KAZANIMLAR 4. Bir soruna getirilen çözümlerin hak, sorumluluk ve özgürlükler temelinde olması gerektiğini savunur.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TARİHÎ MEZARTAŞLARI NEDEN TAHRİP VE YOK EDİLİYOR?
Advertisements

Sosyal Bilgiler Öğreniyorum
TÜKETİCİYİ KORUMA HAFTASI
TÜKETİCİ HAKLARI.
Amaç Yeni yetişen nesillerde vergi bilincini oluşturmak ve belge alma alışkanlığını kazandırmak amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığımızca "Ülkemi Seviyorum.
İnternet ve BİT Kullanım Kuralları
KAZANIMLAR 5. Bir Türk vatandaşı olarak cumhuriyetin Türk milletine kazandırdığı vatandaşlık temel hak ve sorumlulukları bilincini kazanır.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
Bilinçli Tüketici Hikmet SIRMA.
MEVZUAT Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının.
HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
PARADİGMA DEĞİŞİMİ Çetin TORAMAN.
BIMEKS Teknolojinin kalbi burda atiyor
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA VATANDAŞLIK VE BİREYSEL HAKLAR
Kazanım 4. Çocuk olarak haklarını fark eder.
KAZANIMLAR 4 Bilimsel araştırma basamaklarını kullanarak araştırma yapma.
KAZANIMLAR 6. Eğitimin meslek edindirme hedefini kavrayarak ilgi ve yetenekleri doğrultusunda mesleki tercihlerine yönelik planlama yapar.
Yrd. Doç. Dr. Müge YURTSEVER KILIÇGÜN
BİLİNÇLİ TÜKETİCİ.
Mehmet Nuri Küçükköylü İ.Ö.O.
Milliyetçilik, Küreselleşme, Azınlıklar dersi – 7
T.C. ÇAMLIHEMŞİN KAYMAKAMLIĞI İLÇE ÖZEL İDARE MÜDÜRLÜĞÜ İLÇE MÜDÜRLÜĞÜMÜZÜN YILI ÇALIŞMALARI Mustafa UZUN İlçe Özel İdare Müdürü V.
TÜKETİCİ HAKLARI BİZİM AFACAN ile UZMAN ÖĞRT.Erdoğan GÜL
ADEM EROL BAFRA 30 AĞUSTOS İLKÖĞRETİM OKULU
KAZANIMLAR 5.Sosyal bilgilerin, Türkiye Cumhuriyeti’nin etkin bir vatandaşı olarak gelişimine katkısını fark eder.
MUSTAFAKEMALPAŞA TİCARET MESLEKL LİSESİ BİLİNÇLİ TÜKETİYORUM.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA BASAMAKLARI
15-22 MART BİLİNÇLİ TÜKETİCİ HAFTASI
HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİMİZİN KORUNMASI BİZLERE BAĞLIDIR. Yaşantımızda pek çok şeye ihtiyaç duyarız.Gelişen teknoloji ile birlikte bu ihtiyaçlarımız giderek.
DİLEKÇE NASIL YAZILIR?.
6.SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRENİYORUM
Sosyalbilgiler Öğreniyorum
Kazanım 3. Katıldığı gruplarda aldığı roller ile rollerin gerektirdiği hak ve sorumlulukları ilişkilendirir.
TELİF HAKKI.
ÇOCUK İSTİSMARINI ÖNLEME
ALIŞVERİŞLERİMİZDE NELERE
TELİF HAKKI.
TÜRK İ YE’DE TÜKET İ C İ N İ N B İ LG İ LEND İ R İ LMES İ VE ÖRGÜTLENMES İ KONUSUNDA İ ZLENMES İ GEREKEN ADIMLAR.
TÜKETİCİ HAKLARI.
ROLLERİMİZ ve SORUMLULUKLARIMIZ ÇOCUK HAKLARI BİLDİRGESİ
Kazanım 6. Üretime katkıda bulunma konusunda görüş oluşturur.
İNTERNET ÇOK GENİŞ BİR ALAN
BEN BİLİNÇLİ BİR TÜKETİCİYİM
TÜKETİCİ HAKLARI En son yaptığınız alışverişi hatırlıyor musunuz?
BİLİNÇLİ TÜKETİCİ VE KAYNAKLARIMIZ.
Ben Bilinçli Bir Tüketiciyim.
Hazırlayan:Kerem Dolapçıoğlu
ALISVERiS YAPARKEN NELERE DiKKAT EDERSiNiZ ?
İNSANLAR VE YÖNETİM.
İNSANLAR VE YÖNETİM.
ÜRET İ MDEN TÜKET İ ME TEMA: ( ) Yapılan her alışveriş sonrası fatura alınmasına gerek yoktur. ( ) Aldı ğ ımız bir kaza ğ ın kolunda yırtık oldu.
TÜKETİCİNİN KORUNMASI VE TÜKETİCİ HAKLARINA İLİŞKİN BİLİNÇ DÜZEYİ
Tüketici kredisi nedir? Tüketim amacıyla satın alınan mal ve hizmetlerin finansmanını karşılamaya yönelik bir kredi şeklidir. Kredi ; mallarının bugün.
Ayıplı Mal Nedir? Aldı ğ ınız ürün beklentilerinizi karşılamamışsa ya da beklentilerinizi azaltmışsa bu ürün ayıplı mal olarak nitelendirilir. Ürünlerin.
Tüketicinin ihtiyacı; Eğitim Örgütlenme (Tüketici Dernek ve Vakıflarına üye olma) Bilgilendirilme.
PLANLAMA  GEÇMİŞ VERİLERDEN FAYDALANARAK GELECEĞE YÖNELİK TAHMİN,
Tüketici kavramı Ürün çeşitliliği ve bilgisizlik Alış verişte karar verme yetisi Tüketicinin eğitilmesi ihtiyacı Tüketici koruma yolları, Tüketici örgütlerine.
İnsanlar ve yönetim ARDA KIRTASİYE. Yerel yönetimler İnsanların beslenme,barınma ve sağlık gibi temel ihtiyaçları vardır.İnsanlar bu ihtiyaçlarını karşılamak.
NİSAN 2016 TAŞINIR MAL YÖNETMELİĞİ Levent ÖZGÜMÜ Ş Strateji Geli ş tirme Daire Ba ş kanı NİSAN 2016.
Amaç Ak Parti Hükümeti ilk göreve geldiği zaman; Vatandaşın lehine düzenlemeler yaptığı “Tüketici Hakları” Yasası kapsamında, Bankaların haksız olarak.
BİLİNÇLİ TÜKETİCİ.
TÜKETİCİYİ KORUMA HAFTASI
HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
TÜKETİCİ KONSEYİ HAKEM HEYETİ
İNTERNETİN BİLİNÇLİ VE GÜVENLİ KULLANIMI
5.SInIf Üretİm, DağItIm ve Tüketİm ÜnİteSİ Etkİnlİk
Kazanım Sosyal rollerin zaman içerisindeki değişimini inceler.
Birey ve Toplum.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER.
III. Bireysel Başvurunun Kapsamı ve Nitelikleri
Sunum transkripti:

KAZANIMLAR 4. Bir soruna getirilen çözümlerin hak, sorumluluk ve özgürlükler temelinde olması gerektiğini savunur

Çeşitli nedenlerden dolayı bazı sorunlar ile karşılaşırız Çeşitli nedenlerden dolayı bazı sorunlar ile karşılaşırız. Bazılarımız sorunların çözümü için uğraşmazken, bazılarımızda sorun çözerken başka bir sorun ortaya çıkarabilmektedir

Asansöre Binme Kavgası Karakolda Bitti Kocaeli’nin Gebze ilçesinde asansöre binmek için 2 grup arasında başlayan itişme kısa sürede kavgaya dönüştü. Yumrukların havada uçuştuğu kavgaya müdahale eden polis 6 kişiyi gözaltına aldı Sorunlarımızı çözerken neleri dikkate almamız gerekir? Kavganın sebebi nedir? Sorunu çözme şekli doğru mudur?

Başka bir kişinin hakkını kısıtladığımızda bizim özgürlüğümüz biter. Evdeki sorumluluklarımızdan birisi odamızı temiz ve düzenli tutmaktır Hak Bir kişinin; isteyebileceği, ileri sürebileceği, kullanabileceği, toplumca ve kanunlarca tanınan yetkidir Sorumluluk Kişinin davranışlarını değerlendirerek, sonucunu üstlenmesine denir Sorunların Çözümü Özgürlük Kişinin başkalarının haklarını kısıtlamadan ve başkalarına zarar vermeden istediği her şeyi yapabilmesine denir Haklarımızı ararken empati kurmak sorunun çözümünü kolaylaştırır. Özgürlüklerin sınırı nedir? Hangi özgürlüklerimiz vardır Haklarımıza birkaç örnek verir misiniz? Hak nedir? Sorumluluk nedir? Sorumluluklarımızı yerine getirmezsek nasıl bir durum ortaya çıkar? Özgürlük Nedir?

İstediğimiz müziği dinlemek Örnek Cümleler Hak Özgürlük Sorumluluk Teneffüse çıkmak Ödevlerimizi yapmak İstediğimiz müziği dinlemek Eve erken saatte gitmek Temiz bir çevrede yaşamak Bozuk bir ürünü değiştirmek Derse zamanında girmek Bir ürünü alırken markasını seçmek

Şimdi sizinle haklar özgürlükler ve sorumluluklar çerçevesinde hakkımızı arayalım

Mahallemizdeki marketten meyve suyu almıştım Mahallemizdeki marketten meyve suyu almıştım. Son kullanma tarihine de baktım ve daha üç ay vardı

Bazı alışverişlerde fişin yanında hangi belgeleri de almamız gerekir? Vatandaşlık görevimi de bildiğim için alışverişten sonra fişimi de aldım Bazı alışverişlerde fişin yanında hangi belgeleri de almamız gerekir?

Eve geldiğimde meyve suyundan içtim ancak bozulmuş olduğundan dolayı tadı çok kötü olmuştu

Bozuk meyve suyu satıldığı için Tüketici Hakları Kanunu’na göre ayıplı mal kapsamına giriyordu. Hakkımı aramalıydım 4077 Sayılı Tüketici Hakların Koruma Yasası'na göre; tüketici bir ay içerisinde itiraz edebilir. Satıcıdan ödediği paranın iadesini, özürlü malın iadesini, malın değiştirilmesini ya da ücretsiz onarımını isteyebilir

Aldığım bozuk ürün ve fiş ile markete gittim ve hakkımı arayarak yeni bir ürünle değiştirilmesini sağladım Market sahibi malı değiştirmezse ne yapardınız? Başka bir kişinin özgürlüğü kısıtlandı mı? Sorumluluklar yerine getirildi mi? Bu hak aramada haksızlık var mı?

Tüketicilerin haklarını korumak için Anayasamızın bize verdiği bilgi edinme ve dilekçe hakkını kullanarak tüketici hakkımı korumayı sağlardım. Tüketici Mahkemesi Tüketici Hakları Derneği Tüketici Sorunları İl/İlçe Hakemleri Reklam Kurulu Tüketicilerin haklarını korumak için hangi kuruluşlara başvurulmalıdır? Yol su elektrik gibi hizmet aksaklıklarında nerelere başvurmalıyız? Tüketici Hakları Merkezi

Hizmet Aksaklıkları için başvurabileceğimiz kurumlar Muhtarlıklar Hizmet Aksaklıkları için başvurabileceğimiz kurumlar Belediyeler Kaymakamlık veya valilikler

Kulak Kopartan Rögar Kavgası Bursa'da kapatılmamış rögar kapağına basarak içeriye düşen şahıs, kendisine 'şikayetçi olma' diyen sanayi sitesi çalışanları ile kavga etti internethaber Edinilen bilgiye göre, kavga tamircilik yapan Fatih Özdemir, dükkanının yakınlarındaki rogar kapağının üzerine basınca tam kapatılmayan kapaktan içeriye düştü Talihsiz esnaf başına geleni anlatırken, aynı sitede boyacılık yapan Nurbay Çiftçi ve Muğdat Şengül de olay yerine geldi. Fatih Özdemir'in site yönetiminden şikayetçi olacağını söylemesi üzerine Çiftçi ve Şengül şahsa, "Şikayetçi olma, bunu tırlar yapıyor" dedi. İki şahsın kendisine karışmasına kızan Bozdemir, polisin de orada olmasına rağmen Nurbay Çiftçi ve Muğdat Şengül'ün üzerine atladı. Hakkını aramak isteyen Fatih Özdemir’in yöntemine katılıyor musunuz? Fatih Özdemir hakkını araması doğru bir şey mi? Diğer esnafların söyledikleri doğru mu?

Dilekçe Fiş Özgürlükler Özgürlüğüm Bilgi Edinme Hakkımızı Herhangi bir durumda hakkımın çiğnendiğini düşünürsem ilgili kuruma ………………….yazarım Dilekçe Fiş Alışverişten sonra hakkımı arayabilmek için mutlaka ……… veya faturamı alırım Özgürlükler Haklarımı ararken hak sorumluluk ve ………………………çerçevesinde hakkımı ararım Başkasını rahatsız etmeden istediğimi yapma………………………..vardır Özgürlüğüm Bilgi Edinme 2003 yılından itibaren dilekçe ve …………………………… hakkımız vardır Hakkımızı Herhangi bir durumda haksızlığa düştüğümüzde mutlaka ……………….. aramalıyız

ÖRNEK CÜMLELER Doğru Yanlış Hakkımızı aramak için gerekirse zor kullanılmalıdır. Bir kurumdan istek ve şikâyetlerimizi ilettiğimiz yazılı belgeye dilekçe adı verilmektedir. Almış olduğumuz ürün çok pahalı değilse bozulduğunda değiştirmeye gerek yoktur Hakkımızı arayabilmek için aldığımız ürünün garanti belgesini, fiş veya faturasını mutlaka almalıyız Aldığım bilgisayar bozuksa, fiş ve garanti belgesi ile Belediyeye dilekçe vererek hakkımı ararım

SBS 2008 Aşağıdaki kişilerden hangisinin davranışı, karşılaştığı bir sorunu hak ve sorumlulukları doğrultusunda çözdüğüne örnek olmaz? A) Maddi durumu iyi olmayan Mert’in, istediği eğitimi alabilmek için yardım derneklerine başvurması B) Aldığı bilgisayar bozuk çıkan Ayşe Hanım’ın, bozuk bilgisayar sattığını kabul etmeyen mağaza sahibini yetkili birimlere dilekçeyle şikâyet etmesi C) Marketten yeni satın aldığı bir ürünün tüketim tarihinin geçmiş olduğunu fark eden Murat Bey’in, o ürünü çöpe atması D) Ses sanatçısı Gülay’ın, çıkardığı albümün korsan satışını yapanları mahkemeye vermesi

Yukarıdaki boşluğa hangisi getirilmelidir? SBS 2009 Yukarıdaki boşluğa hangisi getirilmelidir? A) Gazete ilanı B) Dilekçe C) Nüfus cüzdanı. D) Telefon cihazı

Bir mağazadan satın aldığımız ürün arızalı olabilir. Böyle durumlarda ürünü yenisiyle değiştirmemiz ya da iade etmemiz gerekir. Bozuk çıkan malın değiştirilmesi için ürünü satın aldığımız sırada aşağıdakilerden hangisini de mutlaka almış olmamız gereklidir? Kullanma kılavuzunu B) Ürünün ambalajını C) Garanti belgesini D) Mağaza sahibinin kartvizitini

Vatandaş olarak devlet kuruluşlarında karşılaştığımız sorunlar ya da aksamalar olabilir. Kişiler bu hizmet aksamalarını önlemek için aşağıdaki kurumlardan hangisine başvuramaz? A) Muhtarlık B) Valilik C) Belediye. D) Reklam Kurulu

I. Dilekçe yazarak yetkilileri sorunlardan haberdar etmek II. Haksız uygulamalar karşısında sorumluları mahkemeye vermek III. Hak ve özgürlüklerin ihlal edilmesine ses çıkarmamak Yukarıdakilerden hangisi yada hangilerinin sorunların çözümüne katkı sağladığı söylenebilir Yalnız I B) I ve II C) II ve III D) Yalnız II