Kaynak Gösterme.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ARAŞTIRMALARDA KAYNAK GÖSTERME TEKNİKLERİ
Advertisements

KAYNAK GÖSTERME Turan KANTOS
T.C KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ Yüksek Lisans ve Doktora Öğrencileri İçin Akış Şeması Tuşları Kullanarak akışı takip.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
 Bir bilim dalının çeşitli konularında yazılmış eserlerin tümüne ulaşmak için, mevcut bilgi kaynaklarının gözden geçirilmesi ve ilgili yayınlara ulaşılması.
Makale İnceleme Soruları
BİLİMSEL YAZI YAZIM KURALLARI
İhalelerde Uygun Teklif Bedelinin Grafikler ve Regresyon Analizi Yardımı ile Belirlenmesi.
Çankaya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
ÖRTÜLÜ SERMAYE KAVRAMI
NOKTALAMA VE YAZIM KURALLARI
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Yazım Aşaması.
Hazırlayan: damla gündüz Türkçe öğretmenliği ii.sınıf
Yazılı Sınavlar ve Açık Uçlu Yanıtların Değerlendirilmesi
BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE PROJE HAZIRLAMA SÜRECİ
Kaynak Gösterme Teknikleri
012 Hafta KAYNAK GÖSTERME EPÖ.
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
Formüller Mustafa AÇIKKAR.
TELİF HAKLARI VE BİLİŞİM HUKUKU
KOŞULLU ÖNGÖRÜMLEME.
=>NOKTALAMA İŞARETLERİ<=
HAZIRLAYAN:ZEHRA ŞAHİN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ KONU:NOKTALAMA İŞARETLERİ(tırnak işareti,ünlem,kısa çizgi)
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Makina Mühendisliği Bölümü
Problemi Tanımlama Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
SODES BİS SİSTEMİ.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
ISL314 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE BİLİMSEL YAZIM
1 Tarım Politikası Dersi Uygulama Dönemi Tez Yazımında Dikkat Edilmesi Gereken Konular Dr. Yener ATASEVEN Ankara Üniversitesi.
Fonksiyonlar ile Çalışmak
İKMAP İnternet 1 Ders Notu
KOMPOZİSYON YAZMA GİRİŞ BÖLÜMÜ.
Doç. Dr. Hilal Özdağ Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü
Sosyal Bilimler Enstitüsü
ANLATIM YÖNTEMİ BELİRLEME
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Çalışması Orijinallik Raporu Alınması ve Kullanılması Uygulama Esasları.
ARAŞTIRMALARDA KAYNAK GÖSTERME TEKNİKLERİ
ANLATIMA HAZIRLIK.
Düşünceyi Geliştirme Yolları
Editörlü ve Çok Yazarlı Eserlerin Kataloglanması Hazırlayan; Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
KAYNAK GÖSTERİMİ Başkalarına ait ve özgün olan fikirlerin alındıkları kaynakların gösterilmesi gerekir. Bilimsel araştırmalarda kaynak gösterme, bilim.
Literatür ve Kaynakça Hazırlama
KAPAK.
ARAŞTIRMANIN BİÇİMSEL YAPISI
Düşünceyi Geliştirme Yolları
V. FEN BİLİMLERİ ARAŞTIRMA SEMPOZYUMU
HAZIRLAYAN:ZEHRA ŞAHİN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ KONU:NOKTALAMA İŞARETLERİ(tırnak işareti,ünlem,kısa çizgi)
Yazılı ve Sözlü Sunuş Teknikleri
DİPNOT GÖSTERME USULLERİ
Araştırma Yöntemleri Ders1: Bilimsel Etik.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Raporlaştırma
Literatür ve Kaynakça Hazırlama
BİTİRME ÇALIŞMASI BAŞLIĞI
MAN-557 Araştırma Yöntemleri
ARAŞTIRMALARDA KAYNAK GÖSTERME TEKNİKLERİ
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
www. mersis. gumrukticaret. gov
(İki başlıktan birisini seçiniz) ya da sizin belirlediğiniz
Bitirme tezi nasıl yazılır
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Kaynak Gösterme Teknikleri
Ankara Üniversitesi Akademik Performans Çalışması:
Temel Bilgi Teknolojileri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ARAŞTIRMANIN YAZILMASI III: METİN AKTARMALARI
TASARIM/BİTİRME ÇALIŞMASI BAŞLIĞI
14. HAFTA TUR182 TÜRK DİLİ II.
İntihal Başka bir yazarın eserini çalarak, kendisinin gibi göstermek
Sunum transkripti:

Kaynak Gösterme

Aktarma ve alıntı Bilimsel olarak incelenen bir konuda, daha önce yazılmış ya da aktarılmış bilgilerin, hazırlanan özgün çalışmaya alınması işlemine “aktarma” (quotation), aktarılan bilgiye ise “alıntı” adı verilir.

Gönderme(Atıf) Bilimsel her araştırmada görüşlerinden yararlanılan yazarların eserlerine eksiksiz biçimde gönderme (atıf) yapılması gerekir.

Doğrudan aktarma nasıl yapılır? Aktarılan ifade olduğu gibi çift tırnak içinde verilir Alıntının sonunda parantez içinde yazarın soyadı, yayın tarihi ve sayfa numaraları gösterilir. «Vergi düzenlemelerimiz, muhasebe uygulamalarını tamamlama (tamamlanmış sözleşme) yönteminin kullanılması konusunda zorunlu kılmıştır. Bu nedenle de inşaat işlerindeki muhasebe uygulamaları vergisel amaçlara hizmet eder hale gelmiştir. Oysa tamamlama yöntemi gelirin işin tamamlandığında doğduğunun ve kârın da bu gelir tutarıyla o güne kadar biriktirilmiş giderlerin karşılaştırılması suretiyle tespit edilerek, işin bittiği yıla ait olacağını öngörmektedir. Bu ise birbirinden bağımsız faaliyet dönemleri itibariyle yapılacak karşılaştırmaları anlamsız kılan bir varsayımdır.»(Acar, 2013, s.48)

Uzun alıntı Dört satırdan uzun alıntılar ayrı bir paragraf olarak 1 cm içeriden blok halinde yazılır. Bu durumda tırnak işareti kullanılmaz.

Dolaylı aktarma Dolaylı aktarma, araştırmacının yararlandığı bir kaynak bilgisini kendi sözleriyle, kendi ifadesiyle dillendirmesi anlamına gelir. Dolaylı aktarmalar tırnak içinde verilmez; ancak, gönderme yapılan kaynak bilgisi, parantez) içinde belirtilir. Muhasebe mevzuatımızın Uluslararası Muhasebe Standartları’yla uyumlaştırılmasının gereği tartışılmaz (Acar, 2013 s.49). Çoklu regresyon bir bağımlı değişkenin miktarının tahmin edilmesinin istendiği durumlarda uygulanabilecek olan bir yöntemdir (Hair et al. 1995).

Gönderme Anlatımı çeşitlendirmek üzere, aktarma yapılan cümlenin başında yazar adına gönderme yapılabilir. Acar’a göre muhasebe standartlarımızın yenilenmesi gerekmektedir( Acar, 2013).

Çalıntı (İntihal) Suçu nedir? Çalışmalarda yararlanılan kaynakların belirtilmemesi, etik açıdan yanlıştır ve ayrıca suçtur.

«Kaynak gösterilmediği sürece, ortaya atılan düşüncenin yazara ait olduğu varsayılır. Kaynak gösterme yoluyla bilginin gerçek sahibinin hakkı teslim edildiği gibi, araştırmacının kendi katkısının ne olduğu da açıkça gösterilmiş olur.» HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL YAYINLARINDA KAYNAK GÖSTERME İLKELERİhttp://www.ceviribilim.hacettepe.edu.tr/bilimselyayin.pdf

Kaynakça Her bilimsel çalışmada, yararlanılan kaynakların listelendiği bir kaynakça bölümü bulunmalıdır. Metin içinde gönderme yapılan her kaynak kaynakçada yer almalı, kaynakçada yer verilen her kaynağa da metin içinde gönderme yapılmalıdır. Kaynakçaya dahil edilen eserler, yazarın bizzat okuyup yararlandığı eserler olmalıdır.

Yabancı dildeki kaynaklardan Türkçeye çevrilerek yapılan alıntılarda metnin çeviri olduğunu belirtilmelidir. Kaynak gösterilse bile, bir yapıtın tamamı veya tamamına yakın bir bölümü bir başka çalışmada aktarılamaz. Patent ve telif hakkı söz konusu olan yapıt, resim, çizelge, formül, şekil, vb. gibi öğeler için, kaynak göstermenin yanı sıra, izin alınması gerekli olabilir. (örneğin anket formu ya da araştırma)

Kaynak metindeki yazım biçimi ve noktalama işaretleri, hatalı olsalar bile değiştirilmez. Bu gibi durumlarda, doğrudan alıntı yapmak yerine aktarma yapmak daha doğru olur.