Baz Değişimi Bir sorun için uygun olan bir baz, bir diğeri için uygun olmayabilir, bu nedenle bir bazdan diğerine değişim için vektör uzayları ile çalışmak.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
Advertisements

Prof.Dr.Şaban EREN Yasar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi
Yrd.Doç.Dr.Levent Malgaca,2010
Kofaktör Matrisler Determinantlar Minör.
KARMA Ş IK SAYILAR Derse giriş için tıklayın... A. Tanım A. Tanım B. i nin Kuvvetleri B. i nin Kuvvetleri C. İki Karmaşık Sayının Eşitliği C. İki Karmaşık.
DOĞRUSAL ZAMANLA DEĞİŞMEZ SİSTEMLERDE FARK DENKLEMLERİ
Prof.Dr.Şaban EREN Yasar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi
Prof. Dr. Halil İbrahim Karakaş
VEKTÖRLER.
Support Vector Machines
ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR
FONKSİYONLAR ve GRAFİKLER
MATRİSLER ve DETERMİNANTLAR
Sürekli Olasılık Dağılımları
Devre ve Sistem Analizi Projesi
DERS 2 MATRİSLERDE İŞLEMLER VE TERS MATRİS YÖNTEMİ
Projemizin İçeriği: Anahtarlanmış Doğrusal Sistemler
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
MATRİS-DETERMİNANT MATEMATİK.
Bileşik Olasılık Dağılım Fonksiyonu
DOĞRU GRAFİKLERİ EĞİM.
DERS 3 DETERMİNANTLAR ve CRAMER YÖNTEMİ
GEOMETRİK PROGRAMLAMA
İŞLEM ve MODÜLER ARİTMETİK.
1.4 Analitik Düzlemde Vektörler YÖNLÜ DOĞRU PARÇASI :
DOĞRUSAL DENKLEM SİSTEMLERİ ve MATRİSLER
Bölüm 7: Matrisler Fizikte birçok problemin çözümü matris denklemleriyle ifade edilir. En çok karşılaşılan problem türleri iki başlıkta toplanabilir. Cebirsel.
EŞİTLİK ve DENKLEM.
PARÇACIĞIN KİNEMATİĞİ Düzlemde Eğrisel Hareket
TEK FONKSİYON-ÇİFT FONKSİYON
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
Lineer Cebir Prof.Dr.Şaban EREN
DOĞRUSAL DENKLEMLER Tuba TIRAŞOĞLU
2 Birinci Mertebeden Adi Diferansiyel Denklemler
MATEMATİK 1 POLİNOMLAR.
Yrd. Doç. Dr. Mustafa AKKOL
MATEMATİK DERSİ KONU : DENKLEM ÇÖZME SEMİH YAŞAR
İSMAİL EKSİKLİ Öğr. No:
KARMAŞIK SAYILAR.
KARMAŞIK SAYILAR.
BAĞINTI & FONKSİYONLAR.
Diferansiyel Denklemler
1 FİZİK VEKTÖRLER Öğr. Grv. MEHMET ALİ ZENGİN. VEKTÖREL SKALER FİZİKSEL BÜYÜKLÜKLER 2 BÜYÜKLÜKLER.
Matrisler ( Determinant )
V2’nin q1 doğrultusunda ki bileşenine
n bilinmeyenli m denklem
Determinant Bir kare matrisin tersinir olup olmadığına dair bilgi veriyor n- boyutlu uzayda matrisin satırlarından oluşmuş bir paralel kenarın hacmine.
Hatırlatma: Durum Denklemleri
1. Mertebeden Lineer Devreler
ISIS IRIR ITIT Z=10e -j45, 3-fazlı ve kaynak 220 V. I R, I S, I T akımları ile her empedansa ilişkin akımları belirleyin.
Düğüm-Eyer dallanması için ele alınan ön-örneğe yüksek mertebeden terimler eklense davranışı yapısal olarak değişir mi? Bu soru neden önemli Lemma sistemi.
Bu derste ders notundan 57,58,59 ve 67,68,69,70,71 nolu sayfalar kullanılacak.
2- Jordan Kanonik Yapısı Elemanter işlemler: (1) Satır (Sütun) değiştirme (2) Satır (Sütun)’u bir sabit ile çarpma (3) Satır (Sütun ) toplama Elemanter.
Biz şimdiye kadar hangi uzaylar ile uğraştık:
Lineer cebrin temel teoremi-kısım 1
Lineer Vektör Uzayı ‘de iki
Özdeğerler, Sıfırlar ve Kutuplar
Geçen hafta ne yapmıştık
Teorem 2: Lineer zamanla değişmeyen sistemi
Teorem NU4 Lineer Kombinasyonlar ‘de lineer bağımsız bir küme Tanıt
Sistem Özellikleri: Yönetilebilirlik, Gözlenebilirlik
Matris tersi A’ matrisi nxn boyutlu bir matris olsun.
5.1 POLİNOMİNAL REGRESSİYON
Sistem Özellikleri: Yönetilebilirlik, Gözlenebilirlik ve Kararlılık
Banach Sabit Nokta Teoremi (Büzülme Teoremi)
Ön bilgi: Laplace dönüşümü
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Baz Değişimi Bir sorun için uygun olan bir baz, bir diğeri için uygun olmayabilir, bu nedenle bir bazdan diğerine değişim için vektör uzayları ile çalışmak ortak(genel) bir süreçtir. Bir baz, koordinat sisteminin vektör uzayının genellemesi olduğu için, bazdaki değişim R2 ve R3 ‘teki koordinat eksenindeki değişim ile benzerdir.

KOORDİNAT MATRİSLERİ S = {v1,v2,…,vn) V vektör uzayı için bir baz ise; V’deki her bir vektör v, baz vektörünün doğrusal bir kombinasyonu olarak ifade edilebilir. v=k1v1+k2v2+…+knvn k1, k2,...,kn skalerleri S için v göreli(relative) koordinatlardır ve vektör, (v)s=(k1,k2,…,kn)

KOORDİNAT MATRİSLERİ  

BAZ DEĞİŞİKLİĞİ Vektör uzayı için eski baz B’den, yeni baz B` ye; temel bazda bir değişiklik gerçekleştirirsek, v vektörünün eski koordinat matrisi [v]B’yi yeni koordinat matris (v)B` ile nasıl ilişkilendirebiliriz? İki boyutlu uzaylar için bu problemi basitçe çözebiliriz. n-boyutlu uzay için de çözüm benzerdir.

BAZ DEĞİŞİKLİĞİ  

BAZ DEĞİŞİKLİĞİ  

BAZ DEĞİŞİKLİĞİ v’nin eski koordinatlarını bulmak için, eski baz B açısından v ifade edilebilmelidir. Bunu yapmak için, (4)’ün içine (2)’yi yerleştiririz: v=k1(au1+bu2)+k2(cu1+du2) veya v=(k1a+k2c)u1+(k1b+k2d)u2

BAZ DEĞİŞİKLİĞİ  

BAZ DEĞİŞİKLİĞİ  

BAZ DEĞİŞİKLİĞİ  

BAZ DEĞİŞİKLİĞİ  

GEÇİŞ MATRİSLERİ  

ÖZDEĞER ÖZVEKTÖR Tanım: A nxn matris olsun. Ax, x’in skaler çarpımı ise Rn’deki sıfırdan farklı x vektörü A’nın özvektörü olarak tanımlanır. Ax=λx λ, A’nın özdeğeridir ve x, λ’ya karşılık gelen A’nın özvektörüdür. Not: Eğer x 0 şartını istemezsek, x=0 ise her λ reel sayısı için A(0)=0=λ0 yazılabileceğinden λ bir özdeğer ve 0 vektörü bir özvektör olur.

ÖZDEĞER ÖZVEKTÖR Örnek: A:V→V lineer dönüşümü Ax=2x şeklinde tanımlansın. Bu durumda tek özdeğer λ=2’dir ve A’nın λ’ya karşılık gelen özvektörleri sıfırdan farklı bütün vektörlerdir. Örnekten anlaşılacağı gibi λ özdeğerine farklı birçok özvektör karşılık gelebilir, özvektörler tek değildir.

ÖZDEĞER ÖZVEKTÖR nxn A matrsinin özdeğerini bulmak için Ax=λx’yı Ax=λInx ya da (λIn-A)x=0 olarak yazılabilir. λ'nın özdeğer olması için, bu eşitliğin sıfırdan farklı çözümü olması gerekmektedir. Sıfırdan farklı çözümün olmasıda sade ve sadece Det(λIn-A)=0 şartının sağlanması ile olur.

ÖZDEĞER ÖZVEKTÖR A= nxn tipinde bir matris olsun. O zaman Matrisinin determinantına A’nın karakteristik polinomu denir. Det(λIn-A)=0 denkleminede A’nın karakteristik denklemi denir.

ÖZDEĞER ÖZVEKTÖR Teorem: A nxn matris ve λ gerçek bir sayı ise, aşağıdaki eşitlikler geçerlidir: λ, A’nın özdeğeridir. (λI-A)x=0 eşitliğinin kolay olmayan bir çözümü vardır. Rn de sıfırdan farklı x vektörü vardır, öyleki Ax=λx λ, Det(λI-A)=0 karakteristik denkleminin bir çözümüdür.  

ÖZDEĞER ÖZVEKTÖR λ özdeğerine karşılık gelen A’nın özdeğerleri, sıfırdan farklı vektörlerle Ax=λx i sağlar. λ ya karşılık gelen özvektörler, (λIn-A)x=0 ın çözüm uzayında sıfırdan farklı vektörlerdir.Bu çözüm kümesine özuzay adı verilmektedir. Teorem : Eğer k pozitif bir tamsayı, λ A matrisinin özdeğeri ve x özvektöre karşılık geliyorsa; λk, Ak’nın özdeğeridir ve x özvektöre karşılık gelir.