Yasemin Çırak1, Sema Savcı2, Zehra Karahan3

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HEMODİYALİZDE KALİTE ANKETİ Kriter belirleme ve mevcut durum
Advertisements

Vena Cava Filtreleri Ne Zaman Takılmalı?
Derin Ven Trombozu Tedavisinde EKOS Deneyimlerimiz
Artan Endovasküler Tecrübe İlyak Arter Oklüzyonu Tedavisinde Fark Oluşturur mu? BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ADANA UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ RADYOLOJİ.
DOĞAL SAYILAR.
DÜŞME RİSKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Uzm. Mine H.Bahçeci I.Derece Öğretmen Hemşire KKTC Sağlık Bakanlığı
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
TİE Platformu Yürütme Kurulu Başkanı
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
Diferansiyel Denklemler
BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ BAKIM TALİMATLARI B.E.Ü
LOMBER SPİNAL STENOZ TANISINDA MRG ESNASINDA AKSİYEL YÜKLEMENİN TANIYA KATKISI UZM. DR. ERDAL KUNDURACI.
Müjdat YENİCESU Doç. Dz. Tbp. Alb. GATA Nefroloji BD Ankara
Damar dışı nedenlerle bacak-ayak şişliği
Toplumda Gelişen Pnömoni Hastalarında Tedavi Başarısı Göstergesi Olarak Serum Prokalsitonin ve C-Reaktif Protein Düzeyleri Mehmet Sezai Taşbakan1, Canan.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Kezban ÖZMEN SÜNER, Ali Nihat ANNAKKAYA,
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
Hastane Çalışanlarında Tüberküloz Bilgi Düzeyi ve Risk Algılanması
CAN Özel Güvenlik Eğt. Hizmetleri canozelguvenlik.com.tr.
VEYT Türkiye Venöz Yetmezlik Taraması
1/20 PROBLEMLER A B C D Bir fabrikada kadın ve çocuk toplam 122 işçi çalışmaktadır. Bu fabrikada kadın işçilerin sayısı, çocuk işçilerin sayısının 4 katından.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
USLE R FAKTÖRÜ DR. GÜNAY ERPUL.
Plansız ekstübasyon gerçekleşen hastalarda re-entübasyon için risk faktörleri Pınar Çimen, Dursun Tatar, Cenk Kıraklı, Özlem Edipoğlu, Emel Özden, Ayşe.
BESLENME ANEMİLERİ VE KORUNMA
1/20 BÖLME İŞLEMİ A B C D : 4 işleminde, bölüm kaçtır?
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
VENÖZ YETMEZLİKTEN KORUNMA SAĞLAYABİLİRMİYİZ?
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
Malign Mezotelyoma da kanser belirteçlerin rolü: Retrospektif bir çalışma Abdullah Çetin Tanrıkulu, Abdurrahman Abakay, Özlem Abakay, Cengizhan Sezgi,
Prof. Dr. Turan EGE Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
İmalat Yöntemleri Teyfik Demir
MS 76 yaşında,erkek hasta İş adamı.
BEYAZ ÖNLÜK HİPERTANSİYONU
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
TEST – 1.
13. DEÜ Pediatri Günleri 5-6 Nisan 2012
CA, Erkek, 71 y. Yakınma: Birgün önce ani göz kararması, baş dönmesi ve 20 dakika süren bayılma ve ayıldığında bulantı, kusma Acil servise başvuru: Öksürük.
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
OLGU SUNUMU 2 B. Gemicioğlu
4 X x X X X
Tek Kullanımlık Moria M2 Mikrokeratom Kullanılarak Elde Edilen Kornea Fleb Kalınlığı ve Çapı Oruçov Faik, Ayoğlu Buket, Toksü Berrin, Göker Sinan İstanbul.
İç Hastalıkları Anabilim Dalı Prof.Dr.Adnan Levent YALDIRAN
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 5 Mart 2013 Uzm. Dr. Uğur Demirsoy.
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Tedavisi
Mehmet Mahir Atasoy Radyoloji Anabilim Dalı MALTEPE ÜNİVERSİTESİ
VOLÜM SİKLUSLU VENTİLASYON VE ARDS’DE MEKANİK VENTİLASYON
Gebelik ve Kalp Hastalıkları
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
Test : 2 Konu: Çarpanlar ve Katlar
US KILAVUZLUĞUNDA MİNİ FLEBEKTOMİ (YENİ BİR YÖNTEM)
Toplum kökenli pnömoni
PNÖMONİLER Dr. Oğuz KILINÇ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi
Hemodiyaliz Hastalarında Endovasküler Yolla Tedavi Edilen Santral Ven Darlık ve Tıkanıklıklarının Uzun Dönem Sonuçları Dr. Serkan Gür, Şifa Üniversitesi.
OKSİJEN TEDAVİSİ ve KULLANILAN ARAÇLAR
İdeal ağırlık (kg) = Boy (cm)-100 (Erkek) İdeal ağırlık (kg) = Boy (cm)-105 (Kadın) Obezite İdeal ağırlıktan % 20 ↑ Türkiye Toplam nüfusun %
PULMONER REHABİLİTASYON ve EVDE BAKIM MERKEZİ
Arter Kan Gazları: Örnek Olgular
EGZERSİZ TESTLERİ TİPLERİ ve KPET ENDİKASYON ve KONTRENDİKASYONLARI
PULMONER REHABİLİTASYON ve EVDE BAKIM MERKEZİ
Eskişehir Osmangazi Ü. Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
Diferansiyel Denklemler
EGZERSİZİN VİTAL BULGULAR ÜZERİNE ETKİSİ
GİRİŞ VE AMAÇ AÇIK ABDOMİNAL CERRAHİ SONRASI ÖKSÜRME MANEVRALARININ ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ: PİLOT ÇALIŞMA Meriç YILDIRIM*, Ersin AVCI*, Didem KARADİBAK*,
İkinci trimester başlangıçlı preeklampside tedavi yaklaşımları
Kardiyovasküler Aciller ve Postop. Hasta Takibi Prof. Dr
ARŞ. GÖR. DR. HAVVA ŞEN KTÜ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ AD
Sunum transkripti:

