AİLE HUKUKU İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAK TÜRLERİ Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
Advertisements

HAK KAVRAMI VE GENEL ESASLAR
Boğaziçi hukuk söyleşileri… “Mal ReJİmlerİ VE TASFİYE USULLERİ”
TİCARİ İŞLETMENİN REHNİ
Lisanssız Güneş Enerjisi Sözleşmeleri
Prof.Dr. Tankut Centel Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi
AİLE HUKUKU İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü
Türkiye’de e-sağlığın hukuki çerçevesi
Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi ve Tasfiye
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE KADININ MEDENİ KANUNDAN DOĞAN HAKLARI
Tevfik BAYHAN Bakanlık
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ
İşletmelerin Yasal Kuruluş Türleri
BİRİNCİ BÖLÜM GENEL AÇIKLAMALAR
KİŞİLER HUKUKU (ŞAHSIN HUKUKU)
Denetçinin Sorumluluğu
Ticari İş ve Ticari Yargı
HİZMET ÜRETEN İŞLETMELER
KOMANDİT ŞİRKET Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
ADİ ŞİRKETLER Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
LİMİTED ŞİRKETİN ORGANLARI
AİLE HUKUKU PRATİK ÇALIŞMA 21
AİLE HUKUKU İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü
Gümrük Yükümlülüğünün Sona Ermesi
AİLE HUKUKU Ailenin Korunması Projesi Elmadağ ilçe M.E.M. AR-GE BİRİMİ
Miras ortaklığı Mirasın geçmesiyle birlikte mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelir. Soru: Miras ortaklığı.
Mirasta denkleştirme TMK m Yasal mirasçılar, mirasbırakandan miras paylarına mahsuben elde ettikleri sağlararası karşılıksız kazandırmaları, denkleştirmeyi.
İş Sözleşmesinin Sona Ermesinin Sonuçları
PROF. DR. YASEMİN IŞIKTAÇ
Mal Rejimi Kavramı Eşlerin evlilik birliğinden önce ve/veya evlilik birliği devam ederken sahip oldukları malvarlıkları üzerindeki hak ve yükümlülüklerini,
AİLE HUKUKU KONULAR AİLE HUKUKU HISIMLIK İKAMETGAH TABİİYET Nişanlanma
Temsil eden(temsilci)
İŞ SÖZLEŞMESİ İş Sözleşmesinin Tanımı ve Unsurları Tanımı
İŞ SÖZLEŞMESİNDEN DOĞAN BORÇLAR
ŞİRKETLER MUHASEBESİ.
GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan
ŞİRKET KAPANIŞ İŞLEMLERİ
TAŞINMAZ MÜLKİYETİ ve KAT MÜLKİYETİ KANUNU
III. Türkiye-Azerbaycan Uluslararası Hukuk Sempozyumu MALVARLIĞININ HUKUKSAL KORUNMASI 2 Mayıs 2013 (Birinci Gün) MALVARLIĞININ HUKUKSAL KORUNMASI 09:00-09:30.
DAVA İŞLEMLERİ 17 – 21 EKİM 2016.
Burhan ERAY SMMM. VI – Ticari işletme ile ilgili birleşme ve tür değiştirme MADDE 194- (1) Bir ticari işletme, bir ticaret şirketiyle, onun tarafından.
KİŞİLER HUKUKU.
AYRILIK KARARI VE SONUÇLARI BOŞANMA KARARI VE SONUÇLARI
AİLE HUKUKU III Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç.
VESAYET VESAYET İLE VELAYET ARASINDAKİ FARKLAR VESAYET ORGANLARI
HUKUKİ YAPILARINA GÖRE İŞLETMELER
Tarım Hukuku 4 Powerpoint Templates.
ÇOCUK HUKUKU’NUN HUKUK SİSTEMİNDEKİ YERİ VE ÖZEL HUKUKTA ÇOCUK HAKLARI
Türk Medeni Kanununun Kabulü (17 Şubat 1926): Evlenme, boşanma, miras ve aile hukuku ile ilgili kanunlar medeni hukuk kapsamındadır. Avrupa devletlerinde.
AİLE DANIŞMANLIĞI PROGRAMI AİLE HUKUKU DERSİ
T. C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2014/2-813 K. 2016/157 T
Kişiler Hukuku-15. Hafta.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DÜRÜSTLÜK KURALI-GENEL OLARAK
Başlangıç Hükümleri -5. Hafta
Kişiler Hukuku-11. Hafta.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DÖH II PRATİK MUSTAFA ALPER ENER.
Sorumluluk:.
BU SUNUMDA EMEĞİ GEÇEN ARKADAŞLARA TEŞEKKÜR EDERİZ.
AİLE.
HUKUKA GİRİŞ ÖZEL HUKUKUN DALLARI.
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
İş Sözleşmesinin Sona Ermesinin Sonuçları
T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ AYAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
BORÇLARIN ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE ETKİSİ I. ÜÇÜNCÜ KİŞİ YARARINA SÖZLEŞME 1
ŞİRKETLER MUHASEBESİ. I. ÖZEL İŞLETMELERİN HUKUKSAL BİÇİMLERİ Özel işletmelerin hukuksal biçimlerinin neler olabileceği Türk Ticaret Kanununda gösterilmiştir.
Sunum transkripti:

AİLE HUKUKU İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Aile Danışmanlığı Sertifika Programı Prof. Dr. Yasemin Işıktaç

Evlilik Birliğinde Mal Rejimleri Eşlerin evlenmeden önce sahip oldukları ve evlilik süresince edindikleri (taşınır, taşınmaz mal ve para gibi) malvarlıklarını yönetme, bunlardan yararlanma ve bunlar üzerinde her türlü işlem yapma usullerini belirleyen hukuk kurallarına mal rejimi denir. Mal rejimi kurumu ile, evlilik sırasındaki mal varlıklarına ilişkin olarak eşlerin birbirlerine ve üçüncü kişilere karşı konumları belirlenir.

