TEKNOLOJİ YÖNETİMİNE GİRİŞ HAFTA I-II

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Apple Computer Inc. Altı Aşamalı Teknoloji Planlama Modeli (2005)
Advertisements

Stratejik yönetim işletmenin dış çevresini (rakipler, pazar-piyasa, ürünler, müşteriler, aracılar, tedarikçiler) analiz eder. İşletmenin geleceği ile.
Stratejik planlama sürecinde dikkat edilecek hususlar
Strateji Tasarımı İlker acar.
KİŞİSEL SATIŞ Müşteri istek ve ihtiyaçları doğrultusunda gösterim ve ikna etmeye dayalı tutundurma çabalarına kişisel satış denir.
YÖNETİM VE ORGANİZASYON
REKLAMCILIK Hafta 5.
PROJE YÖNETİMİ VE RİSK ANALİZİ
REKLAM KAMPANYALARI VE UYGULAMALARI
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
Stratejik Analiz (SWOT Analizi)
Kurum misyon ve vizyonunu, net bir biçimde paydaşlara odaklanmış bir strateji ve bunu destekleyen uygun politikalar, planlar, amaçlar, hedefler ve süreçler.
İşletme Yönetimine Giriş Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ
5018 Kapsamında Stratejik Planlama
Sistem Geliştirme Sistemin tanımı. Sistemin Temel özellikleri
Bölüm 14 Stratejik Değerleme ve Kontrol
İŞ PLANI İŞ PLANI NEDİR? İşin kurulacağı güne kadar hazırlanan kapsamın ortaya çıkarılması için bir çok aktivite sıralı ve önceden belirlenen niteliklerde.
Bölüm 10 İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler)
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ÜST DÜZEY YÖNETİCİ SEMİNERİ 1-2 MART 2003 ANTALYA.
YÖNT 101 – İŞLETMEYE GİRİŞ I
KÜÇÜK İŞLETMELERDE YÖNETİM İŞLEVİ VE YENİ YÖNETİM YAKLAŞIMLARI
EŞGÜDÜMLEME FONKSİYONU
Yedinci Bölüm İşletme YÖNETİMİNİN FONKSİYONLARI.
1 Yönetimin temelleri
İŞLETME II Yrd. Doç. Dr. Recep KILIÇ E mail:
Değer ve Tedarik Zinciri Analizleri
Pazarlama Yönetimi Süreci
Kalite Nedir? Furkan LEVENTOĞLU.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
İnsan Kaynakları Yönetiminin
KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ
Süreç Yönetimi.
Bilişim sistemlerinin türleri
ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ ŞARTLAR
YÖNETİMİN ALT İŞLEVLERİ
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
1 İşletmeye Giriş Konu 4: İşletmelerde Yönetim Faaliyetleri I Yrd.Doç.Dr. Yıldırım Osman Çetmeli Yaşar Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
Kalite Yönetimi Genel Tanımlar.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
Bölümün Amacı Bu bölüm, yöneticilerin uluslararası çevre için örgütleri nasıl tasarladığını keşfediyor. Bölüme, öncelikle, küresel büyümeyi harekete.
İşletmelerde Teknoloji Ve AR-GE Yönetimi
Bölümün Amacı Bu bölüm, örgütlerin nasıl değiştiğini ve yöneticilerin yenilik ve değişim sürecini nasıl yönettiklerini keşfetmektedir.
YENİKENT AHMET ÇİÇEK TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ÜST DÜZEY YÖNETİCİ SEMİNERİ 2010 ANKARA Nihat BÜLBÜL.
Ki ş inin ya ş amı boyunca edindi ğ i i ş e yönelik deneyim ve faaliyetlerle ilgili algıladı ğ ı tutum ve davranı ş lar dizisidir.
YÖNETİM SÜRECİ VE ÖZELLİKLERİ
Topluluk İnovasyon Girişimi Süreç Açıklaması ve Yol Haritası Dokümanı 26 Mayıs
TAKIMA DAYALI PERFORMANS DEĞERLENDİRME
Yrd. Doç Dr. M. İsmail Bağdatlı UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK 7 UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK 7.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
2 Pazarlama Strateji ve Planlarının Geliştirilmesi
Proje Hazırlama Eğitimi Dr. Necati VARDAR KTO Karatay Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi.
YONT 409 PROJE YÖNETİMİ.
Bilgisayar Mühendisliğindeki Yeri
YÖNETİM FONKSİYONLARI
1. İnsan kaynakları yönetimine giriş
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
KİTAP: PROF.DR. BÜLENT KOBU
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
İnsan Kaynakları Yönetiminin
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
TKY UYGULAMASI.
Stratejik İKY ve Örgüt Performansı İlişkisi
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
İnsan Kaynakları Yönetiminin
ARAŞTIRMA GELİŞTİRME VE YAZILIM TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
Bölüm 14 Stratejik Değerleme ve Kontrol
YÖNETİM FONKSİYONU Giriş
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Eşgüdümleme ve Kontrol
Sunum transkripti:

TEKNOLOJİ YÖNETİMİNE GİRİŞ HAFTA I-II

İşletme Sistemi ve İşleyişi

İşletmenin İç Çevresi ve İşletme İşlevleri (Fonksiyonları)

Yönetim nedir? İşletme amaçlarına etkili ve verimli bir şekilde ulaşmak üzere Planlama, örgütleme, yöneltme, koordinasyon ve denetimin yapılması sürecidir.

