ÖZGÜR GÜVERCİN 8.Sınıf İNKILAP TARİHİ I.TBMM DÖNEMİ 1920-1923.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C.İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
Advertisements

Amasya Görüşmesi’nde kabul edilen tek maddeydi.
Ankara’da açılacak olan meclis için seçimler yapıldı
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
Yapılan araştırmalar sonucunda tarih öncesi dönemde insan gereksinimlerinin birbirine benzediği ortaya çıkarılmıştır. Bu yargıyı, I. farklı bölgelerde.
C)CUMHURİYET'İN BEKÇİLERİNE...
Tarih bilimi araştırmayı ve öğretimi kolaylaştırmak amacıyla,
GENELGELER VE KONGRELER
T.C. İNKILAP TARİHİ KURTULUŞ SAVAŞI “CEPHELER”
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
TÜRKIYE BÜYÜK MILLET MECLISI İLK MECLİS( ) ELVAN METİN : PELİN SEÇGİN : GAMZE ÜLKER :
MİSAK-I MİLLİ (28 OCAK 1920).
Adı:Dilara ÖZKAHRAMAN Sınıf:4/C
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük T.B.M.M.’nin Açılması
KURTULUŞTAN KURULUŞA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ ÜN GİTTİĞİ OKULLAR
1924 ANAYASASI.
CUMHURİYET DÖNEMİ DEVLET TEŞKİLATINDA GELİŞMELER
I. İNÖNÜ SAVAŞI NEDENLERİ: Yeni kurulan düzenli orduyu yok etmek
LOZAN BARIŞ KONFERANSI VE ANTLAŞMASI
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
BÜYÜK MİLLET MECLİSİ (23 NİSAN 1920)
SİVAS KONGRESİ SONRASI MİLLİ MÜCADELE
Yunanistan temsilcisi Mazarakis, görüşmelere
HAZIRLAYAN:HEYBET KAPALIGÖZ
Lozan’a Giden Süreç Anadolu'daki Yunan Kuvvetleri Başkomutan Mustafa Kemal’in önderliğinde yurdumuzdan atıldı.(Büyük Taarruz Ağustos 1922) Mudanya.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük LOZAN BARIŞ ANLAŞMASI
SALTANATIN KALDIRILMASI
Saltanatın kaldırılmasına. Cumhuriyetin ilanına.
TBMM.YE KARŞI YAPILAN İSYANLAR( )
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Erzurum Kongresi
MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI
TBMM’YE KARŞI ÇIKAN AYAKLANMALAR
Bağımsızlık Savaşı
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ ERDOĞAN GÜL
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ
SİYASİ HUKUKİ EĞİTİM ve KÜLTÜR TOPLUMSAL EKONOMİ
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ.
TBMM ‘NİN AÇILMASI 16 Mart 1920 –İstanbulun İşgali
KUVAYIMİLLİYE ?? Türk milletinin bağımsız yaşama isteğinin ve vatanseverlik duygusunun eseri olarak ortaya çıkan bu direniş azmine denir. Milletimizin.
Çalışma soruları 8. video
AİT Ders - Çalışma Soruları. 1. I. Meşrutiyetle beraber Türk Tarihinin ilk anayasası olan Kanun-i Esasi ilan edilmiştir. Milletvekillerini halk.
Çalışma soruları 9. hafta
AİT Ders çalışma notları. Amasya Görüşmeleri sonunda İstanbul hükümeti aşağıdakilerden hangisinin varlığını tanımıştır? A. TBMM hükümetinin varlığını.
AİT Ders çalışma soruları.
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Arif ÖZBEYLİ.
AİT Ders çalışma soruları. Mustafa Kemal Paşa tarafsızlık sorunu olduğuna inandığı için kendisinin katılmayacağı Meclis-i Mebusan’da meclis başkanı.
Eğitimdir ki, bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum halinde yaşatır, ya da bir milleti esarete ve sefalete terk eder. M.Kemal ATATÜRK.
SEVR ANTLAŞMASI (10 Ağustos 1920)
KURTULUŞ SAVAŞI -Hazırlık Dönemi-
TBMM’NİN AÇILIŞI 23 NİSAN 1920
1 TBMM’NİN AÇILIŞI 23 NİSAN TBMM'nin Açılışı ve Çalışmaları Osmanlı Mebusan Meclisi'nin, İ stanbul'un i ş gali ile çalı ş amaz duruma dü ş mesi.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
TBMM’nin Açılışı (23 Nisan 1920)
 İtilaf Devletleri’nin İstanbul’u işgal etmesi ve Mebusan Meclisi’nin kapatılması üzerine M. Kemal, bir genelge yayınlayarak Ankara’da olağanüstü yetkilere.
Egemenlik Milletindir. Tam bağımsızlık ve millet egemenliği ne demektir ? Resimler neyi ifade etmektedir ?
TOKİ TURGUT ÖZAL İMAM HATİP ORTAOKULU
MİLLİ UYANIŞ. YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
TC. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK ETKİNLİK
EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR.
20-22 Ekim 1919 Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
Milli UYANIŞ: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler
BÜYÜK MİLLET MECLİSİNE KARŞI ÇIKAN AYAKLANMALARIN NEDENLERİ
TBMM’YE KARSI ÇIKAN AYAKLANMALAR.
MİLLİ UYANIŞ. YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER
GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ.
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
TBMM YE KARŞI ÇIKAN AYAKLANMALAR. Sebepleri 1. İst. Hük. ile İtilâf Devletleri’nin kışkırtmaları. 2. Kuvay-ı Milliye’nin disiplinsiz davranışları ve baskıları.
I.TBMM’NİN AÇILMASI (23 NİSAN 1920)
Sunum transkripti:

ÖZGÜR GÜVERCİN 8.Sınıf İNKILAP TARİHİ I.TBMM DÖNEMİ 1920-1923

Milli Egemenlik = Milletin Egemen olması YANİ devleti yönetmesi = TBMM Milli Bağımsızlık = Etki altında kalmadan karar alabilmesi = Bağımlı olmaması

Milli Egemenliğe Aykırı olanlar: Padişah, Halife, Saltanat, Monarşi, Mutlakıyet, Teokrasi.

Milli Bağımsızlığa Aykırı olanlar: Manda ve Himaye, Duyun-u Umumiye, Güdüm, Kapitülasyon, Ayrıcalık, Sömürgecilik.

Burada güçler birliği uygulanmıştır. YASAMA (YASA YAPMA) MECLİS (TBMM) BAKANLAR KURULU (HÜKÜMET) YÜRÜTME (YASA UYGULAMA) MAHKEMELER YARGI Burada güçler birliği uygulanmıştır. Demokratik değildir. Fakat olağanüstü durumlar bunu gerektirmiştir. Hızlı karar alabilmek için uygulanmıştır.

YASAMA (YASA YAPMA) (HÜKÜMET) YÜRÜTME YARGI MECLİS (TBMM) BAKANLAR KURULU (HÜKÜMET) YÜRÜTME (YASA UYGULAMA) MAHKEMELER YARGI Burada güçler ayrılığı uygulanmıştır. Demokratik olan ve günümüzde uygulanan budur.

I.TBMM’de ALINAN KARARLAR: TBMM’nin AÇILMASI I.TBMM: 23 Nisan 1920 - 11 Ağustos 1923 I.TBMM’de ALINAN KARARLAR: Hükümet kurmak gereklidir. Geçici kaydıyla bir hükümet başkanı tanımak veya padişah vekili atamak doğru değildir. (Süreklilik ilkesi benimsendi) TBMM’nin üstünde bir güç yoktur. (Milli egemenlik ilkesi) TBMM, yasama ve yürütme yetkilerini kendinde toplamıştır.(Güçler birliği ilkesi)

Meclis, yürütme yetkisini hükümet aracılığı ile kullanır, meclis başkanı aynı zamanda hükümetinde başkanıdır. (Meclis Hükümeti Sistemi) Padişah ve halife, baskı ve zordan kurtulduğu zaman meclisin düzenleyeceği yasaya uygun olarak durumunu alır.

TBMM’de BAZI MİLLETVEKİLLERİ: Anadolu’da açılacak olan meclisin, Mebuslar Meclisi adını almasını istiyorlardı. BU DURUM: Osmanlı düzenini sürdürmek istediklerini kanıtlar. Bu vekiller, TBMM ile birlikte yeni bir devlet kurulduğunu kabul etmiyorlardı. İhtilalci bir tutumda değillerdir.

TBMM ile: Yeni bir devlet düzenine geçildiğinin kanıtları şunlardır: Hükümet kurulması Anayasa yapılması Yasama yetkisinin kullanılması Düzenli ordunun kurulması İstanbul ile resmi işlemlerin kesilmesi Yukarıdakiler devlete ait olan kurum ve kuruluşlardır.

NOT-1: Meclis Hükümeti Sistemi: Meclis başkanı aynı zamanda hükümetinde başkanıdır. Kabine Sistemi: Günümüzde uygulanan sistemdir. Seçimi kazanan parti, kabinesini (bakanlar kurulunu) oluşturup yönetime geçer. NOT-2: Meclis Hükümeti Sistemi, geçici bir dönemde uygulanır. Geçiş (ara) dönemi uygulamasıdır.

I.TBMM’nin ÖNEMİ ve YAPTIĞI İŞLER Yeni Türk Devletinin kurulmasını sağlamıştır. Öncelikli amacı vatanı işgalden kurtarmaktır. Tek devrimi Saltanatı kaldırmak olmuştur. Olağanüstü yetkilere sahiptir.(Kurucu Meclis) Bu meclis açılınca Temsil Kurulu’nun görevi sona ermiştir.

Ulusal Kurtuluş savaşını yönetmiş ve kazanmıştır. Yeni Türk Devleti’nin ilk anayasası olan Teşkilat-ı Esasi’yi hazırlamıştır. Ulusal Kurtuluş savaşını yönetmiş ve kazanmıştır. Lozan Antlaşması bu dönemde imzalanmış, bundan sonra seçimlere giderek kendini yenilemiştir.

I.TBMM’nin Çalışmaları: *Hıyanet-i Vataniye Kanunu, *İstiklal Mahkemeleri, *Teşkilat-ı Esasiye, *İstiklal Marşı, *Saltanatın kaldırılması, *İzmir İktisat Kongresi ve Misak-ı İktisadi, *Lozan Barış Antlaşması.

TBMM’nin AÇILMASINA TEPKİLER Şeyhülislamdan, M.Kemal’in isyancı olduğu ve öldürülmesi gerektiği şeklinde fetva alınmıştır. Yurdun her yerinde TBMM’ye karşı ayaklanmalar çıkarılmıştır. İtilaf Devletleri ile bir an evvel barış yapılması gündeme gelmiştir.

TBMM’nin AÇILMASINA KARŞI ÇIKAN AYAKLANMALAR İstanbul hükümeti ve işgalcilerin kışkırtmaları sonucu çıkmıştır. Savaşlardan bıkan Anadolu halkının tepkisidir. Kuvay-i Milliye’nin bazı yörelerdeki disiplinsiz davranışları da bu ayaklanmalara neden olmuştur.

Çanakkale ve çevresinde çıkarılmıştır DOĞRUDAN İSTANBUL HÜKÜMETİ’NCE ÇIKARILAN AYAKLANMALAR ANZAVUR AYAKLANMASI Çanakkale ve çevresinde çıkarılmıştır Kuvay-i İnzibatiye (Halifelik Ordusu):

İSTANBUL HÜKÜMETİ + İTİLAF DEVLETLERİ TARAFINDAN ÇIKARILANLAR Konya Delibaş Mehmet ayaklanması, Yozgat ayaklanması, Afyon Çopur Musa ayaklanması Bolu, Adapazarı, Düzce, Hendek ayaklanmaları, Urfa Milli Aşireti ayaklanması

Ermeni Ayaklanması Bağımsız devlet kurma amaçları vardır. AZINLIKLARIN ÇIKARDIĞI AYAKLANMALAR Pontus-Rum Ayaklanması Ermeni Ayaklanması Bağımsız devlet kurma amaçları vardır.

Demirci Mehmet Efe Ayaklanması KUVAY-İ MİLLİYE YANLISI OLUP SONRADAN AYAKLANANLAR Çerkez Ethem Ayaklanması Demirci Mehmet Efe Ayaklanması Nedeni: Düzenli ordunun emrine girmek istemiyorlardı.

TBMM’nin AYAKLANMALARA KARŞI ALDIĞI ÖNLEMLER: Şeyhülislamın fetvasına karşı Ankara müftüsü karşı fetva hazırlamıştır. 29 Nisan 1920’de Hıyanet-i Vataniye kanunun çıkartılmıştır. İstanbul Hükümeti ile resmi haberleşme kesilmiştir. İstiklal Mahkemeleri kurulmuştur.

İSTİKLAL MAHKEMELERİ; TBMM içinden seçilen üyelerden oluşmaktadır, TBMM’nin, yargı yetkisini kullandığının kanıtıdır.

İSTİKLAL MAHKEMELERİ’NİN ÇALIŞMALARIYLA; Ayaklanmalar bastırılmıştır, Asker kaçakları yakalanmıştır, Düzenli ordunun kurulması ve güçlenmesi sağlanmıştır, TBMM’nin otoritesi arttırılmıştır.