MADDEYİ TANIYALIM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çevremizde gördüğümüz, dokunduğumuz,
Advertisements

MADDENİN ÖZELLİKLERİ Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
Çocuklar çevremizde görebildiğimiz her maddenin farklı özelliklere sahip olduğunu Biliyor muydunuz? İsterseniz bu maddelerin özelliklerini hep beraber.
bu özellik çiftlerinden bazılarını inceleyelim.
KİMYA.
Çevremizde dokunduğumuz, gördüğümüz , kokladığımız birbirinden farklı varlık vardır. Az veya çok yer kaplayan her varlık madde olarak adlandırılır. Çiçekler,
Bu maddelerin birbirine zıt olan özellikleri nelerdir?
FEN VE TEKNOLOJİ.
A)ÇEVREMİZDE SAYISIZ MADDELER VARDIR.
4.SINIF KİMYA KONULARI.
Maddeyi Niteleyen Özellikler
MADDENİN NİTELİKLERİ.
Madde, Cisim, Malzeme, Eşya Kavramı
1)MADDE, CİSİM, MALZEME, EŞYA KAVRAMLARI
MADDE, CİSİM, MALZEME, EŞYA KAVRAMLARI
MADDE Çevremizde dokunduğumuz,gördüğümüz,kokladığı- mız birbirinden farklı birçok varlık vardır. Az veya çok yer kaplayan her varlık madde olarak adlandırılır.
MADDEYİ TANIYALIM.
HOŞGELDİNİZ!.. HAZIRLAYAN: YAREN YILDIRIM 4/A
Çocuklar çevremizde görebildiğimiz her maddenin farklı özelliklere sahip olduğunu Biliyor muydunuz? İsterseniz bu maddelerin özelliklerini hep beraber.
Madde-Cisim-Malzeme-Eşya
MADDENİN ÖZELLİKLERİ.
MADDENİN GÖRÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
4.SINIF KKİMYA KONULARI GİRİŞ MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ MADDENİN HALLERİ MADDE-CİSİM-MALZEME-EŞYA MADDENİN ÖZELLİKLERİ MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER.
HÜSEYİN DEMİRBAŞ.
Maddeyi Niteleyen Özellikler
MADDEYİ TANIYALIM.
ÇEVREMİZDE SAYISIZ MADDE VAR.
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDEYİ TANIYALIM.
Çok cahilsin tabiki de madde 
MADDENİN ÖZELLİKLERİ FEN VE TEKNOLOJİ.
MADDEYİ TANIYALIM.
Maddeyİ nİteleyen ÖZELLİKLER VE MADDEnİn deĞİŞİMİ.
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Hazırlayan: B. Rabia Aslan
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDE NEDİR ? Belli bir hacmi ve kütlesi olan her varlık bir maddedir.  Taş, toprak, ağaç, metal, cam, plastik, kağıt, kum gibi varlıklar birer maddedir.
4.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
MADDENİN ÖZELLİKLERİ.
MADDEYİ TANIYALIM.
B. MADDENİN ÖZELLİKLERİ
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDE NEDİR??? Boşlukta yer kaplayan kütlesi ve hacmi olan her şeye
MADDELERİ TANIYALIM.
Maddeyi Tanıyalım.
MADDENİN ÖZELLİKLERİ.
Nitelemek Ne Demek? Maddeleri saydam-opak, sert-yumuşak, parlak-mat, esnek-berk, suyu çeken-suyu çekmeyen, suda batan-suda yüzen, pürüzlü-pürüzsüz, renk.
Maddeyi Tanıyalım.
MADDEYİ TANIYALIM.
M ADDEYİ TANIYALIM.
Maddelerin Özellikleri
Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi
MADDENİN NİTELİKLERİ.
MADDEYİ TANIYALIM Uzayda yer kaplayan kütlesi ve hacmi olan her varlığa madde denir. Örnek: demir, bakır, taş, toprak, altın vb.
Murat BİÇER Fen ve Teknoloji Maddeyi Tanıyalım MADDE Belli bir hacmi ve kütlesi olan her varlık bir maddedir.
MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER
ÇEVREMİZDE SAYISIZ MADDE VARDIR
4. SINIF ÜNİTE 2 MADDEYİ TANIYALIM.
4.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
MADDELERİN ÖZELLİKLERİ
ÇEVREMİZDE SAYISIZ MADDE VARDIR.  SAYDAMLIK- OPAKLIK,  ESNEKLİK-YUMUŞAKLIK,  SERTLİK-YUMUŞAKLIK,  PARLAKLIK-MATLIK,  SUYU GEÇİREN- GEÇİRMEYEN, 
2.Ünite: Maddeyi Tanıyalım 1.Bölüm
MADDE VE DEĞİŞİM Fen ve Teknoloji. Madde, uzayda yer kaplayan kütlesi veya hacimi olan herşeye denir. 5 duyu organımızla algılıyabildiğimiz (hissedebildiğimiz)
1)MADDE, CİSİM, MALZEME, EŞYA KAVRAMLARI
MADDEYİ TANIYALIM.
Maddeyi Tanıyalım.
MADDE.
Maddeyi Tanıyalım.
Sunum transkripti:

MADDEYİ TANIYALIM

MADDE ? Madde: Kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her şeydir. İçinde yaşadığımız evimiz, seyahat ettiğimiz otomobil,minibüs,okuduğumuz kitap,yazı yazdığımız defter,yediğimiz yiyecekler,içtiğimiz su,hava,toprak birer maddedir.

MADDELERİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER NELERDİR? Maddeleri saydam-opak, sert-yumuşak, parlak-mat, esnek-berk, suyu çeken-suyu çekmeyen, suda batan-suda yüzen, pürüzlü-pürüzsüz, renk ve koku gibi özelliklerine göre niteleriz. SAYDAM-OPAK MADDELER SAYDAM OPAK Su, cam, hava gibi ışığı geçiren maddelere saydam; metal, tahta, taş gibi ışığı geçirmeyen maddelere de opak maddeler denir. Saydam maddeler çeşitli renklerde olabilir.

SERT VE YUMUŞAK MADDELER Bazı maddeler sert, bazıları yumuşaktır. Tahtaya çakılan çivi sert, tahta çiviye göre yumuşaktır. Tahtayı kesen testere demiri kesemez. O halde demir tahtadan serttir. Taş sert, sünger yumuşaktır SERT YUMUŞAK

PARLAK VE MAT MADDELER ESNEK VE BERK MADDELER Altın yüzük, çelik tencere, gümüş tabak parlaktır. Araba lastiği, kömür, odun, toprak mattır. PARLAK MAT ESNEK VE BERK MADDELER BERK Sapan lastiği, mutfak süngeri, ambalaj lastiği esnektir. Kalem, tahta, porselen tabak berktir. Esnek maddeler bükülebilir. Berk maddeler ise bükülemez. ESNEK

SAĞLAM VE KIRILGAN MADDELER Cam sert yapılı bir maddedir. Ancak camdan yapılmış bardağa çekiç ile vurulursa bardak kırılır. Demir levha çekiçle dövülerek şekillendirilebilir. Demir, camdan daha sert olmadığı halde camdan sağlamdır.

SUYU ÇEKEN VE ÇEKMEYEN MADDELER Yağmur yağdığında bahçede fazla su birikmez. Çünkü toprak suyu çeker. Beton veya asfalt yollarda ise su birikir. Bunun nedeni beton ve asfaltın suyu çekmemesidir. Yere su döküldüğünde yeri temizlemek için pamuklu kumaş kullanırız. Çünkü pamuklu kumaşın su çekme özelliği vardır. Yapısında naylon bulunan kumaşlar suyu çekmez. Bu nedenle şemsiye, yağmurluk gibi eşyalar naylon kumaştan yapılır.

SUDA BATAN VE SUDA YÜZEN MADDELER Bazı maddeler suda batar, bazıları ise batmaz ve su yüzeyinde yüzer. Maddelerin suda batması veya yüzmesi büyüklüklerine bağlı değildir. Taş, madeni para suda battığı halde; yaprak, plastik top, tahta gibi maddeler suda batmaz.

PÜRÜZLÜ PÜRÜZSÜZ MADDELER Bazı maddelerin yüzeyi pürüzlü, bazılarının yüzeyi pürüzsüzdür. Cam şişenin yüzeyi pürüzsüzdür. Ayakkabımızın altı ise pürüzlüdür. Ayakkabımızın altı da cam şişenin yüzeyi gibi pürüzsüz olsaydı yürürken kayıp düşerdik. Yüzeyi pürüzlü bir ağaç parçası rende, zımpara ve cila kullanılarak pürüzsüz, kaygan bir yüzeye sahip hale getirilebilir.

RENK KOKU Birçok maddenin kendine has bir rengi ve kokusu vardır. Altın sarı, tuz ve şeker beyazdır. Kolonya, sarımsak ve soğanın kokusu vardır. Tuz ve şekerin kokusu yoktur. Bazı maddelerin rengi zamanla değişebilir. Üzüm taze iken sarı, kuruyunca kahverengi olur.

MADDE,CİSİM,MALZEME ,EŞYA Maddenin şekil almış haline cisim denir. Örneğin tencere çelikten yapılmış bir cisimdir. Bu nedenle bir mutfak eşyasıdır. Tencerede pişirilecek pilav için gerekli malzemeler ise su, pirinç, tuz ve yağdır.