Yönetim Fonksiyonları nelerdir? Planlama Örgütleme Koordinasyon Yöneltme Denetim

Yönetim Fonksiyonları neleri içerir?

Planlama Neyi, ne zaman, nerede, kim tarafından ve nasıl yapılacağının önceden belirlenmesidir. Aşamaları : Sorunların veya fırsatların saptanması Amaçların belirlenmesi Planın dayandığı hareket noktalarının belirlenmesi Seçeneklerin saptanması ve değerlendirilmesi En uygun alternetifin seçilmesi Yardımcı planların düzenlenmesi Planları, sayısal değerlerle bütçelemek

Örgütleme Belirli amaçlara ulaşmak için yapılacak işlerin ve bu işleri yapacak kişilerin oluşturulması. Aşamaları : Örgütsel yapının kurulması İlişkilerin saptanması Görev tanımlarının yapılması Görevin gerektirdiği niteliklerin tanımlanması

Örgütleme Kadrolama İstihdam edilecek iş gücünün seçimi ve işe yerleştirme Eğitim ve geliştirme Değerleme

Koordinasyon : Örgütün yaptığı işin çeşitli bölümlerini birbiri ile ilişkilendirmektir. Etkin koordinasyon için ; İyi ve yalın bir organizasyon yapısı gereklidir. Plan ve programların uyumlaştırılması Gönüllü koordinasyonun özendirilmesi İyi bir haberleşme sistemi

Yöneltme İş görenlerin kendilerine verilen görevleri etkin bir biçimde yerine getirilmesini sağlamaktadır. Kapsamı : Astların özelliklerine göre hazırlanmış açık ve yalın talimatlar verilmeli Sürekli eğitim faaliyetleri Çalışan motivasyonu Disiplin, ödül ve ceza dengesi

Denetim Örgütte gerçekleşen sonuçlar ile, planlanan hedeflerin karşılaştırılması ve sapma hallerinin nedenlerinin tespitidir. Aşamaları : Standartların belirlenmesi Gerçekleşen durumun tespiti Durumun karşılaştırılması Farklılıklar yönünde hareket tarzının belirlenmesi

Yönetim Kademeleri Üst Kademe Orta Kademe Alt Kademe

Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır ? Yönetim Faaliyetleri Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır ? Amaçlar başta saptanmalı En az iki kişi bir araya gelmeli İlişkiler uyumlu – düzenli olmalı İş bölümü yapılmalı Yöneticilerin yetki sınırları belirlenmeli Geleceğe dönük rasyonel kararlar alınmalı ve bunlardan doğan sorumluluk taşınmalı

TEKNOLOJİ “Teknik” ve “teknoloji” terimleri iki ayrı kavrama işaret eder. “Teknik”, üretimde kullanılan, bilimsel bilgiye dayalı, metodik süreçlere (proseslere) ilişkin bir bilgi ve deneyim kümesini; “Teknoloji” ise, söz konusu teknikleri ve bu tekniklerin uygulanması ile ilgili alet, makina ve malzemeleri geliştirebilmenin(sıçratıcı) bilgi ve deneyimini (birikimli) ifade eder. Bu açıdan teknoloji, bir bilgi kümesi olarak, bilime daha yakındır.

TEKNOLOJİ Teknoloji, insanın bilimi kullanarak doğaya üstünlük kurmak için tasarladığı rasyonel bir disiplindir  Teknoloji somut ve deneysel anlamda temel olarak teknik yönden yeterli küçük bir grubun örgütlü bir hiyerarşi yardımıyla bütünün geri kalanı (insanlar, olaylar, makineler vb. ) üzerinde denetimi sağlamasıdır 

