Ana Arı Kalitesi ve Önemi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bal Arılarında İletişim
Advertisements

Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
Arıcılığın Tarihi Arıcılığa ait ilk bulgular yıl öncesine dayanır.
Üreme, Büyüme ve Gelişme
Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü
Cahit ÖZTÜRK Ziraat Yüksek Mühendisi
BİTKİLERDE ÜREME.
Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü
ARIOTU (Phacelia tanacetifolia Bentham) ve ARICILIKTAKİ ÖNEMİ
BAL ARILARININ SİSTEMATİKTEKİ YERİ
Danimarka.
ORGANİK ARICILIK ESASLARI
ARICILIKTA MEVSİMSEL BAKIM İŞLEMLERİ Ahmet KUVANCI Ziraat Mühendisi Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü.
ARICILIĞA GİRİŞ İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ ÇİFTÇİ EĞİTİM VE YAYIM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (ARICILIK BÖLÜMÜ) KASTAMONU Atila ERDEM Ziraat Teknisyeni.
Çam Pamuklu Koşnili (Marchalina hellenica)
ARI ZEHRİNİN KİMYASAL YAPISI VE İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİ
ARICILIKTA İLKBAHAR ÇALIŞMALARI
Bal Arılarının Yaşam Ortamı
Sonbahar Dönemi Çalışmaları
ARIOTU (Phacelia tanacetifolia Bentham) ve ARICILIKTAKİ ÖNEMİ
SONBAHAR ÇALIŞMALARI VE KIŞLATMA
Araştırma Görevlisi Onur GİRİŞGİN
ANA ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ
Ana Arı Kalitesi ve Önemi
ARI ÜRÜNLERİ.
çiçekli Bitkilerde üreme, büyüme, gelişme
MODİFİKASYON ve MUTASYON
Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”
Oğul Çalışmaları.
Ana Arıda Kalite Kriterleri
ÇİÇEKLİ BİTKİLER.
Arıcılığın Yeri ve Önemi
İklimler Nasıl Oluşur? İklimler; sıcaklık, basınç - rüzgarlar ve nem - yağış özelliklerinin bir araya gelmesiyle belirir. İklimi oluşturan bu elemanlardan.
İnci Kutusu İle Ana Yetiştirme
Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü
Arıcılık Malzemeleri.
CUMHURİYET İLKÖĞRETİM OKULU 6/E SINIFI FEN BİLİRİM BİLGİ YARIŞMASI 06
Afrika Bal Arıları / Katil Arılar
Hayvanlarda Üreme Büyüme ve Gelişme
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
Sonbahar Dönemi Çalışmaları
Bal Arılarında İletişim
Türkiye’nin coğrafi konumu
Arıcılığın Yeri ve Önemi
MODİFİKASYON Sağlık Slaytları
Çankırı Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi ~~~~~~~~~~ HAZIRLAYANLAR ~~~~~~~~~~
Fen Ve Teknoloji Üreme Sistemi Göker Kökten 6/A 817 Sağlık Slaytları
Amerikan Yavru Çürüklüğü Paenibacillus larvae Sporlar; Toprakta 60 yıl, balda 1-10 yıl, erimiş balmumunda 5 gün, temel petekte 45 yıl canlı kalır. Laboratuar.
Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü
BALARISI HASTALIKLARI PROF.DR. HAYRETTİN AKKAYA
 NİSA NAZ KURT  449 5/A  KONU:HAVA DURUMU VE İKLİM  SOSYAL BİLGİLER DERSİ.
UNUTMAYIN! SADECE SAĞLIKLI ARILARLA VERİMLİ ARICILIK YAPILIR
Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü
HAYVANCILIK.
İÇSU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ
Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Çevre ve Beslenmenin Reprodüktif Performansa Etkisi
DOMUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Damızlıkların Bakımı.
Yirmi bin türden oluşan geniş bir familyaya sahip olan arılar, hayvanlar dünyasındaki en çarpıcı mühendislik ve mimarlık bilgisine sahip, sosyal hayatları.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. EKOLOJİK KAVRAMLAR Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimim inceleyen bilim dalıdır. Populasyon: Belirli.
Kaz Irkları Toulouse, Emden, Afrika, Pilgrim ve Çin kazları ticari yetiştiriciliği en çok yapılan ırklardandır. Kaz ırkları; ağır, orta ağır ve hafif.
MUTASYON Mutasyon gen yapısının değişmesi sonucu ortaya çıkan ve kalıtsal değişikliğe sebep olan bir olaydır..
Civcivlerin bakımı Kaz civcivlerinin davranışları da diğer kanatlılar gibi sıcaklık konusunda bilgi verir. Bulundukları yer soğuksa ısı kaynağının altında.
Sunum transkripti:

Ana Arı Kalitesi ve Önemi Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi

Ana Arı Döllenmiş yumurtadan oluşur. Gelişmesini 16 günde tamamlayarak ergin hale gelir. 7-10 günlük yaşta çiftleşme uçuşuna çıkarak havada 10-20 erkek arı ile çiftleşir. Kaliteli bir ana arı, başarılı çiftleşme sonucu 5-8 milyon adet spermatozoayı sperm kesesinde depolayabilir.

Ana Arı İklim, bitki örtüsü ve koloni şartlarına göre günde 1500-2000 adet yumurta bırakabilir. Her kolonide (oğul dönemi ve ana yenileme hariç) bir tanedir. Feromonları ile koloninin düzenini sağlar. 3-4 yıl yaşayabilir.

Ana Arının Önemi Ana arı çiftleşme sırasında erkek arılardan aldığı kalıtsal özellikleri, kendi kalıtsal özellikleri ile birleştirerek koloniye aktarır. Verim = Genotip + Çevre

Verim = Genotip + Çevre = +

Kısaca Ana Arı Koloninin Sakinlik Gelişme Hızı Kışlama Yeteneği Oğul Eğilimi Ömür Uzunluğu Hastalıklara Direnç Propolis Toplama ... Özelliklerini belirler

Verim Düşüklüğünün Nedenleri Flora takibi eksikliği Uygunsuz bakım ve besleme Hatalı ve yanlış ilaç uygulama *Yaşlı ve verimsiz ana arı kullanımı*

Başarılı Arıcılığın İlk Koşulu : Ana Değiştirme Mümkünse her yıl, değilse en fazla 2 yılda bir ana arı değiştirilmelidir.

Niçin Ana Arıyı Değiştirmeli? Ana arı yılda 300.000 yumurta atar. Bir yumurta için 5-30 sperm harcanır. 3.000.000 sperm/yıl harcar.

Niçin Ana Arıyı Değiştirmeli? Ana arı 5.000.000-8.000.000 sperm depolar. Erkek arıda 7.000.000 sperm bulunur. Ana arı sperm kesesinde depoladığı spermlerin 6.000.000 adedini 2 yıl içinde harcar.

Bu yüzden; Mümkünse her yıl, aksi halde en fazla 2 yılda bir ana arı değiştirilmelidir.

Ana Arı Kalitesini Etkileyen Faktörler Ana arı yetiştirilen damızlık koloninin özellikleri Aşılanan larvanın yaşı Ana arının yetiştirilme yöntemi Başlatıcı ve bitirici kolonilerin mevcudu Bir koloniye transfer edilen larva sayısı Ana arı yetiştirme mevsimi Erkek arı varlığı Kolonilerin beslenmesi

Ana Arı Kalitesini Etkileyen En Önemli Faktör Ana Arının Damızlık Özellikleri

Apis mellifera caucasica Kafkas Arısı Sakindir Dili uzundur Soğuğa adapte olmuştur Geç uyanır, geç gelişir Güçlü populasyona ulaşır Bazı hastalıklara duyarlıdır Fazla propolis toplar

Apis mellifera carnica Karniyol Arısı Sakindir Gelişme hızı çok iyidir Erken ilkbaharda hızlı gelişir Bal verimi yüksektir Oğul eğilimi yüksektir Kışlama yeteneği iyidir Yaygın bir ırktır

Apis mellifera ligustica İtalyan Arısı Sakindir Gelişme hızı çok iyidir Erken ilkbaharda hızlı gelişir Bal verimi yüksektir Arı sütü verimi yüksektir Kışlama yeteneği iyidir Yaşama gücü yüksektir Dünyada en yaygın ırktır

En İyi Ana Arı! İstenilen verim özellikleri (bal, polen, arı sütü, propolis, arı zehiri, oğul) bakımından yörede üstün performansa sahip, fizyolojik özellikleri (uysallık, petek örme, nektar toplama, temizlenme davranışı) bakımından uygun, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı olan arıdır.

Ana Arı Yetiştirme Mevsimi “En iyi ana arılar, oğul mevsiminde yetiştirilenlerdir.”

Ana Arı Kalitesine Aşılanan Larva Yaşı Etkisi Yumurta 1 günlük 2 3 4 Canlı Ağırlığı (mg) 209 189 172 147 119 Yumurtalık Tüp Sayısı (ad) 317 308 292 272 224 Sperm Kesesi Çapı (mm) 1.31 1.27 1.21 1.15 1.03 Sperm Kesesi Hacmi (mm3) 1.18 1.09 0.93 0.82 0.58

Özetle! Padişah ve krallar doğumundan itibaren devletin geleceği için özenle yetiştirilirler. Ana arılar da kovanın geleceği için ilk günden itibaren özenle yetiştirilirler. Ana arı yetiştiriciliği için seçilen larva yaşı geciktikçe, ana arı özelliklerinde de kalite kaybı olmaktadır.

Kalitede Önemli Bir Aşama: Ana Arının Çiftleşmesi ve Yumurtlamaya Başlaması

Unutulmamalıdır ki; Ana arı iyi yetiştirilse ve ırkı uygun olsa bile, başarılı bir çiftleşme yapılmadıysa “Ana Arı Kalitesinden Söz Edilemez” 

Ana Arı Yüksükleri

Ana Arının Yüksükleri Bozması

Ana Arıların Kavgası

Sağlıklı erkek arı topluluğu 10-30 dakika zaman En Uygun Çiftleşme Koşulları Sağlıklı bir ana arı Sağlıklı erkek arı topluluğu 10-30 dakika zaman Öğleden sonra saat 13:00-17:00 200C üzerinde sıcaklık 19.3 km/h şiddetinden daha az rüzgar

Ana Arının Çiftleşmesi                                                                   

Doğal Döllenmiş Ana Arı Çiftleşme İşareti

Sperm Kesesi

Ana Arının Yumurtlaması

Teşekkür Ederim