YAŞAM ALANI Lewin ve Gestalt Selma Çelik

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yaşam Boyu Öğrenme S Kaynak II; Eğitimde Program Geliştirme Yazar;Ö.DEMİREL Hazırlayan; Cemil YAYLAR Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ.
Advertisements

Bilişsel Alan Kuramları ve Eğitim Programları S.37-47
BİLİŞSEL SÜREÇLER Abdurrahman İNAN
Bilişsel süreçler Ömer Faruk KOCAMAN
Gestalt ve İnsancıl Yaklaşımında Öğrenme Erhan KILIÇ
Program Geliştirmenin Felsefi Temelleri S.17-27
REHBERLİK Yıldız KOCADAĞ.
Etkin ve İşbirliğine Dayalı Öğrenme S
GESTALT KURAMINDA ÖĞRENME YILMAZ TORUN
Pragnanz Yasaları Cemil YAYLAR
Eleştirel Düşünme Tahir BENEK S
Yapılandırmacılık ve Proje Tabanlı Öğrenme S
Öğrenme ve Öğretme Kuramları Doç. Dr. İbrahim H. Diken
(Rehberlik Danışmanı)
Avrupa’da Yaygın Olan Program Modelleri S.57-64
Beyin Temelli ve Basamaklı Öğrenme S
SOSYAL ÖĞRENME KURAMI İlhan AYDOĞDU
3 SINIF YÖNETİMİ Prof.Dr. Mustafa Ergün
HÜMANİSTİK ÖĞRENME Hümanistik yaklaşımlar bireyin öznel algıları üzerinde yoğunlaşırlar. Buna göre bireyin kendine dünyayı ve olayları yorumlama biçimi.
ÖĞRETİM MODELLERİ S.59-74; 1-Carroll’in Okullarda Öğrenme Modeli 2-Bloom’un Tam Öğrenme Modeli 3-Gardner’in Öğretimde Çoklu Zeka Kuramı Kaynak;Öğretimi.
Gözlem Yoluyla Öğrenme Süreçleri Ali ÇOBAN AKIN
2 SINIF YÖNETİMİ Prof.Dr. Mustafa Ergün
MOTİVASYON.
Eğitim Psikolojisi Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
MOTİVASYON.
REHBERLİK.
MODELLERDEN ÖĞRENME Enver CANER
Beyin Temelli Öğrenme.
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Yrd Doç. Dr. Cenk Akbıyık Öğretim İlke ve Yöntemleri
Öğrenmeyi Etkileyen Faktörler Ferdi Odabaşı
Dr M SÖZBİLİR Motivasyon
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Kişilik Gelişimi.
ÇOCUĞUN OKULA UYUM BAŞARISINI ARTTIRMAK İÇİN VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
REHBERLİK HAZIRLAYAN Uzm. Psk. Dan. Elif ÇORUHLU
REHBERLİK ve PSİKOLOJİK DANIŞMA
REHBERLİK SERVİSİNİN TANIMI VE İLKELERİ
İŞLETMELERDE MOTİVASYON
Mentör Öğretmenlik.
1 Rehberlik; Bireyin kendini anlaması, çevredeki imkanları bilmesi, doğru tercihler yaparak kendini gerçekleştirebilmesi için bireye yapılan sistematik.
Gestalt Kuramı Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Yapılandırmacı [Constructivist] Öğrenme Yaklaşımı Prof. Dr. Özcan DEMİREL ve Arş. Gör. Bünyamin YURDAKUL Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim.
KENDİNİ TANIMA Ses tonumuzun ve davranışlarımızın, yani iletişimde mesajlarımızın % 90'ının kontrolünü elimizde tutabilmemiz ancak kendimizi tanımamızla.
Eğitim Psikolojisi -Eğitim Psikolojisinin Kapsamı-
ÖLÇME DEĞERLENDİRME Yard. Doç.Dr. Deniz Özcan.
KİŞİSEL GELİŞİM & İKY.
Kolb’un Yaşantısal Öğretim Modeli
PSİKOLOJİDE EKOLLER.
EĞİTSEL REHBERLİK Yrd.Doç.Dr. İsmail Hakkı TOMAR
GİRİŞ.
MOTİVASYON.
Öğrenciyi Tanıma Yrd. Doç. Dr. İhsan Sarı.
Sosyal Öğrenme Kuramı (Bandura)
2 .BÖLÜM ÖĞRENME KURAMLARI VE YENİ MEB PROGRAMI Hazırlayanlar: Ahmet Ataç Gülenaz Selçuk Cihan Çakmak İhsan Yılmaz.
KENDİNİ GEÇEKLEŞTİRME
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
MOTİVASYON.
Program Geliştirmenin Felsefi Temelleri
2 SINIF YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Süleyman KARATAŞ
2 SINIF YÖNETİMİ Prof.Dr. Mustafa Ergün
GESTALT VE İNSANCIL YAKLAŞIMDA
OKULDE BİREYLER SAA.
FATMA YILDIZ REHBER ÖĞRETMEN
Hümanistik Yaklaşım Maslow.
Güdülenme ve Bireysel Farklılıklar
MOTİVASYON ve FARKINDALIK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İNSANCIL (HÜMANİST,DUYUSAL) ÖĞRENME KURAMLARI. İNSANCIL (HÜMANİST) KURAMIN TEMEL İLKELERİ İnsanda doğal bir öğrenme isteği vardır. Öğrenilen konu; ancak.
Sunum transkripti:

YAŞAM ALANI Lewin ve Gestalt Selma Çelik 258-268 Kaynak II; Eğitim Psikolojisi Yazar;B.YEŞİLYAPRAK Hazırlayan;Selma ÇELİK 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ , 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya Çalışın. 2-Verdiğiniz Yanıtların Şıklarını Kenara Yazın. 3-Sonra Yanıtlarınızı Kontrol Ediniz. 4-Yanlış Yanıtları Muhakeme Ediniz. 5-Gösteriyi İzleyin Tekrar Aynı İşlemi Yapınız.

Lewin veGestalt tarafından geliştirilmiştir. YAŞAM ALANI Lewin veGestalt tarafından geliştirilmiştir. Lewin,içinde öğrenme,motivasyon,kişilik ve toplumsal davranışın tümünün tartışıla bildiği bir betinleme sistemi geliştirilmiştir YAŞAM ALANI Lewin veGestalt tarafından geliştirilmiştir. Lewin,içinde öğrenme,motivasyon,kişilik ve toplumsal davranışın tümünün tartışıla bildiği bir betinleme sistemi geliştirilmiştir.

Gestalt’ta öğrenme ile uğraşan,insanın motivasyonu ile ilgili kuram öne sürmüştür.

Lewin;davranışın üzerinde o davranışı gerektiren bir çok psikolojik olgunun etkili olduğunu ve bütün bu psikolojik olguların kişinin yaşam alanını oluşturduğunu ifade etmektedir. Lewin;davranışın üzerinde o davranışı gerektiren bir çok psikolojik olgunun etkili olduğunu ve bütün bu psikolojik olguların kişinin yaşam alanını oluşturduğunu ifade etmektedir.

Yaşam alanı kişinin bilinçli olarak farkında olduğu şeylerden oluştuğu gibi,bilincinde olmadığı faktörlerden de etkilene bilir. Yaşam alanı kişinin bilinçli olarak farkında olduğu şeylerden oluştuğu gibi,bilincinde olmadığı faktörlerden de etkilene bilir.

Gestalt kuramının Eğitim açısından Doğurguları Gestalt kuramcılara göre insanlar dünyayı bir bütün olarak algılamaktadırlar.Gelen uyarıcılar bir arada bütünler halinde örgütlenmiş bir biçimde algılanmaktadır. Gestalt kuramının Eğitim açısından doğurguları Gestalt kuramcılara göre insanlar dünyayı bir bütün olarak algılamaktadırlar.Gelen uyarıcılar bir arada bütünler halinde örgütlenmiş bir biçimde algılanmaktadır.

Algılamada şekil-zemin ilişkisi,yakınlık-uzaklılık,süreklilik,tamamlama,benzerlik,basitlik ilkeleri söz konusudur. Algılamada şekil-zemin ilişkisi,yakınlık-uzaklılık,süreklilik,tamamlama,benzerlik,basitlik ilkeleri söz konusudur.

Gestaltçılara göre;psikolojik gerçeklerin önemini vurgularlar. Öğrencilerin inançları,değerleri,gereksinimlerinin,tutumlarının dikkate alınması gerekir. Gestaltçılara göre;psikolojik gerçeklerin önemini vurgularlar. Öğrencilerin inançları,değerleri,gereksinimlerinin,tutumlarının dikkate alınması gerekir.

Gestaltçılar iç güdüye dayalı öğrenme,problem çözme ve üretici düşünmenin altını çizdikleri için,öğretmenler problem çözümü için gerekli tüm öğeleri sunmaktadırlar. Gestaltçılar iç güdüye dayalı öğrenme,problem çözme ve üretici düşünmenin altını çizdikleri için,öğretmenler problem çözümü için gerekli tüm öğeleri sunmaktadırlar.

Öğrencilerin Körü Körüne Ezberleyerek Değil De Anlayarak Öğrenmesi Önemlidir. Öğrenme ile ilgili tekrarları yararlı görmektedir. Öğrencilerin körü körüne ezberleyerek değil de anlayarak öğrenmesi önemlidir. Öğrenme ile ilgili tekrarları yararlı görmektedir.

İNSANCIL YAKLAŞIMDA ÖĞRENME Üç önemli isim vardır;Combs,Rogers ve Maslow Varoluşçuluk Felsefesi görüşlerini benimseyen insancıl yaklaşım bu alanda”ÜÇÜNCÜ GÜÇ”olarak adlandırılmaktadır. İNSANCIL YAKLAŞIMDA ÖĞRENME Üç önemli isim vardır;Combs,Rogers ve Maslow Varoluşçuluk Felsefesi görüşlerini benimseyen insancıl yaklaşım bu alanda”ÜÇÜNCÜ GÜÇ”olarak adlandırılmaktadır.

İnsancıl yaklaşım kaynaklarda benlik kuramları kendini gerçekleştirme kuramları veya fenomolojik kuramlar gibi adlarla da bilinmektedir. İnsancıl yaklaşım kaynaklarda benlik kuramları kendini gerçekleştirme kuramları veya fenomolojik kuramlar gibi adlarla da bilinmektedir.

BENLİK KAVRAMI Benlik; A-Ben neyim? B-Ben ne yapabilirim? C-Hayatta ne istiyorum? D-Benim için neler değerlidir? BENLİK KAVRAMI Benlik; A-Ben neyim? B-Ben ne yapabilirim? C-Hayatta ne istiyorum? D-Benim için neler değerlidir?

Bireyin bedeni ile ilgili gereksinmelerden kaynaklanan dürtüleri öz beni oluşturmaktadır. Yeme,içme,cinsel gereksinmeler gibi içsel yaşantıları öz beni oluşturur. Bireyin bedeni ile ilgili gereksinmelerden kaynaklanan dürtüleri öz beni oluşturmaktadır. Yeme,içme,cinsel gereksinmeler gibi içsel yaşantıları öz beni oluşturur.

Erkek/Kız,Esmer/Sarışın gibi özellikler ile İyi/Kötü,Güzel/Çirkin gibi değerler de fenomenal benliğe aittir. Erkek/Kız,Esmer/Sarışın gibi özellikler ile İyi/Kötü,Güzel/Çirkin gibi değerler de fenomenal benliğe aittir.

Yaşantı ve Davranışlar Benlik Kavramı Benlik tasarımı ile öz beni,yani gerçek düşünce,duyuş ve davranışları birbirine az çok yaklaşık olan uyumlu bir kişilik gösterilmektedir. Benlik tasarımı ile öz beni,yani gerçek düşünce,duyuş ve davranışları birbirine az çok yaklaşık olan uyumlu bir kişilik gösterilmektedir.

Yaşantı ve Davranışlar Benlik Kavramı Duyuş,düşünce ve davranışları benlik tasarımından çok ayrılık gösteren uyumsuz bir kişilik sembolize edilmektedir. Duyuş,düşünce ve davranışları benlik tasarımından çok ayrılık gösteren uyumsuz bir kişilik sembolize edilmektedir.

Bu güvenli ortamın vazgeçilmez 3 temel unsuru vardır; Güvenli bir sınıf ortamında köklü davranış değişiklikleri gerçekleşmektedir. Bu güvenli ortamın vazgeçilmez 3 temel unsuru vardır; Koşulsuz saygı Empatik anlayış Dürüstlük Bu güvenli ortamın vazgeçilmez 3 temel unsuru vardır; Koşulsuz saygı Empatik anlayış Dürüstlük

Koşulun bir ortamda yetişmiş kimsenin kendini tanıması,anlaması,kendi kendisi olması yetenekleri tanıması söz konusu olduğu gibi diğer insanları da kabul etmesi,empatik anlayış göstermesi ve dürüst olması sağlana bilmektedir. Öğrencilerde davranış değişikliğinin gözlene bilmesi için öğretmenin sağlıklı olması gerekiyor. Öğrencilerde davranış değişikliğinin gözlene bilmesi için öğretmenin sağlıklı olması gerekiyor.

Maslow’un Temel Gereksinimler Hiyerarşisi Gereksinmeler bir piramit gibi birbiri üstüne merdiven basamağı şeklinde çıkan hiyerarşik bir düzen içinde sıralanmıştır.                                                                                                         Gereksinmeler bir piramit gibi birbiri üstüne merdiven basamağı şeklinde çıkan hiyerarşik bir düzen içinde sıralanmıştır.

Açlık,Susuzluk ve cinsiyetin fizyolojik doyumu Kendini gerçekleştirme Değer,Başarı,Kendine saygı Ait olma,sevgi Emniyet,Güven,Düzen ve değişmezlik Açlık,Susuzluk ve cinsiyetin fizyolojik doyumu Açlık,Susuzluk ve cinsiyetin fizyolojik doyumu

Gereksinmeler Hiyerarşisinin Eğitim Açısından Doğurguları Eğitim ortamında uygulandığında,öncelikle öğrencilerin aç,susuz,uykusuz,yorgun olduğu yada sınıf ortamının soğuk veya çok sıcak,havasız,rahatsız olduğu durumlarda dikkatli ve aktif olmaları beklenemez. Eğitim ortamında uygulandığında,öncelikle öğrencilerin aç,susuz,uykusuz,yorgun olduğu yada sınıf ortamının soğuk veya çok sıcak,havasız,rahatsız olduğu durumlarda dikkatli ve aktif olmaları beklenemez.

Öğrencilerin tehdit,alay,acımasızca eleştiri olmaksızın görüşlerini aktara bilecekleri ortamlar oluşturulmaktadır. Öğretmenin öğrencilere vereceği ödüllerle arkadaşları tarafından benimsenmesini sağlar.Bu ödüller sayesinde öğrenciler motive olur. Öğretmenin öğrencilere vereceği ödüllerle arkadaşları tarafından benimsenmesini sağlar.Bu ödüller sayesinde öğrenciler motive olur.