TEKNOLOJİ YÖNETİMİ NEDİR? Firmalar arası rekabetin odak noktasının yeni veya yenilikçi ürünlerin istenen zamanda, istenen kalitede, istenen miktarda, ve uygun fiyatla pazara çıkartılabilmesine kaydığı günümüzün üretim dünyasında bu üstünlüğün sağlanması, bütünsel bir yönetim becerisini gerektirmektedir. Bu beceriler bütünü Teknoloji Yönetimi başlığı (çatısı) altında toplanabilmektedir (Akyos, 2002). Teknoloji Yönetimi, bir organizasyonun operasyonel ve stratejik amaçlarını düzenlemek ve bu amaçlara ulaşmak amacıyla teknolojik yeteneklerin geliştirilmesinin ve uygulanmasının planlanması, yönetilmesi, kontrol ve koordine edilmesini içeren bir süreçtir Teknoloji yönetimi, teknolojiyi şirketlerin en üst düzey müşteri tatmini, üretkenlik, karlılık ve rekabetçilik amacıyla ürün ve servisleri tasarlarken ve üretirken, şirketlerin stratejik ve operasyonel yeteneklerini belirleyen bir şirket kaynağı olarak araştıran ve ifade eden bir alandır.

TEKNOLOJİ YÖNETİMİ NEDİR? “Teknoloji Yönetimi, sadece ürün ve süreçleri üretmek ve geliştirmek için değil, aynı zamanda varolan teknolojiyi geliştirmek ve rekabetçi iş ortamında yeni bilgi ve yetenekler üretmek için teknik bilgi ve yeteneklerin etkin şekilde kullanılması yeteneğidir. “Teknoloji yönetimi, teknolojiyi şirketlerin en üst düzey müşteri tatmini, üretkenlik, karlılık ve rekabetçilik amacıyla ürün ve servisleri tasarlarken ve üretirken, şirketlerin stratejik ve operasyonel yeteneklerini belirleyen bir şirket kaynağı olarak araştıran ve ifade eden bir alandır

TEKNOLOJİ YÖNETİMİ HANGİ SORULARA CEVAP VERMEYE ÇALIŞIR?

TEKNOLOJİ YÖNETİMİNİN KAPSAMI TEKNOLOJİK TAHMİN TEKNOLOJİK PLANLAMA TEKNOLOJİK RİSK ANALİZLERİ AR-GE YÖNETİMİ TEKNOLOJİ YENİLİKLERİN YÖNETİMİ TEKNOLOJİK REKABET STRATEJİLERİ TEKNOLOJİ TRANSFERİ** TEKNOLOJİ SEÇİMİ TEKNOLOJİNİN TİCARİLEŞTİRİLMESİ (PATENT, LİSANS ANLAŞMALARI, COPYRIGHTS, TİCARİ MARKALAR) MÜHENDİSLERİN ve BİLİM ADAMLARININ YÖNETİMİ TEKNOLOJİ VE ÖRGÜTSEL DEĞİŞİMLER Teknoloji Transferi: Tekno-Ekonomik karakterdeki bilgi ve tecrübenin firmalar, sektörler, bölgeler ve ulusal ekonomiler arasındaki hareketi veya bir bilginin vericiden alıcıya aktarılmasıdır.

Teknolojik Tahmin: 1. Teknolojik ve bilimsel çevredeki değişimin hızı 2. Yeni ürünler ve süreçler için teknolojide ve pazarda liderliği elde tutmanın gerektirdiği planlama vizyonu 3.Ele alınan teknolojik ve bilimsel problemin karmaşıklığı 4. İşletmenin benimsediği Ar-Ge ve yenilik stratejisi 5. İşletme Büyüklüğü, sahip olduğu güç ve kaynakların genişliği

TEKNOLOJİ YÖNETİMİ AKTİVİTELERİ

Teknoloji Yönetim Süreçleri FAALİYETLER Tanımlama/ Tarama Karar Verme Strateji Geliştirme Yürütme Devamlılık ALT FAALİYETLER Teknoloji Tarama & Pazar Tarama Opsiyon Artırma Strateji Planlama Etkinlik ve Verimlilik Ölçme Sürekli Gelişim Ön Seçim & Ön Fizibilite Karar Kriterlerini Belirleme İK Planlama Performans Ölçümü Ürün Yönetimi Denetleme ve Değerlendirme Senaryo Analizi Bütçe Planlama Dâhili AR&GE bütünleştirme Bilgi Yönetimi Zeki Sistemler Geliştirme Fizibilite & Yap/Al Kararı Karşılaştırma Tamamlayıcı Teknolojileri Belirleme Benzetim Analizi Lisanslama ve Patent Tahminleme Analizi Organizasyonel Değişim

Yaratıcı Problem Çözme Kalite Fonksiyonu Yayılımı Yaratıcı Problem Çözme Sistem Tasarımı Teknoloji Yönetimi Süreç Tasarımı Kıyaslama Hızlı Prototipleme Tersine Mühendislik Bilgi Yönetimi

TEKNOLOJİ YÖNETİMİNİN 3 TEMEL DAYANAK NOKTASI