Evlilik Birliğinde Mal Rejimleri Dayandıkları Hukuksal Temele Göre Mal Rejimi Türleri Yasal Mal Rejimi Seçimlik Mal Rejimleri

Evlilik Birliğinde Mal Rejimleri Yasal Mal Rejimi Evlenmeden önce veya sonra, malvarlığının yönetimi ve paylaşımı konusunda kanunda yazılı seçimlik mal rejimlerinden birini sözleşme yaparak seçmemiş olan eşlerin kanunen tabi olduğu sisteme yasal mal rejimi denir.  TMK’daki düzenlemelere göre yasal mal rejimi: “Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi”dir.

Evlilik Birliğinde Mal Rejimleri Yasal mal rejimi olan “Edinilmiş Mallara Katılma”da, TMK m.210’a ve m.219’a göre, eşlerin iki tür malvarlığı vardır: - Kişisel Mallar: Edinilmiş mallara katılma rejiminin sona ermesi halinde yapılacak tasfiyenin dışında kalırlar. -Edinilmiş Mallar: Edinilmiş mallara katılma rejiminin sona ermesi halinde tasfiye edilirler.

Evlilik Birliğinde Mal Rejimleri - Kişisel Mallar * Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya, * Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri, * Manevi tazminat alacakları * Kişisel mallar yerine geçen değerler.

Evlilik Birliğinde Mal Rejimleri - Edinilmiş Mallar Edinilmiş mallar, her eşin mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği malvarlığı değerleridir. Kanunda edinilmiş mallara örnekler verilmektedir.

Evlilik Birliğinde Mal Rejimleri Kanunda verilmiş edinilmiş mal örnekleri şunlardır: * Eşlerin çalışmasının (emeğinin) karşılığı olan edinimler, * Sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacıyla kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler, * Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar, * Kişisel malların gelirleri, * Edinilmiş malların yerine geçen (ikame) değerler.

Evlilik Birliğinde Mal Rejimleri 2. Seçimlik Mal Rejimleri Kanunda belirlenmiş olan türler arasından eşlerin mal rejimi sözleşmesi yaparak kanunda yazılı sınırlar içinde seçebilecekleri rejimlere, seçimlik mal rejimi denir. Üç tür seçimlik mal rejimi vardır: - Mal Ayrılığı, - Paylaşmalı Mal Ayrılığı, - Mal Ortaklığı

Evlilik Birliğinde Mal Rejimleri Mal Ayrılığı Mal ayrılığı rejimi seçimlik bir mal rejimi olup, TMK m.242 ve m.243’te düzenlenmiştir. Mal ayrılığı rejimi temelde eşlerin ayrı malvarlığına sahip olması esasına dayanır. Aslında mal ayrılığı rejiminde de edinilmiş mallara katılma rejiminde olduğu gibi eşlerin mal varlıkları arasında dikey bir ayrım söz konusudur ve rejim karının ve kocanın malvarlıkları üzerinden tanımlanır.

Evlilik Birliğinde Mal Rejimleri Mal ayrılığı rejiminde, eşlerden her biri, kendi borçlarından bütün malvarlığı ile sorumludur. Her eş, boşanma halinde, diğer eşte bulunan mallarını geri alır.

Evlilik Birliğinde Mal Rejimleri Paylaşmalı Mal Ayrılığı Paylaşmalı mal ayrılığında eşlerden her biri, yasal sınırlar saklı kalmak kaydıyla, kendi malvarlığı üzerinde yönetim, yararlanma ve tasarruf haklarını korur. Eşlerden her biri, kendi borçlarından bütün malvarlığı ile sorumludur.

Evlilik Birliğinde Mal Rejimleri Boşanma halinde her eş diğer eşte bulunan mallarını geri alır. Paylaşmalı mal ayrılığı rejimi sona erdiğinde, üstün yararı olduğunu ispat eden eş, eşine payının ödeme günündeki karşılığını vermek suretiyle paylı mülkiyetteki malın kendisine verilmesini isteyebilir.

Evlilik Birliğinde Mal Rejimleri Mal Ortaklığı Mal ortaklığı rejiminin temelinde, evlilik birliğinde eşlerin eşitliği ilkesi yer almaktadır. Mal ortaklığı rejimi, ortaklı mallarını oluşturan malvarlığı unsurlarının kapsamına göre, genel mal ortaklığı, edinilmiş mal ortaklığı, diğer mal ortaklığı olmak üzere üç alt kategoriye sahiptir.

Evlilik Birliğinde Mal Rejimleri Genel Mal Ortaklığı rejiminde ortaklık malları eşlerin kanun gereğince kişisel mal sayılanlar dışındaki malları ile gelirlerini kapsar. Eşlerin mal rejimi sözleşmesiyle sadece edinilmiş mallardan oluşan bir ortaklık kabul ettikleri hallerde edinilmiş mal ortaklığı söz konusu olur ve kişisel malların gelirleri de bu ortaklığa dahildir. Eşler mal rejimi sözleşmesiyle belirli malvarlığı değerlerini veya türlerini ortaklı dışında tutukları takdirde ise diğer mal ortaklığı rejimi söz konusu olur ve bu malların gelirleri ortaklığa dahil değildir.