ÜPK FİNAL ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İşletmelerde Üretim Faaliyetleri 10 Devam
Advertisements

MALZEME İHTİYAÇ PLANLAMASI
ÜMM – SMM Hesaplamaları
Ekonomik Sipariş Miktarı ‘ESM’
Para Yönetimi ve Paranın Zaman Değeri - 2
Maliyet, Hacim, Kar Analizi
2 3 ÜST YÖNETİMİN LİDERLİĞİNDE, TAKIM HALİNDE BELİRLENEN HEDEFLER DOĞRULTUSUNDA, İŞLETME PROBLEMLERİNE GÖRE ÇÖZÜM BULUNMASIDIR. 4.
A.7-1 ÇİKOSAN A.Ş. Tek bir üretim bölümünde çeşitli mamuller üretmektedir. Genel üretim giderlerini üretilen mamul maliyetlerine götürü olarak yükleyen.
Kar Planlaması ve Kontrol: BBN Analizleri
MALİYET VE YÖNETİM MUHASEBESİ
Karar verme ve Geçerli Maliyetler
BÖLÜM VI ÜRETİM YÖNETİMİ.
Bütünleşik Dökümhane Çözümü
MALİYET MUHASEBESİ ÜRETİLEN MAMUL MALİYETİ (ÜMM) VE SATILAN MAMUL MALİYETİNİN (SMM) HESAPLANMASI.
MALZEME MALİYETLERİ Malzeme Maliyetlerinin Ayrımlanması
Bölüm 3 Maliyet Analizi Genel Maliyet Faktörleri
Chapter 4 Deterministik Talep altında Stok Kontrol
SUNU HAZIRLAYAN ERGÜN GÜMÜŞ.
Lojistikte & Tedarik Zinciri Yönetiminde Üst Düzey Yönetim Programı (TMPLSM)
Envanter. Envanter Envanter bir Mali Yatırımdır Sonuçları: Talep Tahmininde Hata Planlama Hataları Kayıt Kusurları Kalite, İşgücü, Makine Problemleri.
BAŞA BAŞ NOKTASI ANALİZİ
Top Management Program in Logistics & Supply Chain Management (TMPLSM) Üretim ve Operasyon Yönetimi 5: Kapasite.
Kâr Maksimizasyonu.
KARAR AĞACI.
Stok Nedir? Bir işletmede üretimi tamamlanıp satışa hazır hale gelen mallar ile, bu malların üretimi için gerekli olan hammaddeler, yardımcı maddeler,
STOK KONTROLÜ.
FİNAL SINAVI İÇİN TEKRAR
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
3. Üretim Sistemi Geliştirme Planı ve Üretim Planının Hazırlanması
DOĞRUSAL PROGRAMLAMA SORUNLARINDA GRAFİKSEL ÇÖZÜM YÖNTEMİ
Getiri Ltd. Şir. Mayıs 2008 hesap döneminde aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Tek düzen hesap planını ve 7/A Maliyet Hesapları’nı kullanarak bu ticari.
Müşteri Hizmetleri/ Karşılama Oranı Planlaması
KAPASİTE SEÇİMİ VE PLANLAMASI
İşletmelerde Üretim Faaliyetleri 10
KARAR AĞACI. Sayfa 111 Bir petrol şirketi, Batman yakınında bir arazide kuyu açmadan önce başka bir firmaya jeolojik bir etüd yaptırıp yaptırmama konusunda.
Prof.Dr. İbrahim LAZOL DAÜ-2012
B. KARLILIK ANALİZİ Yönetim uygulamalarında kar planlaması ve karlılık analizi alanında kullanılan önemli araçlardan biri; literatürde “başabaş analizi,
Beklenen Getirinin ve Riskin Ölçülmesi
DAĞILIMLAR VE UYGULAMALAR
DOĞRUSAL PROGRAMLAMA.
MONOGRAFİ 5:Getiri Ltd. Şir.’nin Haziran 2005 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız
Çalışma Sermayesi Finansmanı
BAŞA-BAŞ NOKTASI (BREAK EVEN POINT)
ÜÇGENDE AÇILAR 7.sınıf.
ÇARPMA PROBLEMLERİ VE ÇÖZÜMLERİ.
1.durum: x 6 = TL x 0.09 = TL MALİYET 2.durum: x 4 = TL
BİLİNÇLİ TÜKETİM ARİTMETİĞİ
ÜNİTE 17 HİSSE SENEDİ DEĞERLEMESİ
Örnek 1: Bayram Gıda Market’in Mayıs ayı kasa bakiyesi TL’dir. Şirket gelecek 7 ay içerisinde aşağıda yer alan nakit akımlarına sahip olacağını.
FİNAL SINAVI İÇİN TEKRAR
KARLILIK ANALİZİ ÖRNEK SORULAR
Örn: Dönen varlıkları: 40 TL
ÜRETİM YÖNETİMİ PROF. DR. ORHAN TORKUL ARŞ. GÖR. M. RAŞİT CESUR NORMAN GAITHER,GREG FRAZIER, OPERATIONS MANAGEMENT Slides prepared by John Loucks  2002.
PROF. DR. ORHAN TORKUL ARŞ. GÖR. M. RAŞİT CESUR
Stok Yönetimi Planlı Sonradan Siparişli EOQ veya

Economic Order Quantity Ekonomik Sipariş Miktarı
Kapasite Planlama.
MRP (Malzeme İhtiyaç Planlama)
VARLIKLARIN YÖNETİMİ ÖRNEK SORULAR
Kapasite Planlama.
Alacak ve Stok Yönetimi
Slayt 0 SEKİZİNCİ BÖLÜM VARLIKLARIN YÖNETİMİ. İşletme Sermayesinin Finansmanı Örn: X A.Ş.’nin satışları cari dönemde TL’dir. Aynı dönemde işletmenin.
TEDARİK ZİNCİRİ TASARIMI
İŞLETME BÜTÇELERİ Bu sunudaki değerler “file:///C:/Users/kullanici/Documents/%C4%B0%C5%9Fletme%20B%C3%BCt%C3%A7eleri%20(Do%C3%A7.%20Dr.%20R.%20%C4%B0.%20G%C3%B6kbulut).pdf”
ÜNİTE 2: ÜRETİM YÖNETİMİ.
SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
İşyemler Yönetimi Bölüm 12 – Envanter Yönetimi
NET NAKİT AKIŞLARININ HESAPLANMASI
Sunum transkripti:

ÜPK FİNAL ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARI

EKONOMİK SİPARİŞ NİCELİĞİ

Demir A.Ş. biblo ticareti yapmaktadır ve optimal sipariş miktarını belirleyerek stok maliyetini minimize etmek istemektedir. Yıllık talep 1000 birim, sipariş maliyeti 10YTL ve yıllık bir bibloyu elde bulundurma maliyeti 0,50YTL’dir. Bu verilere dayanarak, optimal sipariş miktarını hesaplayınız.

ÇÖZÜM

Semaks Bilgisayar A.Ş. ürettiği mini bilgisayarlarda kullanmak için her yıl 8000 adet transistor satın almaktadır. Transistorun birim fiyatı 10 YTL, bir birim transistoru stoklama maliyeti 3 YTL’dir. Sipariş verme maliyeti ise 30 YTL’dir. Optimal sipariş miktarı, yıllık sipariş sayısı, siparişler arası beklenen süre ve toplam maliyeti hesaplayınız. Semaks’ın yılda 200 işgünü çalıştığı varsayılmaktadır.

Optimal Sipariş Miktarı Yıllık Sipariş Sayısı Siparişler arası beklenen süre Toplam Maliyet

YENİDEN SİPARİŞ NOKTASI

JJ Kırtasiye’nin yıllık klasör talebi 10 JJ Kırtasiye’nin yıllık klasör talebi 10.000 adettir ve yılda 200 işgünü çalışmaktadır. Tedarikçiden ürünlerin gelmesi 5 gün sürmektedir. Klasör siparişleri için YSN’nı hesaplayınız. YSN = 50 x 5 = 250 birim

EKONOMİK ÜRETİM NİCELİĞİ

Verilen bilgilere göre, optimal sipariş miktarını hesaplayınız. Yıllık Talep = 1.000 birim Üretme Hazırlık Maliyeti = 10 YTL Stoklama Maliyeti = 0,50 YL/birim Günlük üretim hızı = 8 br/gün Günlük talep hızı = 6 br/gün

STOKSUZLUK MODELİ

Ekonomik Sipariş Niceliğinde Stoksuzluk Modeli Rainbow, çocuk oyuncakları toptancısıdır. X model oyuncak araba için stoksuzluğa izin vermektedir Oyuncak arabanın yıllık talebi 20.000 adet, stoklama maliyeti 2 YTL/birim ve sipariş verme maliyeti 15 YTL’dir. Stoksuzluk maliyeti birim başına 10 YTL olduğuna göre optimal sipariş büyüklüğü ve stoksuzluk miktarını hesaplayınız. Toplam maliyet ne kadardır?

Ekonomik Sipariş Niceliği Stoksuzluk Miktarı Toplam Maliyet

Ekonomik Üretim Niceliğinde Stoksuzluk Modeli Bir ürünün talebi haftada 4.000 birim, üretim miktarı ise 6.000 birimdir. Üretime hazırlık maliyeti 10 YTL ve birim başına stoklama maliyeti 0,60 YTL’dir. İşletme, ara sıra oluşan stoksuzluk durumlarına izin vermektedir. Stoksuzluk gideri birim başına günde 0,50 YTL’dir. Buna göre, optimal üretim miktarını ve stoksuzluk miktarını hesaplayınız.

