Çevre kİmyasi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİTKİLERİN BESLENMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR:
Advertisements

HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ
M. acer.
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
BİTKİLERDE KLOR.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR
MADENLERİMİZ -DEMİR -KÜKÜRT -BAKIR -BOKSİT -KURŞUN -MAGNEZYUM
Baraj Rüzgâr Akarsu Dalgalar Jeotermal Petrol Su Güneş Doğal gaz Kömür
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Elementler ve Sembolleri
MADDE DÖNGÜLERİ.
ORTAÖĞRETİM 9. SINIF KİMYA 2. ÜNİTE: BİLEŞİKLER
ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAYA NEDEN İHTİYACIMIZ VAR?
FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
Asitler - Bazlar - Tuzlar - Oksitler
ÇEVRE VE TOPLUM ASİT YAĞMURLARI Çağdaş YALÇIN
HAVUZ SUYU KİMYASI KİMYA Y. MÜH. ERDİNÇ İKİZOĞLU
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Tüketimi ve Çevre Sorunları -
Atmosferik Kirleticiler
HAZIRLAYANLAR Kurtuluş BULUT M.Selim ÖNER Taner AKÇAY Tolga KEÇECİ.
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Deney No: 8 Bazı Tuzların Asitlerle Reaksiyonu SEKİZİNCİ HAFTA.
BÖLÜM-4 ÇEVRE KİMYASI.
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
Metaller, Ametaller ve Yarı metaller
Bitki Besin Elementleri
Kimya performans ödevi
Nelerden Bahsedeceğiz
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
YRD. DOÇ. DR. BAHADIR NAMDAR 23 Şubat Haftası
Asitler Bazlar Tuzlar.
ÇEVRE TAVSİYELERİ CAÇEKOTAD.
ASİTLER & BAZLAR.
Elemetler Ve Bileşikler
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
ASİT YAĞMURLARI.
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
SANAYİDE KULLANILAN BAZLAR
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
ÇEVRE İnsanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik,
Çevre Kirliliği Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği.
ELEMENT LER VE BİLEŞİKLER
Adıyaman Güzel Sanatlar Lisesi
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
ASİTLER VE BAZLAR TUĞBA KÜÇÜKKAHRAMAN.
Konvansiyonel kaynaklar, Mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji.
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
DEMİRDIŞI METALLER.
GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
Hazırlayan: Sınıf: No.:
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
Asit Yağmuru Nasıl Oluşur? Asit yağmurları oluşumundaki temel sebep insanların duyarsızlıklarıdır. Asit yağmuru oluşumunda hava kirliliğine neden olan.
FEN BİLİMLERİ-6 ÜNİTE–6 MADDE VE ISI HALİM GÜNEŞ.
ASİT YAĞMURLARI Asit yağmuru nasıl meydana gelir? Asit Yağmurları Tarihi Eserlere Etkisi Nedir?
ASİT YAĞMURLARI. Asit Yağmuru Nedir O Asit yağmuru, asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiy veya kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesine verilen.
SANAY İ DE K İ MYA GÜBRELER. Bitkiler kendi besinini kendi yapan canlılardır. Besin maddelerini yaparken su, karbon dioksit ve güneş ışını kullanırlar.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
KONULAR  Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar  Çevre kirliliğine sebep olan bazı maddeler  Hava kirliliği  Toprak kirliliği  su kirliliği.
MADDE DÖNGÜLERİ.
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR
YENİLENEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93 Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93.
Sunum transkripti:

Çevre kİmyasi

Teknoloji Ve Çevre Kirliliği Sizce Sanayi Girdileri Nelerdir…

Teknolojinin Çevreye Zararları: Daha fazla araç… Kağıt üretimi,toprak genişletilmesi… Fabrikalar.. Petrol… Nükleer enerji… Gübre…

Gübrelerin çevreye etkileri: Kimyasal gübreler: Organik gübreler:

Bitkilerin ihtiyaç duydukları elementler Bitki elementi Alınış formu Kalsiyum(Ca) Ca+2 Magnezyum(Mg) Mg+2 Mangan(Mn) Mn+2 çinko(Zn) Zn+2 Bakır(Cu) Cu+2 Kükürt(S) SO4-2 Demir(Fe) Fe+2,Fe+3 Bor(B) B4O7-2 ,HBO3-2, HBO3-2 Azot(N) NO3- NH4+ Fosfor(P) H2PO4- HPO4-2 Potasyum(K) K+

Organik gübreye en iyi örnek:

Deterjanların çevreye etkileri: Yüzey Aktif Madde Özelliği LAS Kolay bozunan, bol köpüren AS Kolay bozunan, bol köpüren(şampuan) LAB Kolay bozunan, köpüren(en yaygın) ABS Güç bozunan, bol köpüren STPP Fosfat kirliliği DDB Güç bozunan, kirlilik oluşturur.

Çevre Kirliliği Hava Su Toprak

Hava kirliliği Hızlı kentleşme Endüstri ve taşıtların atıkları Yeşil alan azlığı Isınmak için kömür kullanılması

Atmosferi kirleten baca gazı Asit yağmurundan etkilenmiş heykel

Havayı kirleten gazlar Amanyok (NH3) Ticari gübre,bazı boyaların yapımında soğutucu. Azot oksitler(NO,NO2) Asit fabrikaları,patlayıcı maddeler,fosil yakıtlar, gübre. Ozon(O3) Foto kimyasal tepkime sonucu oluşur. Karbon monoksit(CO) Fosil yakıtlar,tarımsal faliyetler,doğal kaynaklar. Karbondioksit(CO2) Fosil yakıtlarda. Kükürt oksitler(SO2,SO3) Petrol-kömür yakıtlarından,soda,sülfürik asit üretiminde,motorların egsoz gazlarında. Hidrojen sülfür(H2S) Volkan yataklarında, bataklıklarda,hava gazı fabrika,kükürt üretme tesisleri,boyada. Hidrojen florür(HF) Termik sant,demir-çelik sanayi,petrol rafinasyonu.

Sera etkisi

Su kirliliği

Çeşitli kimyasalların suya zararlı etkileri H2S04 Suyun sertliğinin artmasına,suyun toksik özelliğini artırır,suyun pH değerini düşürür. HCI NaOH Suyun pH değerini yükseltir. Na2CO3 Hg,Pb,Cd,Cr,Ni (ağır metal katyonları) Canlı vücudunda birikerek toksik etki gösterirler. Na2S Asitlerle tepkimeye girerek zehirli gaz oluştururlar, yangınlara neden olur,su canlıları için son derece zehirlidir.

Toprak kirliliği Ev, sanayi hastane atıkları Tarımda bilinçsiz ilaçlama Hava kirliliği sonucu oluşan asit yağmurları Plastikler Ağır metaller Gübreler Petrol ve türevleri

Sürdürülebilir enerji kaynakları:

Çevre, Teknoloji Ve Enerji İlişkisi

Kazanım-1 Bitkilerin gelişimine yardımcı olmak için dışarıdan toprağa katılan maddelere …. Denir. Kimyasal gübre zamanla toprağın çoraklaşmasına ve verimsizliğine neden olur. Bu nedenle bitkisel ve hayvansal atıklardan oluşan …….. Kullanılmalıdır. Ağır metaller, plastikler ve fenol türevleri ……… kirliliğine neden olan en önemli maddelerdir.

Kazanım-2 kömür Rüzgar enerjisi Çürük meyve sebze Baraj Deterjan Güneş enerjisi Odun Plastik tabak Cam şişe

Blog sayfam http://edayalcin.wordpress.com