Yasemin Çırak1, Sema Savcı2, Zehra Karahan3 Akut Derin Ven Trombozlu Hastalarda Erken Dönemde Fonksiyonel Kapasitenin Belirlenmesi Yasemin Çırak1, Sema Savcı2, Zehra Karahan3 1Fatih Üniversitesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu, Ankara 2 Dokuz Eylül Üniversitesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu, İzmir 3GATA Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı, Ankara

Bu çalışmada çıkar çatışması yoktur.

Giriş-1 Derin ven trombozu (DVT), ekstremite venlerinde gelişen trombüslerle onun dallarında yarattığı tıkanıklık ve kan akımındaki kesintileri ifade etmektedir . DVT zamanında teşhis edilip tedavi edilmediğinde ciddi morbidite ve mortalite ile sonuçlanmaktadır .

Giriş-2 Akut derin ven trombozlu (DVT) hastalarda bacakta ağrı, hassasiyet, şişlik gibi venöz bulgu ve belirtiler hastanın egzersiz kapasitesini, fiziksel aktivitelerini ve günlük yaşam aktivitelerini kısıtlar.

Giriş-3 Tedavide erken dönemde kanıta dayalı olmamasına rağmen genellikle mutlak yatak istirahati kullanılmaktadır. Akut DVT'li hastalarda fonksiyonel kapasitenin ne zaman değerlendirilmesi konusu net değildir.

Amaç Akut DVT'li hastalarda erken dönemde fonksiyonel kapasiteyi belirlemek, bu durumun pulmoner emboli gelişme riskine, ağrı, yorgunluk ve nefes darlığı bulgularına etkisini araştırmak.

