ULAŞIM VE EKOLOJİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Akşehir Gölü. Akşehir Gölü PROBLEM ? Dünya Isınıyor!
Advertisements

Y.Doç.Dr. Ela Babalık Sutcliffe ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
Atmosferik Kirleticiler
HAVA KİRLİLİĞİ ve KÜRESEL ISINMA
ÇERÇEVE KYOTO. Atmosfere salınan sera gazı miktarı %5'e çekilecek Endüstriden, motorlu taşıtlardan, ısıtmadan kaynaklanan sera gazı miktarını azaltmaya.
CO2 ve CO Ölçme Yöntemleri
Eczacıbaşı Topluluğu ve Sürdürülebilirlik
ALBİYOBİR – ALTERNATİF ENERJİ ve BİYODİZEL ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ DERNEĞİ
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İklim değişikliğini şu anda tam olarak yaşıyoruz; sıcaklıklar yükseliyor, yağış modelleri kayıyor, buzullar eriyor ve küresel ortalama.
Arçelik A.Ş. Enerji Yolu İstanbul, 11 Nisan 2008 Gökhan Özgürel
HAVA VE HAVA KİRLİLİĞİ SU VAKFI.
MADDE DÖNGÜLERİ.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAYA NEDEN İHTİYACIMIZ VAR?
ÇEVRE VE TOPLUM ASİT YAĞMURLARI Çağdaş YALÇIN
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
Sıradışı Bir Liderlik Okulu
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Tüketimi ve Çevre Sorunları -
SÜRDÜRÜLEBİLİR YERLEŞİMLER VE DOĞAL AFETLER
BP ve Emisyon Ticareti Tahir Uysal BP Türkiye. 2 BP ve Yenilenebilir Enerjiler Emisyonların azaltılması −İş kollarında emisyonların azaltılması −Alternatif.
GREEN MARKETING KONFERANSI
YALOVA ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ F. Asuman GÜVENALTIN
BİYOKÜTLE.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELEDE SGP DESTEKLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI - 15 Nisan 2005 İklim Değişikliği ve SGP İklim Değişikliği Odak Alanı.
İKLİM DOSTU ŞİRKET MÜMKÜN MÜ?
TÜRKİYE’NİN YENİ ENERJİ DÜZENİ VE ENERJİ POLİTİKALARI
KÜÇÜK TASARRUFLAR BÜYÜK KAZANÇLAR
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
BİLİŞİM TEKNOLOJİ DERSİ
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
GİRİŞ TESTİ İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış
Hazırlayan: 6/A Sınıfı Kaynaklar: İnternet
SGP İklim Değişikliği Odak Alanı Çerçevesi. Uygulama Programları OP 5. Enerji Tasarrufu ve Enerji Verimliliğinin Önündeki Engellerin Kaldırılması OP6.
E-Posta Grubu Oluşturma
HAZIRLAYAN: AD: EREN SOYAD: TAŞTEPE SINIF: 6-A
Temiz Enerji Kaynakları
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
DÜNYA NEREYE GİDİYOR. ORMANLAR YANIYOR!.... BUZULLAR ERİYOR!.... BUZULLAR ERİYOR!....
Karbon Ayak İzini Azaltmanın Yolları 1
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir.
Turizmin gelişimi, büyük ölçüde doğal kaynaklara bağlıdır.Turizmin gelişmesi doğaya zarar vermektedir. Doğal kaynakların içinde turizm için vazgeçilmez.
İNSAN VE ÇEVRE Kısaca çevre bilimi olarak tanımladığımız ekoloji canlıların birbirleri ile ve yaşadıkları ortamla ilişkilerini inceler.
TEPEBAŞI BELEDİYESİ İlk Altın Puan Sertifika Kamu Binası / Türkiye
Çevremiz neden kirlenir?
SÜRDÜRÜLEBİLİR YERLEŞİMLER VE DOĞAL AFETLER. 21.Yüzyıl ve afetler 21.yüzyıl önceye göre daha fazla insanın yaşadığı ama daha sağlıklı ve varlıklı bir.
ANDROİD TABANLI MOBİL UYGULAMA İLE ARAÇ KARBON SALINIM HESABI İsmet Faruk YAKA* Abdülkadir KOÇER** Afşin GÜNGÖR* *Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
[gezegeni korumak] [kapatmak] [korumak] [enerji tasarrufu yapmak]
ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ
Çevreye duyarlılık ve enerji gereksinimi günümüz insanını artık çok daha yakından ilgilendiren bir konu haline gelmiştir.İnsanın konforu artarken buna.
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
MARMARA ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK MERKEZİ Öğrenci Kulüpleri 1.Çalıştayı Prof.Dr. Refika BAKOĞLU Uluslararası Sürdürülebilirlik Uygulama.
6. 1. KYOTO PROTOKOLÜ.
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
İÇERİK Hava durumu nedir? İklim nedir? Sera etkisi nedir?
[gezegeni korumak]. [gezegeni korumak] [kapatmak]
KÜRESEL ISINMA (DÜNYAMIZ YOK OLUYOR ! ).
II. FEN BİLİMLERİ ARAŞTIRMA SEMPOZYUMU
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
KÜRESEL ISINMA. İÇİNDEKİLER: Küresel ısınma nedir? Sera etkisi nedir? Sera etkisinin zararları Küresel ısınmanın nedenleri Küresel ısınmanın beklenen.
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
ASİT YAĞMURLARI. Asit Yağmuru Nedir O Asit yağmuru, asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiy veya kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesine verilen.
MADDE DÖNGÜLERİ.
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
 Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi,
Sunum transkripti:

ULAŞIM VE EKOLOJİ

ULAŞIM ve EKOLOJİ SÜRDÜRÜLEBİLİR ULAŞIM ULAŞIM ve GÜRÜLTÜ ULAŞIM ve KÜRESEL ISINMA YOL ÇALIŞMALARI EKOLOJİYE DUYARLI ULAŞIM ÇÖZÜMLERİ

ULAŞIM

Türkiye kişi başına düşen araç sayısı bakımından dünyada 82'inci sırada. 

