TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Advertisements

Prof. Dr. Emel Gür İ.Ü C.T.F Çocuk Sağ. ve Hast. ABD
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
THY A.O. SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN PERSONELİMİZİ SARS KONUSUNDA BİLGİLENDİRMEK AMACIYLA HAZIRLANMIŞTIR Sağlık Müdürlüğü.
MERS-CoV Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus
Kızamık Eliminasyon Programı
ADANA VEREM SAVAŞI DERNEĞİ VEREM HAFTASI ETKİNLİKLERİ OCAK 2012
İnfluenza ve Solunum Yolu Hastalıkları Sürveyansı
DOĞUMHANE HİZMETLERİ HOŞGELDİNİZ.
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
BİRİNCİ BASAMAKTA KUŞ GRİBİNE YAKLAŞIM
Dr. Perver YETİZ BATMAN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
İnfluenza A (H1N1) Pandemik Grip
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı MERS-CoV TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü
KIZAMIK ELİMİNASYON PROGRAMI
Prof. Dr. Hürrem Bodur Haziran 2014
GBP HASTALIK KONTROL PROGRAMLARI
TÜRKİYEDE POLİO ERADİKASYONU ÇALIŞMALARI AFP SÜRVEYANSI
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ (KKKA)
Kızamık Eliminasyon Programı
HASTADAN ÖRNEK ALINMASI VE GÖNDERİLMESİ
MERS-CoV A. Seza Inal.
MERS-CoV HASTALIĞI Ekim 2014, Ankara.
Dr. Perver yetİZ Batman halk sağlIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI
MERS-CoV Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşcı Hastalık Kontrol Programları Şube Müdürlüğü.
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha.
Bursa Sağlık Müdürlüğü
Bitki Numunelerinin Alınması
Grip ve Hijyen Alaplı Devlet Hastanesi Fatma KARAKUŞ AKIN
KÜLTÜR ALMA YÖNTEMLERİ
KIZAMIK Kızamık ve Kızamıkçığın Eliminasyonu ve Kongenital Kızamıkçık Sendromunun Önlenmesi Kızamık aşılama hızı 2002 –% % 97 Kızamık.
KIZAMIK VE KIZAMIKÇIĞIN ELİMİNASYONU PROGRAMI
Dünyayı tehdit eden ölümcül virüs Ebola, ilk olarak bundan 38 yıl önce, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ortaya çıktı. Uzun bir aranın ardından 2013'te.
T.C. ADANA VALİLİĞİ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Hastalarda Bulaşmanın Kökenini Belirleme. Genel Durum Enfeksiyonlu hasta bir ameliyat sonrasında hastaneye kaldırıldı. Hastanede bulunduğu sürede hasta.
Tüberküloz .
İLETİŞİM MERKEZİ. Domuz gribi nedir? Domuz gribi, yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş.
DOMUZ GRİBİ.
VEREM SAĞLIK BAKANLIĞI VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
ACİL SERVİS HİZMETLERİNDE ADLİ RAPOR UYGULAMALARI MODEL FORM ÖNERİSİ
(Grip) Virüsün Özellikleri ve Tanı
Staphylococcus Aureus tarafından oluşturulan Mastitis
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
Bursa Sağlık Müdürlüğü
Vet. Hekim Ahmet SAFRAN Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Bulaşıcı Hastalıkların İhbarı ve Bildirim Sistemi
ROTA VİRÜS.
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI.
Kızamık / Kızamıkçık ve Konjenital kızamıkçık Sendromu (KKS) Önlenmesi Programı Bursa Sağlık Müdürlüğü.
BAKANLIK UYGULAMALARI VE MEVZUAT
MERS-CoV Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşcı Hastalık Kontrol Programları Şube Müdürlüğü.
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü
Viral Ansefalitler.
SARS VİRÜSÜ VE ENFEKSİYON OLUŞTURMA MEKANİZMASI
SARS   (Severe acute respiratory syndrome) CİDDİ akut solunum yetmezlİğİ sendromu  
VİRAL ENFEKSİYONLAR VE KORUNMA
Akut bronşit ve üst solunum yolu enfeksiyonları Dr.Diyar BADEMKIRAN Prof.Dr.Mehmet ÜSTÜNDAĞ.
tedavisinde kullanılan ilaçlar ÜCRETSİZDİR
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
BOĞMACA (Pertusis) NEDİR ?. Her ülkede ve her mevsimde görülen bakteri enfeksiyonudur. Çocukluk dönemi hastalığıdır. Hastalık geçirildikten sonra oluşan.
Merkez Laboratuvarı Mikrobiyoloji Birimi Örnek Toplama Kapları
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
Sunum transkripti:

TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI Ek-5 MERS TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI

İnsanlarda dolaşımda olan Coronavirüsler Ek-5 CORONAVİRÜSLER İnsanlarda dolaşımda olan Coronavirüsler HCoV-229E HCoV-OC43 HCoV-NL63 HKU1-CoV SARS-CoV MERS-CoV (Yeni Coronavirüs)

Hastalığın belirtileri. İnsandan insana bulaşma. Virüsün kaynağı. Ek-5 MERS-CoV Hastalığın belirtileri. İnsandan insana bulaşma. Virüsün kaynağı. Bulaş Yolu . Kuluçka dönemi. Bulaştırıcılık süresi.