Bireyler-1 Alt Ekstremite Doppler USG ile akut DVT tanısı konulan, uygun antikoagulan ve kompresyon tedavisi verilen 5’i (% 16,1) kadın, 26’sı (% 83,9) erkek 31 olgu çalışmaya dahil edilmiştir.

Bireyler-2

Gereç & Yöntem 6 dakika yürüme testi Ani başlayan respiratuar semptomlar Akciğer grafisi

Gereç & Yöntem: Çalışma planı 39 Akut DVT’li Hasta Dahil edilme kriterlerini karşılayamayan (n=6) Çalışmaya katılmayı kabul etmeyen (n=2) 31 Akut DVT’li Hasta 4 gün 6DYT Kalp hızı, Oksijen saturasyonu,Kan basıncı Nefes darlığı, yorgunluk ve gastrocnemius yorgunluğu (Modifiye Borg Skalası) Alt ekstremitede var olan ağrı (VAS) Ani gelişen respiratuar semptomlar Test öncesi, sonrası ve ertesi gün akciğer grafisi 10

Sistolik kan basıncı (mmHg) 119.65±17.42 -4.727 132.39±17.42 6DYT Zaman X±S Z P Kalp hızı (atım/dk) Başlangıç 81.29±9.93 -4.861 0.01* Bitiş 105.68±16.80 Sistolik kan basıncı (mmHg) 119.65±17.42 -4.727 132.39±17.42 Diyastolik kan basıncı (mmHg) 73.58±9.59 -4.179 79.29±9.91 SaO2 (%) 96.52±1.39 -1.165 0.244 96.74±1.48 Solunum frekansı (soluk/dk) 14.71±2.04 -4.947 22.39±2.09 Dispne (M.Borg) 0.13±0.50 -3.126 0.04* 1.06±1.46 Yorgunluk (0-10) 0.52±0.99 -3.545 1.94±2.05 Kas yorgunluğu (0-10) 0.94±1.24 -3.874 2.39±1.96 Ağrı (VAS) 2.65±1.05 -4.826 4.81±1.30 *p<0.05 Wilcoxan testi

6 Dakika Yürüme Testi X±S Mesafe (m) 459.13±112.03 % kalp hızı 60.00±10.00

Olguların hiçbirinde ani başlayan respiratuar semptom görülmedi. Akciğer grafisinde değişiklik 6DYT Öncesi 6DYT Sonrası Ertesi Gün p Var - > 0.05 Yok 31(%100)

Tartışma-1 Literatürle uyumlu olarak olguların büyük bir kısmının etkilenen tarafı sol taraf ve trombüsün yerleşimine göre sınıflandığında olgularda proksimal tutulum daha fazladır. Literatürde akut derin ven trombozlu olgularda fonksiyonel kapasiteyi araştıran bir çalışma yoktur.

Tartışma-2 Olgular literatürle uyumlu olarak 6DYT’i sonucunda ortalama yüzde kalp hızı değerleri submaksimal düzeye (%60) ulaşmıştır. DVT’li hastalarda fonksiyonel kapasiteyi sınırlayan venöz semptomlar 6DYT sonuçlarını etkilemiştir ve elde edilen sonuçlar DVT’li hastaların fonksiyonel kapasitelerinin azaldığını ve ağrı, kas yorgunluğu gibi fiziksel aktivitelerini kısıtlayan, yaşam kalitesini etkileyen semptom algılamalarının arttığını gösteren çalışmaları desteklemektedir.

Sonuç-1 Yeterli ve uygun antikoagulan ve kompresyon tedavisi verilen akut derin ven trombozlu hastalarda erken dönemde fonksiyonel kapasitenin belirlenmesi güvenlidir.

Sonuç-2 Düşük fonksiyonel kapasiteye sahip olgularda fonksiyonel kapasiteyi arttırmaya yönelik alınacak tedbirler post-trombotik sendrom gelişme riskini azaltacaktır.