Ekonomik Üretim Niceliği Stoksuzluk Miktarı

MİKTAR İNDİRİMİ MODELİ

Bir CD çaların normal fiyatı 20 YTL’dir Bir CD çaların normal fiyatı 20 YTL’dir. 75-100 arasında sipariş verilmesi durumunda, birim fiyat 18,50 YTL’ye, 100 ve daha fazla olduğunda ise birim fiyat 15,75 YTL’ye düşmektedir. Bu ürünün toptancısı olan Sound A.Ş.’nin stoklama maliyeti 1 YTL/birim’dir. Sipariş maliyet ise 10 YTL’dir. CD çaların yıllık talebi 45 adet olduğuna göre Sound A.Ş.’nin sipariş miktarı ne olmalıdır?

Yapılan hesaplamalara göre, Q = 100 seçilmeli çünkü toplam maliyet minimum düzeydedir. Buna göre, ortalama 2 yılda bir sipariş verilmelidir.

OLASILIKLI STOK MODELİ

ABC İşletmesinin belirlediği YSN = 50 birimdir ABC İşletmesinin belirlediği YSN = 50 birimdir. Yıllık bir birimi stoklama maliyeti 5 YTL ve stoksuzluk maliyeti 40 YTL’dir. Yıllık optimal sipariş verme sayısı 6’dır. ABC işletmesi yeniden sipariş döneminde oluşacak talep ile ilgili şu olasılık dağılımını öngörmektedir.

En düşük maliyeti veren güven stoku miktarı 20 birimdir En düşük maliyeti veren güven stoku miktarı 20 birimdir. Güven stokunun göz önüne alınmasıyla YSN= 50 + 20 = 70 birim olarak değişmektedir.

Hely A.Ş. yeniden sipariş döneminde normal dağılımlı talebi olan bir malzemeyi stoklamaktadır. Ortalama talep miktarı 350 birim, standart sapması 10’dur. Hely A.Ş. %5 oranında stoksuzluğu kabul etmektedir. Buna göre işletmenin güven stoku ne kadar olmalıdır?

GS = 16,5 birim Bu durumda YSN = 350 + 16,5 = 365,5 birim

SATIN AL YA DA ÜRET ANALİZİ

Bir televizyon fabrikasının üretim müdürü kullanılmayan kapasiteyi, tanesini 5 YTL’ye satın aldığı televizyon sehpalarını üreterek değerlendirmeyi düşünmektedir. Bu durumda 8.000 YTL’lik sabit maliyet gerçekleşecektir. Ayrıca her sehpa için 3 YTL’lik değişken maliyet gideri olacaktır. Gelecek yıl için beklenen talep 10.000 birimdir. Firma, sehpaları dışarıdan satın almaya devam etmeli midir yoksa firma içinde mi üretmelidir?

ÇÖZÜM Üretim Maliyeti TM = 8.000 + (10.000)(3) = 38.000 YTL Satın Alma Maliyeti TM = 10.000(5) = 50.000 YTL Bu durumda işletme 10.000 adet toplam talepte üretmeye devam etmelidir çünkü toplam maliyet daha düşüktür. Başa baş Noktası 5X = 3X + 8.000 X = 4.000 adet

ABC ANALİZİ

GS Store’da 10 farklı ürünün stok kontrolü için ABC Analizi yapmanız istenmektedir. A grubu ürünlerin oranı %40 ve B grubu ürünlerin oranı da %30 olduğuna göre bu 10 ürün için ABC Analizi yapınız.

ABC Analizi

MALZEME İHTİYAÇ PLANLAMASI

A ürünü için önümüzdeki dönem talep 100 birimdir A ürünü için önümüzdeki dönem talep 100 birimdir. Her A ürünü 1 adet B ve 0,5 adet C gerektirmektedir. Her B ürünü için 1 birim D, 2 birim E ve 1 birim F kullanılmaktadır. Son olarak, her C ürünü için 0,5 birim D ve 3 birim G hammaddesine ihtiyaç vardır. X firması bu malzemelerin hepsini kendi fabrikasında üretmektedir. Her malzemenin üretilmesi için gerekli ön süreler şöyledir: A için 2 hafta, B için 1 hafta, C için 2 hafta, D için 2 hafta, E için 3 hafta, F için 1 hafta ve G için 2 hafta. Üretim dönemi başında X firmasının elinde 20 birim B ve 30 birim C ürününden mevcuttur. Bu verilere göre ürün ağacını ve MRP planını oluşturunuz.

Ürün Ağacı

Önümüzdeki üretim dönemi için gerekli olan D parçası ele alınsın Önümüzdeki üretim dönemi için gerekli olan D parçası ele alınsın. D parçası için gerekli işlemlerin sırası, iş merkezleri, ön süreler ve standart üretimi başlatma ve iletme süreleri çizelgede verilmektedir. Buna göre D parçası için kapasite gereksinimlerinin planlamasını yapınız.

D Parçası İçin Kapasite Gereksinimleri Planlaması