DİL VE ANLATIM DERSİ PERFORMANS GÖREVİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
Advertisements

KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
Akşehir Gölü. Akşehir Gölü PROBLEM ? Dünya Isınıyor!
Bunu okursanız iyi olur
Başarılı Olmanın Genel Kuralları Nelerdir?
Küçük bir jest….
AÇILAR VE AÇI ÇEŞİTLERİ
- Buraların yabancısıyım demiş.
İSTANBUL 'da Gün Doğumu Tayfun AVINCA.
METİNLERİN SINIFLANDIRILMASI
öğretmen-öğrencİ İletİşİmİ ve etkİn dinleme
SÖZCÜKte ANLAM.
DÜNYAMIZ.
DİLİN İŞLEVLERİ.
 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna nokta konulmalıdır?  A)Ah, keşke oraya gitmeseydim  B)Ağzından şu kelimeler döküldü  C)Bahçeye mi çıkmış.
UYUMAK İSTEMEYEN ZÜRAFA
İSTANBUL ŞİİRLERİ.
YAŞ OTUZBEŞ.
Çok önemli bir toplantıya katıldınız. Toplantı büyük bir konferans salonunda, herkes pür dikkat sunumu dinliyor.
KİŞİLERARASI İLETİŞİM BECERİLERİ
Ali Barsal 5N 1K Anne ne çok soru soruyorsun aklım karıştı ya…
KURAKLIK?? Genellikle herhangi bir mevsim veya zaman diliminde yağış miktarındaki azalmadan dolayı meydana gelen doğa olayına denir..
PARADİGMA (ZİHİN HARİTASI) DEĞİŞTİRMEK ZOR DEĞİL !!!
Gerçek Anlam Mecaz Anlam
SONUÇLARI, ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
HAYIR DEMEYİ ÖĞRENELİM Erkan İLGÜN Rehber Öğretmen
Ö Z G Ü R L Ü K... Soğuktu... Kar yağmaya devam ediyordu ve bir lokma yiyecek bulabilmek en büyük mutluluk olacaktı KURTiçin. Umutsuzca yaşadığı dağdan.
Türkçe Yaz Tatili Ödevleri 8-A.
KÜRESEL ISINMA.
Cahit Sıtkı Tarancı.
Boya sandığına saklı düşler
Boya sandığına saklı düşler
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
Mitat Zorlu 1 ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU 2/A SINIFI ÇALIŞMA SAYFASI Adı ve Soyadı: ……….…………………………………..…… No: ……… 15 Ocak 2010 Cuma Annem marketten 2.
İLETİŞİM BECERİLERİ Dr. Fatma Nur Eneç Can.
E-Posta Grubu Oluşturma
HAYATIN ANLAMI.
İBRETLİK BİR HİKAYE.
KÜRESEL ISINMA.
YA KİMSEYE GÜVENEMESEYDİK
DİLİN İŞLEVLERİ.
GERÇEK VE MECAZ ANLAMLI KELİMELER
KÜRESEL ISINMA FAHRİYE LİMAN 6/A 180.
Gece gökyüzünü incelediniz mi? Neler gördünüz?
SÖZCÜK TÜRLERİ.
Büyük bir hava meydanının bekleme salonunda,
Yaşadığımız çevre mi? Kirlettiğimiz toprak mı? Kirlettiğimiz toprak mı? Kullanılamaz sular mı? Kullanılamaz sular mı? Sürekli kirlenen hava mı? Sürekli.
Hazırlayan:Görkem TOPAL Hazırlık-B
DÜNYA NEREYE GİDİYOR. ORMANLAR YANIYOR!.... BUZULLAR ERİYOR!.... BUZULLAR ERİYOR!....
ÇOCUĞUM OKULA BAŞLIYOR
Nasrettin Hoca henüz çocukmuş. Annesi bir gün onu yanına çağırmış:
DÜZENLİ OLMAK.
Sevgili Öğrencilerim Yoğun bir çalışma sonrasında İyi bir tatili hakkettiğinize inanıyorum.Yine de tatilinizde Kitap okumayı ve konu tekrarları yapmayı.
DESEM Kİ.
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI. Yarın gittim ama dün de seni arayacağım. Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı? Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı?
Tombik ormanda.
KURABİYE HIRSIZI.
OTUZ BEŞ YAŞ.
Keloğlan ve Kuyu Bir varmış, bir yokmuş. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, bir Keloğlan’la ninesi varmış. Bunlar çok yoksul insanlarmış. Keloğlan’ın.
Yeryüzü Suları Durgun sular Okyanus Deniz Göl BuzullarAkarsular Nehir Irmak Çay Dere.
Anlatım Türleri Betimleyici Anlatım Öyküleyici Anlatım
Düzgün ve Doğru Yapacağız, Adam Gibi Adam Olacağız.
İÇERİK Hava durumu nedir? İklim nedir? Sera etkisi nedir?
KÜRESEL ISINMA (DÜNYAMIZ YOK OLUYOR ! ).
- Buraların yabancısıyım demiş.
CAHİT SITKI TARANCI. 4 Ekim 1910 tarihinde Diyarbakır'da Camiikebir mahallesinde doğdu, 12 Ekim 1956 tarihinde Viyana (Avusturya)'da öldü. Asıl adı "Hüseyin.
ve Küresel İklim Değişimi
KÜRESEL ıSıNMA Sunan: M. Eren İÇİN. KÜRESEL ISINMA NEDİR? Küresel ısınma, atmosferde ve okyanuslarda yaşanan ısı artışı ve bunun yol açtığı iklim değişikliklerinin.
KÜRESEL ıSıNMA Sunan: M. Eren İÇİN KÜRESEL ISINMA NEDİR? Küresel ısınma, atmosferde ve okyanuslarda yaşanan ısı artışı ve bunun yol açtığı iklim değişikliklerinin.
KÜRESEL ıSıNMA Sunan: M. Eren İÇİN KÜRESEL ISINMA NEDİR? Küresel ısınma, atmosferde ve okyanuslarda yaşanan ısı artışı ve bunun yol açtığı iklim değişikliklerinin.
Sunum transkripti:

DİL VE ANLATIM DERSİ PERFORMANS GÖREVİ

ÖYKÜ TÜRÜNDE YAZILMIŞ BİR ESER KURABİYE HIRSIZI Bir gece kadının biri bekliyordu havaalanında,  Daha epeyce zaman vardı, uçağın kalkmasına.  Havaalanındaki dükkandan bir kitap ve bir paket  kurabiye alıp, buldu kendisine oturacak bir yer. Kendisini kitabına öyle kaptırmıştı ki, yine de .Yanında oturan adamın olabildiğince cüretkar bir şekilde aralarında duran paketten birer birer kurabiye aldığını gördü, ne kadar görmezden gelse de. Bir taraftan kitabını okuyup, bir taraftan kurabiyesini yerken, Gözü saatteydi, "kurabiye hırsızı"yavaş yavaş tüketirken kurabiyelerini. Kulağı saatin tik tak larındaydı ama yine de  engelleyemiyordu tik tak lar sinirlenmesini. Düşünüyordu kendi kendine, "Kibar bir insan olmasaydım, Morartırdım şu adamın gözlerini!"

Her kurabiyeye uzandığında, adam da uzatıyordu elini Her kurabiyeye uzandığında, adam da uzatıyordu elini.Sonunda pakette tek bir kurabiye kalınca "Bakalım şimdi ne yapacak?" dedi kendi kendine. Adam, yüzünde asabi bir gülümsemeyle uzandı son kurabiyeye ve böldü kurabiyeyi ikiye. Yarısını kurabiyenin atarken ağzına, verdi diğer yarıyı kadına.  Kadın kapar gibi aldı kurabiyeyi adamın elinden ve"Aman Tanrım, ne cüretkar ve ne kaba bir adam, üstelik bir teşekkür bile etmiyor!"

engelleyemiyordu tik tak lar sinirlenmesini engelleyemiyordu tik tak lar sinirlenmesini. Düşünüyordu kendi kendine, "Kibar bir insan olmasaydım, Morartırdım şu adamın gözlerini!"Her kurabiyeye uzandığında, adam da uzatıyordu elini.Sonunda pakette tek bir kurabiye kalınca "Bakalım şimdi ne yapacak?" dedi kendi kendine. Adam, yüzünde asabi bir gülümsemeyle uzandı son kurabiyeye ve böldü kurabiyeyi ikiye. Yarısını kurabiyenin atarken ağzına, verdi diğer yarıyı kadına.  Kadın kapar gibi aldı kurabiyeyi adamın elinden ve"Aman Tanrım, ne cüretkar ve ne kaba bir adam, üstelik bir teşekkür bile etmiyor!"

Anımsamıyordu bu kadar sinirlendiğini hayatında, Uçağının kalkacağı anons edilince bir iç çekti rahatlamayla. Topladı eşyalarını ve yürüdü çıkış kapısına, dönüp bakmadı bile "kurabiye hırsızı" na. Uçağa bindi ve oturdu rahat koltuğuna, sonra uzandı, bitmek üzere olan kitabına.  Çantasına elini uzatınca, gözleri açıldı şaşkınlıkla. Duruyordu gözlerinin önünde bir paket kurabiye! Çaresizlik içinde inledi, "Bunlar benim kurabiyelerimse eğer; Ötekiler de onundu ve paylaştı benimle her bir kurabiyesini!"Özür dilemek için çok geç kaldığını anladı üzüntüyle, kaba ve cüretkar olan,"kurabiye hırsızı"kendisiydi işte. Valerie COX

YAZILIŞ AMACI: İnsanların ders çıkarmasını amaçlamıştır YAZILIŞ AMACI: İnsanların ders çıkarmasını amaçlamıştır.(Olayı aktarmak) KONU :Ön yargıyla baktığımız insan,aslında kendimizin olmasıdır. TEMA:Ön yargı Metnin Yapısı 1)OLAY :Havaalında yan yana bir kadın ve adam varmış Kadın kendini öyleyce kitaba daldırmış ki ortalarında duran kurabiyeleri afiyetle yerken adamda hiç çekmiden yiyormuş.Kadın ise adamın yemesini küstahlık kabalık olarak görüyormuş hatta nazik birisi olmasa gözünü morar ihtimalini olduğunu bile aklından geçirmiştir.Son kurabiye bölerek yediklerinde adamın iyice kaba olduğunu

düşmüş. Teşekkür etme zahmetinde bulunmaması iyice sinirlendirmişti düşmüş.Teşekkür etme zahmetinde bulunmaması iyice sinirlendirmişti.Uçağı anons edilen kadın hızlıca kalkıp gittiğinde ,uçağa bindiğinde çantasıda kurabiyelerini görüp,kendinin küstah ve kaba olduğunu anlamıştır.Özür dilemek için çok geçti. 2)Kişiler :Kadın ve Adam 3)Mekan:Havaalanı 4)Zaman:Bir gün İŞLEVİ:Heyecana Bağlı İşlev

DİL VE ANLATIM ÖZELLİKLERİ 1)Düşünce ve duygular nettir 2)Yalın,açık,duru bir anlatım vardır. ANLATIM TÜRÜ: Öyküleyici anlatım türü GERÇEKLE İLİŞKİSİ:Kurmacıdır.

