CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Prof. Dr. Ali YILMAZ DOĞAL KAYNAKLARIN İŞLETİLMESİ SÜRECİNDE ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİNİN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ VE ÖNLEMLER
Advertisements

Hayvansal Atıklar ve Alınacak Önlemler
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Esra ARIKAN Çevre Uzmanı
IPPC Amcor Flexibles Reflex - Tesis B
Yönetim Kurulu Başkanı Güneş Enerjisi Sistemi
MERMERCİLİK VE ÇEVRE M.Oğuz GÜNER Maden Mühendisi.
HAVA KİRLİLİĞİ ve KÜRESEL ISINMA
TÜRKİYE’DE MADEN ATIKLARININ YÖNETİMİ
DOĞAL KAYNAKLAR VE İNSAN
ÇED UYGULAMALARI Bilecik Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Beyza KOCAMAN Biyolog Tel: (134) gsm:
TÜRKİYE’DEKİ ENTEGRE DEMİR-ÇELİK TESİSLERİ
EVSEL SU KULLANIMI Prof.Dr.Ayşenur Uğurlu.
MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI
HİBE DESTEĞİ VEREN KURUMLAR
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ, İZİN ve DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Dökmecilik Sektörü İçin Mevcut En Uygun Teknikler (BAT)
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ ve ÇED YÖNETMELİĞİ
Baraj Rüzgâr Akarsu Dalgalar Jeotermal Petrol Su Güneş Doğal gaz Kömür
Silgili Kurşun Kalem. Tahta kısım. Şekillendirme – Donanım (Makine, teçhizat vb) Metal – Hammadde » Madencilik » Yerküre oluşumu » ENERJİ » İşgücü-GİT.
TÜRKİYE’NİN YERALTI ZENGİNLİKLERİ
TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ece TOK Hava Yönetimi Daire Başkanlığı.
DUYARLI TÜRK İŞLETMELERİNİN YAPAY İKLİM DEĞİŞİMİNİ ÖNLEMEDE ETKİLİ OLABİLECEK VE SOSYAL SORUMLULUK BAĞLAMINDA ELE ALINABİLECEK ÖRNEK UYGULAMALARI Gökhan.
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
Madencilik Otomasyon ve Tasarım Yazılımı (MOTAY)
KIRMA-ELEME TESİSLERİNDE
Prof. Dr. Turgay ONARGAN Prof. Dr. C. Okay AKSOY MTS 3022 TÜNEL AÇMA
ÇEVRE DOSTU BT YAKLAŞIMLARI
Maden Mühendisliğine Giriş
1 ÇEVRESEL İZİN GENEL BAKIŞ VE TEMEL AŞAMALAR No. 3.
Maden Güvenliğinde Uluslararası En İyi Uygulamaların Tanıtımı
KAYA GAZI (ŞEYL GAZ).
Otomotiv Sanayi ve Çevre Prof. Dr. Göksel N
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
DISTRIBUTION OF METALS Cu, Fe, Zn and Mn in SOILS NEAR THE GÖKTAŞ (Murgul) SMELTING AREA Murgul Çayı ve Çoruh Nehri aracılığıyla Batum'a taşınan toprakların.
İŞYERİ ORTAM ÖLÇÜMLERİ
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MADENCİLİK PROJELERİNDE ÇED YÖNETMELİĞİ UYGULAMASI ENDÜSTRİYEL YATIRIMLAR.
MADENCİLİĞE GİRİŞ.
Bilişim Sistemleri Mühendisliği nedir? Neden ihtiyaç vardır?
GERİ KAZANIM NEDEN GEREKLİDİR
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Tahta + Grafit uç + Silgi + Silgi tutucu + Tasarım Rev 0 –
Hazırlayan: 6/A Sınıfı Kaynaklar: İnternet
Maden Mühendisliğine Giriş
Hayatın Kaynağı Su.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
İstanbul Teknik Üniversitesi, teknik öğretimde 239 yılı aşan parlak geçmişi, çağdaş eğitim ortamı, güçlü akademik kadrosuyla Türkiye'de mühendislik,
Temiz Enerji Kaynakları
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
ENDÜSTRİYEL MUTFAK VE ÇAMAŞIRHANE E-KİTAP
MADDELERİ TANIYALIM.
TÜBİTAK KİMYASAL TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ ATIK PİLLERİN BERTARAFI ve GERİ KAZANIM TEKNOLOJİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ Bayram Andak 22 Ekim 2015 Ankara.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı
İSTANBULDAKİ Çöp depolama alanlarININ DÖNÜŞTÜRÜLMESİ
Anaerobik Arıtma ve Biyogaz Üretim Tesisi
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
Çevre Kirliliği Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği.
Konvansiyonel kaynaklar, Mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji.
Petrol ve Doğalgaz Üretim Sahalarının Güvenliği Prof. Dr. Ali Osman Öncel İstanbul Üniversitesi JFMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı 1.
Mühendislik Laboratuvarı Yüzüncü Yıl Üniversitesi
ATIK YAĞ YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Ertan Akün Mühendislik Fakültesi
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
Türkiye’de Ormansızlaşma
GÜVENLİ KÖMÜR MADENCİLİĞİNE YÖNELİK TASARIM SORUNLARI
MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Sunum transkripti:

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Prof. Dr. Ali YILMAZ DOĞAL KAYNAKLARIN İŞLETİLMESİ SÜRECİNDE ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİNİN ÖNEMİ

SUNUM PLANI 1- Giriş 2- Madenciliğin çevresel sorunları 3- ÇED çalışmalarının içeriği 3- Atıkların uzaklaştırılması 5- İyileştirme çalışmaları 6- Sonuçlar

1- GİRİŞ Nüfus artışı, teknolojik gelişmeler ve buna bağlı sanayileşmenin yanı sıra kentleşme ve turizm alanlarındaki gereksinimler doğal kaynakların kullanımını giderek artırmaktadır. Doğal kaynakların ürüne dönüşmesi genel olarak madencilik faaliyetleri sayesinde olmaktadır. Madencilik faaliyetlerinin üretim süreçlerinde doğal olarak çevre olumsuz yönde etkilenmektedir. Ancak bu etkilerin ÇED uygulamaları sayesinde denetimi mümkündür.

2- MADENCİLİĞİN ÇEVRESEL SORUNLARI Hazırlık ve planlama evresi (Yolların açılması, galeri açma, sondaj vd.), Ocak işletmesi evresi (Açık işletme ya da yeraltı işletmesi), Cevher zenginleştirme evresi (Gravite, flotasyon, manyetik seperasyon ), İzabe (Metallurjik) evre, İşletme sonrası iyileştirme evresi.

Bu evrelerin her birinde Toprak, Su ve Hava kirlenebilir, Gürültü ortaya çıkabilir. Ekolojik Sistem, Doğal ve Kültürel Yapılar, Sosyoekonomik Sistem zarar görebilir.

Diyarbakır- Ergani bakır işletmesinin Dicle nehrinin sularını kirletmesi (Kalender, 2009)

İzmir- Bergama Ovacık altın madeni açık ocak işletmesi (Dilek, 2009)

Bir yeraltı ocak işletmesi (www.blogcu.com).

Bir yüksek fırının şematik görünümü (Higgings, 1976).

3- ÇED ÇALIŞMALARININ İÇERİĞİ ÇED’ in amacı, ÇED süreçleri (EK-I Prosedürü ve EK-II Prosedürü) Proje Tanıtım Genel Formatı ve Proje Tanıtım Dosyası Projelerin kapasitesi (Üretim miktarı ya da etkilenen alan)

EK I, Listesi, madencilikle ilgili bazı projeler 25 hektar ve üzeri çalışma alanında açık işletme ve cevher hazırlama tesisleri, 150 hektarı aşan kömür çıkarma ve cevher hazırlama tesisleri, 500 ton/gün ham petrol ve 500 000 m3/gün doğal gazın çıkarılması. Asbest madeni işletmeleri ve zenginleştirme tesisleri, Son ürün olarak friksiyon (sürtünme) maddesi üreten 50 ton/yıl ve üzeri kapasiteli tesisler, 200 ton/yıl ve üzeri asbest kullanan diğer tesisler, 10.000 ton/yıl ve üzeri kapasiteli, son ürünü asbestli beton olan tesisler. Çimento fabrikaları veya klinker üretim tesisleri 154 kV (kilovolt) ve üzeri gerilimde 15 km’den uzun enerji iletim tesisleri, 50.000 m3 ve üzeri kapasitede olan petrol, doğalgaz, petrokimya ve kimyasal madde depolama tesisleri.

EK II, Listesi, madencilikle ilgili bazı projeler 5.000 m3/yıl ve üzeri kapasiteli blok ve parça mermer, dekoratif amaçlı taşların çıkartılması, işlenmesi, Kömür işleme tesisleri Havagazı ve kok fabrikaları, Kömür briketleme ve yıkama tesisleri Yıllık 250.000 m2 ve üzeri kapasiteli mermer kesme, işleme ve sayalama tesisleri 1.000.000 m3/yıl ve üzerinde metan gazının çıkartılması ve depolanması, Cevher hazırlama veya zenginleştirme tesisleri 50.000 ton/yıl ve üzeri tuzun çıkarılması ve/veya her türlü tuz işleme tesisleri.

4- ATIKLARIN UZAKLAŞTIRILMASI Yeniden kullanım, geri kazanım, Katı atıkların uzaklaştırılması (Düzenli deponi alanları) Sıvı ve gaz atıkların uzaklaştırılması (Arıtma) Atık barajları

Atık barajı ve havuzu tasarımı (Karadeniz, 1996)

Bir atık havuzu, Missori(ABD), www.altinmadencileri.org

5- İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI Fiziksel iyileştirme Kimyasal iyileştirme Bitkisel iyileştirme Yeni kullanım süreçleri yolu ile iyileştirme

Hava kirleticileri ve gerekli önlemler (Yılmaz, 2008).

Su kirliliği için alınması gereken önlemler Arıtma teknolojileri (Fiziksel, kimyasal ve biyolojik yöntemler) Gravite (Yerçekimi), Manyetik Seperasyon, Çökeltme (Sedimantasyon) , Salkımlaştırma (Flocculation), Pıhtılaştırma (Coagulation), pH Denetimi, Koyulaştırma (Thickening), Filtrasyon, Havalandırma, Flotasyon, İyon değişimi, Solvent Ekstraksiyon, Ters Ozmoz, Soğurma ve Biyolojik Arıtma gibi pek çok süreç uygulanmaktadır.

6- SONUÇLAR Çevre bilimleri ve teknolojileri ulaştığı düzey her türlü kirliliği denetim altına almayı mümkün kılmaktadır. Ancak bu teknolojilere gerek kalmadan iyi bir planlama ile madencilik ile ilgili pek çok sorun çözülebilir. Dolayısıyla, ÇED çalışmaları ve madencilik birbirinin karşıtı değil, tamamlayıcısı olup gereklidir. Ancak ÇED, içeriğine uygun bir biçimde uygulanırsa, çevre korunabilir ve geleceğe yönelik olarak geliştirilebilir.