Yeşim Akcollu 9-10.Haziran.2009, Ingas2009, İstanbul

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOĞALGAZ İLETİM ŞEBEKESİNDE DENGESİZLİKLER VE
Advertisements

Dengeleme ve Uzlaştırma’da TEİAŞ’ın Deneyimi ve Piyasa Katılımcılarına Öneriler 15 Haziran 2011 Nezir Ay, Elektrik Piyasa Hizmetleri ve Mali Uzlaştırma.
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
Serbestleşmeye doğru Türkiye’de Telekomünikasyon
Eğitim Programı Kurulum Aşamaları E. Savaş Başcı ASO 1. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ AVRUPA BİLGİSAYAR YERKİNLİĞİ SERTİFİKASI EĞİTİM PROJESİ (OBİYEP)
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
Finansal Göstergelerin Anlamı Oral Erdoğan Piri Reis Üniversitesi Kocaeli, 30 Kasım
Doğal Gaz Piyasası Sektör Araştırması
TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMUNUN
KÜRESEL ISINMA VE DOĞALGAZ KULLANIMI
Elektrik Piyasası Kanunu
TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu 2012 Yıl Sonu
AB Hakkında Genel Bilgiler
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
1 Türkiye Ekonomisinde Mevsimsellikten Arındırılmış GSYH (2008 Ç1=100) Kaynak: TÜİK.
Küresel Büyüme Oranları (%)
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
KRYD-Reel Sektörde Risk Raporlamaları 24 Temmuz
AB Rekabet Politikası ve İç Pazar
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK ŞEBEKE DÜZENLEMELERİ VE DENGELEME PİYASALARI
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket YETİŞ’in Takdimi , İstanbul.
Türkiye’de Yerel Kalkınma ve Aktörler Emin Dedeoğlu 22 Ocak 2007, Kütahya.
Barış Sanlı 18 Mayıs 2009 – DEK Gençlik Çalıştayı
Temel Ekonomi - Prof. Dr. Tümay ERTEK
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
Erkin Işık | 2 Mart 2006 | 1 Getting you there. ENFLASYON* GİZLİ ŞİFRENİN PEŞİNDE * Ekonomi Çalışma Grubu’nda gerçekleştirilecek sunumların hazırlayan.
“Dünyada ve Türkiye’de Pamuk Piyasaları ile İlgili Gelişmeler”
Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi 0 TEİAŞ PİYASA MALİ UZLAŞTIRMA MERKEZİ (PMUM) Ö.Metin GÖKGÖZ Uzlaştırma ve Piyasa İşletme Müdürü DENGELEME VE UZLAŞTIRMA.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 13 Aralık 2012.
YASED BAROMETRE 2006 AĞUSTOS.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 18 Temmuz 2013.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
SERBEST TÜKETİCİ KARARLARI
Yrd. Doç. Dr. Arzdar KİRACI Başkent Üniversitesi
Büyüme, İşsizlik ve İşgücü Piyasası Reformları
GLOBAL EKONOMİK KRİZİN ENERJİ SEKTÖRÜ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
5. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal Yönetim, 2. Baskı
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Danimarka İnceleme ve İhtilafların Çözümü Sistemi Jens Fejoe.
Kamu Yararına Sunulan Hizmetlerin Özelleştirilmesi ve Serbestleştirilmesi Michael Schmidt ICCR Viyana 5 Eylül 2007 Türkiye’ye Köprü Projesi 4. Atölye Çalışması.
10/06/2009 Türkiye’deki Doğalgaz Sektörünün Mevcut Durumu ve Gelişimi (Current Situation and Development Prospects of the Natural Gas Sector in Turkey)
TOBB AB ÇALIŞMALARI : NASIL HAZIRLANIYORUZ? FAALİYETLERİMİZ 23 Şubat 2007.
DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
OSBÜK ENERJİ ZİRVESİ VAN 30 EKİM 2010  BÖYLE OLMASINA RAĞMEN, DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN SERBEST TÜKETİCİ OLMAYAN ABONELERİYLE, AYNI DAĞITIM BEDELİNİ ÖDEMEK.
E-Ticaret (Rakamlarla Giriş) Sunu İçerik Kaynağı: İyiler, Z. (2009). Elektronik Ticaret ve Pazarlama, T.C. BAŞBAKANLIK Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı.
İTÜ Temiz Enerji Günleri İstanbul, 9 Mart 2015
Ayhan TÖZER Bilişim Baş Uzmanı, BTK
DOĞAL GAZ PİYASASI DAĞITIM MEVZUATI İŞLEYİŞİ. Enerji Sektöründe 1990’ların Serbestleşen Piyasaları; Kuzey Amerika Kıtası (ABD ve Kanada) Avrupa Kıtası.
Hazırlayan:Murat Sait ÇABUK. 1: B2B (Business to Business): Sirketler Arası Elektronik Ticaret * B2B’nin temeli, sirketlerin internet uzerinden birbirine.
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Ekim AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN May / June SURVEY CANLI HAYVAN May / June SURVEY.
Hızlı Tüketim Ürünleri
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
2008 ETA ELEKTRONİK TASARIM SANAYİ ve TİCARET A.Ş. Kuruluş: 1984 Kuruluş: 1984 Ar-Ge Personeli Sayısı / Toplam Personel Sayısı: 13 / 25 Ar-Ge Personeli.
Dağıtım Şirketleri ARGE Öncelikleri ve İşbirliği Beklentileri
Enerji Piyasalarını Anlamak
Türkiye Elektrik Piyasaları CIGRE 2015
Template Theme Colours Secondary + Chart Colours Başlık Text WordArt.
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
TÜRKİYE’DE ENERJİ TİCARETİNİN
Projeye ilişkin Regülasyon değerlendirmesi: İlk Bulgular
HASAT SONRASI HUBUBAT PİYASALARI Ticaret Dairesi Başkanı
Sunum transkripti:

Yeşim Akcollu akcollu@yahoo.com 9-10.Haziran.2009, Ingas2009, İstanbul Türkiye Doğal Gaz Piyasasında Liberalizasyon ve Yaşanan Son Gelişmelerin Değerlendirilmesi Yeşim Akcollu akcollu@yahoo.com 9-10.Haziran.2009, Ingas2009, İstanbul

İçerik Avrupa Birliğinde Liberalizasyon 4646 S.K. ile Öngörülen Liberalizasyon Türkiye Doğal Gaz Piyasasında Hedeflenen Liberalizasyon Ne Aşamada? BOTAŞ ve BOTAŞ’ın Hakim Durum Analizi Tavsiyeler

AB’de Liberalizasyon Piyasa açıklığı 2004: Hanehalkı dışındaki tüm tüketicilerin serbest tüketici olması 2007: Tüm tüketicilerin serbest tüketici olması Ocak.2007: Rekabet Soruşturması Sonuçları Yüksek Konsantrasyon Dikey Kapama (Vertical Foreclosure) Pazar entegrasyonu yok Şeffaflık yok Fiyatlar etkin rekabet koşullarında belirlenmiyor.

AB’de Liberalizasyon Eylül.2007: 3. Enerji Liberalizasyon Paketi Hukuki ayrıştırma yetersiz => 3 opsiyon Mülkiyet ayrıştırması Bağımsız sistem operatörü (ISO) Bağımsız iletim operatörü (ITO) Gazprom maddesi Arzın çeşitlendirilmesi (Nabucco’nun hızlandırılması, vb.) Arzın çeşitlendirilmesi için Nabucco’nun hızlandırılması isteniyor, ama tüm üye ülkeler hem fikir degil. Ornegin bu sene Almanya’nın karşı çıkması ile Nabucco’ya 5 milyarlık fondan sadece 250 million Euro ayrildi, sonra o da iptal edildi. Almanya gerekçe olarak gazın arzının belli olmadığını savunuyor.

AB İlerleme Raporu (2008) Doğal gaz piyasasında sınırlı ilerleme Dağıtım ihaleleri ve Başkentgaz’ın özelleştirilmesi Kanun değişikliği (Spot LNG) Gaz devirlerine ilişkin gelişme yok Rekabet sınırlı EPDK yetkilerini daha kesin bir şekilde kullanmalı

4646 S.K. ile Öngörülen Liberalizasyon

Hedeflenen Liberalizasyon Ne Aşamada? 2009 yılına gelindiğinde, en çok gelişme dağıtım piyasasında yaşandı. Yeni dağıtım bölgeleri ihale edildi ve lisansları verildi. BOTAŞ’ın mülkiyeti ve işletmesindeki iki dağıtım bölgesi (Eskişehirgaz ve Bursagaz) özelleştirildi => BOTAŞ dağıtım piyasasından çıktı (2004).

Hedeflenen Liberalizasyon Ne Aşamada? Doğal gaz dağıtım piyasası Belediyelere ait dağıtım bölgeleri: İZGAZ özelleştirildi (2008, GdF). Başkentgaz için ihale yapıldı. İhale sonucunda teklifler: 1-Global-AAICM-STFA Ortak Girişim Grubu: X. 2- Elektromed Elektronik Sanayi ve Sağlık Hizmetleri A.Ş 3- Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. 25.5.2009’da Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne tanınan süre doldu. RK ihale öncesi görüşü: Dağıtım ve diğer piyasa faaliyetlerinin hukuki ayrıştırılması İGDAŞ’ın özelleştirilmesi

Hedeflenen Liberalizasyon Ne Aşamada? Doğal Gaz Piyasasında Lisans Alan Teşebbüsler İthalat 5 (Doğal gaz için) 4 (Spot LNG) Toptan Satış: 27 Depolama: 3 Dağıtım Eski Bölgeler: 7 Yeni Bölgeler: 53 53 bölgenin 41’i 7 teşebbüste: Anadolu (11), Energaz (10), Aksa (9), Arsan (3), Zorlu (2), Çorum (2), Cengiz (2), Palmet (2)

Hedeflenen Liberalizasyon Ne Aşamada? Türkiye Doğal Gaz Piyasası Rekabetçi mi? Tüketiciler Kendi Sağlayıcısını Rahatça Seçebiliyor mu? Serbest tüketici olma sınırı: Eski dağıtım bölgelerinde: 1 mcm Yeni dağıtım bölgelerinde:15 mcm (ilk 5 yıl için) Serbest tüketici sınırını aşağı çekmek piyasayı daha rekabetçi yapar mı?

Doğal Gaz Toptan Satış Piyasası Toptan Satış Pazarındaki Şirketlerin Tahmini Satış Rakamları ve Pazar Payları (2009 sonu) Tahmini Miktar (milyon m3, %) Tahmini Pazar Payı BOTAŞ 36.000 % 87.8 Shell 250 % 0.61 Bosphorus 750 % 1.83 Enerco 2.500 % 6.10 Avrasya 500 % 1.22 Yerli Üretim ~1.000 % 2.44 Toplam 41.000 %100 *Spot LNG hariç rakamlar

BOTAŞ Dağıtım piyasasındaki varlıklarını devretti => alt pazarda faaliyet göstermiyor. Üst Pazar: 2005 yılında gerçekleştirilen kontrat devir ihalesi ile devredilen gaz: 4 bcm, ~10% <<< hedeflenen %80. Muhasebe ayrıştırması √

BOTAŞ 2009 yılına kadar BOTAŞ’ın yeniden yapılandırılarak hukuki olarak ayrıştırılması gerçekleşmedi. Hukuki ayrıştırmanın amaçları: Aynı alt piyasadaki şirketler arasında ayrımcılığı engellemek Farklı alt piyasalardaki şirketler arasında çapraz sübvansiyonu engellemek Şeffaflığı ve rekabeti artırmak

BOTAŞ: Hakim Durum Analizi Doğal gaz toptan satış pazar payı: % 87.8 & 4646 S.K.’dan kaynaklanan ithalat yasağı => Doğal gaz toptan satış piyasasında hakim durumda Mevcut iletim hatları onun mülkiyetinde ve işletiyor. Mevcut yer altı depolarını (Değirmenköy ve Marmara) işletiyor.

BOTAŞ: Hakim Durum Analizi BOTAŞ Hakim Durumunu Kötüye Kullanıyor mu? Şikayetler: BOTAŞ 2008 yılında artan döviz kuru ve petrol fiyatlarına rağmen yeterince fiyat artışı yapmamıştır. => “Yıkıcı Fiyat” => Rakiplerini pazar dışına itiyor. BOTAŞ düşen enflasyon ve döviz kurlarına rağmen fiyat indirimi yapmamıştır.=> “Fahiş Fiyat” =>Alt pazardaki şirketleri ve tüketiciyi mağdur ediyor.

BOTAŞ: Hakim Durum Analizi RK Önaraştırması (2008) Bulgular: BOTAŞ toptan satış pazarında hakim durumdadır. 18 ay (2007 yılı ve 2008 yılının ilk 6 ayı) için 4 farklı senaryo üzerinden maliyet, gelir, kar hesaplanması. BOTAŞ’ın ilk 2 senaryoda 1 ayda, son 2 senaryoda ise 2 ayda zararına satış yaptığının tespiti.

BOTAŞ: Hakim Durum Analizi RK Önaraştırması (2008) Sonucu: BOTAŞ’ın incelenen dönemde bazı aylarda maliyetinin altında gaz satışı gerçekleştirdiği tespit edilmekle birlikte bu aşamada soruşturma açılmasına gerek olmadığına ve şikayetin reddine, Pazarın yapısı & 1.7.2008 tarihli Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizması => BOTAŞ’ın fiyat ve maliyetlerinin izlenmesine karar verilmiştir.

Tavsiyeler Gaz Devir Programı Karşılaştırma: İngiltere: <%5, 4 yıl İspanya: %9, 3 yıl Fransa: %3.5, 3 yıl Türkiye: %80, 8 yıl olarak planlanmıştı. Gerçekleşen: %10. BOTAŞ için hedef pazar payı: %88 > X=? > %20 Eşitler arasında ayrımcılık olmaması açısından, diğer ithalat şirketlerinin pazar paylarının da aynı şekilde revize edilmesi

Tavsiyeler İthalat kısıtının -uygun bir zamanda- kaldırılması BOTAŞ’ın hukuki ayrıştırılması Dağıtımda fiyat regülasyonunun EPDK tarafından çok dikkatle yürütülmesi

İLETİŞİM ADRESİ: Yeşim AKCOLLU akcollu@yahoo.com 312 - 291 4580 İlgili Makale: “Major Challenges to the Liberalization of the Turkish Natural Gas Market” http://www.oxfordenergy.org/pdfs/NG16.pdf