ŞİİR TÜRÜNDEN YAZILMIŞ BİR ESER GÜN EKSİLMESİN PENCEREMDEN Ne doğan güne hükmüm geçer, Ne halden anlayan bulunur; Ah aklımdan ölümüm geçer; Sonra bu kuş, bu bahçe, bu nur. Ve gönül Tanrısına der ki: - Pervam yok verdiğin elemden; Her mihnet kabulüm, yeter ki Gün eksilmesin penceremden!                                                                   Cahit Sıtkı TARANCI

YAZILIŞ AMACI:Ölümün kaçınılmaz olduğudur.(Bir duyguyu sezdirmek) KONU:Hayatın zorluklarına rağmen yaşama isteği. TEMA:Yaşama isteği İŞLEVİ:Şiirsel İşlev DİL VE ANLATIM ÖZELLİĞİ 1)Şiirde benzetmeler,yabancı kelimeler,mecaz ve soyut kelimeler vardır. 2)Doğa benzetmelerine başvurmuştur.Ör:Kuşlarının göçüsünü günün bitişine benzetmektedir. 3)İmge vardır.Ör:Akşam kelimesi haytın sonu olaraktır. ANLATIM TÜRÜ:Çoşku ve Heyecana Bağlı Anlatım GERÇEKLE İLİŞKİSİ:VARDIR

MAKALE TÜRÜNDEN YAZILMIŞ BİR ESER Küresel Isınma: Dünyamıza Neler Oluyor? Hergün gazetelerde okuyoruz; buzullar eriyor, kar yağışları azalıyor, okyanuslar ısınıyor, atmosferde karbondioksit oranı artıyor, deniz seviyesi yükseliyor, orman yangınları artış gösteriyor, ırmaklar kuruyor, göller küçülüyor. Mevsim normalleri dışındaki hava olayları karşısında uzmanlar bile şaşırmış durumda. Bahar erken geliyor, çiçekler vaktinden önce açıyor, pek çok bölge kuraklık yaşıyor… Mercanlardaki hayat tükeniyor, hayvanların göç dönemleri değişiyor, salgın hastalıklar yayılıyor…

Yaşanan tüm bu değişiklikler, daha doğrusu tüm bu bozulmalar, adını sıkça duymaya başladığımız "küresel ısınma" ile yakından alakalı. "Dünya atmosferi ve okyanusların ortalama sıcaklıklarındaki artış" anlamına gelen küresel ısınma, son yıllarda rahatlıkla saptanabilir, hatta günlük hayatta hissedilebilir bir düzeye ulaştı. Önceleri bir komplo teorisi olarak görülebilen bu konu, bugün insanoğlunu tehdit eden ciddi bir tehlike olarak karşımızda duruyor. Havaya saldığımız gazların yok olup gideceğini düşünürken, bu son yaşanan gelişmeler dünyamızın gerçekten de içinde yaşadığımız ‘evimiz’ olduğunu ve ona çok iyi bakmamız gerektiğini inkâr edilemez biçimde ortaya koydu.

YAZILIŞ AMACI:Küresel ısınmanın ne sonuçlar doğurduğunu ,insanaoğluna aktarmak. KONU:Küresel ısınma sonucunda Dünyada değişimlerin olması. TEMA:Küresel Isınma İŞLEVİ:Göndergesel İşlev ANLATIM ÖZELLİKLERİ 1)Yalın bir dil vardır. 2)Akıcılık,duruluk,açıklık vardır. 3)Evrensel bir makaledir. Anlatım Türü:Açıklayıcı Anlatım

METİNLER YAZILIŞ AMACI GERÇEKLE İLİŞKİSİ DİLİN İŞLEVLERİ ANLATIM TÜRÜ ÖĞRETİCİ METİN VEYA SANATSAL METİN KURABİYE HIRSIZI OLAYI AKTARMAK KURMACA HEYECANA BAĞLI İŞLEV ÖYKÜLEYİCİ ANLATIM SANATSAL GÜN EKSİLMESİN PENCEREMDEN BİR DUYGUYU SEZDİRMEK VAR ŞİİRSEL İŞLEV ÇOŞKU VE HEYECANA BAĞLI ANLATIM KÜRESEL ISINMA:DÜNYAMIZA OLUYOR ? BİLGİ VERMEK GÖNDERGESL İŞLEV AÇIKLAYICI ANLATIM ÖĞRETİCİ