C vitamini Sağlık ve İş Güvenliği Bölümü.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Advertisements

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
ANTİAGİNG "Anti-Aging" kelime anlamıyla ‘yeniden gençleşme’ olarak geçse de aslında insanları sağlık estetik ve yaşam gücü açısından daha iyi bir seviyeye.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
VİTAMİNLER.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
Türkiye’nin en büyük mail grubu Türkiye’nin en büyük mail grubu Lütfen slaydı tüm sediklerinizle paylaşınız Hayat paylaştıkça güzeldir.
MEYVELERİN VE SEBZELERİN YARARLARI MEYVELERİN YARARLARI.
TEVFİK İLERİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
DİŞ SAĞLIĞININ ÖNEMİ 15 Ocak 2008.
Doğadaki En Sağlıklı 60 Besin....
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
ADAÇAYI Mide bağırsak gazlarını, bulantıyı giderir.Mide bağırsak gazlarını, bulantıyı giderir. Göğsü yumuşatır.
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
VİTAMİN Metabolizmadaki olaylarda görev alan enzimlerin önemli bir kısmını meydana getirir.Bu nedenle de; ØSağlıklı büyüme ve gelişme için ØMetabolizmadaki.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
MEYVELER Çilek Ananas Üzüm
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER: A Vitamini D Vitamini E Vitamini K Vitamini
Tazesi yaz mevsimi sofralarında yaygın şekilde yer alırken, kurusu yıl boyunca çeşitli şekillerde tüketilmektedir. Dünyanın beş kıtasında elmayla birlikte.
VİTAMİNLER VE GÖREVLERİ.
Vitaminler Konuşuyor V İ T A M İ N L E R A B C K E D.
BESLENMENİN ÖNEMİ
A VİTAMİNİ HAZIRLAYANLAR: Gökçe Selin Şahin İrem İnal Zeynep
VİTAMİNLER:Hücrelerin normal metabolizması için gerekli organik maddelerdir.
FAYDALI BESİNLER.
VİTAMİNLER Ali DAĞDEVİREN
Antioksidanlar Antioksidan nedir?
BESLENME REHBERİ 1.
E VİTAMİNİ Hazırlayan Begüm rapuroğlu. E VİTAMİNİ  E vitamini sebze ve meyvelerde bulunur. Mesela elma,ahududu,kiraz v.b. meyve ve sebzelerde bulunur.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Sevdiğimiz sebze ve meyveler
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Vİtamİnler BAŞLA.
VİTAMİNLER.
Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ Bol miktarda vitamin ve mineral içermektedir.Zengin bir B ve C vitamini kaynağıdır. Aynı zamanda yüksek miktarda şeker içerir, serbest.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Beslenmemizde Önemli Etken Vitaminler
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler, balık ve ette çok miktarda bulunur. Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler,
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VİTAMİNLER.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
PROTEİNLER VE MİNERALLER
VİTAMİNLER. VİTAMİNLER Vitaminler Anlamı yaşamsal aminler demektir. Organik yapılı maddelerdir. Polimer yapısı göstermezler. Kimyasal sindirime uğramazlar.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
VİTAMİNLER.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
C VİTAMİNi (ASKORBİK ASİT)
Sağlıklı Beslenme.
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sunum transkripti:

C vitamini Sağlık ve İş Güvenliği Bölümü

Tanım C vitamini, normal büyüme ve gelişme için gerekli olan ve suda çözünen bir vitamindir. Suda çözünen vitaminler suda erirler.Vücut bunları depolayamaz. Vitaminin artıkları idrarla vücuttan atılır yani bu tür vitaminleri beslenmenize sürekli katmanız gerekir.

İşlev Kanser riskini azaltır. Demir emilimini arttırır. Yara iyileşmesini hızlandırır. Diş etlerini sağlıklı tutar. Tendon,lif,deri ve damarlar için gereken kollajen dokuyu oluşturur. Kan, kemik, doku oluşumu ve yenilenmesinde rol alır.

C vit. iyi bir antioksidandır. Antioksidanlar,vücudun besinleri enerjiye dönüştürmesi sırasında oluşan yan bir ürün olan serbest radikallerin tahribini önleyen gıdalardır. Bu yan ürünlerin uzun vadeli birikimi, yaşlanma süreci ve kanser, kalp hastalığı, artrit gibi iltihabi süreçlerin oluşmasına yol açar. Antioksidanlar, sigara içimi gibi zehirli kimyasalların vücutta yarattığı tahribi de azaltırlar.

Kaynaklar Besin Porsiyon C vit (mg) Kırmızı biber, çiğ 1 bütün 312 Yeşil dolma biber, çiğ 146 Çilek 1 bardak / 250 ml 95 Kivi 1 orta boy 75 Greyfurt suyu 70 Portakal Brokoli, çiğ ½ bardak / 125 ml 61 Domates, çiğ 16 Patates, pişmiş 15 Marul 14

Günlük gereksinim Yaş C vit mg/gün 1-3 yaş 15 4-8 yaş 25 9-13 yaş 45 Erkek Kadın   75 65 19 yaş ve üstü 90 Hamile 85 Emziren 120 Sigara içenler + 35 mg

Yan etkiler Vücut C vit.’nini depolamadığından zehirlenme nadirdir. Ancak, günde 2000 mg’dan büyük dozlar; mide rahatsızlıkları ve ishale neden olduğundan önerilmemektedir. C vit. yetersizliğinde kuru-kırık saçlar,diş eti iltihapları ve kanamaları, kolay morluklar, burun kanaması, kansızlık, şiş ve ağrılı eklem, dişlerin sallanması gibi belirtiler görülür.

Saklama & pişirmenin etkisi C vit., hava, su ve ışığa son derece duyarlıdır. Sebzelerdeki C vit.’nin % 25’i kaynatma-haşlama ile yok olur. Aynı miktarda kayıp da meyve-sebzelerin dondurulması ile oluşur. Meyve-sebzelerin 10-20 dk pişirilmesi %50’nin üzerinde kayıba yol açar. Konservelerin ısıtılması ile toplam C vit.’nin sadece 1/3’ü kalır. Alınan C vit.’ninden max. Yarar ancak çiğ ve taze tüketimle mümkündür.

Yanlış bilinenler C vit. almak soğuk algınlığını önler: Kış mevsimi, grip ve soğuk algınlığı mevsimidir. Araştırmalar, besinler dışında alınan fazla miktardaki C vit.’nin soğuk algınlığını önlemeye bir etkisinin olmadığını, aksine bulantı, ishal, mide krampları gibi yan etkilere yol açtığını bildirmektedir.

Portakal, en iyi C vit. kaynağıdır: Portakal suyu C vit. içermekle birlikte hem şekerli hem de asidiktir. Bağışıklık sistemine yük bindiren kan şekeri yükselmesine yol açtıklarından yüksek glisemik endeksli yiyecekler grubundadır. Portakal yerine elma (düşük glisemik endeks) ve limon (asid-alkali dengesini düzenleme) da C vit. kaynağı amacıyla tüketilebilir.