GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GDO NEDİR? Bir canlının gen diziliminin değiştirilmesi ya da ona kendi doğasında bulunmayan bambaşka bir karakter kazandırılması yoluyla elde edilen canlı.
Advertisements

Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ABD Başkanı
Sunumu izlemek için bir tuşa tıklayarak ilerleyiniz. Sunum seslidir.
Biyolojik Çeşitlilik Nedir?
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR
GDO NEDİR? Genleri bir canlıdan alıp başka bir canlıya nakletme işine ‘Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO)’ deniyor. Amaç sıcağa, soğuğa, böceklere.
GÜVENLİR Kaliteli Ürün! Ortak!. HOLAG FRUIT Şeffaflık Ve Gerçekçilik ! 1of4 GÜVEN VE KARŞILIKLI MENFAATLERE SAYGI ILKELERINI GÖZETIRIZ!!! Farklı coğrafya.
Doğadaki En Sağlıklı 60 Besin....
TRANSGENİK BİTKiLER.
Genetik Mühendisliği İyi seyirler….
BÜTÜN - YARIM.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
TOHUM OLUŞUMU.
GDO’LU YİYECEKLER.
Sadece domates, ekmek veya bir meyve yediğinizi zannederken aslında
BİYOKÜTLE.
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
Vitaminler Konuşuyor V İ T A M İ N L E R A B C K E D.
Anız Yangınlarının Önlenmesi
MUTASYON ve MODİFİKASYON
BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK.
BESİNLER.
EFTADE PINAR GÜR Organik Kimya
Türkiye’de Yetiştirilen Tarım Ürünleri
Ekosistemde Enerji Akışı ve Madde Döngüleri
Vİtamİnler BAŞLA.
Biyoteknoloji ve Gen Mühendisliği
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
GDO NEDİR, NE DEĞİLDİR, FAYDASI NEDİR, ZARARI NEDİR
Buğday: Bölgenin hemen her tarafında yetiştirilir
GDO VE GDO’ LU BİTKİ ISLAHI
PESTİSİTLERİN EKOSİSTEMDEKİ CANLI ORGANİZMALARA ETKİLERİ
Tarımsal Biyoteknoloji
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
BİTKİLER VE SU.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve İnsana Etkileri.
MENÜ SEBZELER VE MEYVELER KIŞ SEBZELERİ YAZ SEBZELERİ KIŞ MEYVELERİ
Modern Genetik Uygulamaları
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
Coğrafya Performans Ödevi
biyoteknoloji ve önemi
BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ İNSAN HAYATINA ETKİLERİ
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
MUTASYON-MODİFİKASYON DENİZCİLER İLKÖĞRETİM OKULU / RİZE
MUTASYON-MODİFİKASYON
Kimyasal savaşta başarılı olmak için
MODERN GENETİK UYGULAMALARI. MODERN GENETİK UYGULAMALARI.
YİYECEKLER-İÇECEKLER
Yönlendirilmiş Mutasyonlar
RİSKLER Transgenik ürünlerin toksik ve allerjen etkileri.
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
Rekombinant DNA Teknolojisi ya da Genetik Mühendisiliği
Kültür Bitkilerinin Orijin Merkezleri
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR ( GDO )
ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİ
BİYOÇEŞİTLİLİK BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR?  1. Erozyon  2. Tarımda zirai ilaçların kullanılması  3. Aşırı avlanma  4. Ev ve sanayi atıkları  5.
BİYOÇEŞİTLİLİK BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR?  1. Erozyon  2. Tarımda zirai ilaçların kullanılması  3. Aşırı avlanma  4. Ev ve sanayi atıkları  5.
Gen Teknolojilerinin Diğer Uygulama Alanları. GEN KLONLAMASI Gen klonlamasında önemli olan aşamalar kısaca şöyledir (genel prensipler). 1) Gen taşıyan.
Latincesi Türkçesi Yöntemi
BITKI VE HAYVANLARDA KLONLAMA. GEN KLONLAMA Seçilmiş bir genin bir vektör (plazmit veya virüs) içerisine eklenerek bir bakteriye aktarılması ve sonra.
İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALARIN
BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ ve GÜNÜMÜZE YANSIMALARI
GDO VE GDO’ LU BİTKİ ISLAHI.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALARIN
Biyoteknolojinin Olumsuz Etkileri Biyoteknolojinin Olumsuz Yönleri Nelerdir ? 1-Bazı ürünlerin genleriyle oynandığı için insanlarda alerjik reaksiyonlara.
Sunum transkripti:

GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)

GDO NEDİR? Bir canlının gen diziliminin değiştirilmesi ya da ona kendi doğasında bulunmayan bambaşka bir karakter kazandırılması yoluyla elde edilen canlı organizmalara "Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar", kısaca GDO adı verilir.

Bir canlıdan diğerine gen aktarımı, bir çeşit kesme,yapıştırma ve çoğaltma işlemi olup, genetik mühendisleri tarafından uygulanır. Aktarılacak gen önce bulunduğu canlının DNA sından kesilerek çıkarılır.Sonra vektör adı verilen taşıyıcı virüs ile bu gen DNA molekülüne yapıştırılır.

GDO’nun yararlarI Genetik mühendislik ürünlerin besleyiciliğini artırır. Böceklere ve hastalıklara karşı daha dayanıklı ürünler elde edilir. Daha bol miktarda ürün elde edilmesi mümkündür. İstenilmeyen durumlarda müdahale daha kolaydır. Böcek ilaçlarının kullanılmasını azaltır. Oldukça çok ve sıkı test edilir. Şirketler müşteri isteği ve güvenliğine göre hareket etmek zorundadır.

GDO’nun zararlarI Pek çok bilim adamına göre insan sağlığına zararlıdır. Hedef olan ürün hariç diğerlerinde nasıl bir etki yaptığı bilinmez. Geleneksel metodlar pratik olarak halen başarılı olarak görülür. GDO’lu ürünlerin tohumları çevreye karışıp doğal ürünlerin yapısını bozabilir. Böceklerin olumsuz etkilenmesiyle tüm ekosistem çökebilir. Biyoçeşitliliği tehlikeye sokar. Biyolojik kirliliğe neden olur. Tüm insanlığa ait olan bir materyal olan DNA’nın özelleştirilmesi endişe yaratır.

HANGİ ÜRÜNLER GDO‘LU OLABİLİR? Pek çok GDO lu ürün vardır; Mısır, patates, domates, pirinç, soya, buğday, kabak, balkabağı, ayçiçeği, yer fıstığı, bazı balık türleri, kolza, kasava, papaya. Bunların dışında çalışmaların devam ettiği ürünler vardır; Muz, ahududu, çilek, kiraz,ananas, biber, kavun, karpuz, kanola. Üretimi sırasında GDO kullanılmış pek çok ürün vardır; Mısır ve soya genleri ile oynanan ürünlerde ilk sırayı aldıklarından bu bitkilerden üretilen yan ürünlerin de GDO lu olma riski vardır.

GDO’lu ürünü nasIl anlarIz? Orijinalinin mevsimine göre zamansız piyasaya çıkarlar. - Daha iridirler ve üzerlerinde yumrular halinde şekil bozukluğu vardır. - Tatları saman gibidir kokuları yoktur - İçleri beyaz süngerimsi kıvamdadır.

GDO'lu ürünleri tanImanIn ve kaçInmanIn yollarI var mIdIr? GDO'lu ürünleri tanımanın ve kaçınmanın bazı yolları bulunmaktadır. 1)Organik ürünler satın alın: Sertifikalı organik ürünler GDO içeremezler. Yani "%100 Organik içeriklidir" etiketi taşıyan bir ürün satın aldığınızda bu ürünün GDO'lar ile üretilmiş olması yasaktır.

2. Riskli içerikli ürünlerden kaçının: Genetiği değiştirilmiş herhangi bir mahsul içeren ürünlerden kaçının. Mısır, soya fasulyesi, kanola ve pamuk genetiği değiştirilmiş ürünlerin başında geliyor.

TUĞBA KAYIHAN 2-B 1011211034