Bir savaşı oluşturan şey nedir?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
IRAK”IN ISGAL EDILMESINDEN SONRA ACABA ABD NEREYE YÖNELECEK ?
Advertisements

Erasmus+ Eğitim,öğretim, gençlik ve spor konularında neler sağlıyor?
TİCARİ İŞLEMLER VE VARLIK KAYNAK YAPISINA ETKİLERİ
1929 DÜNYA EKONOMİK BUNALIMI
Mesleki Eğitim Ögrenci ve Çalışan Hareketlilik Bütçeleri Katılımcı ve rafakatçi için seyahat edilecek ülkeye gidiş dönüş için Seyahat Edilen mesafe 100.
En sevilen komplo teorisi: “Ay”a iniş gerçek mi?”
AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NDE E-DEVLET UYGULAMALARI
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü
KOMŞU ÜLKELERLE TİCARETTE GAZİANTEP’İN ÖNEMİ
İnsan türünün bin yıl önce tüm dünyaya yayıldığı, çıkış yerimiz olan Afrika, kelimenin tam anlamıyla “geride bırakılmış” bir Kıtadır. Üzerinde.
KAHRAMANMARAŞ METAL MUTFAK EŞYASI SEKTÖR STRATEJİSİ 27 Eylül 2012 KMTSO.
TİCARİ İŞLEMLER VE VARLIK KAYNAK YAPISINA ETKİLERİ
Doğrudan Dış Yatırım Bir firma yabancı bir ülkede bir ürünü üretmek ve/veya pazarlamak için tesislere yatırım yapıyorsa, buna doğrudan yatırım denir.
NİYE VARIZ? NELER YAPTIK? GELECEK PLANLARIMIZ?
Türkiye’nin Ekonomik Güvenliği: Fırsatlar ve Tehditler
Neden hep birileri bizi kazıklıyor?
IRAK”IN İŞGAL EDİLMESİNDEN SONRA ACABA ABD NEREYE YÖNELECEK ?
Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri
Hey arkadaşlar size bir sorum var. Bakalım kaçınız bilecek. İşte sorum geliyor: Mehmet Bey’in maaşı 1214 YTL’dir. Evinin kirası 400 YTL ise evin kirasını.
Hüseyin ŞİRİN Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi EYTEP ABD.
TÜRKİYE’DE BORU TAŞIMACILIĞI VE PROJELER
- ABD K.Irak konusunda neden bu kadar hassas? - Neden Türkiye’nin K.Irak’a bir harekat yapması konusunda aşırı duyarlı? - ABD, Afganistan, Somali, Bosna,
AMERİKA’NIN KEŞFİ Amerika'nın coğrafi olarak ilk keşfi 10.yüzyılda Grönland'ın doğusunda bir koloni kuran İzlandalılar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Neptünyum Elementi. 93 Atom Numaralı Neptünyum, radyoaktif
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
Telekomünikasyon Sektörü ve Vergi Düzenlemelerinin Etkileri Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. 30 Ekim 2007 Gazi Üniversitesi İİBF Ankara.
Petrodollar Petrodollar Oyunu. - US Dolar ’ın düşüşü.
1/20 ÖLÇÜLER (Değer Ölçüleri) A B C D Kaç tane 1 YTL, 5 YTL eder?
BATMAN BELEDİYE BAŞKANLIĞI “EKOLOJİK BELEDİYECİLİK”
21 Ekim 2014 EUR/USD  ABD’de PPI(Aylık) -0,1%’den 0,0% seviyesine yükseldi. Yıllık bazda ise beklentilere göre 1,0% geriledi.  ABD ve Euro bölgesinde.
TÜKETİCİ HAKLARI BİZİM AFACAN ile UZMAN ÖĞRT.Erdoğan GÜL
KÖRFEZ’DE SAVAŞ.
KARAR AĞACI.
“Feomidyum” Gerçeği ve TÜRKİYE Türkiye Bilimsel Aydınlanma Platformu Ekim-2005.
Kamu Yönetiminde Yeni Aktörler: Sivil Toplum Kuruluşları
Kuveyt.
ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ
Özgürlük mü petrolden çıkar,petrol mu özgürlükten ?
Şimdi Moda Karbon Yönetimi.
DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
TÜRKİYE’DEKİ PETROL VE DOĞALGAZ BORU HATLARI
FİNANSMAN GİDER KISITLAMASI UYGULAMASI Mustafa SEZEN Yeminli Mali Müşavir
AMBARGO Gerekçeleri ve Neticeleri.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KÖRFEZ SAVAŞLARI ve DOĞAL KAYNAKLARIMIZ
10’un Gücü Yolculuk Atomdan Evrene ..
ETKİNLİKLER Orta Doğu ve Türkiye Paneli: BİLGESAM ve Haliç Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan panel, 25 Aralık 2014 tarihinde Haliç Üniversitesi Kâğıthane.
TARİHSEL SÜREÇTE ŞEHİRLER
DÜNYADA SAĞLIK SORUNLARI VE SAĞLIK DÜZEYLERİ
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
Çarpıcı resimlerle ticari olmayan reklamlar… “Kendi evinin önünde olsaydı daha mı fazla umursardın?"
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
Çalışma Sermayesi Finansmanı
HAZIRLAYANLAR fethiye sayarer Cansu üçdemir
DÜNYADAKİ PETROL ALANLARI
Savaş neden yapılıyor ? Kaynak : Modeller ve Doğal Kaynaklar Yönetimi 1- Kurs Notları Milano Teknik Üniversitesi.
AB NEDEN TAM DESTEKVE‘YE VERİYOR ?. AB ÜYE ALACAĞI BİR ÜLKEDE ŞERİATIN YÜKSELİŞİNE BIRAKIN DESTEK VERMEYİ SESSİZ KALIR MI?
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ.
OPEC Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ya da kısaca OPEC, (Organization of Petroleum Exporting Countries) net petrol ihraç eden ve bilinen dünya petrol.
1929 DÜNYA EKONOMİK BUNALIMI
Tükiyenin Dış Ticareti. Ülkelere, bölgelere ve mal grupuna göre dağılımı.
DÜNYA PETROL REZERVLERİ
Bir savaşı oluşturan şey nedir?
13. Hafta: Pax Americana Pax Americana küresel kapitalizmin savaş sonrası ihtiyaçlarına uygun olarak doğdu. Öncelikle Sovyet Sosyalizmi coğrafi ve siyasal.
Bir savaşı oluşturan şey nedir?
2. PİYASA EKONOMİSİNE GENEL BİR BAKIŞ
Sunum transkripti:

