T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SASKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAMSUN 2007.
Advertisements

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Millî Eğitim Bakanlığı Ulusal Süt Konseyi
21 mayıs dünya süt gününüz kutlu olsun …
DİŞ VE KEMİK SAĞLIĞINA ETKİLERİ
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI VE ÖNEMİ
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
MASTİTİS (MEME İLTİHABI)
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
Mayıs 2011 Petra Kristali. Tuzlu gerçekler… Vücudumuz ve Tuz. Yaşamımızı devam ettirebilmemiz için tuza ihtiyacımız var! NEDEN? Yaşam kaynağımız olan.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
EGZERSİZ VE KAN.
HAVUZ SUYU KİMYASI KİMYA Y. MÜH. ERDİNÇ İKİZOĞLU
Proteinler.
Iyot yetersizliği hastalıkları.
MENOPOZ VE BESLENME.
Yrd. Doç. Dr. Yasemİn ÇAYIR
Beslenme ve Performansa Etkisi
SAĞLIK Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
DİYABETİ TANIYALIM İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
SU KİMYASI ve SUYUN SERTLİĞİ
Z.Aycan TUNCER 4/B Sınıf Öğretmeni
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
Su Görevleri: Besinlerin sindirimi, emilimi, hücrelere taşınması
KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
11-17 MART TUZA DİKKAT HAFTASI
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
SAĞLIKLI BESLENME.
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
BESİN MADDELERİ.
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
TEMİZ TOPLUM TEMİZ İNSAN TEMİZ TUVALET.
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
SAĞLIKLI BESLENMENİN 10 ALTIN KURALI  Tek taraflı beslenme yemekte alınan hazzı ortadan kaldırdığı gibi ayrıca yemeğe karşı olumsuzluk geliştirir. Dengeli.
DİABET (ŞEKER HASTALIĞI)
VÜCUDUMUZDAKİ KANIN YAPISI VE GÖREVLERİ
DENGELİ BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
AD:Anıl SOYAD:Köylü SINIF:9/A NUMARA:378
SUYUN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ
ÜRÜN İçme suyu,insanlar tarafından içilmesi güvenli olan sudur.Çoğu gelişmiş ve gelişmekde olan ülkelerde şehir şebekesinden akan su içme su kalitesindedir.Ancak.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
4.SINIF VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI  Kanın vücutta dolaşımını sağlayan yapı ve organları tanır ve model üzerinde gösterir.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
PROTEİN TOZU GERÇEĞİ Kas büyümesi, yeterli protein varlığında egzersize cevap olarak meydana gelir. Protein suplemanları, kişinin diyeti proteinden yetersiz.
Her sistemin kendine özgü görevleri olmasına karşın bu görevleri diğer sistemlerden bağımsız olarak gerçekleştiremez. Egzersizle yukarıdaki açıklamanın.
Çocuk Sporcularda Beslenme İlkeleri
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
Proteinler Proteinler DNA tarafından şifrelenen 20 amino asidin peptid bağları ile bağlanmasıyla oluşurlar. Vücuttaki toplam proteinin %45’i kaslarda geri.
İNSAN VÜCUDU.
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
SICAKLIK STRESİNDE İNEĞİN BAŞINA NELER GELİR?
Beslenme İlkeleri - 7.
Emir Şaşmaz 6/B 431. Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin.
Sunum transkripti:

T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www.asm.gov.tr

SAĞLIKLI SU İNSAN İÇİN ÖNEMİ Su sağlığımızın garantisidir. Sağlıklı ve kaliteli bir hayat için yeteri kadar su tüketilmelidir. Tükettiğimiz suda aynı miktarda doğal olarak bulunan tek şey sudur.

İNSAN İÇİN ÖNEMİ Kalsiyum, magnezyum, sodyum gibi mineraller içerir. Sağlıklı su sağlıklı insandır. Hücrelerimizin sadece susuzluğunu gidermekle yetinmemeli onu sağlıklı su ile beslemeliyiz.

GÜNLÜK TÜKETİLMESİ GEREKEN SU MİKTARI VE ÖNEMİ Her yaşta suya ihtiyaç vardır. Tüm canlılar için hayati önemi olan su, sağlığımız ile doğrudan ilişkilidir. Yaşımız ne olursa olsun bol su tüketmek sağlığımızın en önde gelen koşullarından biridir.

BEBEKLERDE SU TÜKETİMİ Bebekler ilk üç ay boyunca süt olarak 700 mililitre kadar su tüketir. Bununla birlikte ilerleyen aylarda sulu gıdalara başlandığından daha az süt tüketirler. Önerilen günlük ihtiyacın sadece yarısını anne sütünden alırlar. Yaklaşık 6 ay boyunca bebeklerin tükettiği sıvı-su miktarı günlük önerilenin yarısından azdır.

BEBEKLER İÇİN ÖNERİLEN SU MİKTARI Doğumdan sonra: vücut ağırlığına göre kg başına 150 ml ( Bir su bardağına yakın ) 1 yaştan sonra: Vücut ağırlığına göre kg başına 100 ml ( yarım su bardağı )

ÇOCUKLARDA SU TÜKETİMİ 1-6 Yaş arası 65/90 ml/kg ( 15 kg lık bir çocuğa 1 lt 5 su bardağı ) 7-10 yaş arası 55/65 ml/kg ( 30 kg lık bir çocuğa 1,8 lt – 9 su bardağı ) 11-18 yaş arası 40/50 ml/kg ( 45 kg lık bir adölesan için 2,2 lt – 11-12 su bardağı )

YETİŞKİNLERDE SU TÜKETİMİ Bayanlar içinde erkekler içinde önce su; Kalsiyum, kemik yapısı ve osteoporozu önlemek için gereklidir. Magnezyum ise sinir sistemi ve kas gerginliğini almada kullanılır.Eğer gerekli oranlarda tüketilmezse hem bayanlar hem de erkekler için önemli sorunlar oluşur.

YETİŞKİNLERDE SU TÜKETİMİ Erkekte olsanız bayanda olsanız 1 lt kalsiyum ve magnezyumca zengin su tüketmeniz besinlerden aldığınız kalsiyum ve magnezyuma ek olarak ihtiyacınızı karşılar. Yetişkinler için: Günlük su miktarı 1,5 lt/gün (7-8 su bardağı)

ANNELERDE VE BEBEKLERDE SU TÜKETİMİ Bebekler anne karnında amniyotik dediğimiz sıvı içinde yaşarlar. Bu sıvının çoğunu su oluşturur. Anne adayları unutmayın artık iki kişilik su içmelisiniz.

YAŞLILARDA SU TÜKETİMİ Su bütün yaş dönemlerinde gereklidir Yaş ilerledikçe hücrelerinde yaşlanmasıyla ağızda kuruluk ve susuzluk hissi daha az hissedilir. Aynı şekilde ihtiyaç olan miktardan daha az açlık hissedilir. Bu nedenle hissedilenden daha fazla su içilmelidir. Vücudumuz değiştikçe su ihtiyacı da değişir. Doğduğumuzda vücut ağırlığımızın %75 ini su oluşturur. Yaş ilerledikçe bu oran %50 ye düşer.

SAĞLIK PROBLEMLERİNİ ÖNLEMEK İÇİN SU İÇİN Susuzluk hissi azlığı için yaşlılar su kaybı ( dehidratasyon ) konusunda daha fazla risk altındadır. Bunun sonucu olarak da bazı minerallerin eksikliği görülür. Bu nedenle mineraller bakımından zenginleştirilmiş ve dengelenmiş su tüketilmelidir. Günlük İhtiyaç 1,2 lt/gün ( 6 Su Bardağı )

SPORCULARDA SU KULLANIMI Sporcular için su kullanımı oldukça önemlidir. Egzersiz yaparken ne kadar sıvı tüketmeliyiz Egzersiz öncesi ve sonrası bol su içmek gerekir. Egzersiz öncesi ; Egzersizden 2-3 saat önce 400-600 ml su tüketilmesi önerilmektedir.

SPORCULARDA SU KULLANIMI Egzersiz sırasında; Sıvı dengesi sağlanmalıdır. Egzersiz öncesinde ve sonrasında 15-20 dakika aralarla 150-350 ml ( 1-2 su bardağı ) su tüketilmelidir. Egzersiz sonrasında ; Çoğu zaman egzersiz sırasında sıvı kaybını dengeleyecek yeterli sıvı tüketilmemektedir. Egzersizden sonra 1 lt su tüketilmelidir.

VÜCUDUMUZA SU NELER YAPAR? Susama hissi uyarıcı bir etkiye sahiptir. Susama hissi dediğimiz bu hissi gidermek için su içeriz. Su 1 kısım oksijen 2 kısım hidrojenden oluşur. Basit bir yapıdır. Kalori içermez. Vücudun en fazla oranda ihtiyaç duyduğu besin öğesidir.

VÜCUDUMUZA SU NELER YAPAR? Her vücut hücresi – dokusu – organı ve vücudun her türlü fonksiyon gören işlemlerinde su gereklidir. Su vücut hücrelerinde oksijen ve besin öğelerinin taşınmasını sağlar. Ağız gözler ve burun gibi hayati organların nemlenmesine yardımcı olur. Eklemlere destek sağlar. Vücut organlarının, dokularının korunmasında etkilidir.

VÜCUDUMUZA SU NELER YAPAR? Vücuttan sadece ½ -1 kg lık su kaybı susama hissini oluşturur.Biraz daha fazla kayıp vücutta dayanıklılık ve güçte azalmalara neden olur. Orta derecede dehidratasyon fiziksel performansı bozar. Vücutta sıvı miktarının % 20 oranında azalması ile yaşamsal risk artar.

SUYUN ÖZELLİKLERİ 1 Fiziksel Özellikleri : Isısı, rengi, bulanıklığı, kokusu, tadı, reaksiyonu ( pH ) bunları duyu organlarımızla anlayabiliriz. 2 Kimyasal Özellikleri : Kimyasal deneylere bağlı olarak belirlenir. Bunlar nitrat ve nitritle, florür, klorür dür. 3 Bakteriyolojik Özellikler :Suyun bakteri yönünden incelenmesidir. Bakteriyolojik sonuç suyun temizliği veya kirliliğini kesin olarak belirler. Mikroorganizma varsa su kirlidir.

Suyun Kaynatılması Kirliliğinden şüphe edilen suların 10 dakika kaynatılması, dezenfeksiyon ( zararlı mikropların ölmesi ) için yeterlidir. Bu süre suyun kirlilik derecesine bağlı olarak değişebilir. Sular kaynatılan kapta bekletilirse daha sağlıklı olur.

Sağlıklı ve Temiz Su İçerisinde hastalık yapıcı mikroorganizmaların ve vücutta zehirli etki yapacak kimyasal maddelerin bulunmadığı sudur. İçme suyu güvenle içilebilen bir sudur. Renksiz, tatsız, tortusuz olmalıdır. Lezzeti içerisindeki karbondioksit miktarı ve ısısına göre değişim gösterir.

SUYUN ÖZELLİKLERİ İçerisindeki karbondioksit miktarı 300 mg dan az olmamalıdır. Kaynatılmış suyun içerisinden karbondioksit uçtuğundan lezzeti azalır. Bu gibi sular kaptan kaba boşaltılarak içerisine havadan karbondioksit ve oksijen girmesi sağlanırsa lezzeti geri döner.

SUYUN ÖZELLİKLERİ Suyun bulanıklığı 5 türbidometrik ( bulanıklık derecesi ) üniteyi aşmamalıdır. Toplam katı maddelerin istenir miktarı 500 mg dır. Suyun rengi kolorimetrik değerlendirmede : 5 platin kobalt ünitesini aşmamalıdır.

Sağlıklı Su Nasıl Anlaşılır? Organik, inorganik, kimyasal ve mikrobiyolojik cisimlerin suda bulunması, suyun kirlenmesine neden olur. Suyun kirliliği fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik analizlerle belirlenir.

Sağlıklı Su Nasıl Anlaşılır? Suyun fiziksel analizi ile ; 1- Sıcaklığı, 2- Saydam yada bulanık olup olmadığı, 3- Rengi, 4- Tadı, 5- Kokusu, 6- Lezzeti, 7- Elektriksel direnci araştırılır. Bu özelliklerin bir bölümü basit araçlarla ölçme, diğeri ise duyu organları ile kontrolüne bağlıdır.

TEŞÜKKÜR EDERİM