A)Kitapları soruları defterinize yazınız.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1 ? Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eş sesli sözcük yoktur? ? ? ? ? ?
Advertisements

Balık Pasaportu Hatice Kütük 2008
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
DİKMEN TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ
Fuat ŞURGUN Dr.Refik Saydam İlköğretim Okulu Bahçelievler/İstanbul
Noktalama İşaretleri.
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
NOKTALAMA İMLERİ.
Okulu: 75.Yıl M. Akif Ersoy İlköğr. Okulu Süre:40 dakika Ders:Türkçe
YAZIM KURALLARI.
Noktalama işaretleri ( NOKTA , virgül , noktalı virgül )
YAZIM KURALLARI Bir dilin sözcüklerinin yazıya doğru olarak aktarılmasını sağlayan kurallara yazım(imla) kuralları denir. Yazım, bir dilin belirlenmiş.
SÖZCÜKTE ANLAM.
HAZIRLAYAN :Arda UZUNOĞLU
 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna nokta konulmalıdır?  A)Ah, keşke oraya gitmeseydim  B)Ağzından şu kelimeler döküldü  C)Bahçeye mi çıkmış.
1 ? Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşıt
Noktalama işaretleri hazırlayan: Gülay Girgin
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKOKULU.
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
Cümle Bilgisi
Cümle Bilgisi Hazırlayan Şerife TUNCA
Soru işareti ?.
1.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna nokta konmalıdır ?
CÜMLE.
EĞLENELİM VE YARIŞALIM
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımıyla ilgili bir yanlışlık yoktur? A) Köydeki çocuklara okumayı Fatma Hanım öğretti.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
DOĞRU YANIT C SEÇENEĞİDİR DOĞRU YANIT D SEÇENEĞİDİR.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
SORULAR.
HOŞGELDİNİZ ÇOCUKLAR
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
Evet ( ) haklı. Sence de öyle değil mi( )
=>NOKTALAMA İŞARETLERİ<=
HAZIRLAYAN:ZEHRA ŞAHİN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ KONU:NOKTALAMA İŞARETLERİ(tırnak işareti,ünlem,kısa çizgi)
BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olan ''de'' yanlış yazılmıştır? A) Bence annen de haksızdı, sen de haksızdın. B) Bıçak ta, kaşık ta ikisi.
NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )
NOKTALAMA İŞARETLERİ Eğik Çizgi ( / ) Yay Ayraç ( )
.Korkuyla ( ) “Bana niçin kızdın ( )”diye sordu ( ) Yukarıdaki cümlede parantez içindeki yerlere, aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Kaynak: NOKTALAMA İŞARETLERİ Kaynak:
1. Müzik( ) sanatların en zevklisidir( ) ama bir şey öğretmez( ) Buna karşılık şiir( ) hem ruhun gıdası hem de iyi bir öğretmendir. Yukarıdaki cümlede.
Bu sunumda yazım kuralları konusu içerisindeki sayıların yazımı ve satır sonundaki kelimelerin yazımını işleyeceğiz. ADI SOYADI : İmran Yücel BÖLÜMÜ :
GRUPLAR YARIŞIYOR.
TÜRKÇE.
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
Kısa Çizgi ( - ) Uzun Çizgi ( — ) NOKTALAMA İŞARETLERİ
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI. Yarın gittim ama dün de seni arayacağım. Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı? Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı?
MEB KAZANIM TESTİ 1 Sözcükte Anlam - 1 (Çok Anlamlılık)
Türkçe Dersi Konu Tekrarları
NOKTALAMA İŞARETLLERİ
NOKTA(.): o Nokta cümlenin sonuna konur. o Türk Dil Kurumu,1932 yılında kurulmuştur. o Cümle değeri taşıyan anlatımların sonuna konur. o Bazı kısaltmaların.
SÖZ DİZİMİ İLE İLGİLİ İŞARETLER
NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
NOKTA Tamamlanmış cümle sonlarında kullanılır. Örnek: Ali yemek yedi .
YAZIM KURALLARI FAHRİYE ŞAHİN 9/C NO:134 BÜNYAN ANADOLU LİSESİ.
  1. Hayatta güç olan üç şey vardır ( ) Bir sırrı saklamak ( ) bir yarayı unutmak ( ) boş zamanı kullanmak ( )  Yukarıda parantezlerle belirtilen yerlere.
HAZIRLAYAN:ZEHRA ŞAHİN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ KONU:NOKTALAMA İŞARETLERİ(tırnak işareti,ünlem,kısa çizgi)
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
KONU:NOKTALAMA İŞARETLERİ SUNUSU
ÖĞRETMENİM ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN.
Sunum transkripti:

1)Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna diğerlerinden farklı bir noktalama işareti gelir? A)Kitapları soruları defterinize yazınız. B)Geceleri de çalışmak ister mi bilmem . C)Buraya yerleşmek için mi deldiler dersiniz. D)Çocuğun ne istediğini sor da bilelim .

ÇÖZÜM: C seçeneğindeki cümle, soru cümlesi olduğu için sonuna soru işareti konulur.Diğer cümlelerin sonuna nokta konulmalıdır. YANIT:C

3)Aşağıdaki noktalama işaretlerinin hangisinden sonra büyük harfle başlanmaz? A)Üç nokta(…) B)Ünlem(!) C)Soru işareti(?) D)Noktalı virgül(;)

ÇÖZÜM: Üç nokta, ünlem, soru işaretlerinden sonra büyük harfle başlanır. Ancak noktalı virgülün böyle bir işlevi yoktur. YANIT:D

3)”Ablamın bindiği uçak saat dokuz on beşte kalktı 3)”Ablamın bindiği uçak saat dokuz on beşte kalktı.”cümlesindeki sayıların doğru yazılışı hangi seçenekte verilmiştir? A)Ablamın bindiği uçak, saat 09-15’te kalkacak. B)Ablamın bindiği uçak, 09,15’de kalktı. C)Ablamın bindiği uçak, 09.15’te kalktı. D)Ablamın bindiği uçak,09 u çeyrek geçe kalktı.

ÇÖZÜM: Saati gösteren sayılarda saat ve dakika arasına nokta konur.Buna göre C seçeneğinde saati gösteren sayı doğru yazılmıştır. YANIT:C

4)Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde nokta yanlış kullanılmıştır? B)Saat 9.30’da derse gireceğim. C)35.345.025 kişi yaşıyormuş o ülkede. D)Yurttaşlarım.

ÇÖZÜM: A, B, C seçeneklerinde nokta doğru kullanılmamıştır.D seçeneğinde hitap cümlesi vardır.Nokta değil, ünlem işerti kullanılmalıydı. YANIT:D

5)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru işareti kullanılmaz? A)Bu kitabı kim aldı( ) B)Öğretmen babamın adını sordu( ) C)Matematik sınavından kaç aldın( ) D)B u resmi kim yaptı( )

ÇÖZÜM: A, C, D seçeneklerindeki cümleler soru cümleleridir, soru işareti kullanılması gerekir.B seçeneğinde soru anlamı yoktur.Soru anlamı kullanılamaz. YANIT:B

6)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlem işareti kullanılmalıdır? A)Bugün sınavda çok heyecanlandım.( ) B)En çok hangi kitaplardan hoşlanırsın( ) C)Eyvah, derse geç kaldım( ) D)Ahmet, ödevlerini düzenli yapar.( )

ÇÖZÜM: A,D seçeneklerindeki cümlelerin sonuna nokta konur.B seçeneği soru cümlesidir.Soru işareti konur.C seçeneğinde ünlem işareti kullanılmalıdır. YANIT:C

7)Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde noktalı virgül kullanılır? A)Karıncadan ibret al yazdan kışa hazırlan B)Ağaçlı köyü sel basmaz C)Hamama giren terler D)Yangına körükle gitmek

ÇÖZÜM: “Karıncadan ibret al; yazdan kışa hazırlan.” atasözünde noktalı virgül kullanılır. YANIT:A

8)”Atatürk 15 yıl cumhurbaşkanlığı yaptı 1923-1938” cümlesinde hangi bölüm parantez içine alınmalıdır? A)Cumhurbaşkanlığı B)15 yıl C)1923-1938 D)Atatürk

ÇÖZÜM: (1923-1938) tarihleri parantez içine alınmalıdır. YANIT:C

9)Hangi cümlenin sonuna üç nokta konulabilir? A)Cumhuriyet Bayramı yaklaşıyor( ) B) Bayram hazırlıkları için sınıfı süsledik, resimler yaptık( ) C) Cumhuriyet Bayramını her yıl coşkuyla kutlarız( ) D)Bayramınız kutlu olsun( )

10)Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna iki nokta konur? A)İç Anadolu Bölgesi’nin şehirleri şunlardır( ) B)Ankara Türkiye’nin başkentidir( ) C)Öğretmenimiz bu konuyu anlattı( ) D)Başarı için düzenli çalışmalıyız( )

11)Hangi cümlede sonunda ünlem işareti kullanılmaz? A)Yurttaşlarım B)E y Türk Gençliği C)Tüh, otobüsü kaçırdık D)Trene bindim

12)Aşağıdaki hangi seçenekte kısa çizgi (-) yanlış kullanılmıştır? A)Türk-Alman dayanışması Türk işçilerinin esiridir. B)Türk-İtalyan ortak yapımı bir film izledik. C)Türk-ordusu en disiplinli ordudur. D)Ankara-Konya yolunda yapım çalışması var.

ÇÖZÜM: “Türk ordusu en disiplinli ordudur.” cümlesinde kısa çizgi yanlış kullanılmıştır. YANIT:C

13)I. Sabırlıdır, gözü toktur II. Zavallının derdi çoktur. III 13)I.Sabırlıdır, gözü toktur II.Zavallının derdi çoktur. III.Yorulunca konacağı IV:Bir yuvası bile yoktur. Yukarıdaki dörtlükte hangi dizeden sonra nokta konmaz? A)I. B)II. C)III: D)IV.

ÇÖZÜM: Üçüncü dize, tek başına bir cümle oluşturmaz.Bu yüzden sonuna nokta konmaz. YANIT:C

14)”Okul yolunda koşarak gedince ( )” Sözünün sonuna hangi noktalama işareti getirilmelidir? A)(.) B)(!) C)(?) D)(:)

ÇÖZÜM: “Okul yolunda koşarak gidince” cümlesinin sonunun ne olduğu belli değil.Üç nokta(…) konulmalıdır. YANIT:D

15)Aşağıdaki hangi sözcüğün sonunda ünlem işareti yanlış kullanılmıştır? A)Vah vah! B)Eyvah! C)Geldi! D)Yazık!

ÇÖZÜM: “Geldi” sözcüğünün sonunda ünlem işareti kullanılmaz.Ünlem anlamı yoktur. YANIT:C