Bir savaşı oluşturan şey nedir? Amerika’nın 1991’de Irak’a saldırısının perde arkası Milan Teknik Üniversitesi “ Modeller ve Doğal Kaynak Yönetimleri ” Kursu için hazırlanan materyalden…

’91 Körfez Savaşı’nın masrafları 40 milyar Amerikan doları veya 42 milyar Euro

Peki ama bunu kim karşıladı? İçgüdüsel olarak 40 milyar $ ’ın Amerika tarafından karşılandığını söyleyiveririz Bu kısmen doğrudur : ama aslında… 40 Milyar $ Masrafların %25’i ABD tarafından ödendi (10 Milyar $ ) Masrafların %75’i Arap Ülkeleri, öncelikle de Kuveyt ve Suudi Arabistan tarafından ödendi (30 Milyar $ )

Bu parayı nereden buldular ? Savaştan önce petrol fiyatı varil başına yaklaşık 15 $ idi… …ancak Körfez Savaşı ile birlikte, varil başına 42 $’a yükseldi, ve yaklaşık 60 milyar $lık EKSTRA bir kâr oluşturdu Bu kâr nereye gitti? Arap ülkelerinde “fifty – fifty” kuralı geçerlidir: % 50 devlete kalırken diğer %50’si petrol mevduatını kontrol eden çok ulus(luların)undur. Bundan çıkan sonuç …

Bu parayı nereden buldular ? Petrol fiyatının artmasından elde edilen net kâr: 60 milyar $ 30 milyar $ Arap Devletleri Hükümetleri’ne ( Kuveyt ve Suudi Arabistan) 30 milyar $ petrol şirketlerine

Petrol Şirketleri’nin sahipleri kimlerdir? Ortadoğu’da petrolün çıkarılması ve ticareti 7 Kızkardeş’in ellerindedir (Shell, Tamoil, Esso…),bunların tümü Amerikan şirketi olup 5’i de ABD hükümetine aittir 30 milyar $ Yaklaşık 9 milyar $ Amerikan özel sektörü’ne Yaklaşık 21 milyar $ Amerikan Devleti’ne

Şimdi bazı hesaplamalar yapalım... Savaşın masrafları Petrol fiyatlarındaki artıştan gelen kâr Kâr ya da kayıp Arap Ulusları 30 milyar $ ABD Hükümeti 10 milyar $ 21 milyar $ ABD Özel Sektörü 9 milyar $ Kâr 11 milyar $ Kâr 9 milyar $ Şimdi her şey ortada… ABD savaştan 11 milyar $ kâr etti ! “Özgür Kuveyt” hikayeydi… ( they were only after the “cheese” ! )

Sonuçta, ’91’de Irak’a karşı savaşın parasını kim ödedi? Ama henüz bitmedi… Sonuçta, ’91’de Irak’a karşı savaşın parasını kim ödedi? Petrolü kullananlar… yani biz , hepimiz…

Sonuçta, ABD’nin toplam kârı... Ama henüz bitmedi… Sonuçta, ABD’nin toplam kârı... Petrolden 11 milyar $ Silahlardan 49 milyar $ !!!