Ek-5 VAKA SAYILARI

VAKALARIN YAŞ ve CİNSİYET ÖZELLİKLERİ Ek-5 VAKALARIN YAŞ ve CİNSİYET ÖZELLİKLERİ

ÜLKEMİZDE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR Ek-5 ÜLKEMİZDE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR Hastalığın ortaya çıkışından itibaren yakından takip. Laboratuvarda tespit kapasitesine ulaşılması. Yeni Coronavirüs Bilim Kurulu (Ekim 2012). Grip Bilim Kurulu (Nisan 2013). Grip Bilim Kurulu (Haziran 2013). Grip Bilim Kurulu (Kasım 2013). Yeni Coronavirüs Bilim Kurulu (Nisan 2014). Sağlık çalışanlarımızın bilgilendirilmeleri. Hacılarımızın bilgilendirilmeleri, Hac dönüşü takipleri. MERS Sürveyansı: Belirli bir algoritma üzerinden yaklaşık 500 olası vakanın tespiti ve takibi (Pozitif vaka yoktur).

VAKA TANIMLARI Olası vaka : Kesin vaka Ek-5 VAKA TANIMLARI Olası vaka : “Akut ciddi solunum yetmezliği ve/veya akciğer infiltrasyonları olan ve vaka görülen ülkelere son 14 gün içerisinde seyahat öyküsü bulunan ve/veya vaka görülen ülkelere seyahat öyküsü bulunan bir kişiyle seyahat dönüşünden sonraki 14 gün içerisinde yakın temasta bulunup semptomları bu temastan sonraki 14 gün içerisinde gelişen kişiler”. Kesin vaka Olası vaka tanımına uyan olgulardan laboratuvar yöntemlerle MERS-CoV saptanan olgular . Olası ve kesin vakalar ile karşılaşıldığında MERS-CoV vaka takip algoritması uygulanır.

OLASI VAKA TESPİT EDİLDİĞİNDE - ALGORİTMA Ek-5 OLASI VAKA TESPİT EDİLDİĞİNDE - ALGORİTMA

OLASI VAKA TESPİT EDİLDİĞİNDE- SAĞLIK KURUMU Ek-5 OLASI VAKA TESPİT EDİLDİĞİNDE- SAĞLIK KURUMU Hastaya standart, temas ve damlacık önlemleri alınır. Uygun numune alınarak uygun şartlarda saklanır. MERS-CoV Olası Vaka Bilgi ve Laboratuvar İstem Formu doldurulur. Form ve numune en kısa sürede Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne ulaştırılır. İl Temas Noktası: HSM tarafından doldurulacaktır Hastaneler 7/24 iletişim kurulabilecek sorumluların bilgilerini Halk Sağlığı Müdürlüklerine bildirmelidir. Kesin vaka tespit edildiğinde; Vakadan yeterli miktarda kan alınır ve -80 °C’de saklanır.

ÖRNEK ALIMI VE TAŞINMASI Alt solunum yolu örnekleri = Trakeal aspirat, bronkoalveolar lavaj, balgam. Steril, vida kapaklı ve sızdırmaz kaplara 2-3 ml alınmalıdır. Alındıktan hemen sonra buzdolabında (2-8 derece arası) muhafaza edilmeli ve en fazla 72 saat içerisinde laboratuvara ulaştırılmalıdır. Eğer ulaştırma süresi 72 saati geçerse, -70 derecede muhafaza edilmeli ve kuru buz ile gönderilmelidir. Örnekler uygun koşullarda ve sürede ulaştırılmalıdır.

GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMASI GEREKEN BİLGİLER Son bildirilen vakaların %75’i sekonder vakalardır. Sekonder vakaların da büyük çoğunluğu sağlık çalışanlarıdır. Enfekte sağlık çalışanlarının büyük kısmı asemptomatiktir ya da hafif semptomlara sahiptir.

GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMASI GEREKEN BİLGİLER Hastalığın primer kaynağı: Develer? Orta Doğu ülkelerinde yeni vakalar? Orta Doğu dışındaki ülkelerde daha fazla exporte vakanın ortaya çıkması ve buralarda yayılma olması? Suudi Arabistan’a gideceklerin Sağlık Bakanlığı’nın uyarılarını dikkate alarak seyahat etmesinde sakınca yoktur.

GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMASI GEREKEN BİLGİLER Olası vakalardan alt solunum yolu örnekleri alınmalıdır. Hastanelerde enfeksiyon kontrol önlemlerinin titizlikle uygulanması çok önemlidir. Halkı bilgilendirmek amacıyla Bakanlığımızca hazırlanan Halk’a yönelik bilgi notlarından faydalanılmalıdır.

Teşekkür Ederim. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı