İstanbul Kuyumcular Odası Vizyon Toplantıları “Krizde Yol Almak”

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOĞAL SAYILAR.
Advertisements

1 Ocak 1989 – 31 Aralık 2004 Güneş Tutulmaları (3)
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
TİE Platformu Yürütme Kurulu Başkanı
KOMŞU ÜLKELERLE TİCARETTE GAZİANTEP’İN ÖNEMİ
Dünya Ekonomisine İlişkin Göstergeler
-Demografik- Nüfus Analizi
TÜRKİYE EKONOMİSİ ve DIŞ TİCARETİ
SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFI
TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu 2012 Yıl Sonu
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
ÇÖZÜM SÜRECİNE TOPLUMSAL BAKIŞ
Diferansiyel Denklemler
Küresel Büyüme Oranları (%)
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.

Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (SAGP, Milyar $)
SON EKONOMİK GELİŞMELER
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Orman Genel Müdürlüğü İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı DS Muhasebe Ş ube Müdürlü ğ ü 1.
HOŞGELDİNİZ 2005 Yılı Gelir Vergisi Vergi Rekortmenleri
HİSTOGRAM OLUŞTURMA VE YORUMLAMA
Türkiye’de Yolsuzlukla Mücadele Güven SAK Ankara, 7 Temmuz 2005.
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
CAN Özel Güvenlik Eğt. Hizmetleri canozelguvenlik.com.tr.
CARİAÇIK YÖNETİLEBİLİR Mİ? Prof. Dr. Esfender KORKMAZ Mart
GÖK-AY Özel Güvenlik Eğt. Hizmetleri
“Dünyada ve Türkiye’de Pamuk Piyasaları ile İlgili Gelişmeler”
1/20 PROBLEMLER A B C D Bir fabrikada kadın ve çocuk toplam 122 işçi çalışmaktadır. Bu fabrikada kadın işçilerin sayısı, çocuk işçilerin sayısının 4 katından.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
1/25 Dört İşlem Problemleri A B C D Sınıfımızda toplam 49 öğrenci okuyor. Erkek öğrencilerin sayısı, kız öğrencilerin sayısından 3 kişi azdır.
USLE R FAKTÖRÜ DR. GÜNAY ERPUL.
YASED BAROMETRE 2006 AĞUSTOS.
CBÜ HAFSA SULTAN HASTANESİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ 2011 OCAK-ARALIK 2012 OCAK- MART VERİLERİ.
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
İmalat Yöntemleri Teyfik Demir
Para Politikası Uğur Gürses Ocak Faizler Açık Piyasa İşlemleri ( )
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ. AÇIKLAMA BÜTÇ E ÖDENEGİ AYRILAN PAY (%) 01 Personel Gideri Sosyal Güvenlik Kurumuna Devlet Primi Gid. 4,886,500.
Türkiye Ekonomisinde Son Gelişmeler Taner Berksoy.
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Irak Krizi gölgesinde 2003 YILI BEKLENTİLERİ Dr. Ercan KUMCU.
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
REIDIN.com-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeks Sonuçları
DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER
ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMA ARACI İHRACI
1999/2000 Yılları Üretim 1999/2000 Production
4 X x X X X
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
1 FİNANSBANK A.Ş Sinan Şahinbaş Finansbank Genel Müdürü
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI Bişkek 13 Nisan 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Bankacılık sektörü Temmuz-Eylül 2011 dönemindeki gelişmeler 18 Ekim 2011.
Türkiye Bankalar Birliği 50. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Yönetim Kurulu Başkanı.
27 Nisan 2005 TBB MAKRO EKONOMİ ALT ÇALIŞMA GRUBU.
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
1 DEĞİŞMEYİN !!!
Test : 2 Konu: Çarpanlar ve Katlar
Bankacılık sektörü 2010 Ocak-Aralık dönemindeki gelişmeler Ocak 2011.
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
Katsayılar Göstergeler
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
PİYASA GÖSTERGELERİ.
Diferansiyel Denklemler
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Sunum transkripti:

İstanbul Kuyumcular Odası Vizyon Toplantıları “Krizde Yol Almak” Rönesans Değişim ve Yönetişim Bilimleri Enstitüsü Canip Altay

Picasso

Velazquez

Picasso ve Velazquez

Ülkemizde 10 yılda bir karşılaştığımız krizlerin nedeni ne?

Onlar hani çok güçlü idi, neden krize girdiler? Amerika ve Avrupa Onlar hani çok güçlü idi, neden krize girdiler?

Son 25 yılda dünya neden bu kadar değişti?

Bu son yaşadığımız üstelik tüm dünyada oluşan krizlerin sebebi ne ve bu hep böyle olacak mı?

Ne zaman bitecek bu kriz?

Neden bir ülkede başlayan kriz tüm dünyayı sarıyor? Bu son yaşadığımız üstelik tüm dünyada oluşan krizlerin sebebi ne ve bu hep böyle olacak mı? Neden bir ülkede başlayan kriz tüm dünyayı sarıyor?

Neden eskisi gibi hayat değişmeden kendini tekrarlamıyor? Neden arkamıza bakıp geleceği eskisi gibi göremiyoruz, önümüz neden karanlık? Geleceğin lambalarını kim söndürdü?

Pazar ve Müşteri Tarafında da Farklı Bir Şeyler Oluyor Pazarı ve fiyatları neden belirleyemez olduk? Artık rakipleri izlemek yetmiyor. Teknolojik üstünlük de tam çare değil. Süper kalite maliyetleri arttırıyor. Ürün ve hizmetlerimizi eskisi gibi neden pazarlayamaz olduk. neden?

Sürekli bir şeyler değişiyor. Çünkü; Sürekli bir şeyler değişiyor. Her türlü değişim, değişimi fark edemeyenlere riskler yaratıyor. Üstelik bu değişim son 25 yıldır çok hızlı

Son 25 Yılda; 1986 da Soğuk savaş bitti. (Bloklar arası silahlanma) 1989 Doğu Batı Almanya Duvarının yıkılması ile Avrupa ve dünya 2 kutuplu olmaktan çıktı 1992- 2000 arasında dünyada sadece Bosna savaşı yaşandı 1992 yılından sonra silaha giden paralar bilgiye gitti Bilgi teknolojileri gelişerek sınırları kaldırdı ve önce bilgide sonra mal ve sermayede küreselleşme başladı 1996-1998 de ilk küreselleşmenin krizini yaşadık.

Son 10 Yılda; 1986-2000- arasında kurulan yeni savaşsız dünya düzeni bazı taşları yerinden oynattı ve tarihin bu şekilde yazılmasında çıkarları bozulanlar bu değişime karşı çıkarak eski düzenlerini farklı bir bloklaşma ile koymaya çalıştılar. 2000-2008 arası yaşadığımız ana özeti BATI/ İSLAM çatıştırılması idi. Bu dönemde savaşlar yaşandı, milyonlarca insan öldü, Aynı dönemde petrol fiyatları fırladı, silahlar satıldı, dünyada ekonomik büyüme yaşandı, yani birileri zenginleşti.

Son 2 Yılda; Bu zenginlik yaratılırken oluşan likit ide fazlalığı yeni bir sınıfı “YATIRIMCI” ve bu sınıfın “hokus pokusçularını” yarattı. Bu hokus pokusçular eski “titan”cılar gibi sadet zincirleri oluşturdu.Oluşan içi boş balon zenginlikler ise 2008 de patladı. Yatırımcılarda nereye saldıracaklarını bilemediler ve panikle birlikte her girdikleri piyasayı allak bullak ettiler.

Son iki yılda kaç banka battı? Uluslararası finans krizinin başlangıcı olarak kabul edilen Ağustos 2007 tarihinden bu yana ABD’de batan banka sayısı 15’e ulaştı. Banka iflasları 2008 yılında hızlandı ve sadece 2008 de 11 banka iflas bayrağını çekti. Batan bankaların aktif büyüklüğü toplamı ise 173 milyar 800 milyon dolar düzeyinde bulunuyor.

Peki bu yatırım bankaları neden battılar? 2001 de kule krizi ve ABD halkının tüketim eğiliminin düşmesi karşısında o yıllarda düşürülen faiz ve uzun vadeli konut alımlarındaki artış 2006 sonrasında faizlerin arttırılması nedeni ile ödenemeyen konut kredilerinin yarattığı finansal kriz ortamı Tüketim ekonomisine dayalı ABD’ deki ekonomik belirsizlik nedeniyle geleceğe güven endekslerinde düşme sonucunda azalan tüketim ve durgunluk

Peki bu yatırım bankaları neden battılar? Yatırım bankaları, 2001-2006 döneminde yaratılan 7 trilyon dolarlık riskli konut ve tüketici kredilerine yatırım yaptı. Bu krediler, 1999’daki miktarın iki katından fazlaydı. Yatırım bankaları, konut sektörünün büyüdüğü ve dünyanın her yerindeki yatırımcıların hazine kağıdı kadar güvenilir olduğu düşünülen mortgage’a dayalı menkul kıymetleri aldığı dönemde, rekor kârlar elde etti. Ancak konut fiyatlarının düşmeye başlamasıyla, yatırım bankalarının gereken önlemleri almadığı ortaya çıktı.

Oluşan Sanal Ekonomi Lehman Brodhers ’ın aktif büyüklüğü 600 milyar $ Türkiye 'nin ekonomik büyüklüğü 926 milyar $ Türk bankalarının toplam aktif büyüklüğü 520 milyar $ Hedge fonlar 2007 ’de 2 trilyon $ Türev ürünler 2007 ’de 120 trilyon $ Küresel ekonominin büyüklüğü 60 trilyon $

Peki Kim Batırdı Bu Bankaları? Tabiî ki Sanal Ekonomi Sihirbazları Finans mühendisleri Harika çocuklar Finans sihirbazları Hokus pokus finansmancıları Finansman üçkağıtçıları Sanal finansmancılar Var olanı yönetmek yerine, var olduğunu düşündüklerini var sayıp, var sayımlarını yönettiler yeni dönem ALCAPON’ları

Bende diğer insanlar gibiydim, tek yaptığım talebi karşılamaktı Al Capone

Çocukken yatmadan önce tanrıya bana bir bisiklet vermesi için dua ederdim. Bir gün tanrının çalışma tarzının bu olmadığını anladım. Ertesi gün gittim kendime bir bisiklet çaldım ve yatmadan önce tanrıya günahlarımı affetmesi için dua ettim. Al Capone

Ülkemizde Ekonomik Görünüm ve Siyasal Risk Algılaması Dünyadaki ekonomik gelişmelerden etkilenen piyasalar Buna rağmen 70 milyar dolar dövizdeki varlık nedeniyle halihazırda göğüslenebilen küresel ekonomik kriz. Siyasi belirsizlik ve çatışma ortamının yarattığı tüketim eğiliminde düşme ve piyasalarda hızlanan bekleme ve harcamama eğilimi Küresel sermayenin ilgisinin ve tedirginliğinin artması AB sürecinin yavaşlamasının getirdiği tedirginlik 2009 yılında özel sektörün ödeyeceği 45 milyar dolar borcu düşük kurdan ödemek için pompalanan kriz algısı ve MIF ten 45 milyar dolar anlaşmaya zorlayarak kurların düşürülme arzusu.

Krizin Sonu Geldi mi? Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn: Global krizin en kötü dönemini atlattığımızı söyleyemem. Finansal krizin sonuçları henüz geçmedi Ekonomik toparlanma 2009 sonunda olabilir. Fed’in eski Başkanı Alan Greenspan: Bu yüzyılda bir yaşanabilecek olay. krizin daha da devam etmesini bekliyorum. Euro Ülkeleri Ekonomik Grup Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker: Piyasalardaki kriz henüz sona ermedi.

Krizin Küresel Etkileri Bu kriz küresel entegrasyonu artıracak Ekonomide regülasyonlar yaşanacak Sermaye ve firmaların el değişimi yaşanacak Ekonomi batıdan doğuya, kuzeyden güneye kayacak Küresel yönetimden yönetişime geçilecek Küresel örgütlerin misyonu yenilenecek Borsaların işleyişi regüle edilecek Bir anlamda oyun masası yeniden kurulacak , masaya yeni oyuncular oturacak ve yeni bir oyun kurulacaktır.

Krizin Şirketlere Etkileri Kriz karşısında pozisyon alamayan firmalar piyasadan çekilecek, kalan şirketler küresel tam rekabet şartlarına kendilerini hazırlayacaklardır. Şirketlerde kurumsallaşma ve pazardan ve müşteriden hareket etme hızlanacak, şirketler daha fazla halka açılacaktır. Tüm piyasa aktörleri silkelenişten geçecek, Hedge fonlar sonlanacak, Finansal türev ürünleri sadeleşecek, Yatırımcıların risk tercihleri değişecektir.

Krizin Türkiye'ye Etkileri Kriz travması nedeniyle tüketicimizin gelecekten korkup tüketmekten vazgeçmesi Küresel kriz algısı nedeniyle borsadaki düşüş TL nin değer kaybı Likidite akışının durması İhracat pazarlarında 50 ye varan daralma İhracatta tahsilat sorunlarının yaşanması İç pazarda daralma İç pazarda vadelerin uzaması ve tahsilat problemleri yaşanması Büyümenin yavaşlaması

2008 Sonu İtibari İle Satın Alma Paritesine Göre GSYİ Hasıla (IMF Verileri) 1- ABD 14.195,0 2- Çin 7.792,7 3- Japonya 4.438,7 4- Hindistan 3.289,8 5- Almanya 2.906,4 6- Rusya 2.274,6 7- İngiltere 2.215,9 8- Fransa 2.116,6 9- Brezilya 1.961,5 10-İtalya 1.826,9 11-İspanya 1.403,8 12-Meksika 1.399,9 13-Kanada 1.308,3 14-G. Kore 1.275,9 15-Türkiye 950,4 16-Endonezya 906,7 17-İran 812,9 18-Avustralya 801,0 19-Tayvan 733,7 20-Hollanda 666,4

İlk 17 Büyük Ekonomi Büyüme Oranları 2001=100 Cari Fiyatlarla GSYİH’ya Göre Ülke 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 Toplam Çin 9.1 10.0 10.1 10.4 11.6 11.9 6.7 96.8 Hindistan 4.6 6.9 7.9 9.1 9.8 9.3 5.8 68.3 Rusya 4.7 7.3 7.2 6.4 7.4 8.1 3.8 55.8 Türkiye 6.2 5.3 9.4 8.4 6.9 4.6 1.1 51.1 G.Kore 7.0 3.1 4.7 4.2 5.1 5.0 2.1 36.2 Brezilya 2.7 1.1 5.7 3.2 3.8 5.4 3.2 28.3 Avustralya 4.2 3.0 3.9 2.8 2.7 4.2 2.5 25.7 İspanya 2.7 3.1 3.3 3.6 3.9 3.7 1.4 23.8 Meksika 0.8 1.4 4.1 3.0 4.8 3.2 1.9 20.8 Kanada 2.9 1.9 3.1 2.9 3.1 2.7 0.6 18.5 ABD 1.6 2.5 3.6 2.9 2.8 2.0 1.4 18.0 İngiltere 2.1 2.8 2.8 2.1 2.8 3.0 0.8 17.6 Hollanda 0.1 0.3 2.2 2.0 3.4 3.5 2.3 14.6 Fransa 1.0 1.1 2.5 1.9 2.2 2.2 0.8 12.3 Japonya 0.3 1.4 2.7 1.9 2.4 2.1 0.5 11.8 Almanya 0.0 -0.2 1.2 0.8 3.0 2.5 1.7 9.4 İtalya 0.5 0.0 1.5 0.6 1.8 1.5 -0.2 6.0

DIŞ TİCARET VERİLERİ   Yıllar    İhracat İthalat Toplam Dış ticaret hacmi ------------- Years '000 $ % 1983 5 727 834 -0,3 9 235 002 4,4 14 962 836 62,0 1993 15 345 067 4,3 29 428 370 28,7 44 773 436 52,1 2000 27 774 906 4,5 54 502 821 34,0 82 277 727 51,0 2001 31 334 216 12,8 41 399 083 -24,0 72 733 299 75,7 2002 36 059 089 15,1 51 553 797 24,5 87 612 886 69,9 2003 47 252 836 31,0 69 339 692 34,5 116 592 528 68,1 2004 63 167 153 33,7 97 539 766 40,7 160 706 919 64,8 2005 73 476 408 16,3 116 774 151 19,7 190 250 559 62,9 2006 85 534 676 16,4 139 576 174 19,5 225 110 850 61,3 2007 107 271 750 25,4 170 062 715 21,8 277 334 464 62.9 2008 132 002 000 23.4 201.822.000 21.4 333 000 000 65.6 2009 110.000.000 -16.6 140.000.000 -30.6 250.000.000 78.6

ÜLKELER BAZINDA İHRACAT 2007 Dikey % 2008 Yatay % TOPLAM 107 271 750 100 132 002 612 23 A-AVRUPA BİRLİGİ ÜLKELERİ 60 398 502 56 63 409 416 48 5 B- KUZEY AMERİKA 4 540 601 4 4 791 831 C-DİĞER ÜLKELER 39 389 486 37 60 804 606 46 54 1-Diğer Avrupa (A.B Hariç) 10 842 681 15 671 364 44 2-Kuzey Afrika 4 029 683 5 850 084 45 3-Diğer Afrika 1 946 661 3 212 129 65 4-Orta Amerika ve Karayipler 548 835 828 467 51 5-Güney Amerika 513 719 901 744 75 6-Yakın ve Orta Doğu 15 081 322 25 419 266 69 7-Diğer Asya 5 227 250 7 076 487 35 8-Avustralya ve Yeni Zelanda 342 812 435 313 27 9-Diğer Ülke ve Bölgeler 856 524 1 409 751 D-TÜRKİYE SERBEST BÖLGELERİ 2 942 876 3 2 990 258 2

Kriz Öncesi Mali Politikalarımız 2001_2008 doların Euro karşısında sürekli değer kaybettiği yıllar 2001-2008 Türkiye ekonomik politikaları “düşük kur, yüksek faiz” Yüksek faize gelen bol yabancı döviz ve yükselen TL Dış ticarete dayalı büyüme Ucuz dolarla Asya’dan ithalat yap Yüksek Euro ile Avrupa’ya ihracat yap Cari açığı da gelen küresel sermaye ile finanse et

Kriz Sonrası Mali Politikalarımız 2008_2009 Euro’nun dolar karşısında sürekli değer kaybetmesi 2009 Türkiye ekonomik politikaları “yüksek kur, düşük faiz” Azalan yabancı döviz girişi ve dolar ve Euro karşısında değer kaybeden TL Reel ekonomiye dayalı büyüme Kurlar nedeniyle pahalılaşan ithalat yerine iç pazardan alım yap ve reel ekonomiyi büyüt Euro’nun cazibesini kaybetmesiyle ve pazarın daralmasıyla sadece Avrupa’ya değil her yere ihracat yap Cari açığı da ithalatın azalması ile ortadan kaldır

Fiyat Riski ve Altın Fiyatları (usd/ons) 12/1996 369 12/1997 288 12/1998 291 12/1999 284 12/2000 271 12/2001 275 12/2002 331 12/2003 407 12/2004 440 12/2005 511 12/2006 636 12/2007 805 01/2008 886 02/2008 931 03/2008 959 04/2008 908 05/2008 888 06/2008 896 07/2008 943 08/2008 842 09/2008 832 10/2008 791 11/2008 768 12/2008 803 00/01/2009 870 00/02/2009 947 00/03/2009 935 19/04/2009 869 20/04/2009 868 21/04/2009 882 22/04/2009 882 23/04/2009 888 24/04/2009 893 25/04/2009 910

Faiz Riski ve Merkez Bankası Yıl Sonu Gecelik Faiz Oranları 1996 78 1997 80 1998 79 1999 70 2000 110 2001 4000 (21 Şubat) 2001 62 2002 51 2003 31 2004 22 2005 17,5 2006 22,5 2007 20 2008 17.5 2009 15.5 (30 Ocak) 2009 12.25 (17 Nisan) ( Satış 9.75)

Kur Riski ve Döviz Fiyatları ve Çapraz Kurlar Tarih USD EURO EORO/USD YEN USD/YEN 31/12/1998 0,314 0,368 1.17 27,30 115 31/12/1999 0,543 0,545 1.00 53,09 102 27/10/2000 0,696 0,571 0.82 63,85 109 31/12/2000 0,675 0,621 0.92 59,81 113 23/02/2001 0,962 0,977 1.02 82,85 116 30/06/2001 1,258 1,068 0.85 101,28 124 22/10/2001 1,644 1,482 0,90 135,86 121 31/12/2001 1,446 1,274 0,89 110,45 132 30/06/2002 1,576 1,567 0,99 132,65 118 31/12/2002 1,642 1,711 1,04 137,69 119 25/03/2003 1,750 1,867 1,07 145,41 121 30/06/2003 1,428 1,631 1,14 119,28 120 31/12/2003 1,402 1,753 1,25 131,13 107 30/06/2004 1,493 1,815 1,22 137,59 108 31/12/2004 1,348 1,835 1,36 129,99 104 30/06/2005 1,348 1,624 1,18 122,17 110 31/12/2005 1,348 1,595 1,18 114,49 117 26/06/2006 1,701 2,134 1,25 146,36 117 31/12/2006 1,419 1,930 1,36 119,51 119 30/06/2007 1,321 1,778 1,35 107,35 124 31/12/2007 1,170 1,718 1,46 103,47 114 30/06/2008 1,229 1,936 1,58 115,60 107 16/07/2008 1,218 1,950 1,60 116,07 105 24/10/2008 1,702 2,181 1,28 174,67 97 31/12/2008 1,519 2,151 1.41 168,43 90 25/04/2009 1,610 2,130 1.32 165,70 97

ÜFE Bazlı Reel Döviz Kuru (1995 sonu=100 ise) 1995 100 1996 100 1997 110 1998 108 1999 109 2000 118 2001 107 2002 117 2003 126 2004 131 2005 147 2006 139 2007 159 2008 134 (kur 1500 YTL) TL ÜFE’ye göre %34 daha değerli (Olması gereken rakam 2000 TL)

2009 Yılı Bütçe Rakamları(Milyar TL) Gelir Toplamı 213,1 Harcama Toplamı 262,1 Bütçe açığı 49,0 Öngörülen GSYİH 1,022,0 Büyüme %- 3,6 Cari Açık 11,0 İşsizlik 13,5 Enflasyon 7,5 İhracat 104,0 İthalat 138,0 Hazine Payı % 30 Maliye Payı % 23 Milli Eğitim % 11 Sosyal Güvenlik % 10 Milli Savunma % 6 Sağlık % 5 Diğer % 15

Yıl Sonu İç Borç Stoğu TL(Milyon) Yıllar Tahvil H.Bono Toplam GSYİH Borç/GSYİH 2002 112,850 37,020 149,870 350,476 % 42 2003 168,974 25,413 194,387 454,781 % 43 2004 194,211 30,272 224,483 559,033 % 40 2005 226,964 17,818 244,782 648,932 % 38 2006 241,876 9,594 251,470 758,391 % 33 2007 249,176 6,134 255,310 853,636 % 30 2008 262,260 9,073 271,333 950,000 % 28

Eylül 2008 İtibari İle Dış Borç Stoğu Toplam Borç 289,3 Milyar USD %100,0 Özel Sektör 196,2 Milyar USD % 67,8 Kamu Sektörü 67,8 Milyar USD % 27,2 Merkez Bankası 14,3 Milyar USD % 5,0

Yıllar İtibariyle Kamu Borç Ödemeleri (milyon $) 2009 11.588 2010 11.273 2011 9.201 2012 8.140 2013 5.770 2014 7.012 (Özel sektör borç ödeme miktarı 49 milyar dolar, 2010’da 28 milyar dolar)

M.B Döviz Rezervleri USD(Milyon) 30/06/2005 39547 31/12/2005 50518 26/06/2006 58248 31/12/2006 60845 30/06/2007 68252 31/12/2007 71263 30/06/2008 75007 31/12/2008 70075 31/01/2009 66900 28/02/2009 67547 31/03/2009 66539 27/10/2000 23209 31/12/2000 25097 23/02/2001 22581 30/06/2001 16482 22/10/2001 18572 31/12/2001 18741 30/06/2002 22247 31/12/2002 26725 25/03/2003 26748 30/06/2003 28841 31/12/2003 33639 30/06/2004 32374 31/12/2004 36006

M.B Yıl Sonu Altın Rezervi (Milyon USD) 2000 1.009 2001 1.031 2002 1.279 2003 1.558 2004 1.635 2005 1.915 2006 2.373 2007 2.764 2008 3.229 2009 3.425 (17 Nisan)

CNBC-e Tüketici Endeksleri (2002=100) 2008 Ocak 2008 Şubat 2008 Mart 2008 Nisan 2008 Mayıs 2008 Haziran 2008 Temmuz 2008 Ağustos 2008 Eylül 2008 Ekim 2008 Kasım 2008 Aralık 2009 Ocak 2009 Şubat 2009 Mart Güven 85,21 71,87 69,08 54,46 62,98 64,43 67,69 80,78 69,62 54,44 53,60 60,35 63,19 72,05 65,46 Beklenti 69,98 60,08 55,77 44,36 52,22 51,18 56,53 69,92 56,20 45,29 46,42 49,31 53,44 64,62 56,13 T.Eğilim 144,10 115,35 124,57 91,31 98,72 114,45 116,62 120,89 119,50 91,13 95,74 117,75 125,32 133,80 138,73 Tüketim 149,81 149,21 158,62 156,52 159,07 160,63 161,55 165,05 167,21 156,89 150,72 159,84 143,34 144,07 168,12

İMKB Ulusal 100 Endeksi Yıl Puan 1998 2758 1999 17512 2000 9467 1998 2758 1999 17512 2000 9467 2001 7181 (02) 2001 12761 2002 10269 2003 18625 2004 24971 2005 39777 2006 39117 2007 58271(10) 2007 55538 Ay 2008 01 42697 02 44776 03 39015 04 43468 05 39086 06 35089 07 42200 08 39844 09 36051 10 24895 11 21911 12 25714 Ay/Gün 2009 15/01 25072 01/02 25270 15/02 24911 01/03 23699 15/03 23620 01/04 25943 05/04 26650 10/04 28838 15/04 28324 20/04 28548 22/04 28957 24/04 29676

Değişimin bu kadar hızlı olmasının nedeni ne ?

Sebebi? 40 milyon cep telefonu, 17 milyonun üzerinde aktif mail adresi, Yılda basılan 70.000 farklı kitap Hızla artan yerel gazeteler ve TV kanalları, Yani 1989 kırılması ve ters yüz olan her şey Yeni bir dünya ve yeniden pozisyon almak zorunda olan biz sağlayıcılar

Eski ve başarılı stilimizde acaba uzatmalarımızı oynuyoruz? İşte bu değişen pistte o piste uygun yeni bir stile ihtiyacımız yok mu? Eski ve başarılı stilimizde acaba uzatmalarımızı oynuyoruz? Artık yeni piste ve stile doğru bir yolculuğu başlatmak gerekmiyor mu? Peki bu yolculuğu kim ya da kimler başlatacak?

Ne Yapmalıyız ??? Hızlı olmak zorundasınız Panik yapmamalısınız Stabil kalmalısınız Durup baltanızı bilemeyi bilmelisiniz Duygusal davranmayın Yaptığınız işi doğru yapın Kendinize güvenin ve paylaşımcı olun Uzlaşmacı bir kimliğe sahip olun Yağlarınızı atın ki kaslar çalışsın

Ancak yanlışlıkla yağ yerine kaslarınızı atmayın Kaynaklarınızı yeniden gözden geçirin ve borçlanma kabiliyetlerinizi nasıl geliştireceğinize karar verin. Varlıklarınızı yani stoklarınızı yani alacaklarınızı kriz döneminde daha efektif hale getirin Müşteri beklentilerinize uygun ama farklılaştırılmış işler yapın. Karlılığınızı “maliyet yönetimi” stratejisi ile arttırmaya çalışın. Risklerinizi yönetin. Değişime açık olun ve yeni iş yapma biçimleri geliştirin

Her gün bir yerden göçmek ne iyi, Her gün bir yere konmak ne güzel Bulanmadan, donmadan akmak ne hoş, Dünle beraber gitti cancağızım, Ne kadar söz varsa düne ait, Şimdi yeni şeyler söylemek lazım. Mevlana

Avrupa'dan Baktığımızda Fırsatlarımız Dinamik, hayalleri ve hala hedefleri olan, hem tüketen hem de üreten, genç ve atak ve sürekli büyüyen, 25 yıl içinde yaklaşık 100 milyon insan kaynağı, Oysa içinde bulunduğumuz, nüfusu sürekli azalan yaşlı AVRUPA, 25 yıl içinde 25 milyon işgücü kaybedecek olan ve aynı sürede yaklaşık bir o kadar emeklilerini arttıracak olan yaşlı Avrupa.

Ekonomik büyümesinin son yıllarda % 1 civarında olan Avrupa, Gelecekte üretmek, üretmek için genişlemek zorunda kalacak olan Avrupa'nın, Türk ve Müslüman kimliği ile Asya’ya ve Afrika’ya , Ortadoğu’ya açılacak anahtarı Türkiye, Gelecekten bakanlar için Avrupa’nın vizyonu Türkiye

Dünyadaki Konumumuz Açısından Baktığımızda Fırsatlarımız Enerji, lojistik ve su köprüsü Son 8 yılda ortalama %6 sürdürülebilir büyüme oranını yakalamış dünyada 4. ülke Avrupa’da 6. Dünya’da 15. büyük ekonomi 25 yıl içinde ilk 10 büyük ekonomiye aday ülke Batıdan Doğuya dönen dünyanın ana köprüsü Gelecekte yeni finans merkezi İstanbul Gelecekte yeni ticari küresel merkez İstanbul Kuyumculukta İhracatta da ithalatta da ilk 3 ülke içinde olan Türkiye

Sonuç Olarak; Öncelikle değişen şarkıların farkına varmak sonra yeni şarkılar söylemek, daha sonra ise değişen pistte bildiğimiz dansları unutup yeni dansları oynamak lazım.

Sorun Bunu Nasıl Başaracağımızda . Geçmişte değişim bu kadar hızlı değildi. Küresel rekabet koşulları tam oluşmamıştı. Müşterilerde bu kadar baskın ve seçenekli değildi. Biz girişimci ve yöneticiler mevcut bilgimiz ve becerilerimizle, hiyerarşiye dayalı organizasyonlarımızla işlerimizi götürebiliyorduk. Üstelik birde başımızda aile şirketleri olmaktan kaynakla sorunlarımız var

Başarmak İçin; Önce bizim kendimize inanmamız ve kendi eksikliklerimizi tamamlayarak kendimizi harekete geçirmemiz gerekiyor. (Kendi kişisel yolculuğumuza LİDERLİK) Daha sonra da çevremizi, tüm mesai arkadaşlarımızı, harekete geçirmemiz, bu değişimin hayata geçmesine liderlik yapmamız gerekiyor. (Prosesimize, takımımıza ve kurumumuza LİDERLİK)

          “ Ya ümitsizsiniz. Ya da ümit sizsiniz. Ya çaresizsiniz. Ya da çare sizsiniz “ Behçet Necatigil     

Çaresizliklere Rağmen Hem kendisini Hem Çevresini Harekete Geçirmiş Bir Liderin Yaşam Öyküsü 7 yaşındayken babasını kaybederek yetim kaldı, 8 yaşında okuldan alındı ve köyde yaşadı, 10 yaşında yeni okul hocasından kanlar içinde dayak yedi, 17 yaşında hayalindeki okulun puanını tutturamadı, 24 yaşında tutuklandı ve 2 ay tek başına hücrede kaldı, 25 yaşında sürgüne gönderildi, 30 yaşında işsiz kaldı,

37 yaşında böbrek hastalığından 2 ay Viyana’da hasta ve yalnız halde yattı, 37 yaşında yeni atandığı ordu dağıtıldı, 38 yaşında görevden alındı, 38 yaşında, en yakın arkadaşları, kongre üyesi olmasını önlediler, 39 yaşında idam cezasına çarptırıldı, Yılmadı; 42 yaşında Cumhurbaşkanı oldu! O bir Liderdi, önce kendisini sonra çevresini harekete geçirdi . O....... ...........