AMERİKA MENŞELİ!!! Ama henüz bitmedi… 2. Savaş için harcanan 40 milyar $ nereye gitti ? Savaş Endüstrisi’ne, bunun da neredeyse tamamı sadece ve sadece AMERİKA MENŞELİ!!!

Son çıkarımlar Şimdi 1991’deki Körfez Savaşı’nın “ insani nedenlerle ” ya da “ özgürlük hakkı ” gerekçesiyle değil finansal nedenlerle yapıldığını düşünmek hiç de zor değil Ancak şimdi şu iki olay da daha rahat anlaşılıyor : Afganistan’daki savaş ve Irak’taki yeni savaş

Son çıkarımlar Afganistan’daki savaşın ana hedefi ülkesi boyunca 2.500 km’lik ( Amerika’ya ait ) boru hattının inşaasına izin verecek kukla bir hükümet kurmaktı. Stratejik olarak önemli bu boru hattının tek alternatifi içinden geçeği ülkelerin ABD’ye uygulayacağı vergiler nedeniyle inşaası ve sürdürmesi çok daha pahalıya malolacak 5.500 km uzunluğunda bir başka boru hattıdır. 30 yıldır savaşın acılarını çeken bir ülkeyi toz haline getirmek ve istila edip en kısa boru hattını hemen hiçbir zorlukla karşılaşmadan inşaa ve yönetme olasılığını elde etmek daha da kolaydır.

Bu durumda, Bush yönetimi’nin bir hedefi vardır : Son çıkarımlar Oğul Bush’un Irak’a neden tekrar saldırdığının anlaşılabilmesi için Ortadoğu’daki ana petrol sağlayıcısının Suudi Arabistan olduğunu bilmek gerekir. İlişkilerindeki çatlak onarılamaz durumda, çünkü Suudi Arabistan Bin Laden terörist hareketi içinde bulunan ülkelerden biridir ve Uluslararası Kamuoyu bu ülkeye İnsan Hakları’na saygı göstermemesinden dolayı karşıdır. Bu durumda, Bush yönetimi’nin bir hedefi vardır : Ortadoğu’da Suudi Arabistan dışında bir petrol sağlayıcısı bulmak …

Son çıkarımlar Tabii ki en kolay yol Irak’ta savaş ve ABD rehberliğinde kukla bir hükümetin kurulmasıdır. Kendiliğinden akla gelen soru ise “Neden Irak ?” tır. 3 basit nedeni var : Kendini savunamayan bir ülkedir (ambargonun getirdiği sefalet yılda 300.000 bebeğin kötü beslenme sonucu ölümüne yol açmaktadır ) . Petrol mevduatı hakkında bir şey bilmeyen Uluslararası Toplum nezdinde Irak, kedisine saldırılmasını haklı çıkarmak için basit bir neden sunmaktadır ( Sadece , Irak’ın sahip olmadığı , ileri teknoloji ile üretilebilecek ve hiç bulunmayan kitle imha silahlarının mevcudiyeti ) Şu ana dek, Irak , Amerika’nın tehditine karşı durabilecek güçlü bir devletin desteğini almamıştır

Venezuela ,ABD’nin en büyük petrol sağlayıcısıdır. Son çıkarımlar Tüm bunların ötesinde , son 3 yılda Venezuela’da kötü yaşam koşullarından dolayı bir sosyal devrim gerçekleştirildi. Venezuela ,ABD’nin en büyük petrol sağlayıcısıdır. Bush yönetimi Venezuela ve Suudi Arabistan’a bir alternatif bulmalıydı…

Mantıklı düşünen bir insan karşı koyabilir ! Biz ne yapabiliriz? Savaşın arkasındaki nedenler konusunda olabildiğince çok insanı bilgilendirin. Bilgisiz bir insanı kontrol etmek kolaydır. Mantıklı düşünen bir insan karşı koyabilir ! Acil Durum Sitesi’ni Ziyaret edin : www.emergency.it