELİRLEME SINAVI) ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES)
TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİNİ TANIYALIM! YUNUS EMRE ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ.
E Ğİ T İ M Ö Ğ RET İ M YILI BARAJ ORTAOKULU ORTAÖ Ğ RET İ ME GEÇ İ Ş S İ STEM İ B İ LG İ LEND İ RME SEM İ NER İ GÜLSÜM YALABUK Okul Psikolojik.
2015 ORTA ÖĞRETİME YERLEŞTİRME SİSTEMİ TEOG
2013 SBS ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM Öğretim Yılında 8. sınıfta olacak öğrenciler, Ortaöğretime yeni sınav sistemiyle yerleştirileceklerdir.
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİNİN ANA UNSURLARI: SBS (Seviye Belirleme Sınavı) YBP (Yılsonu Başarı Puanı)
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM Öğretim Yılında 8. sınıf öğrencileri, Ortaöğretime yeni sınav sistemiyle yerleştirileceklerdir.
TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YUNUS EMRE ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ.
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Modeli (TEOG)
GAZ İ PA Ş A ORTAOKULU.  Milli Eğitim Bakanlığının Tebliğler Dergisinde yayınladığı genelgeye göre Yeni SBS Sistemiyle sadece 8. sınıflar sınava girecek.
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM Öğretim Yılında 8. sınıfta olacak öğrenciler, Ortaöğretime yeni sınav sistemiyle yerleştirileceklerdir.
SBS. FEN LİSELERİ ANADOLU ÖĞRETMEN LİSELERİ ANADOLU LİSELERİ ANADOLU TEKNİK VE MESLEK LİSELERİ ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSELERİ ANADOLU OTELCİLİK.
TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ TEOG 10 YIL NASIL GEÇTİ ? LİSEYE GEÇİŞ SİSTEMİ TAM 4 KEZ DEĞİŞTİ … 2004’ E KADAR LGS 2005’ E KADAR OKS 2007’ DE SBS.
SBS Artık Tek Sınav! Yeni SBS Neler Getiriyor? TOK İ MEHMET AK İ F ERSOY OKULU.
Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş Modeli (TEOG) ORTAK SINAVLAR Rehberlik ve Araştırma Merkezi.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM.
SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SINAV SİSTEMİ ( SBS )
REHBERLİK VE VE KİŞİSEL GELİŞİM MERKEZİ MERKEZİ. ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM.
2013 SBS SİSTEMİ VE SINAVLARDA NASIL BAŞARILI OLURUM SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ Sevilay TAGTAŞ Rehber Öğretmen AKEV REHBERLİK SERVİSİ.
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI.
SBS. 8. SINIFTAN SONRA SBS FEN LİSESİ ÖZEL FEN LİSESİ SOSYAL BİLİMLER LİSESİ ÖZEL OKULLAR ANADOLU LİSESİ ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ ANADOLU MESLEK.
2013 SBS SİSTEMİ. Yeni sınav sisteminde yapılan önemli değişiklikler şöyle; sınavdan alınacak puanın 500 değil, 700 tam puan üzerinden hesaplanması,
YENİ SEVİYE BELİRLEME SINAVI BİLGİLENDİRME SUNUMU
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM
Sunum transkripti:

GELECE Ğİ M İ Z İ N SINAVI SEV İ YE BEL İ RLEME SINAVI Ş ÜKRAN ÖZTÜRK REHBER Ö Ğ RETMEN ET İ HOLD İ NG İ LKÖ Ğ RET İ M OKULU KASIM 2007

OKS N İ Ç İ N KALDIRILIYOR? Yenilenen ilkö ğ retim müfredatı do ğ rultusunda Millî E ğ itim Bakanlı ğ ı’nın ortaya koydu ğ umuz yeni e ğ itim vizyonuna uyum sa ğ layamamaktadır.

İ çerdi ğ i soruların a ğ ırlı ğ ı belirli dersleri kapsamaktadır. Belirli derslerle örne ğ in yabancı dil dersleriyle ilgili sorular yer almamaktadır. Ö ğ rencileri belirli derslere yöneltmesi sebebiyle di ğ er derslere ve sosyal aktivitelere ilgiyi azaltmaktadır.

Ö ğ renci ba ş arısını belli bir zaman diliminde ve tek sınavla ölçmesi sebebiyle telafisinin olmaması gibi birçok olumsuzlu ğ u da beraberinde getirmektedir. OKS, ilkö ğ retimi bitiren ö ğ rencilerimizin tek hedefi haline gelmi ş olması nedeniyle onların çok büyük boyutlarda kaygı ve stres ya ş amalarına yol açmaktadır.

OKS’de ö ğ renciler anlık performanslarıyla de ğ erlendirilmektedir.Oysa yeni ilkö ğ retim müfredatımız sonucu de ğ il süreci esas alan bir ölçme ve de ğ erlendirme yöntemini zaruri kılmaktadır.

Okul içi performansın önemini azaltmakta ve buna dayalı olarak da ö ğ retmenlerin otoritesini dü ş ürmekte, etki alanını daraltmakta ve okul disiplinini olumsuz yönde etkilemektedir. Aileleri dershanelere ve özel ö ğ retmenlere yöneltmekte ve bu yüzden özellikle dar gelirli aileleri mali açıdan zorlamaktadır. Ö ğ rencilerde oldu ğ u gibi ailelerin de psiko-sosyal açıdan yo ğ un bir ş ekilde gerilimler ya ş amalarına neden olmaktadır.

YEN İ MODEL İ N AMAÇLARI: 1. İ lkö ğ retim müfredatının ba ş arılı bir ş ekilde uygulanmasını ve yeni müfredatın temel felsefesinin yerle ş mesini sa ğ lamak. 2. Okulda sunulan e ğ itim ve ö ğ retimi güçlendirmek ve daha anlamlı kılmak. 3. Ortaö ğ retime geçi ş in, tek bir sınava ba ğ lamadan, sürece dayalı ve objektif bir yerle ş tirmeyle gerçekle ş tirilmesini sa ğ lamak. 4. İ lkö ğ retim okullarında, okulda gerçekle ş tirilen e ğ itim ve ö ğ retime odaklı bir de ğ erlendirme yapabilmenin zeminini hazırlamak. 5. E ğ itim ve ö ğ retimde kaliteyi artırmak ve okul dı ş ı e ğ itim ve ö ğ retim faaliyetlerini okul programlarıyla destekli ve uyumlu hâle getirmek.

6. Yeni modelle 6,7, ve 8. sınıflarda yapılacak Seviye Belirleme Sınavları ile ö ğ rencinin süreç içindeki geli ş imini de ğ erlendirmek. 7. Okullar arasındaki niteli ğ e ve niceli ğ e dayalı farklılıkları gidermeye yönelik veriler sa ğ lamak. 8. Ortaö ğ retim Yöneltme ve Davranı ş Puanı ile ö ğ rencilerin 3 yıl sonunda yapılan gözlemlere dayalı olarak yetenek, ilgi ve de ğ erlerine uygun alanlara yönelmelerini kolayla ş tırmak.

9. 6,7 ve 8.sınıflarda okutulan derslerle Seviye Belirleme Sınavlarındaki sorularla birebir örtü ş me sa ğ lanarak, Uluslararası (PISA, TIMMS-R, PIRLS) sınavlarda aynı ya ş grubundaki ö ğ rencilerin ula ş tı ğ ı seviyeyi yakalamak. 10. Okul ve il e ğ itim yöneticilerinin, ö ğ retmenlerin yıllık olarak performanslarını gözlemlemeye yönelik veriler sa ğ lamak. 11. Ö ğ rencilerin performans ve proje ödevlerini ortaö ğ retim kurumlarına yerle ş tirme sürecinde de ğ erlendirmek. 12. Ö ğ renciler üzerindeki sınav kaygısının azaltılarak, ö ğ rencinin sosyal ve ki ş isel geli ş imine zaman ayırmasını sa ğ lamaktır. * Modelde belirtilen yüzdelikler gelen öneriler paralelinde de ğ erlendirilecektir.

İ LK Ö Ğ RET İ M SEV İ YE BEL İ RLEME SINAVI (SBS) YILSONU BA Ş ARI PUANI (YBP) YÖNELTME VE DAVRANI Ş PUANI (YDP) SINIF DÜZEY İ 6. SINIF %70%25%5 6. SINIF OYP 7. SINIF %70%25%5 7. SINIF OYP 8. SINIF %70%25%5 8. SINIF OYP TOPLAMG- OYP *

KISALTMALAR VE TANIMLAR : SBS (Seviye Belirleme Sınavı): İlköğretimin 6, 7 ve 8. sınıfların sonunda MEB tarafından düzenlenen merkezi sınavlardır. Bu sınavların müfredat odaklı olması sağlanacaktır. YBP (Yılsonu Başarı Puanı): İlköğretimin 6, 7 ve 8. sınıflarda gösterilen ders başarısına dayalı olarak hesaplanan puandır. YDP (Yöneltme ve Davranış Puanı): Öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıflarda sergilediği davranışlarla ilgili olarak Sınıf Öğretmenler Kurulunun yaptığı değerlendirmedir. OYP (Ortaöğretime Yerleştirme Puanı): Öğrencinin her sınıf seviyesinde SBS, YBP ve YDP sonuçlarının toplamından oluşan puandır. G-OYP (Genel Ortaöğretime Yerleştirme Puanı): Öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıflardaki OYP’lerinin toplanması ile oluşan puandır.

Yönetmeli ğ in sınavlarla ilgili maddesine, “Yıl içinde yapılan sınavların dı ş ında, ortaö ğ retim kurumlarına ö ğ renci yerle ş tirmede de ğ erlendirilmek üzere ilkö ğ retim kurumlarının 6, 7 ve 8. sınıflarında Görsel Sanatlar, Teknoloji ve Tasarım, Müzik ve Beden E ğ itimi dersleri dı ş ındaki zorunlu derslerin ö ğ retim programlarından ders yılı sonunda E ğ itim Teknolojileri Genel Müdürlü ğ ünce Seviye Belirleme Sınavı yapılır” fıkrası eklendi. Yönetmeli ğ in ödüllerle ilgili maddesi de daha önce yapılan de ğ i ş iklikle “not” sistemi yerine getirilen “puanlama” yöntemine uygun hale getirildi.

PUANLAMA : 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda puan ortalaması Türkçe dersinden 55.00, di ğ er derslerin her birinden puandan a ş a ğ ı olmamak ş artı ile tüm derslerin dönem a ğ ırlıklı puan ortalaması olanlar “Te ş ekkür”, puan ve yukarı olanlar “Takdirname” alacaklar. Üç ö ğ retim yılının her döneminde üst üste Takdirname alanlar “Üstün Ba ş arı”, üst üste Te ş ekkür ya da dönemlerin herhangi birinden veya bir kaçından takdirname, di ğ erlerinden te ş ekkür alanlar ise ilk kez getirilen bir uygulama ile “Ba ş arı” belgesi ile ödüllendirilecek.

S ı n ı f Puan ı Nas ı l Hesaplanacak? De ğ erlendirme, ilkö ğ retim ve 8. sınıf ö ğ rencileri için, "sınavın yüzde 70’i, yıl sonu ba ş arı puanının yüzde 25’i ve yöneltme ve davranı ş puanının yüzde 5’i" alınarak yapılacak. Bu ş ekilde hesaplanacak puanlardan ilkö ğ retim 6. sınıflar için yüzde 25’i, ilkö ğ retim 7. sınıflar için yüzde 35’i ve ilkö ğ retim 8. sınıflar için de yüzde 40’ı alınarak toplam bir puan ortaya çıkacak. "Sınıf puanı" olarak isimlendirilecek bu puan, Fen, Anadolu ve di ğ er liselere yerle ş tirmede esas alınacak.

SBS’ye ba ş vuru takvimi Nisan 2008'de duyurulacak. Para yatıran ö ğ renciler sınava ba ş vurmu ş sayılacak. SBS’ye isteyen ö ğ renciler katılacak, tüm ö ğ rencilere katılmaları tavsiye edilecek.