SÜRDÜRÜLEBİLİR ULAŞIM

SÜRDÜRÜLEBİLİR ULAŞIM Sürdürülebilir ulaşım sistemi; Nesiller arasındaki dengeyi koruyarak, hem insan hem de çevre sağlığını gözetip bireylerin ve toplumun temel erişim ihtiyaçlarını güvenli bir şekilde karşılar; Ucuzdur, etkin çalışır, farklı seçenekler sunar ve canlı bir ekonomiyi destekler;

SÜRDÜRÜLEBİLİR ULAŞIM Emisyonları ve atıkları gezegenin dengeleyebileceği düzeyde tutar, yenilenemez kaynakların tüketimini azaltır; Yenilenebilir kaynakların tüketimini sürdürülebilir seviyede tutacak şekilde kısıtlar, yeniden kullanımı ve geri dönüşümü ön planda tutar; Arazi kullanımını ve ses oluşumunu kısıtlar.

ULAŞIM ve GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ

ULAŞIM ve GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ 55 desibel ve üzeri gürültü seviyeleri Uyku bozuklukları Yüksek tansiyon Kalp rahatsızlıkları Akli denge bozuklukları 65-70+desibel Kalp hastalıkları riski %20 artıyor.

KÜRESEL ISINMA Emisyonların % 20lik kısmı ulaşımda meydana gelir. Ulaşımdaki emisyonlar 1990 yılından 2010 yılına kadar %70 artış göstermiştir.

KÜRESEL ISINMA Sera Gazları Karbon dioksit (CO2) Metan (CH4) Nitro Oksit (N2O) Hidroflorokarbon (HFC ) Sülfür (SF6) PerFlorokarbon (PFC)

California 1960

KYOTO PROTOKOLÜ ve AVRUPA EMİSYON DEĞERİ STANDARTLARI Kyoto Protokolü gelişmiş ülkelerin sera gazı emisyonlarını azaltmalarını öngören bir anlaşmadır ve 11 Aralık 1997’de Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) imzalanmıştır. 16 Şubat 2005 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Türkiye 24 Mayıs 2004’te 189. taraf olarak katılmıştır.

ALTERNATİF YAKITLAR DOĞALGAZ

ALTERNATİF YAKITLAR ELEKTRİK

ALTERNATİF YAKITLAR HİDROJEN

YOL ÇALIŞMALARI Karayolu yapımı ve iyileştirilmesi, toplumsal yaşam ve ekonomik etkinliklere yararlarının yanı sıra, topluma ve doğal çevreye önemli olumsuz etkileri de beraberinde getirmektedir.

YOL ÇALIŞMALARI Yol yapımları esnasında ormanlara ekolojik dengeye çok büyük zarar verilmektedir. Dağlık ve yüksek eğime sahip ormanlık alanlarda dozerle yol yapımı sırasında çevreye çok zarar verilebilmekte, erozyon riski artmaktadır. Ancak ekskavatörler ile aynı alanlarda yapılan çalışmalarda oluşan zarar daha az olmaktadır. Eğer arazi eğimi %50’den daha fazla ise bu alanlarda dozer ve ekskavatörlerin birlikte kullanılması önerilmektedir

YOL ÇALIŞMALARI Dozerle yapılan orman yolu Ekskavatörle yapılan orman yolu

YOL ÇALIŞMALARI Çalışma alanlarında hasar gören ağaç sayısı Çalışma alanlarında açılan orman alanları

YOL ÇALIŞMALARI

YOL ÇALIŞMALARI

YOL ÇALIŞMALARI Gerekliliği hala tartışılan 3.köprü projesindeki ekolojik katliam

YOL ÇALIŞMALARI

EKOLOJİYE DUYARLI ULAŞIM Toplu taşıma ile ulaşım Bisiklet ile ulaşım Yaya olarak ulaşım

EKOLOJİYE DUYARLI ULAŞIM TOPLU TAŞIMA Egzoz gazı kaynaklı kirliliğini ve gürültü kirliliğini azaltmak için, enerji ve zaman tasarrufu için ulaşımda toplu taşıma tercih edilmelidir.

EKOLOJİYE DUYARLI ULAŞIM TOPLU TAŞIMA

EKOLOJİYE DUYARLI ULAŞIM TOPLU TAŞIMA Eşit sayıda kişinin farklı ulaşım araçlarıyla gereken hacim/alan aşağıda gösterilmektedir.

EKOLOJİYE DUYARLI ULAŞIM BİSİKLET

EKOLOJİYE DUYARLI ULAŞIM BİSİKLET “Bisiklet Yolları ” genel olarak kent içi araç trafiğini önemli ölçüde azaltabilecek ve yerleşim içindeki kısa mesafeli yer değişimlerini arabasız halledebilecek en etkili sistemdir. Bisiklet ses kirliliğinin ortadan kalkması demektir. Bir aracın park için kapladığı yere yaklaşık 20 bisiklet parkedilebilir.

EKOLOJİYE DUYARLI ULAŞIM YAYA Kısa mesafeli yolculuklarda motorlu taşıt kullanımı yerine yaya veya bisikletli ulaşım desteklenmelidir….

BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ…