Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PLANLAMA  GEÇMİŞ VERİLERDEN FAYDALANARAK GELECEĞE YÖNELİK TAHMİN,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PLANLAMA  GEÇMİŞ VERİLERDEN FAYDALANARAK GELECEĞE YÖNELİK TAHMİN,"— Sunum transkripti:

1

2

3 PLANLAMA  GEÇMİŞ VERİLERDEN FAYDALANARAK GELECEĞE YÖNELİK TAHMİN,

4  Finansal planlamadan beklenen, nakit açıklarına önceden çözüm aramaktır. Başka bir ifade ile, en iyi nakit miktarının oluşturulması çalışmaları finansal planlamanın amacıdır..

5  İŞLETMELERİN ve KİŞİLERİN KISA VADELİ PLANLARININ GERÇEKLEŞTİRMEDE KULLANDIKLARI EN ÖNEMLİ ARAÇLARI BÜTÇELERDİR.  RAKAMLARLA İFADE EDİLMİŞ DÜZENLİ BİR HAREKET PLANIDIR

6 Aile Bütçesi Nedir?  Aile bütçesinin günlük kullanımdaki anlamı, ailedeki gelir - gider dengesinin oluşturulmasıdır. Yani her ay aile bireylerinin kazancı ve harcamaları hesaplanır, ona göre bir bütçe oluşturulur.

7 İHTİYAÇLARIMIZ  Yaşamımızı sürdürebilmek için ihtiyaçlarımızı karşılamalıyız TEMEL İHTİYAÇLARIMIZ: 1-Beslenme 2-Barınma 3- Giyinme

8 Temel ihtiyaçlarımızın dışında dinlenme, eğlence, gezme ve okuma gibi sosyal ihtiyaçlarımız da vardır.Bu ihtiyaçlarımızı karşılamalıyız. Bunun yaparken de planlı olmalıyız.

9 PLANLI TÜKETİM  İhtiyaçlarımızın önem sırasının belirlenmesi Bütçemize göre zorunlu ihtiyaçlarımıza öncelik vermeliyiz..Aile bütçemizi düşünerek hareket etmeliyiz.

10  İhtiyaçlarımız bütçemize göre ayarlama

11  Bütçe ayarlanırken;kira,elektrik, yakıt gibi zorunlu giderlere öncelik verilir.

12 ALIŞ VERİŞLRİMİZDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? Malın kalitesi Bütçeye uygunluk Tüketici bilinci Reklamların etkisi

13 MALIN KALİTESİ Alış verişlerimizde bilinçli davranmalıyız. Kaliteli malları almalıyız. Kalite, malın iyi ve kötü olma özelliğidir. Dış görünüşleri aynı olan mallar her zaman aynı kalitede olmayabilir. Besin maddeleri alırken tazeliğe ve temizliğine dikkat etmeliyiz. Ambalajlı besin maddelerinin üretim ve son kullanma tarihlerine bakmalıyız. Son kullanma tarihi geçmiş malları atın almalıyız.

14 Örneğin: Ayakkabı alırken derisinin sağlam ve yumuşak olmasına dikkat etmeliyiz.

15 Eşya alırken TSE damgasına ve garanti belgesine bakmalıyız. TSE damgası malın kalite kontrolünün yapıldığını belirtir. Değişik mağazalardaki aynı kalitedeki malların fiyat bakımından karşılaştırmalıyız. Fiyatı uygun olan malları seçmeye özen göstermeliyiz. Aksi halde kalitesiz malın yüksek fiyata satın alabiliriz

16  BÜTÇEYE UYGUNLUK Alış verişlerimizde bütçemize uygun, ihtiyacımız olan malı almalıyız. Kalitesi aynı, fiyat bakımından bütçemize uygun malları almaya özen göstermeliyiz. Savurganlıktan kaçınmalıyız.

17 TÜKETİCİ OLARAK HAKLARIMIZ  Malın Değiştirilmesi, Geri Verilmesi,Resmi ve Gönüllü Kuruluşlara Başvurma YASA NE D İ YOR !

18 Bilinçli bir tüketici, malın satın alınmasında doğru karar verir. İhtiyacı olan malı yetkili satıcısından alır. Doğru secim yapabilmek için satıcıdan malla ilgili bilgiler ister.

19 Bilinçli bir tüketici zarara uğramamak için satın alacağı malı iyi araştırmalıdır. Hatalı ve bozuk malları almamalıdır. Kendisi de sağlam aldığı malı bozup geri vermeye çalışmamalıdır. Alış verişlerinde üretim ve son kullanma tarihlerine bakmalıdır. Yiyecek ve içeceklerin taze ve temiz olmasına özen gösterilmelidir. Açıta satılan ve güvenilir olmayan malları almamalıdır.

20 Bilinçli bir tüketici, doğru seçim yapmasına karşın aldatılmış olabilir. Tüketicinin aldığı mal bozuk, hatalı ya da sağlığa zararlı çıkabilir. Böyle durumlarda malı, vakit geçirmeden aldığı yere götürüp değiştirmeye çalışmalıdır. Sonuç alamazsa haklarını koruma derneğine baş vurmalıdır. Zarara uğramamak için hakkını araması tüketicinin sorumluluğudur

21 PARADA TUTUMLULUK ZAMANDA TUTUMLULUK ENERJİDE TUTUMLULUK DİĞER TÜKETİM MADDELERİNDE TUTUMLULUK

22 Yiyeceklerimizi yeteri kadar almaya özen göstermeliyiz. Artan yiyeceklerin bozulabi- leceğini unutmamalı onları uygun yerlerde saklamalıyız. Yiyeceklerin kağıt, plastik, cam, metal ambalajlarını çöpe atmamalıyız. Ayrı biriktire- rek değerlendirilmesini sağlamalıyız.

23 Nakit Bütçesi  Nakit bütçeleri, nakit giriş ve çıkışlarının miktar ve zaman bakımından uyumlaştırılmasını sağlayan kısa vadeli planlardır.  Nakit bütçeleri, günlük, haftalık, aylık, üç ya da altı aylık dönemler için hazırlanabilir.

24 Neden nakit bütçesi düzenlenir?  nakit ihtiyaçlarını zamanında belirlemek  Nakit fazlalıklarını önceden belirlemek ve kısa süreli yatırımlara yönlendirmek  (Elde yeterli nakit bulundurarak, peşin iskontolarından faydalanmak

25 Nakit Bütçesi Düzenleme Aşamaları 1. Bütçenin kapsayacağı süre belirlenir. 2. Nakit girişleri tahmin edilir. 3. Nakit çıkışları tahmin edilir. 4. Net nakit akışı sağlanır ve nakit dengesi kurulur.

26 Nakit Yönetimi Başarılı Nakit Akışı Yönetiminin Sırrı

27 Mali Tahminler Yapın  Gelirle ve giderlere ilişkin yapacağınız tahminler ne zaman nakde sahip olmanız gerektiğini önceden görmenizi sağlar.  Mali Tahminlerinize dayanarak nakit tercihlerinizi doğru biçimde yapabilirsiniz.

28 Senaryolar Oluşturun  Birkaç farklı bütçe senaryosu birden oluşturun.  En iyi ve en kötü duruma ilişkin bir nakit senaryonuz olsun ve bu durumlarda nakit akışlarını nasıl yönlendireceğinizi önceden planlayın. Böylelikle önceden kestirilemeyen sorunlara ilişkin önlemlerinizi önceden almış olursunuz.

29 Harcamalarınızı Sınırlandırın  Harcama oluşturan her kararda, giderleri minimuma düşürecek önlemleri de düşünmek gerekmektedir.

30 Gereksiz Masraftan Kaçının  Tasarruf yapın ve buna küçük ya da görünmeyen giderlerden başlayın  Nakit insan vücudundaki kan gibidir. Vücut ne kadar iri ve güçlü olursa olsun damarlardaki kanın yetersizliğinde hareket imkansız hale gelir.

31  Nakit akışlarına ilişkin projeksiyonlar yapın  Giderlerinizi izleyin  Gelirlere ilişkin projeksiyonlar yapın  Nakit dengesizliklerine hazırlıklı olun


"PLANLAMA  GEÇMİŞ VERİLERDEN FAYDALANARAK GELECEĞE YÖNELİK TAHMİN," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları